Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Telefoon: aanleg en aansluiting

Auteur Bericht

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#0 Geplaatst: 2008-09-10 21:21:21

Allereerst: als dit bericht niet in deze rubriek thuis zou horen (en bijvoorbeeld wel bij Nutsvoorzieningen) dan merk ik het wel.

Wat wil het geval: ons nieuwe (letterlijk) vakantiehuis in de Cher ligt zo'n 120 meter van de openbare weg, waar bij de ingang naar ons terrein een poteau staat van France Telecom (FT). Om ook daar door te kunnen werken zou ik daar graag een vaste telefoonverbinding hebben, maar tja... die 120 meter. Ik ben mijn licht gaan opsteken in de telefoonwinkel van FT in Saint-Amand Montrond, maar, en het spijt mij te moeten zeggen, ik werd daar geen klap wijzer. Twee leuke meiskes in een leuk FT-pakje, maar die, ook na herhaaldelijk vragen en aandringen, niet verder kwamen dan het tonen van allerlei mobietjes met allerlei internetopties. En dus absoluut geen raad wisten met mijn vraag wat ik moet doen (of FT moet laten doen) om een vaste telefoonverbinding te krijgen. Ik ben zover dat er waarschijnlijk een tranche gegraven zou moeten worden (1 meter diep omdat er ook een trekker overheen moet kunnen rijden) met de nodige regards. Vraag: heeft iemand dit al een keer aan de hand gehad, en hou is die toen te werk gegaan.

Gelukkig hebben we een goed mobiel bereik, en kan ik met een mobiel modem internetten, maar gezien de grote (nou ja, groot, maar toch wel zo'n 10 Mb soms) bestanden zou een vaste (ISDN)lijn zeer welkom zijn.Alle reacties zijn welkom!

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-09-11 06:22:42

Wim,

ik heb het zelf niet gehad. Maar een buurman met een mooie villa wilde geen leidingen over zijn terrein hebben en heeft dus vanaf de laatste poteau op zijn erfgrens alles onderaards laten leggen, natuurlijk op zijn eigen kosten. Heeft een gewone elektricien gedaan. Hoewel, het ging hier om een bestaande telefoonaansluiting. Maar dit laat toch zien dat er oplossingen zijn.

Hoe alles technisch in zijn werk ging (graven, beschermbuis, scheiding van de diverse leidingen, grille d'avertissement) weet ik niet omdat alles reeds lag toen wij in het dorp kwamen wonen.

Ik zou er met een gereputeerde elektricien over praten.

Christian von Klösterlein

Overigens: bij de vernieuwing van diverse huisaansluitingen van ons eigen huis werd reeds rekening gehouden met de onderaardse toevoer, waarmee men nu overal in Frankrijk ook in de kleine dorpjes begint.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2008-09-11 09:06:54

Ik heb zelf met graafmachine een tranche verzorgd (ging ook electra en water doorheen), en van de onderaannemer van France Telecom gratis de 120 meter kabel gekregen (sterker nog, ik kreeg iets van 300 m). Ik heb een eind uit laten steken bij de poteau en het andere eind zelf in huis laten aankomen.

Op afspraak heeft later de onderaannemer (de partij die altijd komt opdraven indien er technische problemen zijn, die je eerst meldt bij FT) het ene uiteinde op de poteau aangesloten en het andere eind in een klein speciaal telefoon doosje naast de meterkast. Oh ja, de kabel gaat in een groene gaine van 40 mm en die onzin met regards heb ik niet gedaan, die zijn voor kabelbreuk of latere toevoegingen, en dan zie ik wel weer.

Alle services zijn verleend op basis van een aanvraag nieuwe aansluiting bij FT. Waarna we lekker naar Neuf zijn overgestapt!

In Frankrijk kun je een hoop zelf doen ...

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#3 Geplaatst: 2008-09-11 12:11:59

Dit is interessant! Wij hebben een zeer oude telefoonleiding op eigen terrein, met een gammele houten paal. 10 jaar geleden zeiden de controlerende technici dat de paal van Ft is en door hen zou worden vervangen indien nodig, onlangs beweerden ze dat alles op eigen terrein voor eigen kosten is, behalve de kabel., die moet binnenkort vervangen. Maar als we ondergronds willen moeten we alles zelf betalen tegen hun standaard tarief,ook de nieuw kabel! zelf doen mocht niet ( wel het graven, niet de rest).

We gaan toch maar graven denk ik, dan kan ook de bovengrondse electriciteit naar het hek erin en hoeven we niet iedere keer alle kabels vrij van takken te knippen.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2008-09-11 13:23:08

Wim,

De officiële instanties blinken niet altijd uit in duidelijkheid over voorwaarden en preciese kosten voor dit soort leiding aanleg. Ook de Fransen zelf lopen nu en dan tegen muren, dan wel mist op. Hetgeen ergens in een discussie op internet leidt tot de verzuchting: c'est la loterie.

(http://www.faireconstruire.com/forum/read.php?1,12530,35013)

  Zoeken op internet met begrippen als: frais de raccordement,  raccordement au reseau public, raccordement d'une maison individuelle, téléphone, ligne fixe etc. levert misschien nog meer bruikbare informatie op.

Wat het te verwachten graafwerk betreft, zowel EDF als FT willen van de palen af, is het verstandig om een eventuele vernieuwing van de EDF aansluiting en de aanleg van een nieuwe telefoonkabel tegelijk aan te pakken: kan er door de beide clubs in overleg in één keer een geul gegraven worden. Idem waterleiding. Dat levert een stevige kostenbesparing op, en spaart tevens de (her)aanplant in de tuin. Gemeentelijke overheden zijn bereid om in drie jaar tijd dezelfde straat drie maal geheel op de schop te nemen (Maasstraat in Amsterdam), maar als particulier moet je toch iets verstandiger met je budget omgaan.

Wat de aanleg zelf betreft: de groene buis waar de telefoonkabel doorheen getrokken wordt moet op een diepte van 50 cm liggen, op een zandbed daaronder van 10 cm, 10 cm zand boven de leiding en dan aanvullen met de uitgegraven grond, met een grillage avertisseur en plastique de couleur verte pour le téléphone 20 cm boven de leiding. De kleur rood is voor elektrische leidingen van de EDF. En wannneer er ergens auto's overheen moeten kunnen rijden, dan moet de leiding op 85 cm diepte liggen. Met 10 cm zandbed daaronder zit je dan bijna op één meter diepte. En er moet een minimum afstand van 20 cm bewaard worden tot andere ondergrondse leidingen (water, gas, elektriciteit).

En wat die ISDN aansluiting betreft: in Nederland is dat voor de particulier een uitstervende diersoort. Wanneer je daar in Frankrijk te ver weg zit van je lokale telefooncentrale, verder weg dan zo'n 6 km, dan wordt het voor een adsl verbinding moeilijk. ISDN was ooit 2 à 3 maal zo snel als een analoog modem (heb het nooit kunnen vergelijken met de laatste generatie 56 K modems, ik ben er bij 14K4 uitgestapt), maar je maandlasten zijn hoger, en bij bundeling van beide kanalen (dubbele telefoontikken!) nog sneller, maar ik vraag me af hoelang ISDN nog ondersteund blijft worden. Maar wie weet heeft FT/Orange daar nog een "roadmap" voor liggen tot ver ná 2012. En als je er weer vanaf zou willen: ik heb hier indertijd in Nederland een bedrag van ongeveer E 150,-- moeten betalen, na veel heen en weer gebel en geschrijf, om weer over te mogen gaan ("zou u dat nou wel doen mijnheer van der Meulen") naar een gewone telefoonverbinding (+ adsl daar overheen), dus ik zou maar eens goed naar het Franse ISDN (numéris) kostenplaatje kijken.

Rob van der Meulen

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#5 Geplaatst: 2008-09-11 14:52:38

Bedankt voor alle info tot nu toe. Alleen: we hadden al een poteau van de EDF op ons terrein staan (zo'n 40 meter van het huis vandaan), waarvandaan in een tranche de electrakabel is gelegd en die door de EDF, na aanleg electra en keuring door de Consuel, begin juli is aangesloten op het net. De monteur van de EDF wist mij te vertellen dat de bestaande betonnen poteau's nog zeker goed waren voor zo'n 100 jaar, dus daar ga ik maar niet op wachten.Ik heb ook begrepen dat FT geen gebruik mag maken van de poteau'svan de EDF, alhoewel ik dat zo links en recht toch nog wel zie (maar dan voornamelijk langs de openbare weg).

Water was er ook al (een 40 jaar oude aansluiting met alleen een buitenkraan) maar ook die is weer in gebruik, nadat Violia alle afsluiters had vernieuwd. Uiteraard alles vóór de meter, maar wel op ons eigen terrein. Prima service was dat.

Ik ga nu de lokale aannemer, die voor ons het grondwerk van het huis gedaan heeft, een prijsje vragen voor het graven die tranche, en anders zelf een mini-pelle huren. De electricien heeft in huis al alle leidingen voor de telefoon gelegd vanaf het tableau electrique, want dat is een vereiste van de Consuel.

Iedereen bedankt voor het meedenken, en mochen er nog tips opkomen: ik houd mij graag aanbevolen!

Wim

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2008-09-28 12:58:10

Wim,

  In je laatste bericht schreef je: << De electricien heeft in huis al alle leidingen voor de telefoon gelegd vanaf het tableau electrique, want dat is een vereiste van de Consuel.>>

  Interessant, want er bestaat enige onduidelijkheid over de manier waarop de NF C 15-100 normen op dit punt moeten worden geïnterpreteerd.

 Eigenlijk vanuit het gevoel: wat een onzin, in iedere kamer een RJ-45 aansluiting, een woonhuis is toch geen kantoor, we hebben toch draadloze verbindingen, moeten we straks emailen naar onze kinderen die zich op hun multimediaal ingerichte kamer ingegraven hebben om te zeggen dat het eten op tafel staat, heb ik mij gister een warm voorstander betoond van de tot nu toe gebruikelijke interpretatie. Christian von Klösterlein hield het hoofd iets koeler, en sprak het vermoeden uit dat het op grond van de normen wel eens zo zou kunnen zijn dat je in iedere wat grotere kamer zo'n aansluiting moet hebben (bij nieuwbouw of renovatie).

Wat mij betreft dus alleen in de pièces principales zo'n prise de communication. Voor de liefhebbers: dit staat omschreven in artikel, schrik niet: 771.559.6.1.1  Circuits de communication (télephone incluse). Er geldt per woning een minimum van twee prises, waarvan één in de keuken, en de andere in de salle de séjour, près de la prise télévision en die aansluitingen mogen niet aan het zicht onttrokken worden door een (opengaande)deur. Tot nu toe staat in de handboeken die ik gelezen heb dan ook: drie prises nodig, één in de cuisine, één in de séjour en één in de chambre. En die laatste is dan zoals de Amerikanen - als ze hun huis nog hebben - dat noemen de master bedroom.

Toch maakt een lichte twijfel zich van mij meester. Of beter gezegd: een licht wantrouwen in normstellende semi-ambtelijke organisaties die ter bescherming van hun eigen werkgelegenheid, en de nationale industrie, altijd geneigd zijn meer normen te verzinnen, of de interpretatie van bestaande normen op te rekken. De lobby voor la maison domotique zit uiteraard niet stil. Eerst werd ons de paperless office beloofd: resultaat vrachtladingen printpapier per week, per dag. En nu dit. En het programmeren van mijn videorecorder vond ik iedere keer weer lastig, voortaan bij het opstaan eerst de handleiding van je huis doornemen voordat iets het doet.

 Om een lang verhaal kort te maken:

Wim, hoeveel telefoonaansluitingen telt jouw onlangs door de Consuel goedgekeurde huis?

Rob van der Meulen

  

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#7 Geplaatst: 2008-09-28 13:44:49

Rob,

Volgens de electricien moesten er 2 telefoonaansluitingen komen (en trouwens ook 2 televisieaansluitingen): 1 in de woonkamer en 1 in de 'chambre'. In de keuken was niet nodig, want die is wat wij noemen 'half open', en daarmee een onderdeel van de woonkamer.

Wim Mönnich

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#8 Geplaatst: 2008-09-28 15:53:21

In het kleine rode boekje (dat elke electra klusser die volgens de normen moet werken vanwege Consuel controle gewoon even moet aanschaffen voor iets van 12 euro via het internet) Locaux d'Habitation van de Promotelec (zeg maar het zusje van de Consuel, ze zitten in Toulouse op elkaars lip) staan duidelijke interpretaties van de officiele, zeer uitgebreide, NF norm. Met plaatjes toegelicht en kort en bondig beschreven, om de particulier door het electranormenland te gidsen. Regelmatig komt er een nieuwe versie uit. (Ik zou dat gewoon eens even op deze website zetten!!!)

Wat telefoon betreft dien je die aan te sluiten in elke piece principale en cuisine. Ze tekenen dat met aparte lijnen telkens vanuit het Tableau de Communication (dat in je meterkast hoort te zitten) naar elk van de kamers van de woning. Niet naar hokkies zoals buanderie, kleedkamer etc. maar overal waar je een bed of een kantoor kunt neerzetten zeg maar.

Bij mij keek de Consuel er niet eens naar. Maar je kunt een pietlut treffen natuurlijk. Overal telefoonleiding is tegenwoordig volkomen achterhaald, daarom noemen ze het dan ook de communicatieleiding, die voor meerdere doeleinden is in te zetten.

NB. Bij onze lokale DDE en impots wordt onder piece principal een echte kamer verstaan. Zo hebben wij 1 sejour, 1 slaapkamer en 1 kantoor en hebben we dus 3 pieces principales. Overige ruimtes waar je niet echt verkeerd zoals opslag, douche e.d. hebben een andere status.