Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nieuwe ondernemings- cq belastingvorm: auto-entreprise

Auteur Bericht

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#0 Geplaatst: 2008-09-25 23:59:32

Aangezien ik veel op het internet zit om me te verdiepen in de Franse formaliteiten i.v.m. het starten van een bedrijf, kom ik wel eens wat interessants tegen. Mocht het al op de site hebben gestaan, dan mijn excuses!

Ik kwam de auto-entreprise tegen: een nieuwe bedrijfsvorm vanaf 1 januari 2009, die nóg makkelijker moet zijn dan de micro-entreprise. ( Het kan ook een variant zijn op de micro-entreprise, maar er is toch iets anders)

Hoe werkt het: een vast percentage van je omzet draag je maandelijks of per kwartaal af. Dit percentage omvat sociale premies én inkomstenbelasting. Een boekhouder is niet nodig, slechts het bijhouden van je inkomsten en uitgaven, net als bij een micro-entreprise overigens. Verschil met d emicro-entreprise is dat je niet apart nog de inosmtenbelasting hoeft te betale; de inkomstenbelasting zit namelijk al verwerkt in het percentage dat je gedurende het jaar hebt afgedragen.

Heb je een bedrijf dat goederen verkoopt, dan is het vaste percentage 13% (maximumomzet per jaar: 80.000 euro). Lever je diensten, dan is het percentage 23% (maximumomzet per jaar: 32.000 euro). Je kunt geen BTW berekenen en dus ook niet 'terugkrijgen'. Bij aanvang van je bedrijf ben je niet direct een paar duizend euro aan sociale premies kwijt, voor je ook maar een cent hebt verdiend. 

Wie het Frans machtig is, vindt hier extra info: http://www.montermonentreprise.com/autoentrepreneur.html

Overigens heb ik al gezien dat er met de loi de la modernistaion de l'économie wel meer dingen gewijzigd zijn.. ik ga weer snel verder lezen

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2008-09-26 08:51:07

Inderdaad interessant!

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#2 Geplaatst: 2008-09-26 11:30:30

Nou, het is wel een beetje een sigaar-uit-eigen-doos hoor.

Bijna alles wat er in het auto-entreprise voorstel is geregeld is nu ook al beschikbaar in het micro-regime. Wat croissantje vergeet te melden is dat er nog altijd een minimum is aan sociale lasten die betaalt moet worden, alleen de wijze van betaling is nu wat aangenamer, namelijk in maandelijkse termijnen in plaats van bedragen per jaar of kwartaal vooraf. In het micro-regime kon je al uitstel van betaling krijgen voor het eerste jaar (alleen door zelf actitie te ondernemen), nu is het betalingsregime iets vriendelijker, maar dat betekent niet dat je goedkoper uit bent!

Het belangrijkste verschil is dat een auto-entrepreneur geen inschrijving meer hoeft in het RCS. En dat scheelt een heleboel pappierwerk. Overigens is dat lang niet voor alle ondernemers interessant. De auto-entrepreneur is echt met name bedoeld voor mensen die naast hun baan een kleine bedrijfsactiviteit beginnen als bijverdienste.

Wim    

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#3 Geplaatst: 2008-09-26 12:18:07

Toch wel interessant hoor, althans voor mij.

Ik ben (een beetje vroeg) gepensioneerd fotograaf en wil graag mijn vak een beetje uitoefenen, denk aan een familie foto of simpelweg de hond op de foto.

Ik beschik over eigen grootformaat printer, en kan dus buiten de fotografie ook de posters en afdrukken leveren
Wat ik nou graag zou willen weten is onder welk regime ik nou zou vallen

Service 23% (de fotografie) of 13% vente de matériel (de afdrukken)

Ik kan dat tussen al die info niet vinden.

Willem

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#4 Geplaatst: 2008-09-26 14:56:24

Natuurlijk betekent dit niet per definitie dat je goedkoper uit bent, maar het scheelt weer wat rompslomp.

Één ding begrijp ik niet wim: ik vergat te melden dat er een minimum bedrag is wat je aan sociale lasten afdraagt? Bij de auto-entreprise betaal je simpelweg een percentage van je omzet als sociale premies en inkomstenbelasting in 1 keer. Geen omzet = geen belastingafdracht. Dat is een van de aantrekkelijke kanten ervan. Zie ook hier: http://www.autoentrepreneurs.com/questions-reponses.html

Si ne n'ai pas de recettes, devrais-je payer un minimum quand même pour les charges sociales ou les impôts ?
NON. L'auto-entrepreneur pourra désormais bénéficier, sans limite de temps, du dispositif de prélèvement des cotisations et contributions sociales exprimé en pourcentage du chiffre d'affaires : s'il n'encaisse rien, il ne paie rien. L'impôt et les cotisations seront donc fonction d'un seul paramètre : le chiffre d'affaires (contrairement à l'entreprise individuelle bénéficiant ou pas d'ailleurs, du régime fiscal de la micro entreprise).

Samengevat: "als ik geen omzet heb, moet ik dan toch een minimum afdragen aan sociale lasten of belastingen?

Nee, de auto-entrepreneur draagt de premies af als precentage van de omzet: komt er niets binnen, dan betaal je ook niets. Belastingen/premies hangen slechts of van de omzet, in tegenstelling tot de micro-entreprise."

Of ging het ergens anders om? Dan mijn excuses!

@ willem: ik heb ook al aardig zitten zoeken of ik ergens wat criteria kon vinden van wat nu onder diensten valt en wat nu onder het verkopen van goederen. Maar ik kon helaas niets bruikbaars vinden. Op de link die in mijn eerste bericht staat, vind je wel een voorbeeld van een fotograaf, waarbij 24% wordt aangehouden. Maar ik neem aan dat dat om een fotograaf gaat die voor een fotografeeropdracht wordt ingehuurd.

Ik zoek intussen wel verder, want ook mijn man zit met een soortgelijke vraag. Ik kan me voorstellen dat het in jouw geval misschien een gemengde bedrijfsvorm wordt, met zowel diensten (het fotograferen) en verkoop van producten (het maken van de grootformaatafdrukken). Maar ik ben absoluut geen expert wat dat betreft, dus ik zou er niet te veel waarde hechten aan mijn idee. Misschien kan het niet eens met de auto-entreprise...gemengde vorm kan iig wel met het micro-entreprise regime. Of het maken van de afrdukken valt onder verkoop is natuurlijk een andere vraag.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#5 Geplaatst: 2008-09-26 15:20:30

Ja inderdaad croissantje, er is geen bodem bedrag. Dat is er strikt genomen bij de huidige bedijfsvormen ook niet, als je heel weinig verdient (ergens onder de 4500 uit mijn hoofd) is de afdracht 0. Met de verrekening krijg je in het 3e jaar ook gewoon terug. Of ik moet me vergissen, maar hoe dan ook, de auto-entrepreneur betaalt letterlijk en werkelijk pro rato. De vrijstellingsondergrens telt dan ook niet, verdien je 100 euro in een jaar, dan betaal je ca 26 euro lasten. De impots heeft er nog vrijwel niets van op hun site. De andere sites die jij noemt zijn goede bronnen.

Deze vorm wordt ook toegestaan als hoofd bedrijf, dus niet uitsluitend als nevenaktiviteit. Dit

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#6 Geplaatst: 2008-10-02 09:40:20

Er  dreigt een levensgroot misverstand in deze discussie: Stel je de volgende situatie voor: Een Nederlander met een goed pensioen of een flink bedrag op de bank besluit om in Frankrijk te gaan wonen. Heeft geen zin meer om te werken, dus valt hij in Frankrijk onder de allerduurste ziektekostenverzekering. Daarnaast betaalt hij belasting over zijn inkomen (ook als dat uit Nederland komt) en sociale lasten. Nou zou diezelfde man een auto-entreprise kunnen starten, kleine moeite. Hij heeft nog steeds geen zin om te werken. Nu zou, volgens jullie redenatie, deze mijnheer ineens geen belasting en sociale lasten meer hoeven te betalen? Nee dus. Indien je geen of een lage omzet hebt uit een auto-entreprise betaal je over dat gedeelte geen of heel weinig belasting en sociale lasten, dat klopt. Maar over de rest van je inkomen natuurlijk wel. Wat ik al eerder schreef: de auto-entreprise is voornamelijk een sigaar uit eigen door, in vergelijking tot de micro-entreprise. Het belangrijkste voordeel is dat geen inschrijving in het RCS meer is vereist en dat de betaling van belasting en sociale lasten wat vriendelijker is. En Willem geeft precies het probleem aan waar ik voor vrees. Misschien komt mijn vrees niet uit, we zullen zien in 2009… Op dit moment is het zo dat een part-time fotograaf kan kiezen voor het micro-regime. Hij moet dan ingeschreven worden in het RCS. Dat kan (via de URSSAF) als ‘profession liberale’, hij is dan vooral ‘kunstenaar’. Dat kan ook via de Chambre de Commerce als hij vooral ‘handelaar’ is (dus nadruk op verkoop van foto’s, bijvoorbeeld in opdracht) en het kan ook nog via de Chambre des Metiers als hij vooral ‘ambachtsman’ is, dus de nadruk legt op bewerking, inlijsten of afdruk-aangelegenheden. Als profession liberale betaalt hij meer belasting dan in de andere twee gevallen. En de Chamrbe des Metiers vraagt diploma’s etc. Wij zorgen er dus altijd voor dat bij een fotograaf die alles zo’n beetje doet de inschrijving via de Chambre de Commerce wordt geregeld, dat is de meest gunstige. Wat gebeurt er nu bij de auto-entreprise? Mag de ondernemer dan zelf uitmaken in welke beroepsgroep hij zit, of krijgen we nu controle achteraf of wel de juiste categorie is gekozen, in plaats van vooraf bij de inschrijving zoals nu gebeurt? Frankrijk kennende, vrees ik voor het laatste. Frankrijk is niet goed in deregulering en ik vrees dus voor een nieuwe golf van regulering achteraf, nu er via de auto-entreprise gedereguleerd wordt. Maar misschien ben ik wel te pessimistisch. We zullen zien. Wim

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#7 Geplaatst: 2008-10-06 15:59:40

Ja leuk hè Wim, al die ondernemingsvormen met hun specifieke vóór- en nadelen!

Hoe moet een gem. Zzp-er in NL zo'n micro regime vertalen naar LDF?

Nou bijna door in zowel in FR én NL een volte verse te doen!

Lijkt er bijna op Wim dat je hier zo'n beetje fiscaal-econoom bent, zowel als expert op het gebied van entreprises. Dit laatste veronderstelt ook een afgestudeerde graad in Internationaal Recht of op z'n minst lokaal recht in één van de beide landen. Liefst beiden dus.

Je uitspraak: "Frankrijk is niet goed in deregulering en ik vrees dus voor een nieuwe golf van regulering achteraf, nu er via de auto-entreprise gedereguleerd wordt.", is niet ALLEEN op LDF van toepassing, maar vooral op NL !

Het wordt in beide landen alléen maar moeilijker om iets te ondernemen...waardoor?

Omdat in beide landen het ambtenaren apparaat kennelijk de dienst uitmaken...én ja jij kan met je burootje nog enige 'buitenlanders', tegen een vorstelijke fee van goeie adviezen voorzien...

IK ben allang gepensioneerd en drijf op een ervaring van 12 jaar eerder en per saldo zie ik na 10 jaar LDF nog steeds geen groot verschil!

Erik.

avatar#6474
compay
Berichten: 1
Reacties: 7

#8 Geplaatst: 2008-12-02 10:38:06

Hallo

de bijdrage van DIT is toch wel heel interessant, hij/zij schrijft

Dat is er strikt genomen bij de huidige bedijfsvormen ook niet, als je heel weinig verdient (ergens onder de 4500 uit mijn hoofd) is de afdracht 0. Met de verrekening krijg je in het 3e jaar ook gewoon terug. Of ik moet me vergissen, maar hoe dan ook, de auto-entrepreneur betaalt letterlijk en werkelijk pro rato. De vrijstellingsondergrens telt dan ook niet, verdien je 100 euro in een jaar, dan betaal je ca 26 euro lasten.

kortom als de vrijstelling 4500 is bij de micro enterprise

betaal je bij de auto-enterprise toch wel even 23% over 4500 = 1035

kortom heel belangrijke vraag lijkt me is er bij de auto-enterprise een vrijstellingsbedrag???

kan me voorstellen dat dat zo is en dat je achteraf als het hele inkomen over het jaar bekend is geld terug krijg, geld bijbetalen is niet nodig als je elke maand al in princiepe maximaal hebt afgedragen

weet iemand overigens of je die 4500 een belasting vrij bedrag is?

dus als je 18000 verdient je over de eerste 4500 niets betaalt?

of vervalt dit bedrag als je meer dan dat bedrag verdient?

nu heb ik nog wel veel meer vragen. Wij willen ook naar frankrijk en hebben een fantastische boerderij op het oog. Hebben deze al gezien en ik moet me verdomde inhouden om nu al de handtekening te zetten. Belangrijke vraag voor ons, Wat krijg je nu voor de afdracht van de sociale lasten betekent het dat je ook meteen als gezin (man/vrouw twee kinderen) verzekert bent voor arbeidsongeschiktheid? basis ziektekosten?

er wordt natuurlijk veel geklaagt over het franse stelsel maar probeer je als zelfstandige maar eens tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren in Nederland...daar zou ik een aardig deel van mijn inkomen aan kwijt zijn.....enne ben daarom niet verzekert (toch wel armoedig ja!!)

Enne zijn er zoveel fotografen in frankrijk gaan wonen?...ik ben er ook 1. Nu wil ik naast fotografie ook een mini camping een gite en een pipowagen verhuren, een boomgaard en een moestuin, etc etc beginnen. Beetje als "malle pietje." Verder willen we een winkeltje op eigen terrein en mijn vriendin (bloembindster/tuinier/tuinontwerpster) wil bloemen gaan kweken. Zouden we dat allemaal in 1 onderneminmgsvorm op mijn naam kwijt kunnen?

sorry voor alle vragen

mvg rob