Informatie






Forum Archief



In december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.















Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Saison des coings

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2008-10-31 17:53:39

Het is weer zover.

De kweeperen  (F: coings, D: Quitten) zijn rijp en beginnen vanzelf van de boom te vallen. Ieder jaar neem ik mij weer voor het niet te doen. Een potje gelée de coings kost in de dorpswinkel €1.95, en alleen de glazen potjes voor het afvullen van de gelei kosten bijna evenveel. Maar ja, wij bewaren alle potjes van gekochte jam, honing  etc. die een goede schroefdeksel hebben.

En de juf in de dorpswinkel weet het al als ik kilo's zuiker koop en geléïfiant. Ze vraagt dan beleefd: et comment sont les coings cette année?

Het was weer twee dagen de vruchten in parten snijden, sap trekken met de extracteur à vapeur, dan inkoken met suiker, citroensap en geleermiddel. En dan in potjes vullen, die eerst op hun kop zetten en dan rechtop, en wachten op de bekende KLIK als het spul vacuum trekt.

Wij hebben nu weer tientallen potten gelée de coings, eigen productie, sans conservants ni colorants, heerlijk bij de müesli of de yoghurt - en laten wij eerlijk zijn, het is toch een stukje Franse plattelands-folklore.

Ik weet niet of mijn vrienden uitsluitend uit beleefdheid blij zijn met de potjes die zij cadeau ontvangen, met zelfontworpen etiket  ...

Christian von Klösterlein

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2008-10-31 18:17:47

nog lekkerder en veeeeeel makkelijker: rum + stukken coings, wat suiker, paar maanden laten trekken in wekpot (2 liter natuuuuurlijk),

hips!

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#2 Geplaatst: 2008-10-31 18:40:20

Het Saison des Coins is niet alleen in LDF, maar ook in NL.

Wij hebben een boom in de tuin waar in slechte jaren zo'n 60 en in goede jaren wel 100 kweeperen aan komen. Groter dan in LDF (de zwaarste dit jaar was 856 gram op de elektronische brievenweger). Maar ze zijn wat minder geurig dan in LDF.

Dit jaar lag de oogst bij ons op de deel te geuren. We wonen (ook) in NL in een boerderij, toen bleek dat mijn vrouw er dit jaar niet aan toe zou komen. Ze zat in de afronding van haar scriptie en dat was al elke nacht tot in de kleine uurtjes.

De kweeperen laten liggen vond ik zonde, dus heb ik me er voor het eerst over ontfermd (ja ik ben een kookbarbaar).

Wij maken er jam van. Dus geleisuiker en gewone suiker kopen. Kweeperen schillen met de aardappel fijnschiller, in stukken snijden, een aantal uren laten koken tot ze mooi rood zien, snippers citroenschil erdoor en dan fijnmaken.

Het blijkt nog een hele kunst te zijn om goed met een staafmixer om te gaan. Vanuit m'n ooghoeken zag ik vledders kweepeer om me heen schieten. Je moet 'm dus echt pas aan zetten als de kop geheel onder de vloeistof is!

Suiker erin en na een paar minuten afvullen in potjes, deksel er op, bij mij rechtop in een bak koelwater (tot net onder het deksel) zo snel mogelijk laten afkoelen om kartonsmaak te vermijden en dan tellen hoeveel produktie er is geleverd.

Bij ons gaat het op het brood of door de yoghurt. Een heerlijke aparte smaak waar we een hele winter van genieten.

Jan Joost

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#3 Geplaatst: 2008-11-02 07:26:49

ook heel lekker bij kaas na of zelf opbrood met kaas.

Je kunt op allerlei wijzen varieren met de gelei door bijv. een sessie met vanille te maken, eentje met kaneel, een wat pittiger variant voor bij wildgerechten (niet door minder suiker toe te voegen want suiker = het conserveermiddel)

kweepeer gelei of jam is heel heel lekker bij tarbot!! (beide zelfde seizoen)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2008-11-02 21:59:25

Jean-Paul en Jan-Joost,

ik sla jullie voorstellen op onder 'recepten' en probeer dat volgend jaar. Bedankt!

En ik heb bij deze gelegenheid een paar slordige typfoutjes in mijn oorspronkelijk bericht gecorrigeerd, dankzi de edit-functie. Het is niet makkelijk soms op het ene en dan weer op het andere toetsenbord te werken.

Christian v.K.

avatar#4945
manus
Berichten: 1
Reacties: 6

#5 Geplaatst: 2008-11-25 16:12:49

eeeh, jongens en meisjes,is dat geleermiddel echt nodig bij kwee?

bij mijn weten zijn kweeen het middel bij uitstek om te geleren daar ze veel pectine bevatten,of is jullie ervaring anders?

manja

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#6 Geplaatst: 2008-11-25 16:30:53

Het klopt dat kweeperen veel pectine hebben. Een lading potjes vol met kwee-beton is ons niet onbekend. Toch doen we er voor ca. het halve gewicht geleermiddel bij (Confisucre) om de jam een plezierige smeuigheid te geven en bij onze NL-kweeperen nog wat extra suiker want die hebben van zich zelf niet zoveel zoet.

Jan Joost

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2008-11-25 17:36:21

Manus,

klopt, kweeperen geleren heeel goed, vooral als je klokhuis en zo erbij laat. Maar voor het geleren zijn nodig:

- pectine

- suiker

- zuur.

Omdat ik graag weinig suiker gebruik moet ik een beetje geleermiddel toevoegen. Met vallen en opstaan (in begin was het meer saus dan gelee) heb ik geleerd hoeveel geleermiddel ik moet toevoegen, als ik minder dan de gebruikelijke portie suiker gebruik (het klassieke recept is poids pour poids, dus qua gewicht evenveel suiker als sap).

En zuur: gewoon twee citroenen mee in de sappan.

Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#8 Geplaatst: 2008-11-26 11:29:58

En nog gezond ook!