Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Verbouwen 'op afstand'

Auteur Bericht

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#0 Geplaatst: 2008-10-30 13:08:10

Wij hebben een 2e huis gevonden (in de Auvergne) en zijn van plan het te kopen.Er moet nog wel veel aan gebeuren. Wij zijn van plan dat te laten doen. Hier in Nederland kunnen we in dezelfde tijd meer geld verdienen dan dat we daar zullen besparen met zelf verbouwen.
Dat betekent dat wij ons huis op 'afstand'  laten verbouwen. Dan moet je dus een betrouwbare aannemer zien te vinden die het werk uitvoert op de manier die wij aangegeven hebben.Daar zien we nog wel tegenop. Maar al te vaak horen of zien we verhalen waarbij de bouwvakkers een ander tempo (lager) aanhouden als je er niet bent, of opeens vertrekken naar een andere klus. 
Hoe ga ik dit tegen? Wat zijn de ervaringen van andere Frankrijkgangers?- Heb ik 'daar' iemand nodig die de zaak in de gaten houdt, en hoe kom ik daar aan?- Hoe vind ik een betrouwbare, betaalbare aannemer die gewoon goed doorwerkt als ik er niet meer ben en het werk uitvoert zoals ik dat wil?- andere tips/aanbevelingen?
Bij voorbaat dank!
Leon

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#1 Geplaatst: 2008-10-30 14:04:22

Een aannemer zoals wij die in NL kennen zul je moeilijk vinden in Fr. Daar zijn het veelal aparte artisans met hun eigen (bouw)specialiteit. Dat betekent dat er regie moet zijn/komen op hun werk (wat doen  ze en in welke volgorde op welk tijdstip). En afhankelijk van de omvang van de (ver)bouwwerkzaamheden kun je ook nog een bouwvergunning (lichte of zware) nodig hebben.

En da's allemaal inderdaad moeilijk op afstand te regelen en bewaken.

Heb zelf ook een huis in de Auvergne (noordoosten van Puy de Dôme, grens Allier) maar doe omdat ik dat leuk vind, maar zeker ook uit oogpunt van kostenbesparing, alles zelf (balken en vloeren, stucen, badkamer/keuken, elektra en op termijn het opnieuw voegen van de muren en pierres en ook het vervangen van het dak).

Het is trouwens ontzettend leuk om met familie/vrienden in den vreemde te klussen.

Je vult de vakantie op een ietwat andere manier in :)

Zoek je een volledige aannemer of iemand vertrouwd die alleen maar toeziet op de werkzaamheden of iets daar tussen in?

In de Allier zit een nederlands bouwbedrijf. Die werken wel op een manier zoals we dat in NL gewend zijn. En wat belangrijk is, naast dat ze nederlands spreken, ze moeten ook 10 jaar garantie op het werk geven en hanteren het lage BTW tarief.

Heb wel begrepen dat ze het ontzettend druk hebben (ja met het verbouwen van 2e woningen).

Mogelijk als alternatief: bij mij in de buurt woont een Nederlander die samen met een franse compagnon huizen van buitenlanders opknapt/verbouwd. Heb wat resultaten gezien end at was beslist niet verkeerd.

Als je meer wilt weten stuur mij gerust een PM (dus buiten het forum om).

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2008-10-31 08:45:35

Mijn ouders hebben een maitre d'oeuvre in de hand genomen toen zij op afstand een huis lieten bouwen. In Frankrijk met deze persoon de plannen gemaakt en daarna heeft deze persoon de bouwvergunning geregeld, artisans ingeschakeld, gecoordineerd en gecontroleerd. Dat controleren had iets beter gekund nog (zelf of iemand anders vaak langs gaan is verstandig), maar het huis is keurig binnen gestelde normen qua tijd en kwaliteit opgeleverd.

Meerkosten van deze persoon was iets van 8 a 10%, maar het zeker waard.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2008-10-31 17:22:20

Leon,

ik kan me goed voorstellen dat je als IT Consultant in NL meer verdient dan als toekijker op de bouw in Frankrijk ;-))

Toezicht moelijk? Verbouwing risikorijk? Het hangt ervan af welke aannemer je hebt en welk soort contract je met hem maakt.

Wij hadden een aannemer die anderen als subcontractors inschakelde, en hij accepteerde een clausule voor een pernalty bij te late oplevering. Het werktempo is, zeker als je niet in de midi zit, vergelijkbaar met dat in NL (ervaring uit de Bourgogne).

Een paar dagen aanwezig zijn tijdens het werk is zeker nuttig, vooral als het om een verbouwing gaat waar je niet weet wat je tegenkomt. Dan moet je onmiddelijk beslissingen kunnen nemen. Als je daarvoor niet zelf aanwezig kan zijn moet je een vertrouwenspersoon ter plekke hebben. Heb je geen gepensioneerde vriend die het leuk zou vinden in je huis te bivakkeren en een oogje in het zeil te houden?

Anders blijft niets anders dan een maître d'oeuvre die minder vraagt dan hetgeen jij in NL in dezelfde tijd verdient.

Christian von Klösterlein

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#4 Geplaatst: 2008-10-31 19:55:10

Er zijn in FR diverse Nederlanders die b.v. technische keuringen verrichten voorafgaand aan de aankoop van een huis. Wim van Teeffelen werkt met zo iemand samen en ik kan mij ook ene Wim Koetsier voor de geest halen. Ook waarde hier nog niet eens zo lang geleden een in FR wonende Nederlandse architect rond die naar werk aan het hengelen was. En prompt de pin op de neus kreeg van deze en gene. Misschien dat zo'n figuur als maître d'oeuvre in te huren zou zijn? Voordeel is dan dat de communicatie wellicht wat makkelijker verloopt.

Ivo