Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Afvoer (WC) naar sceptic

Auteur Bericht

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#0 Geplaatst: 2008-10-30 13:36:44

Hi specialisten,

Ik ben er eindelijk aan toegekomen om uit te dokteren hoe en waar mijn fosse ligt. Surprise: ligt onder de vloer van de schuur!

De vloer van de schuur is afgedekt met een laag zand vermengd met (ik denk) granuliet o.i.d.

De fosse moet wel heel oud zijn omdat ik een typeplaatje ben tegengekomen met de naam van een bedrijf in Auxerre uit de periode dat Auxerre nog telefoonnummers had met 3 cijfers!!

Mijn vraag: het lijkt alsof de "hoofdpijp" van de WC naar de fosse van een soort beton is cq. gresbuis is. Diameter is 125mm.

Ik wil de pijp doorzagen en een PVC T-stuk plaatsen met een 110-pijp recht naar boven zodat ik op de bovenverdieping alvast een afvoer heb liggen.

Hoe kan ik dat het beste doen en welke lijm/afdichtingsmateriaal kan ik het beste gebruiken bij de overgang van gresbuis/beton naar PVC?

groet!

avatar#5377
Truze
Berichten: 3
Reacties: 76

#1 Geplaatst: 2008-12-13 23:38:57

Dag Paulsax,

Ik ben geen specialist maar wij hadden een identieke situatie.

Wij hebben het als volgt gedaan:

Bij de bouwmarkt in nederland kochten wij een pvc afvoerbuis van een halve meter welke aan 1 kant was gevat in een kraag of mof van beton. Het ziet er uit als een hele grote ontstopper met een hele dikke steel.

We kochten ook een paar bochten en net zoveel afvoerpijp als we nodig hadden voor het toilet dat we op de verdieping wilden installeren. Plus een deksel om tijdelijk de buis af te sluiten.

we schroefden een schroef in de bovenkant van de betonnen septic tank.

Aan die schroef knoopten we een touwtje welk touwtje we weer bevestigden aan een stok.

Vervolgens zaagden we een cirkel , iets kleiner dan de doorsnede van de nieuwe afvoerpijp,  rondom dat schroefje. Vervolgens tikten we de gezaagde cirkel eruit en dat verkregen dekseltje bleef braaf aan het touwtje hangen.

Vervolgens plaatsten we de afvoerbuis met mof over het verkregen gat, met een goede lijm of kit uiteraard. Vervolgens rondom de mof goed aansmeren met cement.

Dan de deksel op het stuk pijp dat omhoog steekt.

Je kunt dan op je gemak  het toilet en de afvoerbuizen installeren en vervolgens op de nieuwe pijp aansluiten.

We hebben dus de bestaande gresbuis met russt gelaten.  Het was een fluitje van een cent en het systeem fungeert al 4 jaar naar volle tevredenheid zonder problemen en zonder luchtjes.

Succes

Truze

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2008-12-14 09:31:01

In de situatie van PaulSax,

waar de gresbuis om de een of ander reden blijft bestaan, zou ik deze buis doorslijpen (ja, het is meer slijpen dan zagen, neem in je haakse slijper een doorslijpschijf voor steen) en dan de PVC-buis erin steken. Ik heb dit in een vergelijkbare situatie met een overlap van ca.30cm gedaan. De ringspleet heb ik eerst met sanitair-siliconekit afgesmeerd en dan een betonnen mof eromheen gemaakt. En omdat de betonnen buis een afschot van 5 grd had en ik alles met de nu gebruikelijke en in de T-stukken verwerkte hoek van 2,5 grd* aan wilde leggen, heb ik deze afwijking in mijn las beton/PVC verwerkt.

Als ik de tekst van Paul goed begrijp dan is zijn uiteinedelijke situatie, in stroomrichting gezien:

gresbuis 125 --> PVC T-stuk 100 --> gresbuis 125 --> fosse (correct me if I'm wrong)

Dat is niet wenselijk, omdat een riooldiameter in stroomrichting gezien steeds groter moet worden, NOOIT kleiner. Ik voorzie verstoppings-gevaar bij het T-stuk. Het zou beter zijn alles wat stroomopwaarts van het T-stuk ligt af te breken en ook in 100mm PVC uit te voeren.

* kijk eens goed op hoek- en T-stukken, er staat meestal 87,5 grd op!

Paul, let op:

Pijpdiameter 110mm is in F zeer ongebruikelijk, 100 en 125 zijn normaal.

@ Truze:

Ging het bij het maken van het gat om een betonnen of een PVC-fosse?

Christian von Klösterlein

avatar#5377
Truze
Berichten: 3
Reacties: 76

#3 Geplaatst: 2008-12-14 12:54:29

Chrisitan, in ons geval ging het om een betonnen  fosse septic.