Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Sceptictank aanleggen

Auteur Bericht

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#0 Geplaatst: 2008-10-01 16:08:12

Heb de zoekfunctie gebruikt, maar op het onderwerp aanleg sceptictank geen afdoende antwoord gekregen; dus bij deze een nieuw topic.

Ons huis in de Puy de Dôme nadert met en met de voltooiing van algehele renovatie.

Afgelopen maand heb ik de badkamer onder handen gehad. Douche, toilet en wastafel zijn weer helemaal nieuw en conform hedendaagse normen/wensen.

Bij de koop van de woning wisten we dat er geen sceptic tank aanwezig was. Maar goed, het huis is sinds 1841 altijd bewoond geweest, de 21 jaar daarvoor zelfs door een gezin met uiteindelijk 3 kinderen. Dus de afvoer van afvalwater zou toch wel enigszins op een andere wijze redelijk geregeld (moeten) zijn. Daarin dacht ik te worden gesterkt door de aanwezigheid van een rond stenen (put ?)deksel pal voor de voordeur. Mogelijk de afdekking van een soort zinkput voor de wat vastere bestanddelen. Deze ronde (molen)steen heeft echter waarschijnlijk uitsluitend een decoratieve functie. Zal de steen toch eens proberen te lichten.

Bij nadere inspectie blijkt wel dat de rioolbuis (over een afstand van ca 25 meter) vanuit het huis door de grange naar een plek in het weiland loopt en dat het afvalwater daar ter plaatse, in een soort vijver/poel (diameter ongeveer 5 meter), in de grond wordt geloosd/infiltreert. 

Deze 'vijver' lijkt op een oude drinkplaats voor vee (staat ook op de kadastrale kaarten als een soort 'watertje' aangegeven), maar dat is het klaarblijkelijk toch effe niet. Als een soort overloop is vanuit het watertje een geul gegraven naar lager gelegen weiland, waarin met regelmaat vee graast. Dat is gebeurd nadat we de boerderij hadden gekocht; het aanliggende weiland is eigendom van de voormalige eigenaar gebleven en die verpacht het aan een andere boer. Doordat de kadastrale situatie op ons verzoek bij de aankoop is aangepast, is het 'watertje' aan ons verkocht en heeft de boer op het resterende deel van het door hem gepachte weiland geen drinkwatervoorziening meer voor zijn vee.

Maar al met al vinden we het niet zo'n hygiënische situatie (alhoewel die helemaal uit het zicht is).

Dus zijn we voornemens (ergens) op die plek achter de schuur een sceptictank te laten plaatsen die aan de eisen van deze tijd voldoet. Het vloeiveld komt dan tegen de grens van ons eigendom in het weiland te liggen.

Omdat het uitzicht vanaf die locatie heel mooi is (vrij uitzicht in het dal over buurmans weiland !)  en de avondzon daar tot heel laat schijnt, willen we dan gelijk het weiland laten egaliseren en ter plaatse een terras realiseren.

Mijn vragen zijn:

- waarop moet ik letten bij het vragen van een offerte voor een sceptictank en bij wie kan ik die het beste aanvragen;

- met welke kosten(posten) voor de aanleg van een sceptictank moet ik globaal rekening houden (de grond in het weiland is vrij zacht en zonder al te veel keien );

- welke vergunningen / toestemmingen moet ik (laten) aanvragen;

- wie komt achteraf controleren om te beoordelen dat ik nu reeds aan de 2012 normen voldoe;

- zijn er subsidiemogelijkheden ?

- krijgen we op het achter de schuur op de sceptische installatie aan te leggen terras last van allerlei nare luchtjes ?

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2008-10-02 00:10:14

Sjefke,

je gaat veel meer vindsucces op het forum boeken als je de termen 'septic tank' (zonder de eerste C dus), 'fosse septique' en/of 'fosse tous eaux' gaat gebruiken. Verder is op deze site (dus niet het forum) een zeeeer uitgebreid verhaal bij 'Klussen en bouwen' te vinden dat voor mijn gevoel practisch al je vragen gaat beantwoorden. De site heeft een eigen zoekmachien.

Een sceptische installatie zal de mairie vermoedelijk niet accepteren, hij moet zo optimistisch mogelijk uitvallen ;-)

Ivo

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#2 Geplaatst: 2008-10-02 11:59:07

Hoi Ivo,

bedankt. Het klopt wat je zegt.

Ik meende toch echt dat de term "sceptic" niet als "septic" dus met een 'c' wordt geschreven. Volgens mij is dat in het latijn ook zo. Maar goed, beide schrijfwijzen worden blijkens google gewoon door elkaar gebruikt.

Skeptic (maar da's een heel ander woord) wordt in het engels (amerikaans) geschreven met een k. En zo spreek je ook 'sceptisch' in het nederlands uit.

Ik heb inderdaad inmiddels antwoorden op bijna al mijn vragen gevonden (vond ook al vreemd dat er niets/weinig op deze site was te vinden).

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#3 Geplaatst: 2008-10-02 22:29:18

scep·tic (skptk) n. Variant of skeptic.

The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition copyright ©2000 by Houghton Mifflin Company. Updated in 2003. Published by Houghton Mifflin Company. All rights reserved.

sceptic or US skeptic [skep-tik] Noun1. a person who habitually doubts generally accepted beliefs 2. a person who doubts the truth of a religion [Greek skeptikos one who reflects upon] sceptical or US
skeptical adj
sceptically or US
skeptically adv
scepticism or US
skepticism n

Collins Essential English Dictionary 2nd Edition 2006 © HarperCollins Publishers 2004, 2006

 

Kan dus allebei, sceptic in de UK en skeptic in de USA.

 

Septic betekent 'ontstoken' (door microben) en antiseptisch is iets dat dat bestrijdt, zoals Sterilon of zo.

 

Ivo

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#4 Geplaatst: 2008-10-06 11:24:19

het zou dus eigenlijk een antiseptische tank moeten heten :) ?

Want het prut wordt uiteindelijk daarin afgebroken en ontsmet.

Maar goed, schrijfwijzen zijn soms verwarrend.

Bijv. ook het woord scenario, spreek je uit als senario, maaar je schrijft het dus niet zo.

Ben wel benieuwd wat mij de aanleg van een septictank gaat kosten en waar op mijn perceel die gesitueerd kan/mag worden.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#5 Geplaatst: 2008-10-06 11:51:27

Een mede Frankrijk bewoner Aat de Kwaasteniet heeft het e.e.a. uitgezocht en er een aardige PDF file over op internet gezet.

Hier te downloaden.

Rob.

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#6 Geplaatst: 2008-10-06 18:13:13

Rob en Sjefke,

Leuk dat Rob dat pdfje van mij aanhaalt maar zelf vind ik het stuk van deze site bij klussen en bouwen beter. Dat stuk van mij is ook al van 4 jaar geleden en gaat hier en daar uit van dikke duimen werk.

Aat

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2008-10-06 18:55:37

Aat,

bedankt voor dat compliment!

Maar ik zou zeggen:

Lees beide stukken, want op bepaalde punten vullen zij elkaar aan.

Ik heb, dat moet ik eerlijk zeggen, nog geen fosse septique aangelegd - en helemaal geen fosse sceptique; maar omdat wij bij onze huizenjacht huizen zonder riool niet uit wilden sluiten, heb ik mij hier en daar (bij officiële instanties, bij bouwmarkten, en bij aannemers) wegwijs gemaakt. Uiteindelijk hebben wij een huis gevonden in een dorp dat net een jaar daarvoor openbaar riool gekregen had. Twee boerderijen iets buiten het dorp die te ver weg lagen hebben toen een septic systeem aux normes aangelegd, en daar heb ik ook gekeken.

Alle verzamelde informatie heb ik dan in het bewuste stuk verwerkt.

Christian von Klösterlein

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#8 Geplaatst: 2008-10-07 00:18:00

Sjefke: de term septic tank klopt wel degelijk hoor! Daarin wordt in feite het 'rotten' (septisch worden) van bijvoorbeeld een wond of het 'verrotten' van een stuk vlees nagebootst. In de tank vindt continu verrotting van de inhoud plaats door levende bacteriën, waardoor de fecaliën na verloop van tijd uiteenvallen in bestanddelen met een veel kleiner volume dan het oorspronkelijke product, zeg maar. Die vormen dan een laagje op de bodem van de tank. Daarom moet een goedwerkende tank dan ook toch om de tig jaar worden leeggezogen. Zou je dat rottingsproces niet hebben dan is de tank binnen enkele maanden vol en de stank niet te harden. En dat zou inderdaad een anti-septische tank zijn.

Daarnaast is die verrotting ook een proces dat uiteindelijk alle stankveroorzakende microorganismen uitroeit, zodat er aan het einde van de rit schoon water uit de uitlaatpijp komt. Misschien wat onsmakelijk, het navolgende voorbeeld maar vergelijk het maar met het helemaal 'schoon' worden van een stoffelijk overschot. Daar blijven na verloop van tijd alleen maar anorganische resten (kleding) en botten (kalk) van over, het skelet dus. De rest verdwijnt via het septische ontbindingsproces. Vroeger werd het proces in de tank op gang gebracht door er een stuk kip of een dode rat in te gooien. Dat ging na een tijdje rotten en de rottingsbacteriën begonnen, nadat de kip op was, gewoon aan de volgende beschikbare smakelijke organische hap. Je mag raden wat dat was. Nu spoelen we netjes de benodigde bacteriën door de plee. Net zo effectief, wat minder cru misschien maar of het nou beter werkt?