Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

eenmanszaak verplaatsen

Auteur Bericht

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#0 Geplaatst: 2008-09-23 00:57:41

inmiddels hebben we tamelijk serieuze plannen om in frankrijk te gaan wonen, waarbij mijn eenmanszaak meeverhuist. In een niet toegankelijke pagina (lang leve de google-cache!) vond ik deze info:

Bij emigratie gaat de belastingdienst er vanuit dat een 'persoonlijk' bedrijf meegaat. Dat wil zeggen, de fiscus komt als vanzelf tot een eindafrekening. Dat is vaak heel ongunstig. Dat kun je veel beter zelf plannen (door overheveling van activa van je Nederlandse naar je Franse bedrijf) en uiteindelijk voor de Nederlandse fiscus een 'lege' onderneming achter te laten. Een 'persoonlijk' bedrijf is een freelancer, een ZZP-er, een eenmanszaak, soms ook een VoF (hangt er van af) en het geldt ook voor een BV, waarvan de emigrant DGA is. Vooral in dat laatste verslikken emigranten zich nog wel eens.

pagina is dus deze:  www.infofrankrijk.com/pagina/%3Cb%3EWinstbelasting,+de+plus-value%3Cb%3E/269/

In Frankrijk ben ik ook van plan om een eenmanszaakje te starten, met regime réel (simplifié). Het gaat om een webwinkel en ik heb een aardige voorraad, die natuurlijk gewoon mee gaat. In een hoge eindafrekening van de nl-belastingsdient heb ik niet zo'n trek, omdat ze (voor zover ik begrepen heb) uitgaan van de economische waarde van je voorraad en dan kan het aardig aantikken. Met andere woorden: hoe gaat bovenstaande precies in zijn werk? Simpelweg een factuur van bedrijf in NL naar bedrijf in FR?

Ik heb het mooie boek van Wimn b. er op nageslagen, maar kon daar ook niets extra's vinden hierover en in Google gebruik ik kennelijk niet de juiste zoektermen. Alvast mijn hartelijke dank!

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#1 Geplaatst: 2008-09-23 11:12:08

Ik zie niet zoveel in een dergelijke oplossing. Op het moment dat je een rekening verstuurt aan je Nederlandse onderneming (voor de verkochte voorraad tegen een zakelijke prijs aan je Frans onderneming), is de winst toch ook gewoon belast in Nederland?

Waardering tegen economische waarde lijkt me ook teveel van het goede. Eerder tegen inkoopwaarde. Of lager. Je hebt immers niet voor niets een grote voorraad. Als het goed zou lopen zou je ook geen grote voorraad hebben (deze stelling is te gebruiken tegenover de Belastingdienst).   

Ik weet niet wat voor produkten het zijn en hoeveel het allemaal is, maar wellicht gewoon onderneming in Nederland staken. Recht op stakingsaftrek in Nederland. Eventueel lijfrente aankopen om belastingheffing te laten drukken.

Groet, Rob van Schijndel

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#2 Geplaatst: 2008-09-23 22:30:28

Hoi Rob, bedankt voor je reactie! Hier de mijne:

Op het moment dat je een rekening verstuurt aan je Nederlandse onderneming (voor de verkochte voorraad tegen een zakelijke prijs aan je Frans onderneming), is de winst toch ook gewoon belast in Nederland?

Klopt, dat is ook niet zozeer waar hem de kneep inzit. Maar wel in het volgende:

Waardering tegen economische waarde lijkt me ook teveel van het goede. Eerder tegen inkoopwaarde. Of lager.

Dat mogen jij en ik wel vinden, maar denkt de belastingdienst daar ook zo over? Volgens mij kom je er niet mee weg als je de economische waarde (aka verkoopwaarde) lager of gelijk aan de inkoopwaarde zet.

Je hebt immers niet voor niets een grote voorraad. Als het goed zou lopen zou je ook geen grote voorraad hebben (deze stelling is te gebruiken tegenover de Belastingdienst).   

Het valt met de grootte nog wel mee, de inkoopwaarde van mijn huidige voorraad is  gelijk aan 2 maanden omzet. (Of is dat groot?) Ik breid het assortiment steeds uit en ik koop graag groot in: goedkoper en minder tijdrovend. En eigenlijk gaat het best goed, dat kan de belastingdienst ook makkelijk zien aan de cijfers van de afgelopen jaren.

Laten we de inkoopwaarde van de voorraad 10.000 euro schatten. De verkoopwaarde is zeker 25.000. Dan zou ik dus een stakingswinst van 15.000 hebben, minus stakingsaftrek, en daarover inkomstenbelasting + omzetbelasting moeten betalen... allemaal prima als ik er echt mee zou stoppen en de spullen inderdaad verkoop, maar ik ga in Frankrijk verder met dezelfde voorraad.

Al met al lijkt me de geciteerde oplossing van de website een stuk eenvoudiger. Maar ik vraag me nog steeds af hoe dat overhevelen van de activa precies in zijn werk gaat. Met een factuur kan ik bovendien gewoon de inkoopprijs factureren die ruim onder de stakingswinst zit, en bovendien heb ik dan voor het franse bedrijf een mooie inkoopfactuur. Ik ben degene die mij hierbij wat op weg helpt, alvast zeer dankbaar!

(er is trouwens sinds 1 januari een regel bij de belastingdienst dat als je een nieuw bedrijf begint, je niet eens fiscaal hoeft af te rekenen! Uiteraard geldt dit niet als je nieuwe bedrijf in een ander land is...)

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2008-09-24 15:21:52

Wie een zelfstandig beroep uitoefent en zijn ‘bedrijfje’ wil meenemen naar Frankrijk, krijgt ook met de belastingdienst te maken, die tot een niet al te profijtelijke laatste aanslag komt. Het is in dergelijke gevallen vaak gunstiger om in Frankrijk een nieuw bedrijf op te richten en de activa van je bezigheden (eenmanszaak, ZZP’er, Vof en zelfs BV) over te laten gaan naar een Franse SARL of entreprise individuelle.

Hierover is al vaak op dit forum gesproken. Raadpleeg het archief van het forum. Op de website zelf is ook nog het een en ander hierover te lezen.

Wim

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#4 Geplaatst: 2008-09-25 02:17:49

hoi wim, dank voor je reactie... Jammer genoeg is mijn vraag bhiermee niet beantwoord. Je antwoord is bijna identiek aan de tekst die ik in de google-cache vond, en ik heb me suf gezocht, zowel in het forum als de website. Hoe ik een bedrijf in Frankrijk start, kan ik bijna dromen, het gaat mij puur om het volgende:

Bij emigratie gaat de belastingdienst er vanuit dat een 'persoonlijk' bedrijf meegaat. Dat wil zeggen, de fiscus komt als vanzelf tot een eindafrekening. Dat is vaak heel ongunstig. Dat kun je veel beter zelf plannen (door overheveling van activa van je Nederlandse naar je Franse bedrijf) en uiteindelijk voor de Nederlandse fiscus een 'lege' onderneming achter te laten. 

...

Het is in dergelijke gevallen vaak gunstiger om in Frankrijk een nieuw bedrijf op te richten en de activa van je bezigheden (eenmanszaak, ZZP’er, Vof en zelfs BV) over te laten gaan naar een Franse SARL of entreprise individuelle.

Hoe gaat dit in zijn werk? factuurtje zoals ik eerder schreef?

Ik krijg als ik zoek op de site namelijk alleen deze identieke tekst op andere pagina's en geen verdere info, en ik denk toch dat er meer emigrerende nederlanders hiermee te maken hebben gehad.

Alvast bedankt!

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#5 Geplaatst: 2008-09-26 11:58:05

Ik ben het eens met Rob van S.

Ik begrijp niet precies waar de briefschrijver naar toe wil. Je kunt een eenmanszaak niet meenemen naar Frankrijk. Dus je moet in NL de balans opschonen en afrekenen met de fiscus. Ik snap best dat dat pijnlijk is, maar ik zie niet hoe je dit kunt voorkomen, anders dan het omzeten in NL naar een BV en vervolgens het aanstellen van een bewindvoerder in NL. De BV kan dan een succersale starten in Frankrijk en vanuit NL de opstartkosten financieren. Dan kun je afrekening in NL voorkomen en in Frankrijk verder werken, maar ik vraag me serieus af of dit een  efficiente oplossing is. Vooral boekouders en internationaal fiscalisten worden hier heel blij van...En adviseurs...... 

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#6 Geplaatst: 2008-09-26 14:21:44

"de eindafrekening met de fiscus is vaak ongunstig: je kunt dit voorkomen door  overheveling van activa van je Nederlandse naar je Franse bedrijf"

Waar de briefschrijver naar toe wil, is gewoon erachter komen hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat. Het heeft hier op de site gestaan en ik vind het ook terug in andere posts van Wim B., maar zonder verdere toelichting, en ook in het dikke boek van Wim vind ik het niet. En ik wil graag weten hoe dit werkt.

Bedankt in ieder geval voor het idee om het om te zetten naar een BV, aanstellen van bewindsvoerder, en succersale starten en zo opstartkosten financieren.. maar zou dit ook de gedachte geweest zijn achter de tekst die op de site stond? Lijkt me inderdaad ook een wat omslachtige manier en ik kan me niet voorstellen dat dit de manier is van het overhevelen van de activa van een eenmanszaak.