Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Help hoe werkt het nou zo'n hypotheek

Auteur Bericht

avatar#6237
kylopi
Berichten: 1
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2008-09-22 10:48:38

Beste mensen,

Ik weet er zijn al veel vragen gesteld en beantwoord over hypotheken op frans onroerendgoed, maar toch wil ik jullie graag vragen om meer info.

De situatie is als volgt wij willen graag gaan emigreren naar Frankrijk en daar een chambre d'hotes et table d'hotes gaan uitbaten met daarnaast in de stille seizoenen en baan voor een van ons beiden. Wij zijn een gezin met drie jonge kinderen. Momenteel hebben wij een koophuis in Nederland waar niet superveel overwaarde op zit zo'n 30.000 euro. We hebben allebei een baan een full time en een parttime. Nu hebben we een huis op het oog wat ons geschikt lijkt en dan komen we op het financiele deel!!

Ons plan is ons huis te verkopen en wel nog even te blijven werken en met deze achtergrond een hypotheek aan te vragen. Als we de hypotheek hebben gekregen en het huis is gekocht, dan gaat een van ons naar frankrijk om te gaan verbouwen en zegt dan dus ook zijn/haar baan op, de ander blijft nog werken in Nederland en de kinderen zijn dan ook nog in Nederland als de situatie in het franse huis leefbaar is vertrekt ook de rest naar Frankrijk en heeft er dus niemand meer een baan in Nederland.

Gaat deze constructie werken?, dus met een baan in nederland en een huis wat in de verkoop staat of misschien al verkocht is waardoor er in Nederland geen hoge lasten meer zijn maar wel inkomsten! een hypotheek afsluiten in Frankrijk bij een Franse bank en als de hypotheek rond is alles afbouwen en binnen 1/2 jaar allemaal in frankrijk wonen? De verbouwing van het huis gaan we zelf financieren en doen en de verwachting is dat het pand dan zeker 1 a 1,5 keer zoveel gaat opbrengen als waar wij het voor gekocht hebben.

Ik hoop een hoop goede ideen en tips te krijgen want we zijn er helemaal klaar voor!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2008-09-24 13:15:36

Ik vind het notal dun, jullie plan. Leven van chambres d'hôtes is weinigen gegeven en het vooruitzicht van 'een baantje' buiten het seizoen klinkt ook nog niet geweldig doordacht. De Franse banken zijn vrijwel niet geneigd om commercieel onroerend goed voor meer dan 50% te financieren. Als jullie komen aankloppen voor een onroerendgoedlening om een woonhuis te kopen, zal de bank vragen naar regelmatige inkomensstromen. De waardestijging van een huis legt nauwelijks gewicht in de schaal bij de bank. Van een plan om kamers te verhuren of een baantje te nemen, raken de bankmensen niet onder de indruk. Bovendien heeft de mondiale kredietcrisis ook in Frankrijk voor een vergrote terughoudendheid gezorgd bij het verstrekken van kredieten.

Ik raad aan je eerst oriënterend te informeren bij enkele Franse banken, alvorens echt stappen te zetten.

Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2008-09-24 14:37:11

Er zijn enkele grote nederlandse banken (ik noem hier even geen namen) die hypotheken verstrekken op frans onroerend goed. Dit

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2008-09-24 15:29:22

Klopt. Maar deze zijn duur en werken voornamelijk voor de grote objecten. Ik zie geen enkele aanleiding om voor Frans onroerend goed een beroep te doen op Nederlandse banken (extra kosten ook wegens vertalingen e.d., hogere rente).

Wim

avatar#6237
kylopi
Berichten: 1
Reacties: 6

#4 Geplaatst: 2008-09-24 15:29:54

Hallo Wim,

Jij hebt het over een regelmatige inkomensstroom waar de banken naar gaan vragen, die hebben we toch want we hebben allebei een baan in Nederland of telt dat niet als inkomen, ik bedoel geld is geld of het nu verdient wordt in Nederland of in Frankrijk!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2008-09-24 15:33:20

Uiteraard kun je net doen alsof je een tweede huis koopt en dat je in Nederland een reguliere vaste inkomstenstroom hebt ter financiering, aan te tonen door salarisoverzichten. Die inkomsten vallen echter weg als je gaat pionieren in Frankrijk.

Wim

avatar#6237
kylopi
Berichten: 1
Reacties: 6

#6 Geplaatst: 2008-09-24 15:34:42

Bedanktvoor je tip Dit, maar wij gaan toch liever een overeenkomst aan met een Franse bank. Belastingtechnisch gezien maakt dat ook geen verschil want je hoeft geen teruggaaf te verwachten.

avatar#6237
kylopi
Berichten: 1
Reacties: 6

#7 Geplaatst: 2008-09-24 15:42:16

Ja wim, daar heb je gelijk in maar we hebben goed geinformeerd hoe de werkgelegenheid in bepaalde sectoren is, mijn man heeft ervaring in verbouwingsprojecten en zal daar met regelmaat kunnen werken. Het gaat ons erom, dat we het huis kunnen kopen en de rest hebben we heus veel goed doordacht, met 3 jonge kinderen ga je niet op de gok iets doen lijkt mij.

Dus zoals ik al zei kunnen we het financieel niet rondbreien om dat huis te kopen en te verbouwen, waardoor wij hebben besloten een hypotheek op de woning aan te vragen en de verbouwing zelf te bekostigen. 

In de nieuwe uitgave van je boek heb je het over 80 % financiering waar komt dan nu die 50% vandaan? En ja wij volgen ook het financiele nieuws en begrijpen dat de banken wat terughoudender zijn geworden maar ons inziens is er geen reden voor een bank om het niet te vertrouwen.

avatar#6237
kylopi
Berichten: 1
Reacties: 6

#8 Geplaatst: 2008-09-24 15:51:51

Wat ik me eigenlijk wel afvraag is waarom mensen zo neerbuigend doen over het uitbaten van een chambre et table d'hote, als je 5 kamers hebt het maximaale wat je mag hebben en je gaat uit van een beztting van 12 weken, dat vindt ik toch niet heel slecht. Zelfs niet als je een voor Nederlandse begrippen laag tarief vraagt.

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#9 Geplaatst: 2008-09-24 22:45:19

Ik heb geen ervaring met de financiele kant zoals hier beschreven, maar wat me wel opvalt is de even kort genoemde planning. Waar ik zelf totaal geen rekening mee had gehouden was de bureaucratie. Wellicht is dat wel in jullie plannen meegenomen, maar ik noem het voor de zekerheid. Waar je in NL een huis voorlopig koopt en dan passeert binnen enkele weken duurt dat in LDF zo'n twee a drie maanden. Het aanvragen van een permis de construire duurt tenminste een maand, maar dan ben je heel snel en dan heb ik daar de tijd die het kost om alle papperassen bij elkaar te vogelen niet meegerekend. Met die doorlooprtijden had ik onvoldoende rekening gehouden bij onze planning.

avatar#6237
kylopi
Berichten: 1
Reacties: 6

#10 Geplaatst: 2008-09-26 09:07:58

Beste Kleine,

We hebben daar inderdaad wel over nagedacht, maar niet heel uitgebreid, we weten wel waar we wel en niet een bouwvergunning voor moeten aanvragen, en aangezien het een vrij uitgebreide verbouwing zal zijn (in een gedeelte van het huis staan alleen de muren nog, dus daar moet weer een dak op etc.) en we weten ook, dat het pand nog aan de gemeente wordt aangeboden dat kan geloof ik ook een maand duren, maar wij denken dat er op dit pand een verkorte/versnelde procedure zal gelden. Ik vind het fijn om van jouw ervaring te leren dus kom maar op met al je tips/ervaringen.

Wat ik wel typisch vond en ik vraag me af wie hier nog meer ervaring mee heeft, is dat de makelaar ons nederlandse/duitse aannemers en bouwmaterialen zoals hout etc aanraden volgens hem zou dat veel goedkoper zijn zelfs als je de bouwmaterialen moet transporteren. Wij hebben zelf het idee, dat je beter met locale mensen kunt werken om zo een gedeelte van je imigratie in de gemeenschap te bevorderen. En ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat zowel arbeid als materiaal elders goedkoper zullen zijn dan in Frankrijk.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#11 Geplaatst: 2008-09-26 11:36:12

Als je man een ervaren klusser is kan hij toch, naast de chambres d'hotes ene klusbedrijf beginnen in Franktrijk. De meeste klussers in Frankrijk doen uitstekende zaken. Het is wel even een gedoe met de inschrijving van een klusbedrijf, omdat het een beschermd beroep is, maar het combineert uistekend met een chambres d'hotes.

Wim 

avatar#5972
ellenopreis
Berichten: 6
Reacties: 6

#12 Geplaatst: 2008-09-30 22:17:58

wij zitten momenteel in een soortgelijk traject. Bij de ING kan je een aflossingsvrije hypotheek krijgen voor 5 jaar vast van 5,85%. Dat kan ook bij bank Paris Bas in Frankrijk. Dus exact gelijk. Maar... zoals Wim zegt, is het afsluiten bij een NL bank een stuk duurder. Dat heeft te maken met taxaties en notariskosten omdat e.e.a. vertaald moet worden in het frans enz. Totaal zijn de kosten bij de Franse bank zo'n 4.000 euro en bij de ING zo'n 10.000 euro. Ik weet niet of het voor alle leningen gelijk ligt maar dit is nu onze ervaring. Bij een andere franse bank hadden we ook de mogelijkheid voor 15 jaar vast met een rente van 5,35%.

Kortom m.i. lijken de hypotheken zélf niet zo veel te verschillen alswel de afsluitkosten.

overigens merkten wij dat als je een lening van 100.000 afsluit en je kan aantonen zélf over 150.000 te beschikken (of als je een lening van 200.000 afsluit en over 300.00 beschikt) het geen probleem is. (Dit was trouwens eérvorige week, voor de financiele crisis!).

het beste wat je kan doen is gewoon een franse bank binnenstappen of eigenlijk, bij een paar franse banken binnenstappen en e.e.a. met elkaar vergelijken.

Succes

Ellen

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2008-10-01 09:24:05

het klinkt voor mij zoiets van "als we nou tegen de bank zeggen dat we allebei werken, en dan als we de hypotheel hebben stop eentje er mee, en hebben we onze centjes toch binnen.

is een beetje het voor de gek houden van de bank hé ?

lees liever het voor de gek houden van jezelf.

de bank zal haar geld moeten hebben, komt het niet uit de lengte dan maar uit de breedte, ook al hou je die nog zo voor de gek.

het zal me niet verbazen als het andere bericht "vraag over gite verhuur" op dit forum ook van de vraagsteller is.

kijk, ik zal je niet tegenhouden wat je ook wilt doen.

een bank heeft dik geld verdiend over de ruggen van de mensen, dus waarom mag je niet een truckje uithalen om de boel eens om te draaien, maar vergeet niet de realiteit onder ogen te zien.

als ze een antwoordt krijgen van "ons huis is na de verbouwing anderhalf keer meer waard" staan ze niet te wachten om je toch aan te manen de aflossing te betalen.

wie zegt dat het huis meer waard is na de verbouwing, garantie ?

als ik dan het tweede bericht aan dit koppel vraag ik me af over die inkomsten....

twaalf weken per jaar met vijf kamers dan moet je heel veel geld vragen anders kom je er niet.

we hebben zelf een chambre d'hotes en weten wat je allemaal uit moet halen om gasten te krijgen het hele jaar door.

we zitten in een vol toeristisch gebied aan de kust en organisren van alles, en toch is het een hard gelag om er van te leven.

30000 per jaar ? dat is geen vetkost hoor, en vergeet niet alle bijkomende kosten in te calculeren.

jullie nemen een enorm risico dat op het puntje staat te misluken, daar ben ik bang voor.

probeer zolang mogelijk met een van jullie in nl te blijven en de ander gaat verbouwen, het zal knijpen worden maar met hard werken kan er een hoop gedaan worden.

probeer de gasten in je cdh te krijgen en als de loop erin zit kun je het laaste oude schip laten zinken.

een baan zoeken in frankrijk is niet eenvoudig, er loopt een kudde van miljoenen zonder werk langs de straat.

en als je werk hebt liggen de lonen veel lager dan in nl, dus ook dat is een gevaar.

maar weet een ding, met creativiteit kom je heel ver.

er zijn duizenden chambre d'hotes in frankrijk waarvan een handjevol die ervan kunnen bestaan, dus denk nu niet dat jullie dat wel even zullen doen.

ik weet dat ik misschien niet echt leuk ben tegen jullie, maar ik praat uit ervaring.

cees.

 

avatar#6237
kylopi
Berichten: 1
Reacties: 6

#14 Geplaatst: 2008-10-06 10:29:54

Hallo Cees,

Nee hoor wij vaten jou opmerkingen helemaal niet als vervelend op, wij hebben onze vraag op dit forum geplaatst om zoveel mogelijk recaties te krijgen of dat dan positief is of negatief dat maakt niet uit, de bedoeling is dat we leren van jullie opmerkingen en ervaringen.

Trouwens, wij zijn niet hetzelfde stel. Zou wel wat kinderachtig zijn om onder een andere naam nog een vraag op het forum te plaatsen. Deze mensen willen namelijk gites beginnen en wij hebben het over chambre d'hotes. WAt je zegt over de bank, daar heb je natuurlijk gelijk in. Maar het gaat puur over het verkrijgen vaN de hypothecaire lening. De aflossing zal geen probleem zijn.

In ons contact met mensen die in de regio wonen waar wij willen gaan zitten, is naar voren gekomen, dat er genoeg vraag is naar mensen die onderhoud- en verbouwingsklussen kunnen doen. En ja zekerheid heb je niet je hebt alleen de ervaring van derden, dat is een gok die we dan nemen en om eerlijk te zijn vind ik dat ook een beetje eng. Maar we zijn enorm gemotiveerd om er iets van te maken en ja de eerste 2, 3 jaar zal het zwaar aanpoten zijn maar je moet er iets voor over hebben toch?

Eigenlijk ben ik wel heel nieuwsgierig hoe jullie dit hebben aangepakt, hoe lang jullie er al zitten etc het is fijn als mensen met ervaring ons wat op weg kunnen en willen helpen. Een bedrijfsplan opzetten bijvoorbeeld vind ik erg moeilijk, het zijn tenslotte allemaal speculaties en koffie dik kijken. Hebben jullie dat gedaan een bedrijfsplan opstellen om zodoende te kijken of het financieel haalbaar is. In La Maison staat aangegeven dat het eigenlijk niet haalbaar is een cdh uit te baten als je hier geld voor moet lenen en dat schrikt inderdaad een beetje af. Maar aan de andere kant die lasten die we in FRankrijk zouden hebben verschillen niet zo heel veel van hier in Nederland en is dus goed aan te werken. Alleen willen dit voor een deel (het liefst zoveel mogelijk) betalen van de opbrengst van de cdh en er verder naast werken, misschien inderdaad de eerste periode wel door een van ons in de winter in Nederland te laten blijven werken.Ik hoop iets van je te horen!!!

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#15 Geplaatst: 2008-10-06 16:58:11

Kylopi,

Je plan in een andere setting ZOU kunnen WERKEN.

Helaas in de huidige setting absoluut niet meer 'à jour'!

Waarom NIET?

Omdat zowel aan de vraag- als aan aanbieders-zijde de zaken nu grondig gewijzigd zijn. Dat geldt mn. voor onroerend goed. +/- 30 K € aan overwinst op een te verkopen pand in NL, is geen solide basis om (zeker met kleine kinderen!) een ongewis bestaan te gaan starten in LDF.

Je schrijft dat je man expert is in onderhouds/verbouwings klussen. ...

Ja dat mag in NL dan wel zo zijn, maar in FR is het letterlijk de "Alles is Anders Show". Dat verzin ik niet als namaak 'bricoleur', maar is ECHT zo.

Dus je man zal als zelfstandige geen of te weinig klanten kunnen vinden om zo'n bedrijf tot een economisch succes te maken. Jij-zelf kan geen of voldoende inkomen genereren met een CdH, omdat het eenvoudig TE seizoengebonden IS.

En ja ben het 100% eens met Cees hier, in een streek die nog wel touristisch tot de betere hoort...

Dus, Kylopi, mss. een tijd wachten, voordat jullie de sprong wagen?

Een eerlijker antwoord lijkt me vooralsnog niet mogelijk, want ook als jullie hier zo'n 5 jaar gevestigd waren, is het geen senecure om in economisch opzicht het hoofd boven water te houden, zondere grote reserves tegen slechte tijden!

Erik.

PS: Ik leef al 10 jr. in LDF, niet van een economische activiteit, maar van Pensioen. Ik heb een bezitting, die nu in de verkoop staat. Ik kan die fysiek niet meer aan en heb een bungalow ergens anders gehuurd recent. Voor beiden geldt, dat ik de lasten nog ruimschoots kan opbrengen. Dat is een gunstige bijkomstigheid vooralsnog...

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#16 Geplaatst: 2008-10-12 13:40:14

Dat is wel erg negatief gesteld, Erik...

Iemand die een opleiding in de bouw heeft kan n Frankrijk worden ingeshcreven als klusbedirjf. Natuurlijk, de inschrijfprocedure is wel even een gedoe, er moeten diploma's en zo vertaald worden, maar dan ben je ook legaal in Frankrijk. En zoveel anders is het klussen niet (elektriciteit uitgerkend). Loodgieterswerk is loodgieterswek, al is de diameter van de meest gebruikte afvoerpijp iets anders.

Ik heb in de loop van de jaren toch zeker een kleine twintig klusbedrijven helpen oprichten in Frankrijk en stuk voor stuk lopen ze uitstekend. In een enkel geval dat het bedirjf is gestopt betrof het echtscheiding en heimwee, nooit gebrek aan klanten.

Wat een Nederlands klusbedrijf onderscheid is de wil om alles aan te pakken. Een Franse timmerman is op de eerste plaats timmerman en trots op zijn vak. Hij verlaagt zich vaak niet tot tegelzetten, metselen of loofgieterswerk. Dus voor een beetje klus (zeg een nieuwe badkamer) heb je al snel vier of vijf vaklui nodig. Met een Nederlandse klusser vaak maar een of twee. Zowel Fransen als Nederlanders weten dat bijzonder te waarderen en ik zie geen enkele reden waarom dat in de toekomst (financiele crisis of niet) niet gewoon door zou gaan. Op basis van een klusbedirjf kun je wel degelijk een heel goed nieuw bestaan opbouwen in Frankrijk, ook met relatief weinig eigen geld.

De chambre d'hotes geldt dan als aardige bijverdienste.

Wim

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#17 Geplaatst: 2008-10-12 17:41:05

Beste Wim v. T,

Dat mag allemaal waar zijn, dat het te negatief gesteld is Wim. Ik zie dat dus anders, want ook al heb je als 'klusser' gouden handen, dan nog moet de bezitting in spé zelf gerenoveerd worden vgls. Kyria.

Stel nu eens dat je met 30 K € bij de verkoop van je huis in NL een jaar kunt leven in LDF...maar:

- Een hypotheek afsluiten op een te renovereren bezit in LDF, lukt nu nauwelijks tot zeer slecht.

- Vakmanschap is Meesterschap - oké -, maar bouwkundig verschilt NL tov. FR als dag en nacht. Bovendien zal je als ondernemer een zeer zware leerschool hebben met je schoolfrans, wat een en ander betekent. Hebben we het gemakshalve nog niet over een klantenkring.

- Voor WIE wil je die klussen uitvoeren dan? Zijn dat Nederlanders, die met bepaalde problemen zitten in hun bezit? Of zijn dat Fransen...lekker makkelijk idd. dat die ALLES kunnen zogenaamd! Tot er een hoofdpijn dossier aan de orde is...

- Als klusbedrijf, zal je uit concurrentie overwegingen ALLES moeten aanpakken in't begin. Kun je dát opbrengen tov. van die 'luie' Fransen ??? Ja het kan, maar vraagt tevens een groot sociaal aspect. 'Poolse loodgieters' zijn sinds Bolkenstein bepaald niet favoriet bij de Fransen. En zo nog heel wat verwante beroepsgroepen in die sector...

Je stukje Wim had moeten luiden in die zin, zoals ik het hier nu verwoordt en ook al eerder gedaan heb: "Ja het KAN, maar nu even beduidend wat minder."

Voilà een realist die met Franse verhoudingen rekent en een inschatting maakt dus...

Erik. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2008-10-13 12:59:06

Beste Eric,

een beetje waarschuwing mag best, maar ik wil je verhaal toch op een paar punten relativeren.

Denk je dat een vakman alleen dat kan wat hij ooit geleerd heeft? Bijna alle bouwtechnieken veranderen/evolueren; je moet dus, ook blijf je in je eigen land, permanent bijleren. Een vakman is daarom gewend kritisch naar nieuwe technieken te kijken en zich die desnoods eigen te maken.

Dus het leren van Franse technieken, voor zover die afwijken, is gewoon een stukje bijscholing. Dit geldt vooral als je oudere huizen in stijl (dus ook met de originele of daaraan aangepaste technieken) wilt renoveren.

Bijna alles wat afwijkt is hier in de rubriek bouwen/verbouwen/klussen beschreven, en voor de rest is het gewoon met open ogen door je nieuwe omgeving gaan:

- bij ieder huis-in-aanbouw kijken,

- door iedere brico- en bouwmaterialenzaak met nieusgierige blikken gaan,

- websites van Franse aanbieders van bouwmaterialen doorpluizen.

Ik meen dat een vakman dat wat ik in een paar jaar als bijzaak geleerd heb binnen een paar weken door heeft. Dus moed, en denk aan het advies van Wim v.T.:

Het is geen kunst iets beter te zijn dan de doorsnee Fransman.

Christian von Klösterlein

Dit heeft nu allang niets meer met het verkrijgen van een hypotheek te maken ...