Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Ziektenkostenverzekering

Auteur Bericht

avatar#6236
Tinker
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2008-09-22 10:53:06

 Sinds een aantal maanden geëmigreerd naar noord Frankrijk, ik ben 57, getrouwd en geen uitkering uit Nederland. Momenteel ben ik voor maximaal een jaar verzekerd bij OOM met een uitzonderingsclause (vanwege mijn rug), na dit jaar moet ik iets anders verzinnen. Nu heb ik begrepen dat de CMU niet meer mogelijk is en dat ik naar de RSI zou moeten. Ik zoek een ziektenkostenverzekering die een soepel aannamebeleid heeft. Wie heeft er ervaring in een dergelijke situatie en is er een financieel acceptable oplossing?

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2008-09-22 15:22:58

Tinker, waarom zou je naar de RSI moeten overgaan? Dat is alleen als je een eigen bedrijf hebt, of er een recent hebt opgeheven binnen FR. De Oom verzekert je heus nog wel enkele jaren, is alleen wat prijzig, en de rug zit er niet bij. De RSI kost niet zoveel (ik ben het 1e jaar 0 Euro kwijt en het 2e jaar ca 400 Euro, voor 2 personen, zonder uitsluitingen), maar daarvoor dien je wel een bedrijf te starten, in bepaalde sector (profession liberal o.a.). Als je wacht tot 1 januari komend jaar, kun je auto-entrepreneur worden en ben je daardoor ook verzekerd. Na 5 (in jouw geval 4 jaar na Oom verzekering) doe je je bedrijf weer dicht en kun je naar de CMU. Wordt je daarna 65, dan betaal je weer premie aan de CVZ in NL en ben je daarmee ook weer verzekerd bij de CPAM. Dit

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2008-09-22 15:27:15

Heeft u (Franse) echtgenoot of echtgenote werk of uitkering in Frankrijk? Dan kunt u zich via hem/haar verzekeren. Zoniet, na vijf jaar verblijf in FR kunt u pas aanspraak maken op de CMU. Of werk woeken, of een eigen bedrijfje starten. Zover ik weet is OOM één van de weinige particuliere ziektekostenverzekeraars en inderdaad, bestaande kwalen worden niet verzekerd. Verder staat het één en ander op deze site onder 'verzekeringen'. Het blijft lastig zonder "rechten uit NL".

Ingrid

avatar#6236
Tinker
Berichten: 1
Reacties: 1

#3 Geplaatst: 2008-09-22 15:41:39

Dit,

Bedankt voor je reactie, ik wil inderdaad een bedrijfje gaan starten, er werd verteld dat ik een micro-entreprise moest opzetten, maardan blijkt dat je toch er veel kosten moet betalen aan sociale lasten. Het bedrijfje zal waarschijnlijk niet erg veel omzetten (verhuur apartement en wat handel met Nederland en Belgie). Wachten kan ik wel tot 1 januari voor auto-entrepreneur, bij wie kan ik dan terecht  en waar haal ik de informatie?

Groet, Tinker

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-09-22 16:47:59

ho is even ...... " De RSI kost niet zoveel (ik ben het 1e jaar 0 Euro kwijt en het 2e jaar ca 400 Euro, voor 2 personen, zonder uitsluitingen), maar daarvoor dien je wel een bedrijf te starten "

maak jij nu een vergissing of doe ik dat Dit ?

ik betaal wel degelijk veel aan de RSI namelijk per trimestre 375 euro's, dus per jaar 1500 euro's.

ben jij niet in de war met een trimestre Dit ?

of betaal ik teveel ?

en men vertelde me niets over dit wel of dat niet verzekerd, deze RSI is standaard hetzelfde neem ik aan.

én ik ben maar voor één persoon verzekerd.

als dit waar is wat je zegt betekend dat, dat ik voor duizenden euro's opgelicht ben.

hoop het toch van niet................. voor hun.

cees. 

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#5 Geplaatst: 2008-09-23 10:49:18

De premies zijn voornamelijk inkomensafhankelijk. Weinig omzet: weinig premie.

Eerste 2 jaar gaat men uit van een geschat bedrag (ook wel forfait genoemd). Eerste jaar rond de € 6.700 en het tweede jaar rond de € 9.500 winst per jaar. Daarover zijn de premies verschuldigd.

Bij verhuur bedraagt de verschuldigde premie ongeveer (heel kort door de bocht) 45%. Dit is de ziektekostenverzekering, pensioenverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en een hoop verplichte Franse premies (allocations familiales, CSG/CRDS).

Er zijn ook minimumbedragen. Op het moment dat de werkelijke bedragen bekend zijn, wordt het een en ander verrekend (Winst hoger:bijbetalen. Winst lager: teveel betaalde premies worden verrekend met toekomstig verschuldigde premies).

Als reactie op het bovenstaande: er zijn ook goedkopere mogelijkheden dan oomverzekeringen (ik ben tussenpersoon, dus ik mag het zeggen). Het is daarbij niet nodig om een eigen zaak op te zetten (hoewel het dus wel een mogelijkheid is, maar reken wel op wat administratieve rompslomp en aardige premies!). Ook in Frankrijk zijn er verzekeraars te vinden die een complete verzekering aanbieden voor mensen zonder inkomsten (die niet onder de CMU vallen).

Groet, Rob van Schijndel