Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Automatiseringszaken thuis

Auteur Bericht

avatar#6191
frankbvo
Berichten: 1
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2008-09-06 14:11:04

Bonjour allen,

In onze omgeving, département la Nièvre, is de automatisering zachtjes aan het voortschrijden. De computer doet steeds meer zijn intreden in het huishouden, zoals een telefoon ons huishouden ook heeft beïnvloed. Herkenbaar niet?

Alleen is het niet altijd even eenvoudig om automatiseringspunten zelf op te lossen. Vooral op het platteland merk ik dat je niet zo snel iemand kan vinden die je kan helpen. Dus moet je een 'hotline' gaan bellen en telefonisch proberen er uit te komen. Ik heb dat in Nederland al zo vaak gedaan en daar valt het al niet mee, zelfs niet in dit drukke landje. Laat staan in Frankrijk.

Om die reden ben ik aan het rondkijken om een persoonlijke diensten en service op automatiseringsgebied in mijn regio op te zetten. Om een totaalservice te kunnen bieden, met Internet, nieuwe automatiseringsartikelen, etc, etc. Zelf werk ik al meer dan 20 jaar in de automatisering.

Mijn artikel in dit forum is niet zo zeer bedoeld om reclame te maken voor mijzelf, maar ik ben nieuwsgierig hoe anderen in Frankrijk hun automatisering thuis hebben geregeld. Een win win situatie dus. Wie kan mij dat vertellen?

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#1 Geplaatst: 2008-09-06 14:38:51

Mijn man is er erg handig in, hij helpt er ook onze Franse buren mee. Wat niet wil zeggen dat er nooit eens een probleempje is, maar dat zijn dan zaken als een niet goede kabel, takken in de telefoonlijn, een slecht stekkertje. Met logisch denken en geduld komen we er wel uit.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2008-09-07 10:40:02

Frank,

Ik heb in NL 25 jaar professioneel als ICT deskundige gewerkt. Toen was ik wel toe aan wat anders dan dag in dag uit onder de TL balken zitten en ben nu bezig een oude boerderij in FR te restaureren.

Omdat het bloed kruipt waar het niet kan gaan, en ik bovendien mijn vak wil bijhouden (voor het geval dát)  heb ik hier in FR een behoorlijk uitgebreide computeromgeving. Natuurlijk ADSL, WiFi, LAN, laptop en desktop computers, server met veel diskruimte, scanners, printers en noem maar op.

Kortom, ik kan zowel qua kennis als hulpmiddelen vrijwel elk probleem van de gemiddelde thuisgebruiker aan. Troubleshooten, opnieuw inrichten, virussen en trojans verwijderen, hardware of software upgraden, Internet en ISP problemen oplossen, telefooninstallatie op geschiktheid ADSL nalopen, aankoopadvies, tot en met het bellen van FR leveranciers en helpdesks aan toe.

Het goede nieuws: er is veel behoefte aan dit soort kennis en kunde.

Het slechte nieuws: het mag niets kosten.

Uitzonderingen daargelaten, als men 750 tot 1500 euri heeft betaald voor een PCtje met wat SW en nog wat illegale kopieen of freeware erop, en er is een probleem, dan gaat men al stuiteren als jij 100 euri vraagt voor het oplossen van een probleem on-site... waar je inclusief verplaatsing al snel een halve dag mee kwijt bent. PC bij jou laten afleveren en ophalen OK, maar als er nadat jij er één keer aan gewerkt hebt iets mee aan de hand is, dan verwacht men wel dat je even langskomt in het kader van nazorg. En als het dan om een geheel nieuw probleem blijkt te gaan en je wilt weer geld vragen, nou dan ben je echt de chien mordu.

Met de afstanden hier op het platteland en de mindset die men heeft over wat automatiseringsdiensten voor particulieren mogen kosten, zie ik persoonlijk geen kans om daar een droge boterham mee te verdienen. Maar het kan natuurlijk prima zijn dat de benodigde commerciele talenten mij ontbreken en dat hier werkelijk een onontgonnen goudmijn ligt...

Salutations, Jos

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2008-09-07 13:54:26

Frank,

  Ik ben bang dat ik de conclusie van Jos moet delen. De Nièvre is dun bevolkt, met een bevolkingsopbouw die stevig aan de grijze kant ligt, en met een cultuur waar jagen, het boerenbedrijf, familiefeesten (doop, communie, trouwen), goed eten hoger op het prioriteitenlijstje staan dan internet. Voordat net zoals de tv ook de pc de hele dag aanstaat zal er zowel in de software van de mensen als in de hardware van de telecom infrastructuur wat moeten veranderen. En dat gaat zeker op het platteland wat minder snel dan in de stad, waar mensen toch al snel bang zijn een trend te missen.

Helpdesk: dat ben ik zelf. In 1960 bouwde ik mijn eerste kristal radio ontvanger, daarna versterkers met buizen (ECC 83, EL 84, EL 34, 6L6) en transistoren (BC 107, BC 109, 2N3055, wie kent deze types nog?) en sindsdien is het alleen maar erger geworden. Via een aanloopje met de Motorola 6800 processor (Popular Electronics, 1975 dacht ik) kwamen daar medio de jaren 80 "long nights, lost weekends" bij vanwege dat gedoe met pc's. Eigenlijk altijd wel jaloers geweest op de mensen die met Apple werken: die gebruiken 'm gewoon, en zijn meestal meer bezig met hoe ze een bepaald product willen maken. En de pc gebruikers (al meer dan twintig jaar) maar stoeien met driver updates, slordig geprogrammeerde software, om over Windows zelf nog maar te zwijgen. Maar dat laatste gaat nu goed komen: de Amerikaanse komiek Jerry Seinfeld is door Bill Gates en de zijnen ingehuurd om het wat beschadigde imago (Vista ellende) op te poetsen. Gaat u rustig slapen.

  Nog even wat over het Franse platteland, de Nièvre hier. Daar worden geen wereldsalarissen verdiend, de jeugd trekt weg, banen liggen er niet voor het opscheppen. Het probleem van de pouvoir d'achat speelt zeker hier een grote rol. En dan treedt eerder het traditionele mechanisme van de ruileconomie in werking (burenhulp, ken jij nog iemand die....), dan dat er een beroep gedaan wordt op professionele dienstverleners. 

Ik hoop dat ik het wat te somber inzie allemaal, ik ben zelf ook geen commercieel talent, misschien zie ik een market niche over het hoofd.

Rob van der Meulen

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#4 Geplaatst: 2008-09-09 15:19:13

Dit is kenmerkend voor ICT serviceverlening aan particulieren, niet alleen in Frankrijk, maar ook in Nederland. Escom (wie kent ze nu nog?) is er groot mee geworden en failliet aan gegaan.

Particulieren die iets van de problematiek snappen gaan zelf aan de slag en huren niemand in. Degenen die er echt niets van snappen huren wel kennis in maar vinden dat daarna alles onder gratis nazorg moet vallen, want "ie doet het niet meer" 

Met 25 jaar ervaring in ICT dienstverlening ben ik ook van mening dat er geen droog brood mee te verdienen valt. Maar ja, wie niet waagt die niet wint.

Wel lachen dat er hier zoveel 'branchegenoten' zitten.