Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

ook-in-frankrijk.nl

Auteur Bericht

avatar#6326
aurelie
Berichten: 2
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2008-10-15 21:51:46

Hallo luitjes,

Ik heb net een leuke website gevonden www.ook-in-frankrijk.nl. Ze hebben daar een kaartje waar je op kunt zien wie waar in Frankrijk woont. Ik heb me al ingeschreven.

groetjes,

Aurelie

avatar#6326
aurelie
Berichten: 2
Reacties: 6

#1 Geplaatst: 2008-10-15 21:53:06

sorry, toen ik de pagina refreshete werd m'n bericht nog 's geplaatst.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2008-10-15 23:00:28

dat is nou precies wat heel veel mensen niet willen volgens mij; "weten waar de andere nederlanders wonen"

ik in ieder geval niet.

vind het heerlijk zonder ze.

cees.

avatar#6326
aurelie
Berichten: 2
Reacties: 6

#3 Geplaatst: 2008-10-15 23:44:22

Waarom zit je dan op een nederlandse site over Frankrijk te praten?

Soms vind ik het gewoon leuk om wel eens nederlands te kleppen bij de koffie. Waarom niet? Omdat je anders je keuze om in Frankrijk te wonen zou verlochenen? Kom op zeg!

Ik vind het gewoon een leuk initiatief vooral ook omdat je overal maar weer dezelfde personen terug ziet op verschillende fora maar nooit gemakkelijk ziet welke persoon daar achter zit en waar die woont. Frankrijk is overal anders en soms praat het gewoon gemakkelijker als je weet dat iemand in jouw departement, comcom of dorp zit. Op deze site zie je dat snel met hun kaart.

groetjes,

Aurelie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-10-16 09:03:39

omdat het leuk is om dingen uit te wisselen zoals bavards, of technische dingen, de tuin of de gewoonten, maar dat staat geheel los van te weten waar mijn nederlandse buren wonen.

als ik wil kleppen kan dat ook bij fransen, is goed voor de ontwikkeling.

ooit was er sprake van het niet zouden willen intergreren van alochtonen in nederland, nog voor de wildersgekte, en de nederlanders wezen maar al te graag naar hun gekleurde buur zes hoog in hun wijken.

"ze zoeken elkaar op" was de vermetele uitleg door de nederlanders voor dit gedrag.

ik zie in veel andere landen niet veel anders gebeuren, complete wijken worden bestreken met nederlanders, of dit nu in spanje is, of italie, frankrijk canada of US.

ik intergreer liever met kleppen bij de franse buur, en vooral met de apero ;-) 

en ik denk dat veel mensen hier het wel met me eens zijn.

iemand stelde voor om op dit forum het departementnummer achter de naam te voegen, tot nu toe was alleen tompouce het die dat deed, de rest leek het heerlijk gewoon te zijn waar hij was, zonder ruchtbaarheid.

onder kleppen versta ik het doornemen van de dorpsroddels, de weetjes over van alles en nog wat, de uitverkoop (alhoewel mijn kleppen eerder over andere dingen zal gaan) eten koken (een frans geliefd discusiepunt) of wat al meer.

om deze dingen te "bespreken" zul je toch met de fransen moeten kleppen, want wat er ergens in nl gebeurt boeit me niet zo veel eigenlijk.

cees.

een franse onderwijzer op de lycee zei me, toen ik hem vertelde dat ik engelse les aan het geven ben aan kinderen in de avonduren, "de beste manier om een taal te leren is te kleppen, want als je klept wil je dat je verhaal verteld wordt, maar ook verstaan, dus doet men hun best zich goed verstaanbaar te maken"

avatar#6326
aurelie
Berichten: 2
Reacties: 6

#5 Geplaatst: 2008-10-16 11:15:10

Dat je beter de franse taal leert door het te praten, dat is zo. Toch kun je, na elf jaar in frankrijk en praktisch alleen gewerkt en bevriend te zijn geweest met de lokale Fransen, even de behoefte hebben om face to face even nederlands te kunnen kleppen. Wij gaan zelf praktisch nooit naar Nederland en alleen als het écht moet, maar zijn er achter gekomen dat er toch ook interessante nederlanders bestaan die niet ver weg van ons woonden.

Ik denk dat, als deze website al eerder had bestaan, ik ook al eerder contacten had gehad met de leuke nl'ers in onze buurt. Gewoon ook over weer even wat anders praten dan over het weer, het werk, de maire, de cepes, sarko en de jacht...

Ik blijf het een leuk initiatief vinden die ook-in-frankrij.nl. Zelfs voor jou is het handig omdat je via het kaart precies kunt zien waar je niet moet komen om de nl'ers te kunnen blijven vermijden ;-)

groetjes,

Aurelie

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#6 Geplaatst: 2008-10-16 12:35:31

Ben het helemaal met Cees eens !

Wij hebben bewust gekozen voor een woning in een klein gehuchtje met en tussen de Fransen.

Dan maak je snel kennis met de franse manier van leven, kun je het op je laten inwerken en weet je al snel te waarderen. Als je dan ook (al dan niet in gebrekkig) frans meeklept met je buren, houdt van een goed glas wijn en burenhulp ontvangt, apprecieert en geeft, dan burger je als nieuwkomer heel snel in. Want het immers wel hun land, hun streek, hun sociale omgeving waar je toch maar even 'inbreekt'.

Als je blijft vastkleven aan een roedel Nederlanders uit de omgeving, dat valt de fransen overigens in no time op, dan blijf je toch altijd een buitenstaander. Dat maakt het leven in LDF op zijn minst een stuk minder aangenaam.

En trouwens vrijheid moet je maximaliseren om er intens van te kunnen blijven genieten. En het eerste vereiste is een goede verstandhouding met de buren.

avatar#6326
aurelie
Berichten: 2
Reacties: 6

#7 Geplaatst: 2008-10-16 14:03:04

Tuurlijk moet je integreren...dat doen we al meer dan 10 jaar. Toch zul je altijd die buitenstaander blijven; je bent nou eenmaal niet Frans. Natuurlijk is het belangrijk dat je de franse taal meester wordt en dat dat het gemakkelijkste gaat via het 'opgaan' in je eigen lokale omgeving. Dit neemt echter niet weg dat je ook kunt openstaan voor interessante nl'ers in je omgeving. Onze dochter is hier geboren, droomt frans want dat is haar eerste taal, wij hebben eigenlijk alleen maar voor franse ondernemeingen gewerkt en franse vrienden gehad, maar toch merken we nu pas dat het onmoeten van andere nederlanders toch interessant kan zijn. Onze dochter kan ook 's wat nederlands praten met anderen dan alleen haar ouders; dat is zeer zeker goed voor haar talen- en culturele kennis. Als je vertrekt uit nederland hoef je volgens mij nog niet te vluchten voor nederlanders met wie je het wel kunt vinden.

En nogmaals, als je er echt zo weinig mee van doen wilt hebben, snap ik niet dat je wel via een forum wilt reageren maar de mens zelf niet onder ogen wilt komen....

Hoelang wonen jullie in Frankrijk? Altijd op één plek?

Met alle respect, ik wordt er altijd zo moedeloos van om iedere keer opnieuw te lezen hoe trots nederlanders kunnen zijn dat ze niets meer met andere nederlanders te maken terwijl ze eigenlijk oh zo nederlands blijven zonder dat ze het weten... maar dat mag je dan niet zeggen omdat je dan hun droom kapot maakt.

A+

Aurelie

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2008-10-17 12:37:53

Ik ben het met Aurelie eens. Je hoeft je "roots" niet los te laten ook al ben je maximaal geïntegreerd. In mijn département (45 Loiret) wonen best wat Nederlanders, ik heb nooit de behoefte gehad om ze op te zoeken maar i.t.t. Aurelie heb ik hier geen kinderen die daardoor wat Nederlands kunnen bijschaven. Soms kom ik in mijn werk Nederlanders tegen en dan is het even leuk om wat ervaringen uit te wisselen.

De website heeft vooral twee functies voor mij: technisch advies i.v.m. "bricolage" en het uitwisselen van observaties en analyses over cultuurverschillen. Daarnaast vind ik het ook leuk om inhoudelijk advies te geven over onderwerpen waar ik verstand van heb.

Compliment overigens voor Wim Bavelaar m.b.t. de kwaliteit van de site en de wijze van modereren!

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2008-10-17 13:08:00

het is ook niet zo dat ik tegen de website ben, alleen zeg ik dat ik er niet aan moet denken als je tussen al die nederlanders woont die de deur bij je plat lopen.

ik vergeet mijn roots niet en verloochen ook mijn afkomst niet, en ik wil niet krampachtig vasthouden om een droom niet in duigen te zien vallen.

ik kom nederlanders tegen, en ook engelsen trouwens, die allemaal op een kluitje wonen, waarvan een dame die al vijftien jaar in frankrijk woont nog niet verder komt met haar frans dan bonjour.

dan ben je lekker bezig met intregreren zeg, en maar klagen dat de fransen ze niet aankijken.

ik weet dat er nederlanders emigreren naar canada, australie, en opgenomen worden in nederlandse buurten, er veranderd dus eigenlijk niets, alleen de natuur en de architectuur waarschijnlijk, zelfs de kerken nemen ze mee!

ik vind het ook leuk om soms nederlands te praten, en daarvoor hebben we telefoon, de visite die op vakantie komt, en dan is het genoeg.

als ik zeker wist dat ik kon kiezen dan zou ik best een paar nederlandse buren willen hebben ja, om mee te boulen, te lachen.....

maar als men een vlek van nederlanders op een site plaatst waar het goed nederlands vertoeven is dan ben ik bang dat ik meer nederlanders krijg die ik liever niet zie dan die ik wel zou willen zien.

vandaar mijn "privacy-bescherming"

overigens woon ik lang genoeg in frankrijk om geintergreerd te zijn, uitgaande dat als je in het dorpsbestuur zit, je festivals organiseer met een groep anderen, en sommigen besluiten van de overheid met goede argumenten van de tafel kunt vegen, meetellen in het geintergreerd zijn.

ik ben overigens nooit een echte nederlander geweest, dat moet ik ook toegeven, dus heb er ook niet zoveel mee als jullie waarschijnlijk.

cees.

 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#10 Geplaatst: 2008-10-20 23:34:36

Natuurlijk is het een prima site, als je behoefte hebt aan de daar aangeboden diensten. En als je dat niet hebt dan maak je er toch geen gebruik van? Ik weet dat, heel simplistisch allemaal maar ik probeer te voorkomen dat we voor de zoveelste keer verzeild raken in de oeverloze discussie 'hoe ver moet je gaan met integreren'.

Nou woon ik niet in FR maar ik betwijfel of ik er, als het wel zo zou zijn, over zou peinzen om te streven naar een 100%-Fransmanschap. Ik denk zelfs dat de Fransen je gaan uitlachen als je dat soort integratie (lees assimilatie) nastreeft, nog los daarvan dat het je nooit en te nimmer gaat lukken, zelfs al haal je een magna cum laude in de Franse taal aan de Sorbonne. Frans zijn is iets genetisch, het valt niet aan te leren.

Mijn ervaring is dat ze je juist meer respecteren -of eigenlijk accepteren of leuker vinden, respect is immers iets waar je geen recht op hebt, je moet het verdienen- als je jezelf blijft (tenzij je van huis uit gewoon een etter bent maar dan maakt integratie ook bitter weinig meer uit), en het liefst zien ze ook nog dat je een beetje buitenissig bent want dan ben je nog enigszins interessant en spraakmakend, waar bij de bakker en de slager wat over te roddelen valt. Van het gangbare soort Fransen hebben ze daar al meer dan genoeg, een miljoen of 50, 60? Op nieuwe would-be Fransachtigen zitten ze beslist niet te wachten, dat weet ik zeker.

Als je dat allemaal beseft en weet te combineren met een beetje begrip (en dus respect) voor de -toegegeven, soms ontzettend irritante en frustrerende, maar evenzo vaak ook aandoenlijke en ontroerende- manier waarop men er leeft en met elkaar omgaat dan betwijfel ik of je nog meer moet doen om in Frankrijk te 'integreren', wat daar dan ook onder verstaan moge worden. Doe je je best om Franser dan de Fransen te zijn dan ben je in no-time de pias van je woonplaats.

Ivo 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2008-10-21 09:47:00

goed gezegd Ivo.

vraag me trouwens af of je zoiezo wel kunt spreken van een 100 %-fransmanschap.

de fransen verschillen zo enorm van elkaar per streek dat zelfs die zouden moeten intergreren in de nieuwe streek waar ze neerdalen.

de mentaliteit van de fransen hier is ronduit kl-en dan nog een aantal letters, terwijl de stedelingen voor de meeste plattelanders een rotvolk is.

de bretons zijn in mijn ogen prettige lui en de zuiderlingen gaat ook nog wel.

kom je nu aan de oostkant richting nice marseille dan lopen ze met de neus in de lucht.

dus 100 % nee laat maar.

inderdaad is het zo dat ze daar ook niet op zitten te wachten, men waardeerd je zo wie je bent.

ik moet altijd lachen om die mensen die zo "frans" willen zijn, trouwens, om iedereen die zo "zo" wilt zijn.

ze wonen net drie dagen hier en lopen op die "echte franse" schoenen, die rotdingen van linnen die maar twee maten hebben; te groot en te klein.

of ze hebben opeens een pinopet op, of laten zich fotograferen met een gigantisch glas wijn voor hun neus, of iedere fransman wijn drinkt, toe zeg.

net zoiets als die veel te oude dikke mannen die zich in een supperstrak fietsbroekje hijsen en dan gaan ahum, nou ja, ze komen nog vooruit, maar goed, nu dwaal ik echt af.

wist U trouwens dat de fransen uit het zonnige zuiden zeggen ; "wij hebben de zon in de hemel, maar de noordelingen in het hart"

ik moet vaak toegeven dat de noordfransen vriendelijker zijn dan de zuiderlijke.

 

ik geef een avond in de week engelse les aan schoolkinderen en leer ze "spreken als will smith" en wat niet één schoolmeester voor elkaar krijgt, lukt me geheel vrijwillig; ze komen vrijwillig naar de les terwijl ze op school zouden spijbelen.

waarom ? omdat ik in hun ogen de amerikaan ben, nee, niet engels, een yank.

iemand vroeg me eens, waarom wil je je nl gewoonte meenemen naar frankrijk ? (was meen ik ook hier op de site, ging toen over hard werken)

het is niet een kwestie van meenemen, het is de gewone ik die ik graag wil blijven zijn, en toevallig vind ik het leuk om kinderen meer te leren dan tv kijken, dan een baan bij de overheid.

mijn manier van lesgeven is geheel niet koosjer zoals de franse schoolmeester dat doet, maar na drie maanden spreken de kleine francois et magalie wél engels, zo!

op die manier intergreren dus, gewoon jezelf blijven.

het frapante is dat in nl een mentaliteit heerst dat als je je kop boven het maaiveld uitsteekt je een vreemde bent, of liever nog duwen ze je weer omlaag.

in frankrijk kijkt men juist op naar die vreemde die anders zijn.

ik schrijf voor m'n hobby, en als men dat ziet staan ze helemaal perplex "je schrijft ?........ een boek?..... echt waar ?....."

wel wat anders dan in nederland "wordt toch niks"

cees.

  

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#12 Geplaatst: 2008-10-21 16:20:43

Beste mede-forumleden,

Met belangstelling heb ik jullie postings gelezen. Cees verwijst zelfs naar mij, omdat ik de enige? ben kennelijk, die een département numéro wél een zinvolle aanvulling vond.

LDF is een groot land en de Fransen zijn ook niet allemaal even aardig voor elkaar en ook niet tegen de binnenste buitenlanders.;-) Ik geef Aurélie na, dat je soms wél eens behoefte kan hebben om met andere 'medelanders' in je geboortetaal makkelijker te kunnen 'kleppen'.

In het 1e bericht van 'Aurelie', staat dus, dat ze zich ingeschreven heeft op die nieuwe site. Verder blijkt dat ze daar überhaupt niet onder zelfde nick is te vinden en bovendien dat in haar profiel hier een Nederlands email adres te hebben.

Beetje vreemd allemaal, want later beweert zij al 11 jaar in LDF te wonen/werken en te willen uitwisselen met andere Nederlanders in haar departement om op de koffie te gaan?!

Dat doe je dus nooit onuitgenodigd bij Fransen!!! Je wordt genodigd of je nodigt je buren zelf uit.

Dan iets over het syndroom van veel LDF-gangers die al of niet lang geleden geëmigreerd zijn en zich met vallen en/of opstaan geassimileerd hebben binnen hun commune.

- Velen hebben het idee dat LDF alles is voor hun, de ruimte de rust en een hele waslijst van stoorpunten vanuit NL. Die hebben het dus mooi mis, want cees hier verwoordt het op onnavolgbare wijze. In vele opzichten onderscheiden de FR-ers zich niet van de Sjonnies en Anita's in NL, ondanks schaalvergroting.

- Mentaliteits verschillen; die bestaan ook in LDF en zelfs hemelsbreed binnen een regio, idem met taal en dialect. Idem met 'kleinburgelijkheid'= bougoisie?

Niet openstaan voor veranderingen etc, ectera.

- Leergierigheid/kennisname omtrent andere culturen; Bijna non-existant, zeker onder oudere Fransen. Cees z'n voorbeeld staat niet op zichzelf over de jonge garde, want die willen dat vooral wél!

"het frapante is dat in nl een mentaliteit heerst dat als je je kop boven het maaiveld uitsteekt je een vreemde bent, of liever nog duwen ze je weer omlaag.

in frankrijk kijkt men juist op naar die vreemde die anders zijn."

Daar ben ik het zondermeer eens met cees.

En dát nu lijkt mij de reden van vele ondernemende Nederlanders om er tav. NL 'de brui aan te geven'! Wij doen dingen anders dus, én sneller, niet erg dus.

Wél erg is, dat we overal en ergens de neiging hebben om maar te zeggen, 'wat er ons voor den bek komt'. Die directheid wordt over het algemeen weinig gewaardeerd tussen Fransen.

En verder moet iedereen maar zelf weten of tie in een ghetto wil leven...ik niet in elk geval. Want als je met leden hier privékontakt wil, kun toch een mailtje sturen naar die persoon? Of ben ik nu gek?

Erik.

avatar#6326
aurelie
Berichten: 2
Reacties: 6

#13 Geplaatst: 2008-10-22 01:28:15

En ik wilde eigenlijk alleen een tip geven...

Tompouce, het klopt dat ik me daar aangemeld heb onder een andere nickname. Ik vind dat het dat 'spannend' houd...maar ja dat ben ik en ook daar zullen er wel weer een paar het niet mee eens kunnen zijn.

Ik denk dat hier iedereen de zaken op z'n eigen manier ervaart. Voor diegene die het wel leuk vinden om of online te communiceren of om gewoon 's wat af te kunnen spreken in de buurt, is deze site, denk ik, toch een leuke tip. Sinds dat ik ingeschreven ben heb ik al meteen met een tiental nieuwe mensen contact kunnen hebben. Bovendien komen er steeds meer pijltjes op de kaart en ben ik blijkbaar dus niet de enige die denkt dat je er toch iets leuks aan over kunt houden.

gr Aurelie