Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

verkoop franse huis

Auteur Bericht

avatar#6266
purdey
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2008-10-03 14:32:57

mijn ouders hebben in 1980 een oude vervallen woonboerderij gekocht.

in 1996 hebben zij er 1 jaar gewoond en toen weer terug in nederland gaan wonen.

in 2003 is mijn moeder overleden.naar mijn weten dateert het testament van het moment dat zij het huis in frankrijk kochten 1980.

in 2006 werd mijn vader 65 en is definitief in frankrijk gaan wonen.

nu is hij ingetrokken bij zijn vriendin en kan de boerderij verkopen.

wij hebben nu een briefje van hem gekregen [mijn broer en ik, de 2 kinderen] die wij zo snel mogelijk moeten ondertekenen en terug moeten faxen.

moet ik nu mijn handtekening zetten en hebben wij dan nog enig grip op bezittingen die ook van mijn moeder waren.

bedankt

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2008-10-03 15:51:03

Purdey,

  Voordat iemand een zinnig advies zou durven te geven op je laatste vraag, denk ik dat eerst een paar voorvragen helder zouden moeten zijn. Wat er precies in het testament bepaald is bijvoorbeeld. Je kunt immers in een testament bepaalde personen meer toedelen dan ze "automatsch" zouden krijgen bij het volgen van de wettelijke regels. Of dat iemand minder krijgt. Een testament wordt bij de notaris opgemaakt, dus ik zou eerst maar eens zien te achterhalen bij welke notaris dit indertijd gebeurd is. En daar om nadere info vragen, en advies over hoe nu precies te handelen. 

En via het Centraal Testamenten Register (CTR) in Den Haag kun je nagegaan of er ooit een testament  is opgemaakt, en zo ja bij welke notaris. Alleen schriftelijke vragen van nabestaanden worden in behandeling genomen. Inzage krijg je zelf niet, wel een antwoord op de vraag of er een testament is. Een aanvraagformulier staat op hun site: www.centraaltestamentenregister.nl

Je zou natuurlijk ook je vader kunnen bellen om wat tekst en uitleg, maar ik heb zo het vermoeden dat de communicatielijnen niet (meer) voor de volle 100% open zijn.

Rob van der Meulen

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2008-10-04 17:03:47

Wat Rob terecht opmerkt is dat er veel meer informatie moet zijn om zinnig  te kunnen reageren op de nogal private vraagstelling. Ik adviseer om de kwestie in handen te leggen van een (NL) deskundige op het gebied van het Franse erfrecht.

Wim

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#3 Geplaatst: 2008-10-06 15:15:10

Klopt beide Heren van Stand.

Alleen ik richt me op een tussenzin van Purdy, dat hun gezamenlijke vader in 2006 in LDF woont (bij een vriendin!) en dus BIJ leven gewoon dat bezit kan verkopen...ook zonder dat zijn overleden vrouw daar in formele zin toestemming toe heeft gegeven. Het een en ander volgt uit een 'standaard' "Langst levende testament, indien er dus geen bijzonder testament door de vader of moeder / beiden is opgemaakt in NL of FR.

Dat de vader van Purdy nu eigenlijk een zg. handigheidje bedenkt om hem en z'n broer te laten toestemmen in de verkoop van een bezitting, die hoegenaamd al onder NL én FR erfrecht valt ...én vooral dát laatste nl. FR, is een truc van papa om z'n lief (van het moment!) in de mogelijke erfenis te laten meedelen of te bevoordelen tav. de overleden mama! Dit kan alleen maar legaal, indien papa met z'n vriendin getrouwd zou zijn...dus KIJK ajb. uit Purdy, voor je iets tekent !!!

Aan Purdy (en broer) dus vn. het advies om op geen enkele wijze met deze 'constructie' akkoord te gaan.

- Eerstens geldt het hier een ONVERDEELDE boedel uit de nalatenschap van hun moeder.

- Tweedens, geldt altijd in FR voor onroerend goed bij vererven dat Franse Recht vóórgaat.

Bijgaande quote van Dit benadrukt nog eens één van de valkuilen:

"In het franse testament kun je verwijzen naar een in NL liggend testament. Spreken deze elkaar niet tegen (bijv. staat er niets in zoals: alles gaat naar X  en in het andere testament staat dat alles naar Y gaat) dan zijn ze beide geldig. Sommige zaken in het NL testament zijn niet volgens het franse recht, daarmee wordt dat stukje NL testament dus ongeldig (voorbeeld, het in FR gelegen onroerend goed kan niet aan X worden nagelaten met koude uitsluiting van sommmige legitimarissen) Dan prevaleert het franse testament, als de erflaters in FR wonen, en het franse recht gaat dan voor. In jullie geval zou er dus een frans testament kunnen komen, waarbij jullie elkaar wederzijds als beneficiaire aanwijzen. Tussen broer en zus is de successiebelasting ook nog pittig, overigens. Daar het onroerend goed betreft in FR, komt een deel ook in handen van erfgenamen, zoals de ouder(s) van de erflater. Zowel FR als NL heffen successiebelasting over de verkrijging. gelukkigerwijs kun je de betaalde belasting in FR in mindering brengen in NL. Maatgevend zijn de volgende zaken, wie is waar ingezetene. Beiden maken een testament zowel in NL als in FR, met verwijzing naar het andere testament, indien van toepassing. Dit.  "

Erik.