Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Welke soort muurverf

Auteur Bericht

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#0 Geplaatst: 2008-10-06 11:19:24

De afgelopen maanden heb ik ons hele huis gebouwd "en pierres" van binnen opnieuw gestuct.

Om de muren nu verder af te werken heb ik de volgende vragen:

- op een aantal plaatsen (muur noordzijde en de schoorsteen op zolder) zijn na droging op de verse stuclaag rood-bruine vlekken en strepen te zien. Waardoor kunnen die worden veroorzaaakt en op welke manier en met welke middelen kan ik die voordat ik de muren ga schilderen verwijderen/isoleren

- omdat ik vermoed (klopt dat ?) dat in verband met de vochthuishouding/-balans de massieve en pierres muren blijvend moeten kunnen 'ademen' zou ik graag willen weten welke (soorten) muurverf ik het beste kan gebruiken (en dus welk soort/type muurverf dus absoluut niet).

Al vast bedankt voor een ongetwijfeld deskunddig antwoord.

avatar#6136
Bill
Berichten: 3
Reacties: 22

#1 Geplaatst: 2008-10-06 11:54:24

Ik zou een deskundig advies vragen bij een Nederlandse schilder. Zelf koop ik mijn verf altijd bij een Phoenix-vestiging en vraag dan vooraf naar de soort verf voor de toepassing in mijn Franse huis. Daarmee heb ik goede ervaringen.

Voor de advieslijn van Phoenix zie http://www.phoenix.nl/ onderdeel contact. Er staat daar een telefoonnumer van de advieslijn maar je kunt ook via een Email formuiler je vraag stellen.

Wim

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#2 Geplaatst: 2008-10-06 12:12:36

Ik lees de eerste zin als; het huis is en pieres gebouwd en je hebt die muren in de afgelopen maanden opnieuw gestuct (of is het gestucd?)

In dat geval, dus een bestaande muur, vermoed ik dat de specie van leem door het natte stucwerk zijn geel/bruinachtige kleurstof naar de oppervlakte heeft gedwongen.

De enige manier om dit tegen te houden is een islolerende laag aanbrengen alvorens te schilderen.

De isolerende laag bestaat uit een voorstrijkmiddel dat vlekken isoleert en zorgt dat ze niet naar de oppervlakte trekken.

Het ademen van de muren hangt ook een beetje af van de stucmortel die toegepast is.

Cementbasis laat geen ademing toe, gips basis juist heel goed.

De meeste latex muurverven voor binnentoepassing zijn ademend.

Het probleem zit 'm in de vlekken isolerende tussenlaag. Hiervoor zou ik advies vragen in een gespecialiseerde winkel in Frankrijk. Er zijn wel ademende islolatieverven verkrijgbaar namelijk.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2008-10-06 14:26:39

Ik kan het door Sjefke beschreven fenomeen alleen verklaren als de muren voor het stuccen niet gevoegd waren. Daarvoor zou ik kalkspecie gebruikt hebben. Is dat zo? Zijn de strepen ongeveer op de voegen te zien?

Dan kan inderdaad kleurstof uit de leem in de stuclaag gemigreerd zijn.

Maar dat is mosterd na de maaltijd!

Ik heb in een soortgelijk geval (roetdoorslag op een oude schoorsteen) Scholten's isolatiegrond gebruikt. Ik heb het blikje niet meer, het is al 19 of 20 jaar geleden, maar ik herinner mij dat dit goedje een geur van caseïne had. Daarna was het twaalf jaar goed (dan is het huis verkocht).

Christian von Klösterlein

avatar#6136
Bill
Berichten: 3
Reacties: 22

#4 Geplaatst: 2008-10-06 15:08:31

Als Scholten's isolatiegrond niet meer zou bestaan kun je misschien ook dit product gebruiken (speciaal ook voor de schoorsteen):

ISOLEX Isolatiegrond

Isolerende en sterk vullende grondverf

 

Profiel : isolerende en sterk vullende grondverf op alkydharsbasis.

Arbo-classificatie : oplosmiddelrijk. Voldoet voor professioneel gebruik binnen

niet aan Arbo-eisen.

Toepassing : voor het isoleren van roet-, vocht- en nicotine doorslag. Voorkomt flash

rust op nieten, spijkers e.d.

Eigenschappen : uitstekende dekkracht en witheid. Biedt een zeer goede hechting voor

allerhande muurverven en sierpleisters.

Kleur : wit.

Systeemopbouw : één, indien nodig twee lagen aanbrengen. ISOLEX is een grondverf en

moet derhalve overgeschilderd worden met een (latex-)muurverf; indien

gewenst kan er (na een laag pleistergrond) sierpleister worden

aangebracht. Verdunnen gaat ten koste van de dekkracht.

Verwerking

Voorwaarden : niet verwerken bij een temperatuur lager dan +5 °C en/of een relatieve

luchtvochtigheid die hoger is dan 80%.

Aanbrengen : met kwast, roller of (airless-)spuit. Niet gebruiken op sterk alkalische

ondergronden.

Ondergrond : de ondergrond dient draagkrachtig, schoon, droog en vetvrij te zijn.

Oude muurverven ontvetten met water en amonia. Poederende lagen eerst

behandelen met IP-1 DIEPTE-IMPREGNEER of FIXEERGROND, sterk

zuigende ondergronden eerst behandelen met RIGOTON-M. Zie voor

meer informatie het informatieblad VOORBEHANDELING van WANDEN

en MUREN.

Gereedschap : met white spirit reinigen.

Rendement

Theoretisch : 4-6 m2/liter, afhankelijk van de ondergrond.

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#5 Geplaatst: 2008-10-06 15:41:26

@ Christian,

nee het zijn niet de voegen die er door komen. De vlekken zitten verspreid over de gehele muur (noordzijde huis en dan m.n in het trappengat naar de 1e verdieping) en de schoorsteen op zolder.

De muren waren al gestuct, alleen (ivm aangebracht tengelwerk voor de lambrisering / schroten) heel erg beschadigd. Ook liet het stucwerk op diverse plaatsen los en zat je dan inderdaad op het oude kalk-zand mengsel (m.n. de schoorsteen op zolder).

Het lijkt te komen vanuit de op de oude pleisterlaag aangebrachte verf/coating oid. Ook was een deel van de muren ooit eens 'behangen' met kurktegels. Het verwijderen van de oude lijmresten kostte een hoop zweet.

Wat betreft de schoorsteen kan ik mij voorstellen dat sprake is van roetdoorslag. Maar de muur was van tevoren helemaal schoon (geborsteld).

Het is jammer dat ik geen fotootjes kan bijplaatsen. Dat zou veel verduidelijken.

@ Bill

Als voorstrijk zijn m.i. heel veel producten op de markt.

Maar mijn vraag is of ik een bepaalde soort verf moet gebruiken (zowel voor het isoleren als het schilderen) omdat mogelijk de muren moeten blijven 'ademen' ivm de vochthuishouding in de en pierres muren.

Ik wil absoluut voorkomen dat ik in huis te veel vocht krijg dan wel dat de structuur van de muren door vocht wat er in zit/komt worden aangetast.

Heb al wel gezien dat ik een soort kalkwitsel (voorzien van een nader te bepalen kleurpigment en speciaal geschikt voor renovaties) kan gebruiken. Maar dat blijft 'kruimelig' en is niet afwasbaar. Dus het onderhoud bestaat er waarschijnlijk in dat je met eneige regelmaat opnieeuw moet witten.

avatar#4214
Eugene(70)
Berichten: 13
Reacties: 37

#6 Geplaatst: 2008-10-06 19:18:12

Ik gebruik altijd Dialprim van Trimetal ter isolatie, moet denk ik ook in Frankrijk verkrijgbaar zijn lijkt me, heb nu de specificaties niet bij de hand.

Is op waterbasis, ruikt nauwelijks, isoleert perfect, weet niet of het ademt, en je kan er, heb ik gemerkt, bijna alles overheen schilderen, witkalk, latex en zelfs verf op terpetine basis, en hecht perfect.

Eugene

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2008-10-06 20:13:01

@Sjefke

het ademen van de muur is volgens mij overtuiging het meest belangrijke. Voor puristen: ik weet natuurlijk dat muren niet ademen (hoewel mijn aannemer zei: les murs respirent comme nous), het gaat gewoon om de vochthuishouding van de muren, dat noemt men in de wandeling 'ademen'.

Vochtophoping achter een afsluitende laag moet worden voorkomen. Of je het wilt of niet, in iedere muur zit vocht, optrekkend of doorslaand of condensvocht, en als je de muur tot een bepaalde hoogte afsluit stijgt het vocht gewoon hoger tot het met de omgevende lucht communiceren kan. Het is netzo als met hogere rivierdijken: hogere dijken hebben alleen maar hoger hoogwater tot gevolg! Maar dit is een ander hobby van mij.

War ik wilde zeggen is:

Let bij de keuze van de afdicht- en isolatiemiddelen op vochtdoorlatendheid. Maar ik denk dat veel isolerende middelen hun prestaties juist uit het feit halen dat zij vochttransport en het daarmee gelieerde kleurtransport onderbinden.

Christian von Klösterlein

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#8 Geplaatst: 2008-10-06 23:30:12

het beste kan je in dit geval een kalk-caseineverf gebruiken, deze is zeer goed ademend

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#9 Geplaatst: 2008-10-07 11:42:52

Heb mijn vragen ook voorgelegd aan Sikkens en Flexa.

Sikkens reageerde (telefonisch) als volgt.

Test eerst de vochthuishouding in de muren.

Plak op eeen aantal locaties luchtdicht (bijv met Ducktape rondom) een stuk plastic op de muren. Laat dat 24 uur zittten. Wordt dan achter het plastic condens geconstateerd dan zit er meer dan 4% vocht in de muren en is schilderen met een muurverf niet aan te raden. Ik zal natuurlijk wel eerst het nieuw aangebrachte stucwerk goed en door en door moeten laten drogen. Dat kan zeker 1-2 maanden duren.

Zit er geen vocht achter het plastic dan is het gelet op de opbouw/constructie van de muren aan te bevelen te werken met een zeer dampdoorlatende muurverf.

Aanbevolen wordt Sikkens Alfaloxane, dat zowel binnen als buiten te gebruiken is en bekend staat om zijn open structuur en dampdoorlatendheid.

De vlekken in het stucwerk kunnen heel voorzichtig met een isolerende verf worden behandeld. Echter kan daardoor wel weeer de vochthuishouding in de muren uit balans raken.

Dus nu maar eerst de vochtproef doen; daarna kan het vervolgtraject worden bepaald. 

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#10 Geplaatst: 2008-10-07 11:56:35

En dit zegt het Sikkens productblad er van

Siloxan-muurverf voor buiten en binnen  

OMSCHRIJVING

Watergedragen, gladde muurverf voor buiten en binnen met een groot ademend vermogen en een zeer mat uiterlijk

TOEPASSING

Met name geschikt voor toepassing op ondergronden waarop een maximaal waterdampdoorlatend systeem gewenst is, zoals monumenten, kerken en nageïsoleerde woningen.