Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

het kiezen van verwarming

Auteur Bericht

avatar#4549
cass
Berichten: 7
Reacties: 35

#0 Geplaatst: 2008-10-23 15:36:43

Nadat we vorig jaar onze woonkamer winterbewoonbaar hebben gemaakt met een warmteaccumulerende houtkachel (heerlijk) is nu de beurt aan de overige 4 vertrekken, we zijn de zibrootjes en gasflesgeiser meer dan zat. Ik wilde een cv met warmtepomp en lage temperatuur radiatoren en boiler. Gisteren kwam de installateur met het devis. We schrokken van de prijs: 16000 euro, waarbij de boiler in het plaatje nog vergeten was. Dit gaat echt boven ons budget, daar zouden we zeker nog een tijdje voor moeten sparen. 

Vandaag op zoek naar alternatieven.We hebben gekeken naar de verschillende soorten elektrische radiatoren. Siemens heeft een systeem waarbij behalve zgn aktief gietijzer ook nog een ingenieus elektronisch systeem is ingebouwd dat de opgenomen energie zo efficiënt mogelijk gebruikt. Hiermee krijg je een chaleur douce die erg prettig moet zijn en bovendien zou je 25% kunnen besparen. Dit laatste geloof ik niet, want ik denk dat bij een elektrisch apparaat 1000 W opgenomen nooit meer dan 1000 W opbrengst geeft. Ze bedoelen dan misschien dat andere soorten minder geven.

Heeft iemand ervaring met Siemens Edelweiss?

Ik heb zelf het idee dat het prijsverschil tussen de warmtepompinstallatie en de losse radiatoren + elektrische boiler zo groot is dat je daar aardig wat tijd stroom voor kunt gebruiken. (wij hebben EJP) Of is de aanschaf van de losse radiatoren zeker af te raden?

Ik hoop dat iemand mij een zetje in de goede richting kan geven. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2008-10-23 17:28:48

16000 euro's om vier kamers te verwarmen ?

en dan is hij ook de boiler nog vergeten ?

hij is gek.

wij hebben iets meer betaald voor in totaal 18 kamers inclus 500 liter heet water + zwembadverwarming.

de aanschaf van de machine was dertienduizend euro en de helft wordt vergoed door de belasting.

je zult met jouw electrische radiatoren wel goedkoper uitzijn in aanschaf denk ik, maar voor hoelang is de vraag.

wij betalen rond de 350 euro per jaar voor de verwarming in totaal, dus boiler en zwembad inclus.

men gaat ongeveer uit van een PAC 4500kwh voor een huis van 150m2

dat zou dus betekenen dat jouw vier kamers zo'n 70 m2 is dus je verbruikt de helft.

dat betekend dat je ruwweg per jaar tussen de 300 en 800 euro's kwijt bent om je huis warm te stoken (ligt aan je contract bij EDF)

dit is nu natte vingerwerk hé, ik bedoel, om nu een PAC aan te schaffen voor 4 kamers terwijl je het hoofdvertrek overslaat is natuurlijk niet echt handig.

je zou bij een betere instalateur deze aanvraag/devis moeten doen en het liefst bij meerdere.

zoek even hier op de site rond want we hebben er al héél veel over gediscuteert.

cees. 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2008-10-23 17:52:37

Hoewel jullie (voorlopig) de warmtepomp als optie even geparkeerd hebben, toch nog even een tip. Het laatste nummer van "Maison et Travaux" (okober 2008) bevat een uitstekend overzicht van wat er zo al te koop is in de sector "Energies Renouvables".

Heb zelf hier een mix staan van radiatoren (slaapkamers, badkamer) en accumulateurs (merk Olsberg, voor de séjour e.d.). Verwarmen met elektriciteit blijft een prijzige oplossing, voor een maison sécondair dat 's winters weinig of niet gebruikt nog een acceptabele oplossing, maar anders zeker geen aanrader.

De accumulateurs (warmteopslag tijdens de goedkope uren) kennen een paar problemen. Ze reageren traag, duurt dus vrij lang voordat je een huis daarmee op temperatuur hebt, en het aanpassen aan veranderende buitentemperaturen is ook wat problematisch. Je zet ze of op een te hoge stand, slaan ze dus veel warmte op, en dan wordt het bij een oplopende buitentemperatuur al snel te warm, of je zet ze een tandje te laag, en dan krijg je het bij plotseling dalende temperaturen niet echt warm meer. Je kunt ze dan wel handmatig inschakelen, met dus het duurdere heures pleines tarief, maar snel een aangename temperatuur bereiken zit er ook dan niet in. Bijstoken met de open haard of een houtkachel is dan noodzakelijk.

Ander punt van aandacht: het zijn behoorlijke stroomgebruikers. Je aansluiting moet daar wel op berekend zijn. Je zult al snel een iets hogere puissance souscrite moeten nemen. Daarmee gaan de vaste lasten (abonnement) dus omhoog. Zie verder de info op deze site en in de rubriek "Klussen en bouwen" bij het onderwerp elektriciteit.

Nog een minpuntje: de meeste accumulateurs zijn uitgerust met een ventilator. Tegenwoordig is de herrie daarvan tot zeer acceptabele geluidsniveaus terugggebracht, maar die van mij zijn nogal nadrukkelijk aanwezig wanneer ze aan staan. Zijn al wat ouder, lagertjes aan het eind van hun levensduur, maar stil is anders.

Met jullie EJP tarief, met de gevreesde zeer dure rode uren vooral tijdens de wintermaanden, wordt het 's winters op die speciale dagen kiezen tussen zuinig zijn en kou lijden, of een stevige bijdrage leveren aan de EDF inkomsten en wat meer comfort.

De Siemens Edelweiss ken ik niet. Via de de Duitse tak van Google (google.de) en zoeken op alleen Duitstalige info zal ongetwijfeld wel wat aan gebruikerservaringen te vinden zijn.

Rob van der Meulen

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#3 Geplaatst: 2008-10-23 23:19:54

Cass,

Of elektrische radiatoren voor jouw een goede oplossing is hangt ervan af hoe je huis geisoleerd is. Bij een bijzonder goede isolatie is elektrische verwarming goed te doen omdat de benodigde hoeveelheid energie dan beperkt is en de kosten van aanschaf van radiatoren natuurlijk in het niet valt bij andere verwarmingsystemen.

Als je huis slecht of matig geisoleerd is (bijv. alleen dubbelglas en wat dakisolatie maar niets aan muur- en vloerisoltaie is gedaan) is verwarmen via elektrische radiatoren een kostbare optie aan elektriciteitskosten en het is inderdaad zoals Rob hierboven zegt: misschien kan je bestaande elektrische installatie het wel niet aan.

De beloofde 25% energie besparing is erop gebaseerd dat dat type radiator meer stralingswarmte produceert tegenover de lucht opwarming bij andere typen. Meer stralingswarmte betekent dat de luchttemperatuur lager kan zijn terwijl het toch behaaglijk blijft. Hierdoor wordt wat energie bespaart maar 25% is wel een beetje overdreven denk ik.

De gemiddelde mens heeft het behaaglijk als de optelsom van de luchttemperatuur en de gemiddelde warmte van de je omringende oppervlaktes, zoals muren, ramen, vloer en plafond 37 graden bedraagt. (Niet toevallig de gemiddelde lichaamstemperatuur van de mens). Als je de straling van een warmtebron opvoert kan daarom de luchtemperatuur zakken en vice versa.

het idee van een warmtepomp hoef je trouwens niet direct te laten varen. Je kunt tegenwoordig vrij goedkoop (500-2000 euro) een lucht-lucht warmtepomp kopen. Deze worden op de markt gebracht in eerste instantie als air-conditioning maar die dingen kunnnen ook andersom werken waardoor je juist warmte binnen krijgt. De moderne typen doen dat met een behoorlijk rendement. Voor iedere elektrisch verbruikte kWh krijg je 2-3kWh aan warmte binnen.

Aat de Kwaasteniet

avatar#4549
cass
Berichten: 7
Reacties: 35

#4 Geplaatst: 2008-10-24 09:51:25

Met de reacties ben ik toch weer iets verder gekomen. Bedankt allemaal! Ik ga iig meerdere prijsopgaven vragen. En zolang we niet 100% zeker zijn wat we willen nemen we geen enkele beslissing. Tenslotte bivakkeren we al 15 jaar in een slecht verwarmd huis en hebben we gelukkig sinds een jaar een zeer behaaglijke woonkamer. Het is gek, als je begint en er is helemaal niets, dan ben je al blij met een verroest houtkacheltje in de kamer en een oliegevulde radiator in de keuken. Maar hoe verder je vordert en hoe ouder je wordt des te meer ga je verlangen naar normaal comfort. We hebben de laatste jaren heel veel aan isolatie gedaan en daar moeten we zeker nog even mee verder. Jammer is dat we op een punt zijn gekomen dat we een beetje "uitgeklust" zijn. Maar dat zal iedereen wel hebben die heel veel zelf verbouwt. Hopelijk komt de zin wel weer terug...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2008-10-24 10:28:54

heel veel mensen kiezen nog voor een houtgestookte verwarming, hetzij een kachel of openhaard, of de modernere instalaties.

de keuze voor ons voor de PAC komt voor het grootste gedeelte voort uit het feit dat we aan het millieu denken.

de oplopende priijzen van olie en gas buiten beschouwing latende.

al in de tachtiger jaren toen groene fronten zich binnen de politiek gingen bewegen werd er geopperd om houtkachels en haarden extra te belasten om zo de onnodige CO2uitstoot op een romantisch avondje te dimmen. 

deze discussie is nooit gesloten, sterker nog, met regelmaat worden er nieuwe cijfers aan deze raporten toegevoegd die ondertussen gevoerd wordt in, hoe kan het ook anders, Brussel.

met andere woorden, er komt een tijd dat er serieus onderhandeld moet gaan worden met regeringen en anderen, over de heffing van belasting op houtgestookte instalaties.

in frankrijk wordt stevig aan de weg gesleuteld met energie, en dan natuurlijk atoomenergie.

engeland wordt omgetoverd tot een grote nucleare instalatie ;-) die europa van stroom gaat voorzien (doen ze eindelijk iets nuttigs voor de EU) en men is druk doende andere systemen te onderzoeken om stroom te maken.

de burger kan tegenwoordig bij iedere doe-het-zelf-winkel KITS kopen bestaande uit zonnepanelen, omvormers en accu's inclusief de meter om te zien hoeveel prikkels je aan EDF geleverd hebt de afgelopen week, en vaak is de prijs die je krijgt voor een geleverd whatje zelfs meer dan die je koopt.

mijn gedachte is dat als eenmaal de burger zijn electrische schotel opgediend krijgt, er snel een heffing komt op houtvuren.

want zeg nou eerlijk, we belasten dikke 4x4, we belasten de trucks, de fabrieken, zelfs ons oude deux-chaveautje moet inleveren op de rokende uitlaat, en zie mijn dorp pitoresk aan de oevers van de Charente, in een dikke nevel smerige smog van kolenkachels en houtvuren.

met een hand voor de mond ren ik naar mijn ecoauto en sluit angstvallig het protier, raam dicht, weg uit deze roetwolk.

cees.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#6 Geplaatst: 2008-10-24 10:41:28

Nou nou Cees, ik vind de lucht van brandende kachels op een koude winteravond ook wel iets behaaglijks geven ;) Bovendien is hout toch een source d'energie renouvable? Maar goed.

Mijn grootste bezwaar tegen de PACs (of dit nu lucht-, water- of grondPACs zijn) is het stroomverbruik. Vooral het stroomtransport is energietechnisch zo ongunstig als het maar kan, want er gaat (heel) veel verloren. In mijn ogen doen mensen met op-stroom-gebaseerde verwarming dan ook aan schijnschoonheid: de vuiligheid wordt nl. ergens anders gemaakt. Nu vind je dat in Frankrijk ook niet echt terug met al die kerncentrales, maar rij maar eens over de Maasvlakte in Nederland ...

Als de zonnepanelen of privéwindmolens nu eens wat betaalbaarder werden dan werd het een ander verhaal: dan kun je je eigen PAC van je eigen écht schone stroom voorzien. Met de huidige prijzen zit je dan echter aan een 'terugverdientijd' van meer dan 50 jaar! (laatste keer dat ik het uitgerekend heb) en moet je een milieufreak zijn wil je je daaraan wagen.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#7 Geplaatst: 2008-10-24 11:22:16

Cees,

Nooit begrepen wat het verschil is tussen de lange- en de korte koolstofcyclus?

Bomen halen tijdens de groei CO2 uit de lucht, die koolstof zien we letterlijk aangroeien en de zuurstof wordt afgestaan aan de atmosfeer.

Als de boom doodgaat wordt deze opgeslagen koolstof (de boom) weer omgezet in CO2. Door rotting of door verbranding, dat maakt niet uit.

Het verwarmen van een woning door het stoken van hout is dan ook CO2 neutraal en vervuilt in het geheel niet. Dit in tegenstelling tot alle andere oplossingen.

avatar#4549
cass
Berichten: 7
Reacties: 35

#8 Geplaatst: 2008-10-24 11:40:30

Voor het geval mijn laatste reactie niet goed is begrepen: wij hebben al jaren geen roestig houtkacheltje meer hoor, maar wel sinds een jaar een Bergkachel. Hoog rendement, dubbele verbranding, zeer lage CO2 uitstoot, zeer aangename warmte. Het is door de ongeschikte ligging van de overige vertrekken dat we een deel van het huis op een andere manier moeten gaan verwarmen, anders zou ik beslist nog zo'n kachel aanschaffen voor de rest van de vertrekken. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2008-10-24 13:04:50

ow ???

#in nederland sterven er jaarlijks 18.000 mensen ten gevolge van houtkachels, dat is 1 persoon per jaar per buurt van duizend inwoners, of 1 slachtoffer per 100 open haarden of houtkachels per jaar.
Open haarden en houtkachels zijn dodelijker dan de gemiddelde auto.


#Hout stoken lijkt onschuldig, maar kan heel wat luchtvervuiling veroorzaken. Een slecht gestookte houtkachel of open haard veroorzaakt meer vervuiling dan 100 gaskachels bij elkaar. Dat komt omdat de verbranding vaak onvolledig is, als gevolg van een te lage verbrandingstemperatuur of een gebrek aan zuurstof. De belangrijkste vervuilende stoffen die bij het stoken van hout vrijkomen zijn koolmonoxide en koolwaterstoffen, waaronder PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Ook ontstaan zeer giftige dioxines.
Koolmonoxide (CO) veroorzaakt koolmonoxidevergiftiging. In kleine concentraties irriteert het slijmvliezen en longen. Koolwaterstoffen kunnen ongezond zijn en dragen bij tot smogvorming. Een aantal PAK's zijn kankerverwekkend. Zelfs een houtkachel waarin alleen ongeverfd, goed gedroogd hout wordt gestookt, vervuilt de lucht.

#Bijzondere problemen voor het milieu stellen de openhaarden en de kolen- en houtkachels. Bij openhaarden is de trek van de schoorsteen moeilijk te regelen en krijgt men makkelijk tegentrek, waardoor rook in de kamer terechtkomt. Bij kachels treedt er emissie op telkens als de kachel geopend wordt voor het bijvullen. De concentraties binnenshuis van koolstofmonoxide, organische elementen, zwaveldioxide en stofdeeltjes, liggen in deze gevallen dan ook erg hoog.
Een houtkachel verspreidt veel meer verontreiniging dan een andere verwarming van een woning. In de nabije omgeving kan de rook zeer hinderlijk zijn. Problematisch zijn vooral een lage schoorsteen, een kachel met overcapaciteit, frequent gebruik en het stoken van ander materiaal dan zeer droog hout. Hoe zachter de wind des te minder de rook weggezogen wordt en des te meer overlast er optreedt in de omgeving. Rook is in theorie kankerverwekkend. Metingen wijzen er echter op dat houtstook meestal niet genoeg giftige stoffen verspreidt om een reëel risico te vormen voor buren of voorbijgangers. Voor de bewoners zelf van het huis met de houtkachel bestaan grotere risico’s.

dit zijn zomaar slechts drie onafhankelijke onderzoeken die gepubliceerd zijn door onder andere een amerikaanse universiteit, TNO in samenwerking met millieu, en een belgische afdeling van het ministerie van millieu.

een frans millieu-advies-bureau voegt na een zelfde soort verhaal als boven omschreven nog toe "overigens zijn er steeds meer landen en steden die houtvuren gaan verbieden als eerste verwarmingsbron"

natuurlijk beweert de brancheorganisatie van houtkachels het tegenover gestelde.

het is aan de lezer wie men geloven wilt ;-) 

cees.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#10 Geplaatst: 2008-10-24 13:57:04

Natuurlijk gaat het ideale CO(2)-recycle verhaal meestal niet op in de praktijk. Wij gebruiken ook grote, ouderwetse, gietijzeren kachels van 16Kw. Als het écht koud is kunnen die de boel nog warmstoken, maar als het niet zo koud is staan die maar wat te lummelen, en dan wordt inderdaad niet alleen de ruit pikzwart ... De verbranding is dan slecht waardoor troep zich verzamelt aan de binnenkant van de kachel, de schoortsteen en ook in de buitenlucht terecht komt. Zo'n Berg kachel als van Cass doet dat al veel beter met allerlei snufjes die de luchttoevoer etc. regelen.

Ik wilde zelf gaan voor een pelletkachel in combinatie met CV (laagtemperatuur vloerverwarming beneden en een paar radiatortjes boven). Die regelt echt alles zelf, lucht- én brandstoftoevoer, je gooit 1 keer in de zoveel tijd 30 ton houtpellets in de silo en je maakt 'm 1 keer per jaar schoon. Gebruikt ook niet veel stroom ;) En je krijgt (in de Auvergne tenminste) 50% 'korting' op de kachel vanwege uiterst groen en zo.

Volgens mij kom je voor ruim onder de 16000 euro ook een heel eind.

Nogmaals, als zonnepanelen en/of particuliere windmolens wat betaalbaarder waren zou ik ook voor een (grond)warmtewisselaar gaan. Maar voor ons huis zouden we een PAC van minstens 12KW nodig hebben. Met een superefficiënte PAC zit je dan aan 2,5KW stroomverbruik, als je dat nu met zonnepanelen wilt opwekken (op een zonnige dag!) ben je al meer dan die  16000 euro aan zonnepanelen alleen kwijt!

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#11 Geplaatst: 2008-10-24 14:18:29

1 Gaskachel vervuilt meer dan oneindig veel houtkachels.

Aardgas komt namelijk uit het lange koolstofcircuit. Dat is koolstof wat uit het milieu is onttrokken en niet meer in de atmosfeer thuishoort. Tenzij je terugwilt naar de oeratmosfeer natuurlijk. Helaas is die atmosfeer niet leefbaar voor mensen.

Al die rapporten zijn leuk, en kloppen ook wel zo lang je kijkt op micro niveau.

Dus als je je kop in de kachel steekt, dan ga je dood. Logisch.

Op micro niveau is het ook belangrijk of je koolstof verbrand als CO of als CO2.

Op macro niveau gaat het uitsluitend om het toevoegen van koolstof (en wat andere stoffen) aan de atmosfeer (aardgas, kolen, aardolie) waardoor de samenstelling van de atmosfeer verandert of het recyclen van de bestaande stoffen in de atmosfeer (bomen, plantaardige olie).

P.s.

Het vergiftigen van een mens met dioxine is niet mogelijk, deze stof blijkt veel minder giftig dan gedacht. ( praktijktest Joesjenko, Oekraine )

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#12 Geplaatst: 2008-10-24 16:40:04

Heb met veel belangstelling de discussie gevolgd.
Ook wij willen verwarmen met warmtepomp (putboring ,geen lucht-lucht , want het is te koud waar wij zitten) en schrikken van de kosten.
Het zal dan vermoedelijk ook hout worden.

Ik vroeg me al een hele tijd  af waarom in LDF het stoken met hout gesubsidieerd wordt , terwijl wij hier in België een boete van 250€ krijgen als we snoeihout verbranden in de tuin.
Is er "CO-technisch" gezien een verschil tussen stoken ineen  kachel en buiten?
steenmarter

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2008-10-24 17:50:44

in principe mag je ook hier niet buiten stoken.

wij, waar de wijnboeren zitten en met enorme bergen snoeihout zitten van de druiven, hebben een stookvergunning die loopt van december tot ik meen maart.

er wordt niet zo heel streng gekeken hoor, ik stook alles op in de tuin.

wel is het zo dat als je in een kachel stookt je schijnbaar wel mag stoken, dat wil zeggen, in nl staat er ook een boete op van 250 euro dacht ik, maar er zijn er die een grote ton hebben en daar in stoken en dat mag wel.

rara wie vangt hem.

jako, ik zal je niet tegenspreken, je komt heel professioneel over dus het zal je werk wel zijn, maar ehhhhh, liegen al die anderen dan ?

ik bedoel, achtienduizend doden per jaar, dat is geen kattepis.

als er door gladde douchetegeltjes zoveel doden zouden vallen ging geheit de tegeltjesfabriek dicht.

en TNO dan, ik lees dat ze zelfs een mobiel aparaat hebben ontwikkeld om zo de ergste openhaard bezitters er uit te pikken.

liegen die dan allemaal ?

begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben een piromaan.

ik heb nu het houtrek al weer vol staan en straks na het werk lekker onder de douche, pyama aan, openhaard aan, de visite is onderweg met echte fromage voor de raclette en dan eten we in de zondagse kamer lekker raclette, de eerste keer weer.

cees.  

avatar#4549
cass
Berichten: 7
Reacties: 35

#14 Geplaatst: 2008-10-24 19:49:08

Cees, je schrijft tegenstrijdig. Enerzijds heb je last van de vervuilende houtkachels en open vuren van de dorpsgenoten, anderzijds stook je alles op in de tuin... dat laatste is nou pas echt vervuilend. Onvolledige verbranding, te lage verbrandingstemperatuur, te nat hout en misschien wel onkruid geeft enorme rookontwikkeling en CO2 vervuiling.Dit terwijl de moderne houtkachels met flamme verte, mits goed gestookt met droog hout, schoon branden!

avatar#4549
cass
Berichten: 7
Reacties: 35

#15 Geplaatst: 2008-10-25 09:50:39

@ Robert du Moulin: goeie tip, dat laatste nummer van Maison et traveaux. Er staan ook prijzen in en dan blijkt dat het devis dat we kregen niet overdreven is.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2008-10-25 12:14:44

Ik ben momenteel ook aan het kijken naar overstappen naar "chauffage central electrique".

De catalogues van ATERNO heb ik net aangevraagd, wellicht een idee om je verder te orienteren?

Verder heb ik er geen ervaring mee maar ik kreeg een mailing van ze, het ziet er wel aardig uit, ben me nu verder aan het verdiepen in de mogelijkheden.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#17 Geplaatst: 2008-10-25 12:21:27

Wat misschien ook nog aardig is om op te letten, voor de mensen die NIET belastingplichtig zijn in Frankrijk, is op de prijzen buiten Frankrijk. Ik heb nl. de indruk dat de Franse prijzen erg leunen op de subsidie die erop zit. Zo vond ik prijzen voor de betere pelletkachels in Engeland van minstens 30% minder ...

Moet je het wel even zelf installeren ;-) 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#18 Geplaatst: 2008-10-25 19:21:36

Ter aanvulling op Richard's kanttekening wil ik er ook op wijzen dat in Tsjechië een grote industrie bestaat die zich op geavanceerde, half- c.q. volautomatische, zeer hoog renderende, door hout(bij)(producten) zoals pellets of houtkrullen of door een combinatie van het genoemde en b.v. gas, olie, cokes of kolen gestookte kachels en CV-ketels toelegt. Dat is natuurlijk niet zo gek als je bedenkt dat het land voor ik meen 65% door bossen bedekt is.

Het bekendst zijn de Atmos kachels en ketels maar er zijn er meer. De prijzen zijn naar verhouding laag. Het loont de moeite om eens richting dat land te gaan en aan de leverancier duidelijk te maken dat het om een exportorder gaat. Vaak komen ze het systeem zelf afleveren en installeren. Ook onderhoudscontracten zijn vaak mogelijk. Van Atmos weet ik dat ze in FR een steunpunt hebben en naar Franse eisen installeren. Dat staat ook op hun website.

Als je op b.v. Atmos zoekt in dit forum dan moet je -hoop ik- diverse draadjes kunnen vinden waar dergelijke kachels en CV-ketels zijn besproken. Ik heb ooit een lijstje van die Tsjecho-fabrieken gepost hier. Niet bang zijn voor de taal, de meeste sites zijn er ook in het Duits, Frans en Engels. Die van Atmos zeker.

Als het allemaal niet lukt en je hebt toch interesse, mail me dan maar even, dan pleeg ik wel een Google-search in het Tsjechisch en geef de adressen weer door.

Ivo

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#19 Geplaatst: 2008-10-26 17:00:22

Beste medeforummers,

ik heb mij suf gegoogeld op Siemens Edelweiss elektrische radiatoren en niets gevonden. Het intrigeert mij toch omdat

- Siemens niet de eerste de beste is en zeker geen onzinnige beweringen doet

- het rendement van elektrische verwarming nu eens steeds 100% is (er zijn geen rookgasverliezen, en alle andere verliezen worden in warmte omgezet, die je dus in huis houdt).

Wat men wel moet bedenken is dat je elektrische energie als warmte op kan slaan tegen het dalurentarief, maar dat de ventilator, die de warmte weer aan het accumulerende medium onttrekt, natuurlijk tegen het tarief loopt dat op de tijd van warmtebehoefte geldt. En als je door een handig ontwerp meer straling dan convectie hebt gebruik je minder ventilatorenergie. Maar dat is zeker geen 25% van je stookrekening!

Dus, wie heeft een website gevonden waar een en ander uitgelegd wordt?

Bij voorbaat dank!

Christian von Klösterlein

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#20 Geplaatst: 2008-10-27 15:47:55

Deze misschien?

Weinig info verder.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#21 Geplaatst: 2008-10-29 13:21:28

Dankje, Rob,

dit soort advertenties was ik ook tegengekomen. Maar nergens iets over het uitzonderlijk hoge rendement!

Was dit misschien een praatje van de chauffagiste? Of bedoelde hij dat hij bij Siemens een zoveel betere marge heeft :-))  ?

Christian von Klösterlein

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#22 Geplaatst: 2008-10-30 00:18:55

Raar idee misschien maar waarom mail je de Siemens Kundendienst niet met wat gerichte vragen over die Edelweiss en zijn nominale en feitelijke rendement? Een beetje Duits bedrijf heeft toch zeker een technische infofiche over elk apparaat dat ze maken?

Ivo

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#23 Geplaatst: 2008-10-30 12:06:17

Het is in LDF gewoon heel droevig gesteld met rendementsberekeningen. Daar heeft Christian ea. volkomen gelijk in. Electrische energie heeft nauwelijks verliezen, maar voor houtkachels en/of houtgestookte verwarmings installaties wordt in de Brico's verwezen naar een NF norm, zonder dat men zoals gebruikelijk in NL met percentage komt lager dan 100%. Misleidend dus want als je zo'n 'hoog rendements' kachel koopt, beweren ze doodleuk, dat je dat je voor het lagere TVA bedrag een credit d' impôt kunt verkrijgen. Ja dat heb ik ook gekregen voor mijn electrisch accumulerende radiatoren à raison van € 5000, maar als je een werkelijke rendements berekening doet van je hele huis, dan blijkt dat te halen totale rendement afhankelijk van de isolatiegraad vies tegen te vallen.  Echte HR-ketels op aardgas hebben in NL een eigen rendement tot ca 95% en ik heb dat in LDF nog nergens vermeld gezien....

Dus wat nu over normen hier ???

Verder moet je de Franse overheid met een zware korrel zout nemen in het terugdringen van CO2 uitstoot, want ik zie het voor de komende 5 jaar nog niet gebeuren, dat men op het platte land overstapt van inserts en houtkachels uit het jaar 0 naar hoger rendements warmte voorzieningen. Ook al zou je de Franse bevolking verplichten om een CO2 heffing te gaan betalen, dan zal dat eerder leiden tot stakingen en het land volkomen plat leggen....kom niet aan hun lang gekoesterde houtstapels ook al rookt men de buurt uit hè Cees?! ;-)))

Erik.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#24 Geplaatst: 2008-10-31 17:33:02

Ivo,

die weg volg ik verder als ik weer een beetje tijd heb! Ik moet een drukwerk afmaken (niet over bricoleren, maar over klassieke auto's).

Christian v.K.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#25 Geplaatst: 2008-10-31 19:43:12

NSU? Of iets nog leukers?

On topic maar weer: overigens zag ik op de site van LCIE (de Franse Kema, zeg maar) dat de Siemens Edelweiss II in vier of vijf varianten (ik geloof 750W tot en met 2500W) zeer onlangs in FR is toegelaten. Maar ook ik kon nergens nadere info over dit verwarmingstoestel vinden, behalve dan zeer algemene op sites zoals www.ciao.fr.

Ivo