Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Syndics

Auteur Bericht

avatar#6203
jufnaatje
Berichten: 2
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2008-10-06 10:51:18

Ik heb weer eens een vraag (en jullie zijn in mijn ogen zo ´expert´ dat ik hoop dat jullie mij kunnen antwoorden).

Ik heb het met mijn vriend gehad over lid worden van de vakbond (syndic). Ikzelf zit bij een luxemburgse vakbond voor banken. Mijn vriend werkt in de Mécanique de précision (is dat machine-bankwerker in Nederland?). Hij heeft nogal eens strubbellingen met zijn chef, die in mijn (hollandse) ogen nogal een macht neemt. Zo heeft hij bijvoorbeeld gezegd de eindejaars´prime´ aan alle medewrkers (zijn er 4), behalve aan mijn vriend te geven. Maar dat is maar 1 van de dingen. Ik wil graag dat mijn vriend van alles op de hoogte is, en bovendien goed beschermt op het moment dat er daar echt iets ´mis´gaat.

Nu was ik van het weekend bij mijn schoonouders en die waren nogal in hun wiek geschoten dat mijn vriend lid van een vakbond wilde worden. Ze zeiden dat die meer kwaad dan goed doen (opruiers, zeiden ze, en vooral de CGT, waarvan ik een formulier bij me had), dat mijn vriend daar veel te jong voor was (20), dat het bovendien veel te duur was (1% van het maandsalaris). Ik nog eens bij een (franse) vriendin nagevraagd. En die zei mij dat het ´mal vu´ was in Frankrijk om lid van een syndic te zijn. Vooral omdat je dan naar vergaderingen enz moet, en je dan vrij kan nemen en je chef niks kan zeggen.

Bij deze Nederlandse gaan de nekharen overeind staan en ik vraag me nu echt af wat wijsheid is. Hoe kan mijn vriend het best van zijn rechten en plichten op de hoogte zijn? Hoe kan hij zich het beste beschermen? En is er niet een CAO voor zijn branche op internet te downloaden? 

Blijkbaar heb ik nog een boel te leren... Maar ik vraag me wel af in hoeverre je mee moet gaan in dit ´kruiperige´ (okee, niet objectief-geheel mijn gevoel) van veel fransen (die ik ken). Ik zal daar echt mijn draai nog in moeten vinden...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2008-10-06 12:15:20

ik neem dus aan dat je vriend frans is.ik denk inderdaad dat lid worden van een bond niet echt ee verstandige beslissing is, zeker niet nu meer en meer mensen de negatieve kanten van de bonden gaan inzien (stakingen .........en nog eens stakingen............ zucht, en weer stakingen)in frankrijk bestaat de prefecture de la ........ en dat is afhankelijk waar je woont.http://www.travail-solidarite.gouv.fr/adresses-utiles/vos-interlocuteurs-regions/services/directions-departementales-du-travail-emploi-formation-professionnelle/dit is beter dan de bond en waarschijnlijk als jouw vriendje zegt dat hij een afspraak heeft met de direction du travail hij veel banger zal zijn dan voor de vakbond.deze direction du travail geeft namelijk niet alleen financiel en andere advies, maar kan zelfs het bedrijf binnen komen (onaangekondigd) om de werkvloer te bezichtigen, de kantine, de toiletten, de machines.......inderdaad bestaat in frankrijk zoiets als ik ben de baas en jij bent het L/N ulletje.ik heb dit zelf meegemaakt en toen mijn baas me vertelde dat ik tien pocent loon in moest leveren omdat ik ontslag nam (alleen gebruikelijk als je ontslag neemt binen de proeftijd) ben ik even bij de DDTEFP geweest die als straf de werkplaats afsloot opdat de ventilators van de spuitcabines niet werkten.dan piepe ze opeens héél anders.luister goed, ik ging weg dus het kon me mijn reet roesten al slote ze de hele toko, jouw vriendje echter wil er blijven, dus loop niet te hard van stapel.zeg in eerste instantie dat die en afspraak heeft met de DDTEFP, misschien dat zijn baas dan bijdraait.zoniet, ga dan werkelijk er naar toe, maar het kan zijn dat het voor zijn baan niet echt gunstig uitpakt.ik zeg dit omdat de banen nou niet echt voor het oprapen liggen in frankrijk.de DDTEFP heeft in de meeste grote steden een kantoor.zoiezo is het niet verkeerd om eens bij deze prefet langs te gaan, er liggen honderden brochures die heel leerzaam zijn.  

als je vragen hebt horen we het graag. 

cees.

avatar#6203
jufnaatje
Berichten: 2
Reacties: 3

#2 Geplaatst: 2008-10-06 13:34:16

Hoi Cees,

Bedankt voor je reactie! Hier heb ik echt wat aan! Ik ga zodirect meteen de door jouw gegeven site opzoeken.

En inderdaad, ik ben sowieso al tot de conclusie gekomen dat we niet te hard van stapel moeten lopen (dat is trouwens ook wennen, in Nederland zou ik helemaal niet het idee hebben dat ik hard van stapel liep). Ik wil gewoon alleen dat mijn vriend (inderdaad, fransman) van zijn rechten en plichten op de hoogte is. En zich dan dus ook niet alles hoeft laten welgevallen. Op het moment kan je inderdaad niet op alle slakken zout leggen, gezien de economische situatie in France (en de rest van Europa ook trouwens).

Wat mij tegenstaat is de macht die de ´hogergeplaatsten´ hebben. Natuurlijk denk ik volledig in poldermodel, maar de 1 is toch niet minder dan de ander? Hoe kan het zijn dat 2 volwassen mensen niet eens een normaal gesprek kunnen aangaan?

Ter afsluiting: aan wat voor soort brochures denk je? (bij de DDTEP)

Nogmaals thanks en groeten!

Nathalie