Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

oninbare cheque

Auteur Bericht

avatar#5124
benq
Berichten: 16
Reacties: 19

#0 Geplaatst: 2008-09-23 22:13:11

Ik bracht een aantal cheques naar mijn bank (C.A.) en kreeg er één terug met als reden: "Oppos Perte", wat zoiets betekent als klant met de noorderzon vertrokken; die kennen we niet (meer). Dit kan wel uitkomen want betrokkene is inderdaad overhaast naar de andere kant van Frankrijk vertrokken en zal ongetwijfeld zijn rekening bij die bank opgezegd hebben. En ik maar denken dat cheques altijd gedekt waren in Frankrijk!! Kan de bank dit zomaar doen en kan ik hier bezwaar tegen aantekenen ? Weet iemand hier iets meer over te vertellen?? Ik weet wel waar betrokkene nu woont en ik zal hem zeker proberen over te halen alsnog een geldige cheque op te sturen, maar ja, ik ben dan toch wel afhankelijk van zijn goede wil, maar die schat ik niet al te hoog. Ik ben bang dat ik naar mijn €500,00 kan fluiten.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2008-09-29 11:06:15

Oppos (opposition) perte heeft te maken met het verlies van een cheque. Dat met die noorderzon etc. staat voor mij nog niet zo vast. Ik zou toch nog even informeren bij de bank.

Wim

avatar#5124
benq
Berichten: 16
Reacties: 19

#2 Geplaatst: 2008-09-30 20:45:56

Dank voor je reactie, Wim. Ik heb je raad ter harte genomen en aan de C.A. naar de reden gevraagd, Dit was hun reactie:  Nous vous invitons à contacter la personne qui vous a fait ce chèque afin d'avoir plus d'information quant à ce rejet.

Hier wordt je ook niet echt wijzer van. Erg klantvriendelijk kan ik het antwoord nou niet vinden. Een bank moet m.i. toch kunnen vertellen wat hier de oorzaak van is, lijkt mij.

groet,

Huib

avatar#5124
benq
Berichten: 16
Reacties: 19

#3 Geplaatst: 2008-10-01 16:13:05

Hallo Wim,

Ik heb de bank om nadere uitleg gevraagd en die heb ik nu gekregen. Het blijkt dat de partij die de cheque heeft uitgeschreven hoogstwaarschijnlijk z'n chequeboek is verloren of dat hij gestolen is. Omdat de eigenaar vaak niet weet welke cheque legaal als laatste is uitgeschreven worden vaak alle nog af te boeken cheques geblokkeerd. Mij wordt geadviseerd met betrokkene contact op te nemen om de blokkade op die cheque op te heffen of om te verzoeken een nieuwe cheque uit te schrijven.

Welaan, dat gaan we dan maar doen.

groet,

Huib

avatar#6263
Fredo
Berichten: 4
Reacties: 13

#4 Geplaatst: 2008-10-02 22:01:19

Hallo Benq,

Graag zou ik zou ik je via deze reactie vertellen dat het alemaal wel goed zal komen maar helaas is onze ervaring anders.

Afgelopen winter is ons huis voor 4 maanden verhuurd aan een engels echtpaar.

Bij aankomst hebben ze 1 maand huur betaald en een bedrag als borg.

Verder hebben ze ons 3 cheques gegeven van elk 1000 Euro met de afspraak dat aan het einde van de huurperiode een eind afrekening zou plaatsvinden voor verbruikte energie e.d.Echter toen wij terug kwamen in Frankrijk waren de vogels gevlogen.Geen nood dachten wij we hebben toch de cheques.De cheques ingeleverd bij de bank (SG)en kregen deze dus ook terug met `oposition perte`.Met de cheques daarna naar de bank van de huurders gegaan (C.A.) Het huurcontract laten zien en gezegd dat de cheques wel degelijk voor betaling zijn afgegeven.Dit hielp echter niets want zolang men geen kontakt kon maken met de uitgever van de cheques was het niet mogelijk deze te innen ondanks dat men bij CA zei dat er nog geld op hun rekening stond.Aangezien deze engelsen Frankrijk verlaten hadden en geen adres was achter gelaten kunnen wij fluiten naar onze 3000 euro.Wij hebben nog een poging gedaan via een huissier maar die liep vast op het zelfde probleem.

Daarna maar aangifte gedaan bij de gendarmerie en  vervolgens werd het stil.

Wij hebben hiermee dus onze les geleerd: Door ons worden als betaling geen cheques meer geaccepteerd.

m.vr gr

Fredo

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2008-10-02 22:21:27

Fredo,

Vervelende en vooral dure ervaring. Toch is enige nuancering op zijn plaats.

Fransen denken o.h.a. wel 3 x na voordat ze een ongedekte cheque uitgeven, als het tenminste hun eigen cheques zijn. Gebruikelijk is dan ook om boven een bepaald bedrag (15 of 30 euro) een identiteitsbewijs te vragen en dat te kopiëren of er het nummer van over te nemen. Bij supermarkten wordt dat nummer dan ook achterop de cheque geschreven.

Als Fransen een ongedekte cheque uitgeven en niet binnen twee maanden het saldo aanzuiveren, worden ze op de "zwarte lijst" van de Banque de France gezet. Krijgen ze een "interdiction bancaire" van vijf jaar dus geen recht meer op cheques, credit-cards etc. en bovendien boetes voor de cheques.

Jij heb blijkbaar te maken gehad met "buitenlanders" voor wie dit een zorg zou zijn.

Als je Franse huurders hebt kun je best cheques aannemen maar ik zou ze dan gelijk innen, kun je ze er nog uitzetten als blijkt dat ermee gerommeld is. Alternatief is een credit-card reader maar kost geld. Het is niet gebruikelijk om grotere bedragen cash te betalen (boven een bepaald bedrag, afhankelijk van type transactie is het zelfs verboden) tenzij het gaat om geld waarvan de herkomst niet te traceren dient te zijn......

Je kunt bij reservering natuurlijk ook om een cheque voor (een deel) van het bedrag vragen. Een bankoverschrijving is minder gebruikelijk.

Het maandblad "Que Choisir" (een consumentenblad) van deze maand geeft heel aardige informatie over banken, cheques etc. Lezenswaard.

Steven

avatar#5124
benq
Berichten: 16
Reacties: 19

#6 Geplaatst: 2008-10-04 19:49:41

Dank voor jullie bijdragen.

Ik houd er relening mee dat ik naar m'n €500,= kan fluiten. Voor dit bedrag ga ik geen juridisch gevecht aan. Gelukkig is het "maar"€500,=. Maar toch...je kan er een paar keer lekker van uit eten.

Ik heb betrokkene een brief gezonden. Ik verdenk hem er van dat hij direct na het uitschrijven van cheques, stelen of verliezen van z'n chequeboek heeft geveinsd.

Betrokkene heeft de reputatie (zo iets hoor je altijd als het te laat is) dat hij nooit ergens langer werkt dan 1 à 2 jaar en dat hij dan met achterlating van veel dubieuze zaken met de noorderzon vertrekt.

Voor mij is ook het motto: liefst geen cheques meer, of anders ogenblikkelijk incasseren zodat ik hem of haar nog de toegang tot het huis kan ontzeggen of nog liever contant of via een overschrijving.

groet,

Huib

avatar#5124
benq
Berichten: 16
Reacties: 19

#7 Geplaatst: 2008-10-20 21:01:17

Dus echt oninbaar................

Ik heb betrokkene een brief geschreven met het vriendelijke verzoek de blokkering van mijn cheque ongedaan te maken bij de bank of anders een nieuwe cheque uit te schrijven.

Nul reactie. Dus toch een tricheur. Hij zal ook wel weten dat ik voor €500,= niet die kant op kom of andere aktie onderneem, waarvan de kosten hoger liggen dan de baten.

Een portie gezonde argwaan is, lijkt mij, zeker als buitelander, op zijn plaats als met cheques betaald wil worden.

groet,

Huib