Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

de banque en de sofa

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2008-09-30 17:29:05

ja, daar zit je dan bij het haardvuur, lekker weggedoken in de diepe kussens met een goed glas rode wijn naast je favoriete boek.

de zomer is fini, de temperaturen dalen flink ook al was het nog heel lang lekker weer, maar vandaag heeft de zon zich helemaal niet meer laten zien, noch in de charente martitime, noch op de beursvloer, noch in het witte huis.

sarkozy heeft zijn staf waaronder de minister van financien opgeroepen voor een crisisberaad, de tegenaanval moet klaar liggen voor ze nodig is zal hij denken.

en dat die nodig is begint ons onderhand wel duidelijk te zijn.

eerst een grote in nederland bij het grove vuil, nu een belgische, en straks tuimelen er nog een stelletje achteraan die de broek ook niet meer op kunnen houden. 

hoe komt het toch die enorme neerwaartse spiraal ?

is bush nu echt de schandpaal in dit hele gebeuren ? of zoals de nederlandse minister van financien zei "hebben die graaiers nu eindelijk de boel kapot" ?

snapt U het allemaal nog ?

het kon niet op, men kocht maar raak, de mensen hadden alles en wilden maar meer, en opeens, de eerste leugen overtrefd de tweede over de beleggingscijfers en de hele mikmak zakt als een kaartenhuis in elkaar.

ik snap het niet meer hoor, dat geld is toch ergens ?

cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#1 Geplaatst: 2008-09-30 18:45:25

Het geld is er inderdaad fysiek nooit geweest, alleen de waarde bij verkoop.

En juist die is nu enorm gezakt.

Er is dus een groot verschil tussen beurswaarde en de hoeveelheid geld die banken in bezit hebben.

De schuld is natuurlijk moeilijk ergens neer te leggen. Wat wel duidelijk is, is dat er in de vs hypotheken zijn verkocht aan mensen die dit niet kunnen betalen (dat kon door gebrek aan toezicht van de overheid, iets wat al ver voor Bush aan de orde was alleen Bush heeft wel de laatste initiatieven genomen die geleid hebben tot de huidige situatie)

Die hypotheken zijn verkocht door dubieuze financieringsbedrijfjes en twee banken die inmiddels beide failliet zijn (fanny mea en die andere)

Die "foute hypotheken" werden vervolgens weer snel doorverkocht aan grotere banken.

Wat door die louche handelaren niet verteld is aan de klanten is dat de lage rente op elk moment verhoogd kon worden, althans niet in zoveel woorden waardoor het binnen het Amerikaanse recht nog nét niet om oplichting ging.

De banken die de hypotheken hebben overgekocht en de rente hebben verhoogt conform de marktontwikkelingen kwamen er achter dat de klanten dus niet meer konden betalen.

Veel faillisementen onder klanten, kelderende og prijzen en enorme tekorten op de balans van de banken.

Daar komt het dus op neer, in een notendop en wat simpeltjes samengevat.

Voor mij is Bush wederomdoor zijn onnadenkende toedoen er in geslaagd om de gehele wereld in problemen te brengen.

Dat zo'n man, die notabene op illegale wijze de verkiezingen heeft "gewonnen" gewoon door mag gaan in zijn functie geeft te denken over het IQ van de gemiddelde Amerikaa.

Voor mij is Bush dus schuld aan alles!!

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2008-09-30 19:29:10

Een paar jaar geleden had ik enkele Amerikaanse vrienden van mijn vrouw op bezoek. Aardige mensen die ze al kende voordat de mij ontmoette. Wat jonger dan wij, tamelijk bemiddeld, huis in New Hampshire, zeilboot, regelmatige reizen naar "Europe" voor de "culture". Amerikanen praten makkelijk over hun inkomen en zo kwamen we te praten over het mijne, een voor Franse begrippen gemiddeld bedrijfsartseninkomen en toch maar even 3 x het minimumloon netto.

Ze rolden van hun stoel van verbazing. Een arts kon bij hun makkelijk 5 tot 10 x zoveel verdienen. En dan ook in een veel betere auto rijden (ik heb een Renault Mégane uit 2000) en bovendien kostte bij hun de benzine per gallon wat die in Frankrijk per liter kostte.

Ik heb geprobeerd het uit te leggen. Dat het resultaat van die "dure dokters" in hun land onder meer het onverzekerd zijn van 30% van de Amerikaanse bevolking was. Dat ik helemaal geen Mercedes of SUV nodig had om me te verplaatsen. Dat ik mijn plezier haalde uit de resultaten van mijn werk -hoe moeilijk meetbaar ook- en niet van de hoogte van mijn bankrekening. Dat ik een weekendje heen -en weervliegen naar New York voor de "Christmas Shopping" niet nodig vond.

Het werd een beleefde discussie tussen doven, een "dialogue des sourds". Tussen "méritocraten" en "sociocraten".

Het moet maar gewoon gebeuren daar in de USA. De fixatie op geld en status, de "toughest" en de "smartest" van Wall Street die het zo graag winnen van de "losers" in Main Street. Eigenbelang eerst, onder het mom van vrijheid van ondernemen met een staat die zo weinig mogelijk reguleert want daar hebben de grootverdieners maar last van. Ondertussen bakken met geld uitgeven aan een ongefundeerde oorlog waar grote Amerikaanse bedrijven goed garen bij spinnen. Over "subprimes" gesproken! Wie later de rekening betaalt, we zien wel......

Ik hoop dat het tot een "katharsis" leidt maar ik vrees dat ik naïef ben......

Steven

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#3 Geplaatst: 2008-10-05 16:36:30

Goh Steven,

Wát ben ik het met je eens! Ook overigens met H@ns wat betreft het zg. "monopoly money" circuit wat we vanuit de US geïmporteerd hebben gekregen.

Net terug vanuit LDF in NL heb ik gisteren een uitgebreide analyse gelezen in het FD.

De nationalisatie van Fortis NL, werd daarin als een onoverkomelijke maatregel gezien door vriend en vijand van overheids ingrijpen.

Perso ben ik niet zo bang, dat tav. de franse (systeem)banken een zelfde situ dreigt als in NL. Daarvoor zijn de combi's met verzekeringen toch in vergelijking met NL veel behoudender ivm. dubieuze financieringen.

Deze crisis op mondiaal nivo heb ik al zeker een jaar zien aankomen, want ze gelijkt sterk op de luchtbel economie van internet in de jaren '90.

Het principe van de VS-economie is al 10-tallen jaren de zelfde nl.: Uitgeven voordat je iets verdiend hebt. Die kruik ging alleen te water, zolang een economie nog 'booming' is, maar de geldverschillende oorlogen in het Midden-Oosten, kunnen zelfs niet meer bij benadering opgebracht worden door een Verenigd Europa en de zg. ontwikkelings economieën.

Dat de economische crisis voor wat betreft LDF (hoewel nog niet officieel als recessie aangeduid) hier dramatische vormen zal gaan aannemen, hoeft nauwelijks betoog, want de economische groei bleef zwaar achter bij bv. NL.

Je zou aan een wonder moeten geloven, indien dit anders zal gaan uitpakken voor LDF in de 1e plaats. Het vele spaargeld ten spijt. Wij betalen nog steeds bv. aan het debâcle van vm. Credit Lyonais!

Ik begrijp eigenlijk nog steeds niet, hoe de VS het voor elkaar kregen om de rekening aan andere landen te presenteren voor een in de VS verboden combinatie tussen bank/verzekerings Mij, aan France. Want in beschermings constructies lijken ze ook hun eigen systeemfouten als rekening door de strot van de wereld te willen/kunnen duwen. Kijk maar eens naar de affaire Enron onder Bush cs. bij voorbeeld in nog niet zo lange historie.

Erik.