Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Chauffe-eau zelf monteren

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2008-09-11 18:18:47

Ik ben van plan een nieuwe boiler te installeren. Nu lijkt het me wel zelf te doen, wellicht een paar handige harry's die me al zijn voor gegaan? Ding hangt momenteel vrij, electrisch en goed aan te sluiten kwa koud en warm water. Zo'n 150 euro bij de bricodepot een midden model 200 L + wat materiaal er nog bij. Een kleine 700 euro all-in bij de plaatselijke loodgieter. Aleen al voor het prijsverschil overweg ik het om zelf te doen. Alle tips en ervaringen zijn welkom

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2008-09-11 20:01:54

Franck,

  Kijk even naar de video op: http://www.objectif-habitat.com/bricoler-en-video-electricite-pose-chauffe-eau-electrique.html

  Of, wannneer je wilt gaan solderen kijk dan naar een aantal instructievideos die te vinden zijn op: http://www.netprof.fr/   Bricolage/plomberie. Daar staan overigens ook links naar een 12-tal video's van Leroy Merlin, waaronder zelfs de vervanging van een complete groepenkast. Die laatste sprak mij wel aan.

  En wanneer je - je spaart immers een hoop geld uit -  nog een boek zou willen kopen kijk dan op: http://www.eyrolles.com/BTP/Livre/9782212068177/livre-la-plomberie-comme-un-pro.php   en

http://www.eyrolles.com/BTP/Livre/9782212068146/livre-le-chauffage-electrique-et-l-isolation-thermique-comme-un-pro.php

Rob van der Meulen

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2008-09-12 08:24:55

Beste Rob, wat een gouden tip, die instructievideo. Ik had al wel wat sites ge-googled, maar deze nog niet gevonden.... Ik ga maar op zoek naar een geschikte chauffe-eau. BD is me wat te goedkoop, de aangeboden Thermor bijna 400 bij de loodgieter. ik ga me orienteren en het zelf doen. Veel dank voor de tips. mvg Frank

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#3 Geplaatst: 2008-09-12 11:05:34

Zelf heb ik ook de chauffe-eau aangelegd (200 liter), en dat was prima te doen, nu zeker met behulp van dat instructiefilmpje. 

Ik heb die van mij bij de BD gekocht, maar heb toen wel de duurste aangeschaft (model Acapulco): http://www.bricodepot.fr/fleury-merogis-ste-genevieve-des-bois/node/1207, rond de € 200,00. Ze zijn er meen ik in drie prijsklassen, een maatje van mij had de goedkoopste genomen en die had het na een jaar begeven. Er is echt kwaliteitsverschil.

Oh ja, het ophangen moet je echt mijn tweeën of zelfs met zijn drieën doen, want die dingen zijn onwijs zwaar. En vergeet niet een 'kit chauffe-eau' mee te nemen. Succes met de installatie!

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-09-12 14:43:44

mooi dat geeft de burger weer moed... Zie wel dat er een groep moet worden bijgeplaatst.

Groupe de sécurité obligatoire, nu is de electra boel wel een ongelofelijke puinhoop en heb ik niet zoveel ervaring met die soort zaken. Heb net bij leroymerlin gekeken, maar een 300 euro wordt het toch wel, van een beetje merk.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2008-09-12 15:31:02

Frank,

Groepsverschijnselen. 

Die groupe de sécurité die verplicht is: zit in de wateraanvoer, een beveiliging tegen overdruk. Heeft niets met elektriciteit te maken.

Die andere groep: de boiler moet via een eigen elektra aanvoer en eigen zekering of automaat vanuit de groepenkast gevoed worden. In sommige instructies wordt gesproken over een disjoncteur van 25 A: dat kan volgens alle handboeken gewoon een 20 A type zijn, of een 16 A type zoals te zien is in de video.

Rob

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2008-09-12 16:37:04

Dank je Rob, ik heb het nu begrepen idd 25 amp. Ik denk dat ik er wel uitkom.

Mijn zwager is ex-edf-er die kan ik wel telefonisch contacten als er nog wat is. Als ik nog iets interessants tegenkom dan zal ik dat melden voor de knutselaars na mij.

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#7 Geplaatst: 2008-09-12 16:37:08

Nog ff een vraag. Op de film wordt alleen de warmwaterkant van de boiler voorzien van een kunststof koppel stukje (zonder teflon te installeren) Bij mijn boiler zitten twee van deze koppelstukjes. De aannemer heeft ze beide niet geinstalleerd. Moet het alsnog voor beide kanten of lekker zo laten zitten 

Willem

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2008-09-13 00:57:54

Willem,

  Op dit forum is al het nodige heen en weer geschreven over boilers. Ook over corrosie. Christian von Klösterlein schreef daar dacht ik in maart al over, hoe ook in de combinatie van rvs en "zachtere" ijzersoorten er corrosie kan ontstaan. In de scheepsbouw (daar heeft Surf vast wel voorbeelden van) is ook al langer bekend dat de verkeerde soort klinknagels in de verkeerde soort scheepshuid (koper en zink meen ik me te herinneren van een natuurkundeles) tot soms heftige corrosieverschijnselen kan leiden. Electrolytische processen. Metalen die in het periodiek systeem der elementen iets te ver uit elkaar liggen.

  Om die corrosie ellende te voorkomen, c.q. wat te vertragen, wordt in ieder geval aan de warmwaterkant van boilers tegenwoordig zo'n isolerend kunstof koppelstukje geplaatst. Zou daar zelf - heb de neiging om op zeker en veilig te spelen - toch wat teflon tape tussen gedaan hebben: dicht is dicht. 

  In jouw geval is verder de vraag nog, hoe lang zit het er al. Mijn ervaring is dat wanneer je gaat sjorren aan afdichtingen die al jaren lekker vastzitten, je de kans loopt van de regen in de drup te raken. Schroefdraad die beschadigd wordt en verzin nog maar wat. Heb zelf al meer dan eens dagen nawerk gehad aan dingen die ik nog even iets, een klein beetje maar, finishing touch, puntjes op de i, wou verbeteren. De aannemer - we hebben het toch altijd zonder dat soort soort tussenstukjes gedaan, waar heeft deze nieuwlichterij nu weer goed voor - had ze maar beter meteen kunnen plaatsen. Hopelijk heeft hij de verbindingen bij jou met flexibele slangen aangelegd, dat zou nu wel zo makkelijk zijn.

  Als het er allemaal nog netjes en onverkalkt uitziet zou ik toch die koppelstukjes plaatsen, anders niet aankomen.

Rob van der Meulen

 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2008-09-13 12:59:01

Willem en Rob,

een aantal dingen zijn voor mij nog onduidelijk ,en bij anderen kan ik antwoorden op jullie vragen geven.

1. De koppelstukken (kunststof koppeling met schroefdraad f/m).

Deze tussenstukken bij de aansluitingen voorkomen geen corrosie, want de daarvoor nodige elementen, te weten twee metalen die in de elektrochemische spanningsreeks ver genoeg uit elkaar liggen en een electrolytvloeistof, zijn nog steeds aanwezig. Deze koppelingen voorkomen alleen dat de aansluitingen door corrosie vast gaan zitten.

2. Een of twee koppelstukken

Volgens mij horen deze koppelstukken zowel aan de warme als aan de koude kant. Corrosie is bij hogere temperaturen weliswaar heviger, maar de hier heersende temperaturverschillen zijn toch betrekkelijk klein. Ik zou ze aan beide kanten plaatsen.

3. Teflon of geen teflon.

De genoemde kunststofkoppelingen dichten door vervorming. Het gedeelte met buitenschroefdraad (in het Frans m=mâle) heeft een zekere overmaat, het gedeelte met binnenschroefdraad (f = femelle) een zekere ondermaat. Bij het aandraaien is een beetje kracht nodig; daardoor vervormt de schroefdraad en dicht af. Metalen schroefdraad dicht nooit, want daar moet speling in zitten, er blijft als het ware een kleine spiraalvormige gang bij de toppen van de schroefdraad. Daarom wordt hier Teflonband of hennep (de la filasse) met dichtkit gebruikt.

Schroefdraad die dichten moet niet verwarren met tweedelige schroefkoppelingen die met een platte fiberring gemonteerd worden!

Hiermee moge duidelijk zijn dat deze koppelingen netzo als borgmoeren en splitpennen maar één keer gebruikt mogen worden. Echt waar, EEN keer. Zij offeren zich bij de eerste vervormende montage als het ware op.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -