Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Op welke hoogte aftapgat van foyer?

Auteur Bericht

avatar#6255
Kits
Berichten: 3
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2008-09-27 15:00:46

Wij hebben een cheminée/foyer die teveel capaciteit heeft voor de huiskamer. Dus hebben wij bedacht in de achterwand van de hotte, die in de gang uitkomt, een ventilator te plaatsen waardoor de gang, hal en misschien ook nog een enkele kamer een beetje kunnen worden meeverwarmd.

Bij ons moet de warmte dusd verplaatst worden op dezelfde etage (170 m2), vanuit de schoorsteen in de huiskamer via de gang eventueel naar andere ruimtes waarvan de deuren openstaan. 

Maar als het rooster boven de foyer in de huiskamer nu op 190 m hoogte zit, waar - op welke hoogte -krijg je dan het meeste rendement warme lucht voor het aftappunt aan de andere kant ? 

Lieve Christian, ik ben naar jou doorverwezen op het FF, alsjeblieft, weet jij het? Maar natuurlijk  willen we graag de opninie van iedereen die hier ervaring mee heeft.

Mvrgr, Kits en Henri


avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-09-28 22:36:18

Beste Kits,

de meeste warmte krijg je natuurlijk op het hoogste punt, dus vlak onder het plafond. Dan heeft de lucht tussen rookpijp en hotte de langtse weg om warmte op te nemen.

Overigens, de meeste warmte wordt door het van vinnen voorziene verloopstuk tussen vuurruimte en schoorsteenpijp afgegeven, de RVS rookpijp heeft een veel geringer aandeel aan de warmteafgifte (vanwege de geringe warmtegeleiding ervan en het geringere oppervalk).

Ik stel mij nu voor dat het nieuwe gat vlak onder het plafond zit, zeg op 2,5 à 2,7m hoogte. De deuropeningen zijn niet hoger dan 2,1m. De verdere verspreiding van de warme lucht wordt dus door de stukjes muren boven de deuren belemmerd. Dan is het vaak doelmatig de warmte aan de 'andere kant', bij jullie de gang, in een koker naar het gewenste punt te geleiden.

Christian von Klösterlein

avatar#6255
Kits
Berichten: 3
Reacties: 3

#2 Geplaatst: 2008-09-29 13:14:52

Beste Christian,

Bedankt voor je advies.

Mijn man blijft er echter van overtuigd dat de warme lucht uiteindelijk ook onder de deurposten door zal gaan, door de kracht waarmee het vanaf ongeveer 1 m 50 hoogte de gang wordt ingeblazen...  Helaas, ik noch U krijgen hem van dit idee af.

Het rooster bovenin geeft inderdaad enorm veel hitte af in de huiskamer, misschien zouden we die warmte zelfs helemaal niet nodig hebben en is de foyer/insert alleen genoeg. Heb je enig idee of zijn plan inderdaad wat warmte zal opleveren in de andere ruimtes?

Overigens, wij hebben een olie gestookte centrale verwarming, maar willen die zo min mogelijk aandoen en in plaats daarvan de houthaarden stoken. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2008-09-29 21:29:34

Kits,

ik moet mijn antwoord van gisteren toch nog een beetje aanpassen.

Als je een opening in de kamer en de ventilatoropening naar de gang hebt dan is de interactie tussen de twee moeilijk te voorspellen. In het extreem kan het zelfs zo zijn dat de ventilator lucht door het rooster uit de kamer aanzuigt.

Ik zou daarom voorstellen:

De opening in de kamer dicht, alles via de ventilator af laten zuigen, en aan de uitblaaskant een verdeling maken, desnoods ook een terug de kamer in. Regelen van een drukstroom is immers eenvoudiger dan die van een zuigstroom.

Excuses voor het enigszins incomplete antwoord gisteren!

Christian von Klösterlein

PS. Het idee van je man heeft enigszins kans van slagen als er ook een opening is waar de lucht weer uit kan. Gewoon een ruimte inblazen heeft weinig effect als er geen doorstroming is.

avatar#6255
Kits
Berichten: 3
Reacties: 3

#4 Geplaatst: 2008-09-29 23:05:55

Merci Christian, duidelijk nu. Wat mij betreft mag die beitel er dan in. Uiteindelijk is het ergste dat kan gebeuren dat het gat weer dichtgemaakt meot worden.

avatar#6255
Kits
Berichten: 3
Reacties: 3

#5 Geplaatst: 2008-09-30 00:20:33

Merci Christian, duidelijk nu. Wat mij betreft mag die beitel er dan in. Uiteindelijk is het ergste dat kan gebeuren dat het gat weer dichtgemaakt meot worden.