Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Elektrische vloerverwarming en NF

Auteur Bericht

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#0 Geplaatst: 2008-10-13 21:03:45

De verbouwing aan onze kleine Grange vordert goed, geïsoleerde vloeren zijn gegoten, wanden deels geraapt en deels en pierres apparant afgewerkt. Bij de vloerafwerking wil ik in de keuken en in de badkamer een elektrische vloerverwarming van ca. 3,5 mm dikte, in de tegellijm onder de tegels verwerken (klik hier voor info over gekozen vloerverwarming). Oppervlak resp. 1,5 en 1 m2, met een simpele thermostaat en vloersensor als bescherming tegen eventuele oververhitting

In Frankrijk heb ik geen succes gehad bij het zoeken naar dit soort verwarming. Ook heb ik geen thermostaat met vloersensorcontacten kunnen vinden.

Vandaar dat ik deze spullen graag uit NL zou willen meenemen. En dan duikt het probleem van de normering op. De NL-spullen voldoen uiteraard aan de CE normen en daarnaast aan specifieke Duitse normen maar niet aan de NF.

De elektriciteit in de Grange is een uitbreiding van het huis, voeding gaat lopen via de hoofdmeter van het huis. De Consuel zal ik dan ook niet voor inspectie uitnodigen. Welk risico loop ik als ik deze meegenomen spullen in LDF inbouw in een privé verblijf. In de toekomst overwegen we het overigensook te verhuren.

Vorige uitgebreide - en voor mij complexe - verhalen over de NF heb ik uiteraard gelezen. Een helder antwoord voor mijn vraag kon ik niet direct vinden.

Ik zie reactie(s) in spanning tegemoet.

Jan Joost

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2008-10-13 21:44:49

Als er geen Consuel controle komt, maak je dan niet druk. Doe gewoon wat je wilt. Ik heb ook zo'n vloerverwarming uit NL meegenomen en geinstalleerd. En wie zou dat dan een probleem moeten vinden? Je hoeft je in jouw geval toch niet aan de Franse normen te houden.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2008-10-14 12:12:45

Jan Joost,

  Mijn internet verbinding heeft voortdurend "disconnects", dus ik hou het kort.

Dat er in Frankrijk, een land waar zeer veel met elektrische verwarming wordt gewerkt, niet iets vergelijkbaars op de markt zou zijn verbaast me, maar dit terzijde. 

Wat de NF normen betreft: de regels voor de les locaux humides zijn behoorlijk streng, zeker voor de salle d'eau. Voor vloerverwarming geldt in de badkamer daarom het volgende:  Les chauffages noyés dans le sol doit être recouvert d’un grillage métallique et relié à la terre, ou qu’ils comportent une protection métallique qui doit être reliée à la liaison équipotentielle.

Lijkt me op gespannen voet staan met de bouwtechnische aanpak die jullie voor ogen staat, in ieder geval voor de badkamer. Verder gelden er nog een paar andere regels: o.a. dat de vloertemperatuur op geen enkel punt boven de 28 graden mag komen.

Bij de te kiezen aanpak zou ik zeggen: elektrische veiligheid voorop, los van de vraag of Consuel of een andere controlerende instantie ooit een keer langs zou komen. En dat zou zo maar maar kunnen gebeuren, wanneer je op meer professionele basis in de verhuur zou willen gaan. Dan gelden er sinds de invoering van de nieuwe wetgeving allerlei (veilgheids)eisen. Hou daar i.v.m. de toekomst ook rekening mee zou ik zeggen. Zie verder de berichten daarover op deze site en het toenemende aantal voorlichtingsactiviteiten op dit terrein, de exploitaite van gîtes, chambres d'hôtes etc.

Rob van der Meulen

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#3 Geplaatst: 2008-10-14 15:22:38

Rob,

Dank voor je reactie die ondanks de disconnects dan toch is gelukt.

De kabels van deze vloerverwarming die ik op het oog heb zijn voorzien van een afscherming die op de aarding wordt aangesloten. Kan ik aannemen dat het hiermee aan de regelgeving voldoet? Of bedoel je iets anders met "Lijkt me op gespannen voet staan met de bouwtechnische aanpak ......."

De 28 graden grens zal dankzij de thermostaat niet overschreden worden en voor calamiteiten is er dan de externe sensor om de vloer te beschermen tegen hoge temperaturen (instelwaarde hiervan weet ik nog niet).

Ben het verder helemaal met je eens dat de elektrische veiligheid voorop staat. Ik heb te weinig verstand van "elektriciteit" en laat de installatie derhalve door een elektricien aanleggen. Hij gaf echter aan met dit soort elektrische vloerverwarming geen ervaring te hebben ondanks ca. 20 jaar in het vak.

Jan Joost

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2008-10-14 18:07:38

Jan Joost,

Vraag is of de afscherming die aan aarde komt te liggen volgens de NF regels is toegestaan, als vervanging voor die verplichte grillage.

De normale vloeropbouw is eerst een isolerende laag - we zien de warmte immers liever alleen naar boven gaan - en daaroverheen een laag(je) beton met daarin eerst de verwarmingskabels, beton, wapening (armature de dalle, grillage), beton. Zal eens kijken of er in het dikke NF boekwerk wat te vinden is over jouw iets modernere plaatsbesparende methode, die in Frankrijk bekend staat als "le procédé Thermosol". En of dat ook in badkamers mag worden toegepast. Zoek eens met google op deze Franse merknaam.

Verwarmingsdraden moeten 20 cm van binnenmuren vandaan blijven en 40 cm van buitenmuren, en ne pas être placé sous des elements de cuisine. Je moet dus van tevoren precies weten hoe je de keuken of badkamer gaat inrichten, en daar het kabelpatroon op afstemmen.

Kijk verder eens op sites als Volta-electricite.info en de andere vermeldingen aan het slot van het elektriciteitsverhaal op deze site. Misschien valt het nog te overwegen om eens bij een adviseur van de EDF langs te gaan en je daar te laten voorlichten over de diverse mogelijkheden voor vloerverwarming. Krijg je daarmee waarschijnlijk meteen een toets aan de NF conformiteit. Gezien de ontbrekende specifieke ervaring van de electricien die jullie benaderd hebben, zou ik zeggen, bezint eer ge begint. En ik heb die ervaring ook niet, dus ik kan alleen wat aan bewegwijzering doen.

Rob van der Meulen