Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Moedergroep en thuisbevallen in Frankrijk.

Auteur Bericht

avatar#6364
Aimée
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2008-10-23 12:58:54

Beste allemaal,

Wij zijn op zoek naar een leuke "moedergroep". Dat wil zeggen een mogelijkheid om jonge kinderen samen te laten spelen terwijl de ouders er ook gewoon bij zijn. Dus geen kinderopvang waar je je kind achter laat maar gewoon een leuk samen komen om kinderen de kans te geven leuk samen te spelen. Mijn zoontje wordt volgende maand 1 jaar. Het maakt niet uit og het Franse, Nederlandes, Belgen... alles is gezellig.

Heeft iemand ervaring met de mogelijkheid op een natuurlijke thuisbevalling in Frankrijk? Zijn hier zelfstandige vroedvrouwen te vinden?

Wij zitten in de Limousin.


Heel erg bedank.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2008-10-23 16:09:01

Speelgroepen voor kleine kinderen samen met ouders bestaan zeker. Het hangt een beetje van de gemeente af. Informeren bij het gemeentehuis of in de grotere plaats in de buurt. Vaak heet het iets van Petite Enfance et Parentalité, Lieu d'echange etc. de PMI, de Franse variant van CB, heeft ook vaak ouder-kindgroepen. Alle adressen zijn te vinden op de site van de conseil general van uw departement.

Thuis bevallen wordt steeds populairder in FR maar er zitten haken en ogen aan. Het is ten eerste moeilijk om een sage femme te vinden die thuisbevallingen wil doen. Ook mag je niet te ver van het ziekenhuis wonen (waar ook een daadwerkelijke maternité moet zijn). Dat betekent in de praktijk niet verder dan 10-15 minuten. In geval van spoed gaat u met de camion van de pompiers naar het ziekenhuis en de bemanning bestaat enkel uit eerstehulp-opgeleiden en de vroedvrouw natuurlijk.  

Thuis bevallen  wordt vergoed door de SECU. De sage femme is tot acht dagen na de bevalling verantwoordelijk voor moeder en kind thuis dus zij moet dus ook huisvisites afleggen. Dat betekent dat diezelfde vroedvrouw daarna langs moet komen. Er is een chart van het synicat van sage femmes waarin de voorwaarden staan voor een thuisbevalling. www.ansl.org

Als u zoekt onder " accoucher à domicile"  komt u wel het één en ander tegen.

Ingrid 

avatar#6364
Aimée
Berichten: 1
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2008-10-25 07:33:54

Beste Ingrid,

Heel hard mercie voor al deze info!
Ik ga er meteen mee aan de slag.

Vriendelijke groetjes.

avatar#6222
Suzie
Berichten: 1
Reacties: 2

#3 Geplaatst: 2008-11-02 18:40:40

Beste Aimee,

Wat leuk, ik ben pas bevallen van een mooie dochter in Frankrijk en ...thuis!

Het is inderdaad niet de gewoonte in Frankrijk om thuis te bevallen, dit komt omdat de SF niet verzekerd is en de afstanden vaak te groot zijn, indien een ziekenhuis nodig is.

In de grote steden komen thuisbevallingen wel voor. Maar en campagne raden ze het af.

Verder wordt het niet gestimuleerd vanuit het ziekenhuis, de waarom laat ik even in het midden.

Mij is het gelukt, omdat ik heel erg heb gezocht en 'tegen' advies in mijn gang ben gegaan. Nu hadden wij wel het nodige voorbereid en hebben mijn man en ik een medische achtergrond en......het belangrijkste, het ziekenhuis is op 10 minuten van ons vandaan. Want mocht het misgaan, dan moet je snel in een ziekenhuis kunnen zijn.

Gelukkig is de bevalling super goed verlopen, thuis, heel rustig en hebben wij een geweldige SF gevonden. Geen periduraal, alles op natuurlijke wijze.

Zoals Ingrid al zei, de bevalling wordt vergoed door de SECU, maar je betaald ook een extra deel aan de SF + vervoerskosten en dat krijg je niet terug. Het kost dus wel wat.

De nazorg van een thuisbevalling is niet zo simpel. Officieel heeft de SF 8 dagen, maar als de SF ver van jou vandaan woont, komt ze 1x langs (kost extra en wordt niet vergoed) en daarna moet je een SF bij jou in buurt vinden die de zorg wil overnemen.

Bij ons was het lastig, want de SF in de buurt kon de hielprik niet verzorgen en dus moest dat in het ziekenhuis gebeuren.

Wat ik jou kan aanraden is, mits je in de buurt van een ziekenhuis woont, alle SF belt in een straal van 100 km. en vraagt of ze thuisbevallingen doen. Zo ben ik er achtergekomen.

In Orthez is ook een Kraamcentrum, daar verblijft je wel 5 dagen, net als in het ziekenhuis, maar je kunt daar op natuurlijke wijze bevallen. Wie weet kennen zij ook nog een ander centrum.

Wauw, veel info. Ik laat het hier even bij.

Als je vragen hebt of nog meer info wil, stuur dan gerust een bericht!

En....Nederlanders hebben een cultuur van natuurlijke bevallingen, wij zijn daar niet zo bang voor, net als de pijn. Het hoort erbij! Vertrouw op je gevoel!

Succes met alles en wie weet tot het volgende bericht!

Groetjes, Suzette