Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

bliksembeveiliging: hoe moet dat?

Auteur Bericht

avatar#6166
exley
Berichten: 3
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2008-09-22 13:31:08

groeten uit de Loire,

Wonend en werkend t'huis in Frankrijk, ik ben erg afhankelijk van de computer en de internet. Als er onweer komt, moet alle gevoelige apparaten uit de stopcontacten getrokken worden. En het onweer saison blijkt eerder te beginnen - gek van te worden.

Ik heb gehoord dat één eenvoudige oplossing is het installeren van een 'parafoudre'. Het huis heeft geen bliksem afleider aan de buitenkant. 

Graag wil ik ongestoord door kunnen werken terwijl onweer zijn dingen doet (met uitzondering van 'direct hits'). Heeft iemand advice hierover uit eigen ervaring? 

Bij voorbaat dank! 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2008-09-22 13:59:10

Je kunt ingewikkelde dingen doen in je meterkast (er een parafoudre installeren), maar ik heb er momenteel voor gekozen mijn computerinstallatie aan een onduleur van Belkin te hangen. Dit heet in de moderne wereld een UPS, Uninterruptable Power Supply. Deze is uitgerust met parafoudre en accu, dus kan altijd nog 10 minuten doorwerken bij stroomuitval. Een stroomuitval duurt hier bij ons meestal seconden (heel irritant zonder UPS en bij gebruik PC (minder bij laptop natuurlijk)), soms een paar minuten, om de paar jaar (sneeuw en ijzel) hooguit een paar uur.

Bevalt mij prima aangezien ik nog steeds in de schijn verkeer dat dit mij voldoende beveiligt :-)

Mijn onduleur heeft naast electra ook telefoonbeveiliging, en er zijn er die ook video-omgevingen beschermen.

Oh ja, deze kostte mij een 50 euro.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2008-09-22 13:59:40

L.S.,

Voor een compleet, maar redelijk technisch overzicht staat er op de site van de firma Hager een aardig document.

Kijk verder ook op de site van Promotelec voor meer informatie, gewoon parafoudre intikken in de eigen website zoekfunctie. Daar staat ondermeer in de serie Fil Pilote, een special met als titel: Les solutions Promotelec face à la foudre (nummer 26 van maart 2004), het artikeltje zelf is er ook in pdf formaat. Of kijk bij de firma Schneider voor hun gids Protection contre la foudre: télécharger le guide parafoudre.


Verder: goede aardleiding een eerste vereiste, en als het even kan een disjoncteur de branchement die voorzien is van een aardlekbeveiling van het selectieve type. En nog wat ruimte in de groepenkast. De standaard parafoudre modules moeten zo dicht mogelijk bij de stroomaanvoer draden geplaatst worden, en met een zo kort mogelijke aardedraad naar het centrale aardpunt in de groepenkast.

Maar zelfs een goed parafoudre systeem - zowel lichtnet als telefoonlijn beveiligen! - geeft geen 100% garantie. Het blijft een gedoe met die stekkers er telkens weer uittrekken, maar het blijft het veiligste.

Laatste punt van aandacht: de meeste parafoudre modules of systemen hebben helaas niet het eeuwige leven. Na een aantal "hits" moet er vaak een soort hoogspannings zekering (zo noem ik het maar even, is meestal een zg. VDR) vervangen worden. En dat kan in de papieren lopen. Let dus even op aanschaf- en exploitatiekosten.

Rob van der Meulen

avatar#6136
Bill
Berichten: 3
Reacties: 22

#3 Geplaatst: 2008-09-22 15:36:43

In Frankrijk werk ik uitsluitend met m'n laptop. Die heeft dus een ingebouwde batterij. Voor opladen is de stroomkabel aangesloten op een stekkerblok met een schakelaar, onder handbereik. Als ik onweer hoor zet ik de schakelaar op het stroomblok af en werk een paar uurtjes verder op de batterij van de laptop.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2008-09-22 22:17:11

In de afgelopen 9 jaar ben ik diverse apparaten kwijtgeraakt door bliksem of overspanning. Vooral -denk ik- door inslag in de telefoonleiding die 4 km vanaf de centrale tot bij mij bovengronds loopt. Laatst nog een ADSL-modem, ondanks een beschermd stekkerblok met telefoonbeveiliging en systematisch de stekker eruithalen als ik onweer hoor of zie. Was dus even te laat. Ik doe dus nu hetzelfde als Wim en ben via WiFi met het modem verbonden. Als het modem opblaast, doet de computer het nog wel. Een modem kost tegenwoordig maar een paar tientjes.

Ik denk ook het advies een "onduleur" te kopen maar op te volgen. Ook al omdat ik die "micro-coupures" zat wordt.  

Steven

avatar#6166
exley
Berichten: 3
Reacties: 2

#5 Geplaatst: 2008-09-23 11:06:23

Hartelijke dank iedereen voor je reacties. Rob, de PDF guide-tech-parafoudres is prachtig!

Als wij zover bent, doe ik een verslag van onze ervaringen.

exley 

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#6 Geplaatst: 2008-10-03 12:56:12

"Fijnbeveiliger" leuk woord, en precies wat het is.

We praten eigenlijk over twee dingen; blikseminslag en spanninginductie op het bovengrondse net door de elektrische ontlading in de lucht.

Bij een electrische ontlading (bliksem) ontstaat ook een magnetisch veld, dit magnetische veld induceert in een geleider (bijv. het net) een elektrische spanning die kortstondig zeer hoog kan zijn.

Als er vlakbij de bliksem zelf in het huis of in het net inslaat helpen al die beveiligers niet. Alleen een bliksemafleider op het huis kan deze hoge spanning afvoeren naar aarde. Ontbreekt deze, dan slaat soms de hele meterkast van de muur zoals recentelijk bij een kennis. Ik praat hierbij dus niet over een echte directe inslag want dan gaat het natuurlijk helemaal mis. Dat gaat met enorme onbeheersbare krachten gepaard.

Is er "slechts" een geïnduceerde spanningspiek op het net dan helpen die "fijnbeveiligers" soms wel zoals hiervoor aangegeven. Maar ook weer afhankelijk van de grote en sterkte van deze inductie. Dus niet altijd een zekere oplossing.

Het beste is om tijdens, liefst vooraf, bij onweer de stekkers en telefoonaansluitingen eruit te trekken en eventueel bij een inslaggevoelige ligging de hoofdschakelaar even een tijdje uit te zetten.

Zo'n USP is dan weer prettig om je werk op de computer nog even op te kunnen slaan als je aardlek eruit slaat.

Rob Zwennis

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#7 Geplaatst: 2008-10-03 13:12:48

Ik heb kortgeleden een flexibele RVS  kachelpijp in mijn stenen schoorsteen aangebracht,

is hierdoor het gevaar voor blikseminslag groter geworden?

janv

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#8 Geplaatst: 2008-10-03 14:10:51

Zolang de stalen pijp niet boven de schoorsteen en dus niet boven het hoogste punt van het dak uitsteekt en het geheel niet geaard is zou ik mij niet speciaal zorgen maken Jan. In het andere geval heb je natuurlijk een mooie bliksemafleider gemaakt ;-)

Er steken zoveel metalen pijpen in de lucht die nooit getroffen worden.

Rob.

avatar#6136
Bill
Berichten: 3
Reacties: 22

#9 Geplaatst: 2008-10-05 06:14:52

Om bij bliksemgevaar zonder gebruik van de vaste stroomvoorziening toch door te kunnen werken met een apparaat zoals een laptop, kan je ook gebruik maken van een draagbare oplaadbare accu zoals bijvoorbeeld: Philips Power2Go oplaadbare accu (SCE7640/12).

Wim

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#10 Geplaatst: 2008-10-05 10:02:33

Wim,

  Doorwerken: in beperkte mate bij bliksemgevaar. Geen internetten: bij adsl het ethernet kabeltje dat naar je modem gaat er uittrekken, of telefoonkabeltje bij ingebouwd analoog modem.

Ken dat type Philips oplaadbare accu niet. Wanneer het een type is dat met behulp van een ingebouwde accu bij stroomuitval (of de netstekker er uit bij bliksemgevaar), in staat is gedurende enige tijd zelfstandig een 230 Volt spanning te genereren, dan kun je daar gewoon de powersupply adaptor van je laptop op aansluiten. Rechtstreeks één of andere voeding op de power input van je laptop aansluiten valt ten zeerste af te raden.

Rob

avatar#6136
Bill
Berichten: 3
Reacties: 22

#11 Geplaatst: 2008-10-05 10:53:30

Rob,

De omschrijving van de Philips Power2Go oplaadbare draagbare accu is als volgt:


Uw draagbare apparaten overal opladen
Met deze compacte accu hoeft u in de trein, op vliegvelden en stations, of waar u zich ook bevindt zonder stopcontact, nooit meer zonder stroom te zitten. Laad uw apparaten altijd en overal op! Werk, bel en luister zo lang u maar wilt.

Uw draagbare apparaten overal opladen
- Biedt maximaal 60 uur draagbare stroom
- Aansluitpluggen voor de meeste merken worden meegeleverd
- Een aantal aansluitpluggen voor de laptop wordt meegeleverd

Zeer gebruiksvriendelijk
- LED-indicator voor oplaadstatus
- LED's geven de resterende batterijcapaciteit aan
- Handige reistas wordt meegeleverd voor opbergen en meenemen
- Intrekbare kabel
- Houder voor verwisselbare aansluitpluggen
- De accu is opgeladen via de USB-aansluiting

Geniet van volledige zekerheid
- Ingebouwde bescherming tegen overlading

Lijkt dus geschikt voor bv een electrische heggeschaar in de Negev-woestijn, en een laptop op een (overdekt) terras bij een Franse woning.

Groetjes, Wim

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#12 Geplaatst: 2008-10-05 11:18:02

Wim,

Even heel snel, mag iemand anders met de bal verder het veld over.

  Er bestaat een groot aantal verschillende powersupply adaptors voor laptops. Soms zit de laadelectronica volledig op het motherboard van de laptop geïntegreerd, soms werkt dit samen met specifieke eigenschappen van de adapator. Zeker met de huidige generatie litium-ion accu's luistert dat allemaal heel nauw. Dat fraaie Philips geval is dus een apparaat dat een bepaalde gelijkspanning levert. Hoogte van de noodzakelijke spanning, mogelijk noodzakelijke stroombegrenzing, dat soort dingen moet je je wel realiseren. En hoewel in de verbindingskabels het middenpooltje meestal de "plus" is, en de buitenkant de "min", heb ik geleerd dat je zelfs deze standaardregel altijd even moet checken.   

Enig wantrouwen blijft op zijn plaats. Een laptop is te duur om daar zonder check vooraf mee te experimenteren. Vertrouwen dat een grote firma als Philips het wel bij het rechte eind zal hebben gaat voorbij aan de small print die HP, Acer, Fujtsu-Siemens, Compaq, Toshiba, Sony en anderen ongetwijfeld in hun garantievoorwaarden hebben opgenomen: als u er wat anders op aansluit dan hun spullen en er komen ongelukken van wordt een garantieclaim lastig. Even de bijsluiter van Philips lezen of ze dat risico op hun beurt via een ingewikkelde derivaten constructie ergens anders hebben ondergebracht, of dat ze dergelijke claims gewoon uitsluiten. Ook beleggers die veilige obligaties op aanraden van een vertrouwenwekkende bank kochten hebben het geweten: obligaties van de Lehman Brothers zijn niets meer waard. 

Zelf controleren (check de website van Philips voor compatibele apparaten en beschikbare verloopkabels) en risico's inschatten zou ik zeggen. Maar misschien heeft iemand anders op het forum uit eigen ervaring een advies met wat minder voorbehouden.

Rob