Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vragen over van werkgever wisselen in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#6203
jufnaatje
Berichten: 2
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2008-09-11 12:26:09

Mijn franse vriend zit erover te denken om van werk te veranderen. Nou rijzen er bij hem een aantal vragen, waar ik niet direct een antwoord op heb. Ik weet hoe dingen in Nederland gaan, maar heb ondertussen wel begrepen dat dat niet altijd hetzelfde wil zeggen voor Frankrijk. Ik hoop dat jullie mij willen helpen...

- Mag een potentiele werkgever je oude werkgever opbellen voor referentie? (als je die niet als referentie genoemd hebt). Is er nog een boete oid als een werkgever dat wel doet?

- Staat het ´slecht´ op je CV als je na een jaar van werkgever wisselt (uitleg: mijn vriend is 20, dit is/was zijn eerste baan en het bevalt hem helemaal niet, hij wordt alleen voor de rotklussen ´gebruikt´ en heeft al te horen gekregen dat verdere scholing er niet in zit). In Nederland kan ik me niet voorstellen dat een werkgever dit als een probleem ziet. Je weet wat je wil, je bent gemotiveerd om geschoold te worden. Maar zijn pa zei dat dat er ´heel slecht´ uit zou zien op je CV.

Ik heb vast nog wel vragen, maar dit zijn voorlopig de 2 belangrijkste.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#1 Geplaatst: 2008-09-12 20:38:25

Jufnaatje,

Om je vragen direct te beantwoorden;

- Nee dat mag een werkgever niet, in Fr. is de privacy zelfs beter gewaarborgd dan in NL.

- waarom zou dat slecht zijn als alleen de sector vermeld, waarin je ervaring 'mocht' opdoen?

- subvraag...vergeet de NL arbeidsverhoudingen helemaal in LDF als je bij een MKB-bedrijf werkt helemaal. Er zit voor die sector 0,0 ruimte in voor leuke dingen voor de werknemer! Het is 'stikken of slikken' zogezegd. En ja je kunt een mogelijk ontslag vanwege ... onterechtheid aanvechten...ben je wel jaartjes verder dus.

De pa van je vriend heeft gelijk om het als motief op je CV te vermelden!

Dus... prima als je vermeldt dat je grotere uitdagingen wilt en kunt bij 'praatje pot'nav. een CV...anders wordt je nooit uitgenodigd!

Een realistische Erik.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2008-09-12 22:02:35

Relistische Erik heeft grotendeels gelijk.

Maar we zijn in Frankrijk.....dus iets dat is verboden wordt toch gedaan, als de "instances" er maar niet achter komen. Het is, naar mijn ervaring, tamelijk gebruikelijk dat potentiële werkgevers de oude opbellen om te vragen hoe de betreffende werknemer was. Natuurlijk ontkent iedereen dat dat ooit is gebeurd maar bewijs het maar eens. Een baas wil niet een "emmerdeur", "tir au flan" of een "feignant" (ja haal het woordenboek "Français argotique et populaire" er maar eens bij) in zijn gelederen. Dus wees spaarzaam met het geven van referenties.....

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2008-09-13 22:56:41

Het bellen van bazen e.d. Ik ga er altijd maar vanuit dat het WEL gebeurd.  In de ziekenhuiswereld onder specialisten is het heel gebruikelijk. Nu kent iedereen ook iedereen en iedereen heeft ergens wel een vriendje zitten. Op congressen is het altijd wie zit waar en wie weet wie waar heen gaat. In het bedrijfsleven zal dat anders zijn, zeker als je van branche wisselt. Blijf je in dezelfde branche dan zou het mij niks verbazen als er gebeld wordt. Niemand wil de kat in de zak krijgen.

Dus of het nu FR of NL is, er zijn altijd andere redenen om te vertrekken dan de rottige werksfeer of de maligne baas. Het is altijd mooi om op je CV te zetten wat je "projet" is. Hoe je zelf je carriere ziet en hoe je denkt de weg er naar toe te "bewandelen". Dus nieuwe inspiraties, innovatie, uitdagingen, scholing etc. Soms mag een hele praktische reden ook: dichter bij familie, vrouw die ook in dezelfde omgeving werkt. dat is nog wel legitiem.

Arbeidsmobiliteit is in FR minder als in NL. Dat komt ook omdat ze nog zo vast zitten aan CDD en CDI. Daar valt of staat je toekomst mee. Dat gaat vast wel veranderen. Maar ja, zoals met alles, zal het nog even duren.

Ingrid

avatar#6203
jufnaatje
Berichten: 2
Reacties: 3

#4 Geplaatst: 2008-09-15 13:22:23

Bedankt alvast voor jullie reacties! Kijk, hier heb ik wat aan! @Erik: zijn vader zei niet iets op zijn CV te zetten, zijn vader zei hem te blijven zitten waar hij zit. Dat vind ik persoonlijk geen goed idee. We wonen vrij dicht bij Luxemburg, dus veel fransen uit de streek beproeven hun geluk daar. Dat lijkt me voor mijn vriend ook het beste.  @Steven: hij kan natuurlijk altijd één van zijn collega´s als referentie opgeven (was bij mij in Nederland zo, ik heb mijn collega die mij heeft opgeleid als referentie gebruikt), maar kans is dan nog dat ze de naam van het bedrijf zien en dat ´even´ direct opbellen. Voor zover ik weet hoor je je in Nederland te houden aan de opgegeven referentie. Maar goed, ik ben hier pas een jaar... ;-) (ik moet nog erg wennen aan typisch franse dingen). @Ingrid: bedankt voor de tip over het ´projet´! Dat gaan we zeker gebruiken! Wil ik toch nog even kwijt dat ik telkens weer verbaasd ben over de verhalen waarmee mijn vriend thuiskomt. De arbeidsverhoudingen zijn (voor een Hollandse) zó achterhaald! De chef eist en eist, er staat niks tegenover. Nee, er wordt zelfs gedreigd met het niet betalen van de ´prime´ (voor alleen mijn vriend).  Hoeveel macht hebben de ´syndics´ in Frankrijk? Ik heb mijn vriend gezegd in ieder geval lid te worden, zodat hij elk moment over zijn rechten en plichten geinformeerd kan zijn.  En zo leren we elke dag weer bij ;-)

avatar#6203
jufnaatje
Berichten: 2
Reacties: 3

#5 Geplaatst: 2008-09-15 13:23:09

PS: mijn echte naam is Nathalie...

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2008-09-15 18:32:54

Nathalie,

Werken in Frankrijk is héél anders dan in Nederland. Het is veel hiërarchischer, bazen zijn niet gewend tegengesproken te worden (en werknemers niet om tegen te spreken), complimenten worden niet vaak uitgedeeld (bang dat de werknemer méér gaat vragen) en jezelf kwetsbaar opstellen wordt eerder als een zwakte gezien dan als een sterk punt. Dan heb je nog de indeling in "ouvriers", "employés" en "cadres" die tot in alle niveaus invloed heeft, inclusief je pensioenvoorziening...

Het is dus wennen! Mijn advies aan Nederlanders die in Frankrijk komen werken is om je verdomd goed te verdiepen in de Franse "mores" (zie het boek van Wim Bavelaar bijvoorbeeld, er zijn er nog veel meer) en je gedrag wat aan te passen aan de situatie: niet te direct zijn, niet te snel "to the point" willen komen maar wel gewoon jezelf te blijven. Nederlanders staan als goede werkers bekend en je kunt best weleens een scheve schaats rijden, maar als je dat toegeeft zijn Fransen ook weer vergevingsgezind. En soms moet je gewoon "NEE" zeggen of zelfs en grote mond opzetten als iets echt niet deugt. Zo gauw word je ook weer niet ontslagen.

Sterkte!

Steven (9 jaar ervaring in het Franse bedrijfsleven en leer nog elke dag bij)