Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

lichtgewicht beton , perlitekorrels ?

Auteur Bericht

avatar#4453
rené.
Berichten: 11
Reacties: 21

#0 Geplaatst: 2008-09-06 09:32:44

voor het vlak maken van de verdiepings vloer is ons door Franse buren geadviseerd om lichtgewicht beton te nemen .

het is een plafond a'la Francaise dus eiken balken van 10 x 10 cm met daarop schaaldelen eiken planken van ca 3 cm dik. 

het geheel is niet recht en om er een verdiepingsvloer van te maken kregen we het advies . om eerst de elektrabuizen op de vloer te monteren , plastic erover en licht beton te storten , eventueel met een wapening, maar dat vonden ze eigenlijk maar overbodig.

Nu is mijn vraag , word er in frankrijk ook perlite gebruikt om beton lichter te maken , en is dit dan verkrijgbaar als toevoegmiddel of als complete betonmix?

René

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2008-09-06 10:42:52

René,

  Herinner me dat je op 11 april al een start hebt gemaakt met het vinden van een oplossing voor dit bouwtechnische probleem. Wat je laatste en eenvoudigste vervolgvraag betreft: zoek op www.google.fr met zoektermen als: perlibeton, béton léger, perlite , béton de perlite, en je komt heel wat producenten, technische gegevens en gebruiksaanwijzigingen tegen.

  Wat die suggestie van je buren betreft, ik blijf daar aarzelingen bij houden. In Nederland gebruik je meestal lewisplaten met daar overheen twee centimeter beton. Op het gewicht, ongeveer 60 kg/m2, kun je nog wat besparen door lichtgewicht beton te nemen van bijvoorbeeld Beamix, type 111. Scheelt zo'n 30% met gewoon beton. En is per zak ruim 2 Euro duurder. Dat gewicht kunnen de meeste balklagen wel dragen, de lewisplaten zorgen immers ook voor wat extra draagkracht en een gelijkmatige verdeling van de belasting. Maar dan hebben we het doorgaans over kleinere vloeroppervlaktes: badkamers, keukens. Bij jouw toepassing moet er denk ik hier en daar aanzienlijk meer dan 2 centimeter niveau verschil uitgevlakt worden. Dat wordt een stevige extra belasting voor de bestaande balklaag, ook met de diverse soorten lichtgewicht beton. Nu kunnen die Franse eiken balken wel wat meer hebben dat de reguliere Nederlandse vuren/grenen balken, maar toch. Zou dat eerst maar eens door laten rekenen. En een groot oppervlak op een houten ondervloer en draagbalken storten zonder enige vorm van wapening? De moderne toeslagstoffen en vezelversterkte betonsoorten kunnen veel, maar of je een centimeter of 7 à 10 beton daar op den duur scheurvrij mee houdt, ik weet het niet. Misschien eerst maar eens horen of zien wat de praktijkervaringen van anderen daarmee zijn.

Op die vraag moeten anderen op dit forum (en die zijn er) met meer kennis van, en ervaring met sterkte berekeningen en konstruktieleer dan o.g. nog maar eens hun licht laten schijnen.

Rob van der Meulen

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#2 Geplaatst: 2008-09-07 15:36:22

Het is een gebruikelijke bouwwijze maar wel wat gedateerd.

Badkamervloeren in Nederland werden vroeger ook wel zo gebouw, teer op de planken en een soort stampbeton er overheen.

Een laag van minstens 50 mm is wel noodzakelijk denk ik en vrijhouden van de wanden i.vm. werking van het beton.

Maar alles hangt af van de zwaarte van je balklaag, de onderlinge afstand tussen de balken en de stabiliteit van de vloer.

Dat laatste kun je evt. nog verbeteren door een laag spaanplaat delen met mes en groef, watervaste kwaliteit.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2008-09-08 22:50:04

Wat in deze discussie en ook de oude van 11 t/m 13-04-2008 nog niet duidelijk naar voren gekomen is:

- een betonnen vloer op een houten ondervloer draagt niet mee, maakt de constructie dus niet stijver maar alleen zwaarder. Behalve dan bij samenwerkende*

- En vooral, iedere houten constructie moet bij het storten van beton, ook licht, ook met Lewisplaat, gestut worden tot het beton uitgehard is (bij normaal beton 500h = 21 dagen).

Ik heb dat een keer iets te nonchalant gedaan. Ik dacht dat balken van 12x20cm, 60cm h.o.h. en met een overspanning van 3m goed een Lewisplaat en 3cm beton zullen dragen. Mooi niet! Ik moest een extra afwerklaag aanbrengen om de doorgezakte 2cm te compenseren, het ging immers om mijn badkamervloer op de 1e en die moet nu eens good strak zijn, met een beetje afschot naar de inloopdouche.

Ik ben benieuwd welke oplossing je kiest, René, en wat je ervaringen straks zijn! Graag bericht. Want zo werkt het toch: ervaringen van anderen uit het forum halen, eigen ervaringen terug naar het forum rapporteren.

Christian von Klösterlein

avatar#4453
rené.
Berichten: 11
Reacties: 21

#4 Geplaatst: 2008-09-10 11:49:00

door bovenstaade ben ik nog meer van overtuigd geraakt dat ik niet voor de bton versie moet gaan.

ik hoop in het voorjaar deze vloer erin te gaan maken , en dan wel met de oplossing van Fermacell, dit heeft een goede isolatie is zwevend redelijk licht van gewicht en volgens mij goed te leggen.

het enige nadeel dat ik zo kan bedenken , is dat als je later sparingen maakt dat de korrels er uit zouden kunnen.

Als de vloer is gelegd kom ik hier op terug om mijin ervaring te delen.

René

avatar#4462
ps
Berichten: 2
Reacties: 33

#5 Geplaatst: 2008-09-18 18:29:03

Lewisvloer kan als zg "samenwerkende hout-betonvloer" worden uitgevoerd. Dan is er wel degelijk sprake van vermeerderde totale draagkracht. Zie productiebladen van Lewis. voor specificatie hiervan. Een en ander dmv geharde schroefnagel. Perlitevloer geeft weinig winst en zal in het algemeen eerder scheuren geven. Wel is het zo dat Lewis niet/ moeilijk in Fr. te verkrijgen is.

PS

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2008-09-20 09:41:06

PS,

ik had dat destijds niet genoemd omdat dit toch een enigszins geavanceerde constructie is die ook een beetje rekenwerk vraagt.

Ik ben een aantal soorten samenwerkende construkties tegengekomen, ook hout-ijzer en ijzer-beton (geen gewapend beton, maar beton op een bestaande ijzerconstructie).

Voor Lewis+hout zie http://www.reppel.nl/lewis/lwprk2sub.html

Christian von Klösterlein

Ik wilde mijn oude bericht even aanvullen, maar op de een of ander manier valt de verbinding dan steeds weg.