Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Grind of dakgoten?

Auteur Bericht

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#0 Geplaatst: 2008-10-06 15:31:52

Als een van de laatste projecten aan ons huis staan we nu voor de afvoer van het hemelwater.

Ondanks het uitgebreide verhaal op deze site over het maken van zinken dakgoten, zie er daar toch wel tegen op. Laten doen is natuurlijk ook een optie, maar erg duur, vind ik.

Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om aan de 2 zijden van het huis waar het water van het dak naar beneden komt een 80 cm brede geul te graven van ca. 20 cm diep, en die te vullen met grind. Je ziet dat wel vaker, en persoonlijk vind ik dat een ook wel een mooi gezicht.

Buiten het esthetische aspect zijn er misschien ook nog wel praktische overwegingen om te kiezen voor het een of het ander. Ben benieuwd naar jullie ervaringen.

MvG

Wim

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#1 Geplaatst: 2008-10-06 18:02:33

Wim,

ik kan niet spreken uit een Franse ervasring, maar wel hier in NL. Wij hebben grind in plaats van dakgoten en de grote vraag die daarbij rijst: kan het water snel genoeg weglopen uit het grind? Als dsat niet het geval is (en dat was bij ons dus), dan moet je alsnog waterafvoer versieren. Wij hebben drainagepijpen (van die 10 cm dikke plasticew pijpen met gaatjes en omwikkeld) die aflopen naar een put waar een waterpomp staat. Ik noem dat altijd onze ondergrondse dakgoot. Werkt uitsteklend, maar was een hele investering, ongetwijfeld duurder dan een dakgoot, maar het kon hier niet anders. reden dat wij snel verzadigd zijn: we wonen op het zompige veen.

Als je water wel tijdig weg kan uit je grind, ook bij een stortbui, speelt dat niet. Wat dan nog wel speelt: hoe zorg je ervoor dat grind grind blijft. Immers, er vallen bladeren op, er groeit op een gegeven moment onkruid en dan na verloop van tijd heb je grond door je grind en die houdt water vast. Ons grind ligt daarom in antiworteldoek. Er zijn vast ook andere oplossingen, maar dat is nog wel een punt van aandacht.

Verena

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2008-10-06 19:05:05

Wim en Verena,

of de grond geschikt is voor het grindsysteem zie je toch het beste daaraan of veel buren grind hebben. Zo niet dan zou ik voorzichtig zijn.

Ook meteorologische gegevens zoals de hoeveelheid stortbuien ter plekke en een eventuele helling van het terrein spelen een rol.

De ellende die je je op je dak (!) haalt als het water niet goed wegloopt is niet te overzien: natte muren, vochtige kamers erachter, sompige kelders.

Christian von Klösterlein