Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Verhoging KV Ampere van huisaansluiting

Auteur Bericht

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#0 Geplaatst: 2008-11-02 11:45:42

Wij hebben op dit moment 9kva aansluiting bij ons huis, wij willen nu een electrische

cv ketel aanschaffen die 5700-6300 Watt verbruikt  en  min 3x6,2 1x12,4 amp en max 3x6,8 1x13,6 amp vraagt.

De vraag is kan je dit zonder problemen regelen met het edf en zijn er buiten de verhoging van het abonnements tarief nog andere obstakels?

Wij wonen op het platteland met vlakbij een electra paal met kast, dit ter aanvulling.

Harold

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2008-11-02 14:06:21

Harold,

Wanneer je één stapje hoger gaat in je puissance souscrite gaat de EDF daar meestal soepel mee om. Wil je een nog zwaardere aansluiting, dan bestaat de kans dat er een technische keuring moet komen. Zou je nu van 9 Kva naar een 12 Kva aansluiting gaan, dan zou het kunnen zijn dat er een andere disjoncteur de branchement (hoofdschakelaar) moet komen. Kosten dacht ik voor rekening klant. Hangt af van het nu geïnstalleerde type. Zie voor de verschillende types het Elektriciteits verhaal op deze site. De meeste compteurs zullen het iets grotere vermogen wel aankunnen. Bovendien zijn die het eigendom van EDF, en mag dus hopen dat een eventuele vervanging daarvan voor de kosten van de eigenaar is.

Hou er ook rekening mee dat je er verstandig aan doet een aparte groep vanuit de groepenkast richting cv ketel bij te laten trekken met in dit geval een disjoncteur van 20 Ampère voor een monophasé opstelling.

Omdat de EDF steeds meer het karakter krijgt van een private onderneming hangen tegenwoordig aan allerlei interventions forfaitaire prijskaartjes, voor zaken die vroeger bij de reguliere service behoorden. Het voor komen rijden en openschroeven van je disjoncteur de branchement om hem op een andere stroomsterkte in te stellen kost meen ik iets van 50 Euro. Vraag is verder of je nu een monophasé of een triphasé aansluiting hebt. Zie ook het trifase onderwerp in de rubriek klussen en bouwen.

Detail kwestie: je noemt een aantal minimale en maximale stroomsterktes, voor naar ik aanneem triphasé en monophasé aansluitmogelijkheden ( 3 xxA en 1 xxA). Met de genoemde minimale en maximale stroomsterktes voor enkelfase gebruik kom ik volgens de al meer dan een eeuw oude formule W = V x I niet verder dan een minimaal en maximaal vermogen van resp. 2,85 kW en 3,128 kW. En dat wijkt behoorlijk af van die 5700 – 6300 Watt die je noemt. Wat voor soort cv ketel is dit precies? Bij de gewone gasgestookte cv ketels hoef je alleen de circulatiepomp te laten draaien, en heb je wat stroom nodig voor de aansturing en de regelelektronika. Maar dat zijn aanzienlijk lagere vermogens en stroomsterktes dan die hier vermeld staan. Is het een warmtepomp?

Rob van der Meulen

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#2 Geplaatst: 2008-11-02 14:19:24

Hoi Rob,

Het gaat om een volledige electrische cv ketel http://www.zoliant-atrium.nl/zoliant/pagina/mainframeset.php en de gegevens haalde ik van hun

website af.

Alvast bedankt voor je info,

Harold 

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#3 Geplaatst: 2008-11-02 16:59:27

Waarom neem je ggen pompe a chaleur?

Veel beter rendement en nog 50% subsidie ook (als tenminste in Frankrijk belastingplichtig bent)

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2008-11-02 17:40:26

Harold,Nog een paar aanvullende opmerkingen over het elektra deel. Hoeveel zwaarder de aansluiting zou moeten worden hangt ook af van wat er nu al op is aangesloten. Elektrische boiler, elektrische convectoren, wasmachine? Met andere woorden: hoeveel “vrije” ruimte zit er nog in je huidige 9 kVa aansluiting. Een mogelijkheid om niet meteen een paar tariefgroepen hoger te moeten zitten is een systeem van délestage, hetgeen een ingreep in de groepenkast vergt.


Wat het cv deel betreft een paar opmerkingen, hoewel ik daarmee eigenlijk buiten je oorspronkelijke vraagstelling ga. Met het systeem waar jij je oog op hebt laten vallen heb ik geen ervaring. Maar verwarmen met elektriciteit blijft duur. Ook al heb je geen warmteverliezen door de schoorsteen, en veel minder onderhoud, iedere kilowat warmte die je verwarmingssyteem via de radiatoren afstaat aan de lucht in je huis, is één kilowatt die uiteindelijk via de elektriciteitsmeter binnenkomt. Hoe handig allerlei besturingselektronika ook omgaat met het fine-tunen op maximale efficiency. Ik weet niet hoeveel vertrekken – of beter gezegd hoeveel kubieke meter – er verwarmd moeten gaan worden, en hoe het met de isolatie is gesteld, maar in de verwarmingsbranche hebben ze daar fraaie tabellen voor, waaruit je kunt berekenen hoeveel “energie” er in moet, met welk type radiatoren, om bij een bepaalde buitentemperatuur en windsnelheid, een binnentemperatuur van bijvoorbeeld 20 graden te bereiken. Misschien verstandig om ook langs die kant het verwarmingsprobleen te benaderen, om te bezien hoeveel kilowatt aan verwarmingswaarde je in totaal nodig hebt. Op dit forum komt het onderwerp verwarmen regelmatig aan de orde, ik zou zeggen lees die er eens op na, en kijk eens op internet of er ervaringen van gebruikers te vinden zijn met het door jou beoogde systeem. En dat is een speciaal systeem, volgens de website info zijn er in totaal ruim 5000 van geplaatst, dus het is zeker geen standaard oplossing.


Mijn overburen hier in Frankrijk stoken wanneer ze de hectiek van Parijs weer eens ontvluchten hun hele huis (beaucoup de volume) in vrij korte tijd aangenaam warm met een grote ronde houtkachel, zo'n hoog rendements type van een Frans merk. Eerst de vertrekken op de begane grond en daarna doen ze in het plafond vlak bij de kachel een luik open (iets van 55 x 35 cm schat ik), en niet veel later is de verdieping daarboven met slaapkamers aangenaam warm. Met al mijn traag reagerende elektrische accumulateurs et convecteurs (in feite de techniek van vóór de de eerste oliecrisis, met nog relatief lage kWh tarieven) ben ik daar eigenlijk wel jaloers op. En stoken met hout is vele malen goedkoper dan met elektriciteit, waarvan de prijs per kWh alleen maar hoger zal gaan worden. En dan zijn er uiteraard ook nog de diverse warmtepomp mogelijkheden zoals Renso hierboven opmerkt.

 


Rob van der Meulen

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2008-11-03 11:44:55

Subsidie op energiebesparende investeringen - eigenlijk heten zij credits d'impots - gelden niet alleen voor belastingplichtigen in Frankrijk. Niet belastingplichtigen die zich hebben aangemeld bij het belastingkantoor komen ook in aanmerking voor deze fiscale tegemoetkomingen en ontvangen in plaats van belastingteruggaaf een cheque van de Tresorerie (ik zit even in het buitenland - NL - op een Apple te pielen, dus even geen accenten).

Wim

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2008-11-03 14:19:49

Harold,

 

  

Over het door de EDF laten verhogen of verlagen van je huisaansluiting nog deze zeer recente ervaring.  Dat veranderen van puissance souscrite, één stapje verhogen of verlagen, is een eenvoudige ingreep. Tenminste wannneer de bestaande disjoncteur de branchement kan blijven zitten. De EDF kwam hier vanochtend met een blauw bestelauto'tje het terrein oprijden, en tien minuten later reed de monteur weer weg. Ik wilde hier voor onze tweede aansluiting – voor het gastenverblijf – een abonnementsklasse lager gaan zitten, van 9 kVa naar 6 kVa, en van dag/nacht tarief naar het standaard basistarief. De kap van de disjoncteur de branchement werd opengeschroefd, en een metalen strip in het inwendige werd één positie hoger bevestigd. Daarmee begrenst de ingebouwde zekering nu op 30 Ampère, en niet meer op 45 Ampère. Kap er weer op, en met loodjes verzegeld, die tegenwoordig uit eco overwegingen van plastic zijn. Volgende stap was het openen van de elektro-mechanische compteur met twee telvenstertjes, voor de heures creuses en de heures pleines. Op de bodemplaat klapte de monteur een zekeringhouder open, en verwijderde de daarin gemonteerde zekering. En met deze eenvoudige ingreep – overigens zonder isolerende handschoenen, zou ik zo liever niet doen – telt voortaan alleen het HP telwerkje de voorbij snellende elektronen.


En de geluiden dat grote organisaties waaronder de EDF niet of nauwelijks zouden reageren op brieven zou ik op grond van deze waarneming (niet echt een representatieve steekproef te noemen) van een tegengeluid willen voorzien. Ik had in de beste tradtities van de superbeleefde Franse schrijftaal op 8 oktober een brief op de post gedaan aan het regionale EDF hoofdkantoor hier in de Bourgogne, hoorde niets, dacht ze hebben toch gelijk met dat niet reageren, maar op 22 oktober kreeg ik een keurige brief uit Dijon waarin ze mij verzochten kontakt op te nemen met mijn Conseiller EDF Bleu Ciel, omdat ze me de hele week telefonisch niet hadden kunnen bereiken. De afspraak was vervolgens snel gemaakt. Er komt op maandag 3 november tussen 8 en 10 uur 's ochtends een monteur bij u langs. Totale kosten ongeveer 49 Euro, wordt de volgend keer automatisch van uw rekening afgeschreven.


En met de precisie van een Zwitsers uurwerk kwam de EDF hier om 9 uur langs. Keurige service.

 

 

Rob van der Meulen

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#7 Geplaatst: 2008-11-04 15:14:08

Pas op met Zoliant. Ze beweren dingen die ze helemaal niet waar kunnen maken.

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#8 Geplaatst: 2008-11-04 19:19:31

Bedankt voor de waarschuwing, maar wil dan wel graag weten waar je op doelt zodat

ik daar iets mee kan doen.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2008-11-04 19:55:48

Ik heb zonet

http://www.zoliant-atrium.nl/zoliant/pagina/mainframeset.php

bestudeerd.

Als ik zie wat zij allemaal beweren en hoe zij argumenteren dan heb ik zo mijn twijfels. Alsof zij geen ingenieurs zijn. Hun systeem kan goed zijn, maar hun argumenten deugen niet. Zij geven cijfermatige 'voordelen' waar het om heel iets anders gaat.

Christian von Klösterlein

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#10 Geplaatst: 2008-11-06 12:15:26

Harold,

Zie mijn reactie onderaan in de eerdere draad over deze misleidende fabrikant:

topic_redirect.php?topic=1933/C.V.+op+electra

Rob van der Veer

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2008-11-06 18:35:51

Harold, Ted en Rob,

die oude draad was ik al weer vergeten ;-((

Ik heb gisteren nog eens de website van Zoliant Atrium en hun PDF-dokumentatie doorgekeken. Inderdaad een mengelmoes van feiten, goede adviezen en een hoop misleidende en dubbelzinnig geformuleerde beweringen - om het eens neutraal te zeggen.

Ik heb mijn commentaar als privémail aan Harold en Ted gestuurd, en jij krijgt er nu ook een, Rob.

Christian von Klösterlein

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#12 Geplaatst: 2008-11-28 00:11:59

[quote]Zou je nu van 9 Kva naar een 12 Kva aansluiting gaan, dan zou het kunnen zijn dat er een andere disjoncteur de branchement (hoofdschakelaar) moet komen. Kosten dacht ik voor rekening klant. Hangt af van het nu geïnstalleerde type. Zie voor de verschillende types het Elektriciteits verhaal op deze site.[/quote]

Wij zitten binnenkort in een huurhuis, en daar bevindt zich een disjoncteur met daarop "10-30A". Maximale puissance van 6 kva als ik het goed begrijp. De vorige bewoners klaagden over het feit dat de stroom er vaak uitknalde als ze bijv. de wasmachine aanzetten, en dit willen we graag voorkomen. . We willen daarom naar de 9kva, maar ik kan de info over welke typen disjoncteurs op kosten van EDF vervangen zouden worden, niet vinden. Het electriciteitsverhaal heb ik gelezen.

De disjoncteur ziet er nogal 1955 uit: zwart kastje met ronde hoeken, en een grote groene en rode knop... de functies van deze knoppen laten zich raden! Ik neem aan dat er bepaalde normes zijn waaraan de disjoncteur vandaag de dag aan moet voldoen; is het zo dat als hij daar niet aan voldoet, EDF hem vervangt op eigen kosten? En wat zijn de normes? En mocht de EDF het niet op hun kosten doen, op wat voor bedrag kunnen we dan rekenen? Alvast bedankt!

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#13 Geplaatst: 2008-11-28 10:26:03

Goedemorgen,

  Voor de gewone aansluiting - monophasé - heb je een bipolaire hoofdschakelaar nodig. Die zijn gewoon in de handel verkrijgbaar, neem dus aan dat de klant geacht wordt de kosten voor zijn of haar rekening te nemen. De tetrapolaire types zijn voor een 3-fase aansluiting. Misschien dat EDF deze hoofdschakelaars ook levert, heb dat zelf nog nooit bij de hand gehad. Omdat die hoofdschakelaars ingesteld moeten worden op de puissance souscrite van de abonnee, moet EDF langskomen om het kastje van de hoofdschakelaar met (plastic) loodjes te verzegelen en de draden die van de compteur komen aan te sluiten. Dat deel is EDF terrein, wat ná de hoofdschakelaar komt is privé domein, en daar mag je zelf mee bezig. Kosten van het kastje vallen overigens mee. Zou nog wel bellen met EDF hoe dit precies aan te pakken, en of er van die kant nog kosten berekend worden voor de voorgenomen opwaardering en het plaatsen van een nieuwe disjoncteur de branchement. Voor alleen het veranderen van de instelling van een hoofdschakelaar en het overzetten van dag/nacht tarief naar het basistarief was ik onlangs een kleine E 50 kwijt.

En wat me nog te binnenschiet: het kan natuurlijk ook zijn dat die oude disjoncteur de branchement in de loop der tijd geleidelijk aan ontregeld is geraakt, en nu al bij 15 of 20 Ampère stroomverbruik vervelend begint in te grijpen. Je zou nog een gefaseerde aanpak kunnen overwegen: eerst een nieuwe disjoncteur de branchement op 30 Ampère instellen, en wanneer het probleem zich blijft voordoen een zwaarder EDF-abonnement nemen. Of gewoon meten met een Ampèretang over de fase draad en dan de belasting in huis opvoeren, en zien bij welke stroom deze oude hoofdschakelaar afslaat. Dan weet je meteen zeker wat de beste oplossing is. Maar niet iedereen heeft dat soort meetapparaten liggen.

  Hou er wel rekening mee dat je even met de huiseigenaar zult moeten overleggen over deze ingreep, wannneer je het ook volgens de spelregels van het Franse huurrecht correct wilt spelen. En dan komen we bij een heel ander onderwerp: welke kosten zijn voor rekening van de huurder, welke voor de eigenaar, en aan welke (elektra) inrichtings-normen moet een huurhuis voldoen. Maar ik beperk me hier maar even tot de eenvoud van een elektradetail.

En de simpele vraag waarmee ik dit antwoord had moeten beginnen, vanwege die aanduidingen 10-30A op de hoofdschakelaar: wat voor aansluiting hebben jullie daar, monophasé of triphasé? Driefase werd klaarblijkelijk ooit nog in de vorm van 3 maal 10 Ampère afgeleverd, en dat is vragen om problemen. Dan ben je met een monophasé aansluiting van 30 Ampère aanzienlijk beter af, tegen dezelfde abonnementskosten. Vergt wel wat aanvullend werk in de groepenkast. Mocht er een 3-fase aansluiting liggen, lees dan het "trifase" onderwerp in de rubriek Bouwen, verbouwen en klussen.

Rob van der Meulen

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#14 Geplaatst: 2008-11-28 12:19:52

Robert, ontzettend bedankt voor je antwoord! Omdat ik op dit moment op 2 uur rijden van het huis zit, kan ik zo snel niet zien of het een triphasé-aansluiting is. Ik geloof het overigens niet. De eigenaar van het huis is op de hoogte van het probleem, en heeft al aangeboden eventuele kosten voor de verandering te betalen (wel in overleg natuurlijk en vast niet tot oneindige hoogten). Maar zoals gezegd: dat is een ander verhaal waar het nu even niet om gaat.

Ik zal dus eerst weer even in het huis moeten kijken voor meer info over de disjoncteur, en dan proberen de EDF uit te leggen hoe en wat. Ik zal hetvervolg hier plaatsen, wellicht handig voor degene die met dezelfde vraag komen te zitten.

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#15 Geplaatst: 2008-11-28 14:26:53

Door de voortschrijdende ontwikkeling van steeds meer elektische apparatuur hebben ook wij eerder dit jaar een KVA verhoging aangevraagd. In ons geval van 3 naar 6 KVA.

Onze ervaring met de EDF komt helemaal overeen met die van Robert zoals omschreven in zijn posting van 3/11: monteur komt op de afgesproken tijd, hij verbreekt een paar zegels, maakt kastjes open, verplaatst iets en in ons geval vervangt hij de antieke zwarte disjoncteur met rode en groene drukknop door een nieuwe witte met een schakelaar. "Loodjes" er weer aan en na ca. 10 minuten is alles gereed. Prima!

Kosten voor ons: 0,nihil en sindsdien klapt de hoofdzekering er ook niet meer uit.

Tevreden: ja!

Het verplaatsen van het hele bord naar de andere kant van de muur (op ons verzoek) is echter een ander verhaal.

EDF is vanuit Nederland telefonisch niet bereikbaar. Kennis in LDF ingeschakeld die een tel. rendez-vous heeft en de boodschap krijgt dat er binnen 10 dagen contact door een firma D. met ons zal worden opgenomen.

Ondertussen zijn wij weer in LDF en ons verblijf vordert, weekend, "le pont" en officiële feestdag blijken niet mee te tellen bij de 10 dagen. Gezocht naar de Firmanaam maar niets gevonden. Contact met EDF wijst uit dat hun techn. verantwoordelijke afdeling de firmanaam + adresgegevens niet wil vrijgeven :-(( Onbegrijpelijke buraucratie! Twee dagen voor ons vertrek neemt de betreffende firma contact met ons op: ze zitten in een ander Dept., vandaar dat ik ze niet kon vinden.

Dit is gelukkig een normaal elektrotechnisch installatiebedrijf. Ze willen na ons vertrek komen kijken wat er moet worden gedaan tbv een offerte maar dat vind ik niet zo handig. Ik maak wat foto's en stuur die per e-mail op. Verder contact per e-mail. Nu maar afwachten of er een betaalbare offerte uitkomt en dan zou een en ander bij ons volgende bezoek binnen een paar dagen kunnen worden uitgevoerd.

Kortom, soms gaat het goed maar ook de EDF heeft volgens mij nog alle bureaucratische trekken van het almachtige grote Franse overheidsbedrijf.

Jan Joost

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#16 Geplaatst: 2008-12-04 13:15:33

Inmiddels heb ik contact gehad met de EDF, vanuit Nederland wel te verstaan. Via mail hebben ze mij het nummer meegedeeld waarmee je ze vanuithet buitenland kunt bereiken: 00 33 4 73 44 81 29

En ik kreeg daar te horen dat onze aansluiting triphasé is! Dus 3 x 15A in plaats van 1 x 45. En dan te bedenken dat 4 jaar geleden de electricité refaite is... had de desbetreffende electricien er geen monophasé van kunnen maken? Of is dat een heel ingewikkeld en dus prijzig gebeuren? We zitten er inmiddels wel aan te denken, aangezien ook de vorige bewoners problemen hadden (vooral als er gestofzuigd werd, of de wasmachine aanging). 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#17 Geplaatst: 2008-12-07 17:07:05

Croissant,

Het goedkoopste zou zijn, wanneer de elektricien 4 jaar geleden zijn werk niet goed gedaan heeft. Te veel op één fase aangesloten. Dan zou je met wat herschikken in de groepenkast het probleem misschien kunnen oplossen. Met een blocnote en potlood in de hand inventariseren wat er op welke fase is aangesloten, en berekenen wat in de praktijk de maximaal te verwachten belasting is. Wanneer een elektrische boiler, vaatwasser en wasmachine op dezelfde fase blijken te zitten, dan weet je genoeg: herverdelen. Maar dan moet iemand wel de groepenkast openschroeven en een aantal draden anders aansluiten. En wanneer dit door een electricien moet gebeuren gaat dit voorrij- en uurtarief kosten. Tel maar uit. En ook een evenwichtig gebalanceerde 3- fase aansluiting van 3 x 15 Ampère blijft storingsgevoeliger dan 45 Ampère als monophasé geleverd door de EDF. Dus misschien weggegooid geld.

Over de kosten van het ombouwen van triphasé naar monophasé berichtte Arnie in september bij het trifase onderwerp: 

<< EDF rekent ons daarvoor 135 euro en daar komen nog de kosten van de electricien bij (krijg ik vrijdag te horen) voor het werk aan het tableau.>>  Controleren bij EDF in de desbetreffende regio, er zijn soms wat regionale prijsverschillen.

Bijkomende kosten aan materiaal: eventueel een nieuwe hoofdschakelaar (ongeveer E 80) wanneer die niet in de EDF prijs is inbegrepen en mogelijk nog twee of drie  interrupteurs différentiel (ca E 100 à E 150) wanneer die nu nog zouden ontbreken in de groepenkast. Maar wanneer de elektrische installatie vier jaar geleden vernieuwd is zouden die er nu in moeten zitten.

Rob van der Meulen

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#18 Geplaatst: 2008-12-19 14:26:26

inmiddels zit ik eindelijk in het nieuwe huis, met werkendeADSL-aanlsuiting, wat een luxe! En ik heb natuurlijk even goed gekeken naar onze installatie. Erzit dus inderdaad een triphase-disjoncteur, met 3 x 15 A. Ook op de EDF-factuur kwam dit tevoorschijn. Alle draden zijn behoorlijk verstopt, maar wat ik wel zag is dat 2 van de drie dikke draden die van / naar de disjoncteur lopen gewoon zijn doorgeknipt?! Ben benieuwd of ik dan nu met 1 x 15 A zit... of stiekem toch al met 1 x 45? 

Hoe dan ook: ik heb gebeld met de EDF, zij melden hetzelfde bedrag voor het omzetten naar monophasé inclusief disjoncteur: 135 euro en nog wat centimes. Afspraak kan binnen een week geregeld worden in dit gebied (Ardèche).

De eigenaresse van het huis heeft nog contact gehad met de electricien die destijdshier heeft geklust. Volgens hem was het puur een kwestie van de afspraak maken met de EDF, maar voor de zekerheid is hem toch gevraagd om nog even bij me langs te gaan voor tekst en uitleg. Zo kan het soms toch mee zitten hier!Ik zal iig laten weten hoe het verder loopt, kan handig zijn voor anderen.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#19 Geplaatst: 2008-12-19 14:39:28

Croissant,

Gewoon de spanning (laten) meten tussen twee van die zwarte draden: bij triphasé is dat onderling 400 Volt, dan weet je het zeker. En in dat geval hangt alles inderdaad op slechts 15 Ampère, en dat is zeer scherp aan de wind zeilen zoals de vorige bewoners al ondervonden hebben. Hangt er misschien een als monophasé aangelegde installatie op slechts één fase van de de drie binnenkomende triphasé draden. Zou wat slordig zijn van de electricien. 

En mocht het inmiddels al monophasé zijn, dan zullen er toch iets dikkere draden van de hoofdschakelaar naar de groepenkast getrokken moeten worden.

Rob van der Meulen

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#20 Geplaatst: 2008-12-19 20:03:48

Het meten laat ik wel aan manlief over, anders blaas ik zijn mooie multimeter misschien op! Ik kan me niet voorstellen dat alles hier op 15A loopt, maar ik ben nu nog erg voorzichtig met het aansluiten van allerhande apparaten, dus zal wss nog niet eens aan de 3 kw gekomen zijn. Ik heb trouwens nog eens gekeken, maar de afgeknipte draden kon ik zo eruit trekken; die waren dus niet meer in gebruik. Het zal wat dat betreft dan toch wel snor zitten.

De electricien is langsgeweest vanmiddag, en heeft uigelegd dat eerst de EDF moet  langskomen en hij direct erna de aansluiting van de disjoncteur op de schakelkast zal regelen. Ik zal iig goed opletten wat daar gaat gebeuren, ben benieuwd. 

Overigens duurt het toch aardig lang voor er echt iemand van de EDF langskomt: op 19 januari pas word ik gebeld door een technisch medewerker van de EDF, en dan kan er  een afspraak worden gemaakt. zoal beloofd houd ik iedereen op de hoogte.

linda

avatar#6597
barki
Berichten: 5
Reacties: 27

#21 Geplaatst: 2008-12-27 17:20:06

Wij wonen sinds aug 2007 in een ferme in de Deux-Sevres, we hebben de hele elektische installatie laten vernieuwen door een elektricien. We hebben 9 KVA.

Desondanks valt de elektra de laatste tijd regelmatig uit, We dachten dat het door de vaatwasser kwam, er is een monteur bij geweest, die heeft geconstateerd dat het voltage geen 230 Volt is maar dat het schommelt tussen 195 en 220. Volgens hem is dat niet normaal.

Hebben meer mensen dit euvel?

We heben Seolis, die in onze regio de leverancier is, benaderd en we worden nog teruggebeld maar ik ben benieuwd of dit vaker voorkomt.

Alvast bedankt voor reakties.

Barki

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#22 Geplaatst: 2008-12-27 18:20:50

Barki,

Dat is inderdaad niet normaal. Dan zitten er tussen jullie en de hoogspanningstrafo die jullie omgeving bedient òf veel zware stroomverbruikers, en/òf de infrastructuur is niet met zijn tijd mee gegaan. De stroomkabels zijn misschien langzamerhand wat ondergedimensioneerd voor alles wat er tegenwoordig door de eindgebruikers op wordt aangesloten. En zeker in landelijke gebieden staan energieleveranciers niet te trappelen om voor een paar abonees kilometers aan nieuwe, zwaardere bekabeling aan te leggen. De sterk gestegen koperprijzen hebben dat de afgelopen jaren tot een steeds duurdere investering gemaakt. En mochten jullie aan het eind van de stroomketen zitten - en bout de ligne - dan heb je daar extra last van. Door de EDF, is niet jullie leverancier, worden de volgende maximale en minimale spanningen beloofd aan de client:

- 230 V entre un fil phase et un fil neutre ou tension monophasée.
Conformément aux dispositions réglementaires, les tensions au point de livraison BT sont comprises entre 207 et 244 volts en monophasé et entre 358 et 423 volts en triphasé.

Informeer eens bij buren of ze soortgelijke problemen hebben. En ook jullie electricien zou moeten weten hoe de topografie van het stroomnetwerk in jullie regio er uitziet, en waar je dus dit soort problemen tegen kan komen. Las ergens op internet dat Séolis in Deux-Sèvres bezig is met de renforcement des réseaux et éclairage public, dus wie weet staat er nog het één en ander in de planning voor het komende jaar. Wanneer jullie teruggebeld worden door Séolis het probleem melden, en vragen of die renforcement ook bij jullie gaat plaatsvinden. Als dat de oorzaak is tenminste.

Wat ook nog zou kunnen is dat er van de EDF paal naar jullie huis toe een veel te grote spanningsval optreedt. Volgens de dit voorjaar vernieuwde NF C 14-100 normen die de aansluiting tussen het stroomnetwerk en het point de livraison bij de abonnee regelen mag er daar sprake zijn van 2% chute de tension maximum. Dat is dus 4,6 Volt spanningsverlies ten opzichte van de nominale 230 Volt netspanning.

Wat bedoel je overigens met: "valt de elektra regelmatig uit": helemaal geen stroom meer? Slaat de hoofdschakelaar af? Onderbreekt een aardlekschakelaar de stroom? Of reageren sommige apparaten wat nukkig op de te lage netspanning? En wat me nog te binnenschiet, simpele vraag: waar heeft die monteur de netspanning gemeten? In de groepenkast met verder geen grote energieverbruikers aangesloten?


Rob van der Meulen

avatar#6597
barki
Berichten: 5
Reacties: 27

#23 Geplaatst: 2008-12-28 17:20:31

Rob,

bedankt voor je uitgebreide antwoord.

Wij zitten inderdaad aan het eind van de stroomketen, dus dat zou een oorzaak kunnen zijn; uit je antwoord begrijp ik dat de leverancier wel verplicht is om te zorgen dat we 230 Volt binnenkrijgen.

We zullen in ieder geval aan Seolis vragen of er bij ons in de buurt nog iets gedaan wordt aan renforcement.

Als de elektra uitvalt bedoel ik dat er helemaal geen stroom meer is, de hoofdschakelaar slaat af, waarschijnlijk hebben we ook meer nodig dan 9 KVA omdat we alles op elektra hebben.

De monteur heeft gemeten in het stopkontakt van de vaatwasser, of is dat geen goed meetpunt?

Ik zal het forum op de hoogte houden hoe het afloopt,

Barki

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#24 Geplaatst: 2008-12-28 18:35:41

Barki,

  Daarom stelde ik die laatste vraag. Wanneer er bij draaiende vaatwasser, vooral op het moment dat het verwarmingselement staat ingeschakeld, op de tot achter de komma verschijnende cijfertjes van de digitale meter gekeken wordt is die indicatie vooral een maat voor de spanningsval over de draden vanuit de groepenkast naar dat stopcontact. Je zou gelijktijdig ook de spanning in de groepenkast moeten meten om het zeker te weten.

De vraag die ik deze keer niet gesteld heb is of jullie een monophasé dan wel een triphasé aansluiting hebben. Is dat laatste het geval, lees dan wat er in het trifase onderwerp over gezegd wordt.

Wanneer er ook het één en ander aan elektrische verwarming energie staat te gebruiken, overweeg dan nog de mogelijkheid die verwarmingselementen of accumulateurs via een zogenaamde délesteur aan te sluiten. Dat bespaart je een duurder abonnement van 12 KVA, maar vergt wel een investering in je groepenkast.

Rob van der Meulen

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#25 Geplaatst: 2009-02-17 17:57:08

ik had beloofd nog even te laten weten hoe onze overschakeling van trifase naar monofase is verlopen: in december (voor de kerst ergens) had ik een afspraak gemaakt, voor een nieuwe telefonische afspraak waarbij er dan een afspraak gemaakt zou moeten worden voor de Grote Dag (u volgt hem nog?). Op 19 januari zat ik de hele dag naast de telefoon, maar ik werd niet gebeld.

Dus zelf maar weer naar het EDF-callcenter gebeld, om weer een nieuwe telefonische afspraak te maken (waarom zouden ze het makkelijk doen?). Toen ik vroeg naar de reden dat ik niet gebeld was: 'tsja, ik zie hier dat ze niet genoeg info hadden', waarop ik zei 'hadden ze me even kunnen bellen voor de info!'. Doodse stilte, had ze niet van terug. Nou ja, de callcenter-dames en -heren kunnen het ook niet helpen.

Begin februari werd ik eindelijk gebeld om een afspraak te maken voor de Grote Dag. Die was gisteren!

Tussen 13h30 en 17h30 moest de EDF-technicien komen, en dat deed hij ook. Ongeveer een half uurtje klussen: zowel de disjoncteur als onze antieke meter werden vervangen. Wel even een advies voor degene die dit ook gaan laten doen: noteer of fotografeer de meterstand(en). Was ik vergeten en ik moet er nu op vertrouwen dat de medewerker het juist heeft genoteerd ergens. De nieuwe teller begint nl. weer bij 0.

Na het vervangen van de disjoncteur deed 1 van de 3 oude fasen het. Om het resterende gedeelte goed aan te sluiten, hebben we de dorpselectricien gebeld. Al met al een uurtje zonder stroom gezeten. De factuur van de EDF zou rond de 135 moeten zijn, de electricien beduidend minder (was met 15 min klaar namelijk). Aangezien we huurders zijn met een zeer toffe huisbazin, hoeven wij niets te betalen, alleen voor te schieten. 

Normaal gesproken zou het binnen een maand geregeld kunnen zijn, maar bij ons heeft 2 maanden geduurd. 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#26 Geplaatst: 2009-02-17 18:31:07

Croissantje,

Eind goed, al goed.

Maar mag ik hier uit afleiden dat mijn wat sombere visie op de werkende mens, twee maanden geleden verwoord in mijn vermoeden: "Zou wat slordig zijn van de electricien" in ieder geval voor activiteiten in het verleden verricht door betrokkene of een collega toch bewaarheid is? Namelijk dat de hele installatie op slechts één fase was aangesloten, en daardoor aan één "zekering" hing van slechts 15 Ampère, te weten de stroombegrenzing per fase in de oude triphasé disjoncteur? Twee van de drie dikke zwarte draden waren immers doorgeknipt schreef je. Geen wonder dat het huis bij het minste of geringste zonder stroom kwam te zitten.

Rob van der Meulen

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#27 Geplaatst: 2009-02-17 22:11:53

Nou Rob, eigenlijk zijn we er niet achter gekomen of dat nu inderdaad het geval was. Ik was veel te gelukkig dat de EDF-man er gisteren eindelijk was en heb er niet eens meer op gelet! En wij hebben vreselijk voorzichtig zitten doen al die tijd; geen wasmachine en stofzuiger tegelijk aan bijvoorbeeld. Steeds alles uitzetten als je het niet meer nodig had.. sowieso geen slechte eigenschap natuurlijk.

We hebben nu een nieuwe digitale teller, en ik ontdekte net dat deze op heures pleines/creuses staat afgesteld, terwijl wij gewoon een base-abo hebben. Inmiddels 7kwh in de heures pleines verbruikt en 2kwh in de heures creuses. Natuurlijk gebeld naar de EDF, maar de jongeman aan de lijn hield eigenlijk 10 minuten vol dat ik dan gewoon gratis electriciteit had in de nachtelijke uren, en het er maar van moest nemen! Haha, nou ik heb toch maar even aangedrongen dat het doorgegeven moest worden. Ik wacht het volgende telefoontje maar weer rustig af!

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#28 Geplaatst: 2009-02-17 22:23:34

Croissantje,

Nog bedankt voor je feedback na twee maanden, dan krijgen dit soort vraag en antwoord sessies nog een keurig slot.

Hoop van harte dat jullie de elektra nu gewoon kunnen gaan gebruiken, dingen tegelijk aan. En wanneer dat goed gaat is daarmee m.i. aangetoond dat alles over één fase was aangesloten. 

Ben benieuwd hoe snel de EDF dat schoonheidsfoutje met de instelling van de heures creuses/pleines weet op te lossen.

Rob

avatar#6597
barki
Berichten: 5
Reacties: 27

#29 Geplaatst: 2009-07-26 15:17:47

ik wil nog even melden hoe het is afgelopen met ons te lage voltage.

in januari is in de meterkast een voltage-meter geplaatst door Seolis, die na 10 dagen weer is verwijderd, maar daarna hoorden we niets meer; een paar keer gebeld, zonder resultaat.

afgelopen week (!) kregen we een brief van Seolis; we krijgen volgens hun aan voltage binnen tussen 197 en 236 volts, ze schrijven erbij dat ze verplicht zijn om tussen 207 en 253 volts te leveren; het 1e semester van 2010 wordt de dichtsbijzijnde transformator aangepast, wordt aan gewerkt dus.

een andere vraag: moeten de elektrische aparaten nu harder/langer werken om hun prestatie te leveren? het is mij nl opgevallen dat bv de vaatwasser 43 min loopt voor een programma van 30 min

als dat zo is verbruiken we teveel elektra buiten onze schuld!

barki

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#30 Geplaatst: 2009-07-26 15:59:25

Een wisselende spanning is niet zo heel erg, zeker niet als deze te laag is. Een te hoge spanning is een ander verhaal, daar gaan ze van kapot en is gevaarlijk voor je gezondheid.

Een groter energiegebruik hoef je niet bang voor te zijn, het vermogen wordt gemeten en dit is het product van spanning en stroom. P=U*I*cosphi

Je verwarmen duurt bij een lagere spanning wat langer maar kost niet echt meer, het geleverde vermogen blijft ongeveer hetzelfde (wellicht ietsje meer door verliezen, maar dat is verwaarloosbaar).

Voor kwetsbare apparaten als modems, televisie, computers e.d. zou je nog kunnen denken aan een UPS. Heb je nu geen problemen mooi zo, lekker niets doen.

vrgr

plb

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#31 Geplaatst: 2009-07-26 16:02:57

Barki,

  Dat aanpassen van de langzamerhand zeker op het platteland krap gedimensioneerde infrastructuur gaat de elektriciteitsmaatschappijen - en uiteindelijk de consument - stevig wat geld kosten.

  Die te lage netspanning: daar zou ik me wat mogelijk extra verbruik geen zorgen om maken. Om dat verwarmingselement in de vaatwasser op te warmen heb je een bepaalde hoeveelheid vermogen nodig. Bij 230 Volt loopt er door die warm te stoken weerstand - want dat is het verwarmingselement in feite - meer stroom (in Ampère) dan bij 197 Volt. En bereik je de ingestelde watertemperatuur eerder dan bij die lagere spanning. Maar in beide gevallen verbruik je uiteindelijk evenveel vermogen (kW). Duurt alleen wat langer bij 197 Volt netspanning.

Andere apparatuur: je verlichtingskosten gaan iets omlaag: je verbruikt minder bij een lagere netspanning, en traditionele gloeilampen gaan wat langer mee, en geven wat minder licht.  Computers en tv's hebben tegenwoordig allemaal een zg. "switching power-supply" aan boord, die overweg kan met alles wat er aan wisselpanning tussen de 110 en 240 Volt wordt aangeboden via het netsnoer. Blijft over je boormachine: stel dat die 10% minder vermogen levert, ook dan is er niets aan de hand. Ook in die situatie blijven de krachtpatsers van tegenwoordig (800 Watt en meer) in staat om bij het aanboren van een stuk betonijzer door actie/reactie je schouder uit de kom te slaan.  

Rob van der Meulen 

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#32 Geplaatst: 2009-07-28 00:11:49

Plb, hier, heeft in het opzicht van schade aan gevoelige micro-circuits echter wél een punt.

Dat heb ik niet zelf uitgevonden maar heb ik altijd gehoord van experts op gebied van micro-chips.

Normaal varieert de netspanning in NL tussen 210 en 230 Volt.

Een structurele onderspanning op gem. 197 Volt lijkt me idd. niet het grote probleem voor 'domme' apparaten Rob,  zonder ingebouwde micro-electronica, maar wél dus voor erg gevoelige stuurcircuits die sommige apparaten bedienen.

Plb schrijft dan dat voor PC's etc. een UPS of onduleur de aangewezen oplossing is om zowel voor over- als onderspanning te beschermen. Ja OK!

Maar het is mij al 2 maal overkomen met UPS op zowel de netspanning als telefoon op die unit, hetzij die onduleur partieel werd opgeblazen of in beide gevallen mijn PC!

En dit dan tijdens hevig onweer. Terwijl in de huisinstallatie de hoofddifferentieel schakelaar er heel vaak eerder (bij onweer) al afschakelde voordat de UPS begon te piepen!

Dus waar spreken we hier nu over? Zijn het micro-seconden of tera-seconden ondanks onduleur?

Dus tegenwoordig ben ik veel minder eigenwijs. Alle stekkers gaan gewoon eruit als ik onweer hoor aankomen en dus ook voordat ik wegga voor langer dan een dag.

En zo doen ook alle ouderwetse Fransen als ik dus...

$ tekens in hun ogen, betekent dus niet eenvoudig je verzekering laten opdraaien, want dat betaal je dan uiteindelijk zelf!

Groeten van Bruin.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#33 Geplaatst: 2009-08-30 12:03:00

Het probleem en de laatste vraag van Barki leken me eigenlijk wel adequaat afgehandeld, maar dat terzijde.

Het nieuwe thema dat door Bruin wordt aangesneden is dat van bliksembeveiliging, waar hier meer over valt te lezen. Een Uninterruptible Power Supply (UPS), door de Fransen liefkozend als onduleur aangeduid, is in de standaard huis/tuin/keuken/kleine kantoor uitvoering voorzien van accus's die bij stroomuitval je nog een kwartiertje de tijd geven documenten en het operating systeem netjes af te sluiten. Helpt dus (eventjes) tegen kortdurende "brown-outs" en de langer durende "black-outs", de totale stroomuitval. En dat kan op het Franse platteland soms lang duren. Er zit meestal ook een vrij rudimentaire beveiliging in tegen spanningspieken: een aantal spoeltjes en condensatortjes, soms nog bijgestaan door een VDR (Voltage Dependent Resistor) of vergelijkbare low-cost oplossingen. Helpt wel tegen allerlei vervuiling op het lichtnet (piekjes en dalen), die worden weggefilterd (filtre anti-parasite), mits er een goede aarde aansluiting is. Maar zoals Bruin helaas al heeft ondervonden, dit helpt nooit tegen (bijna) voltreffers van de bliksem in de buurt. Het afvangen van die spanningspieken (surtensions impulsionnelles) vereist speciale apparatuur in de groepenkast. En ook die is er in soorten en maten te krijgen: van belang is de snelheid waarmee ze reageren, en het vermogen dat ze naar aarde weg kunnen sluizen. Er zijn professionele beveiligingssystemen die daar de nadruk op leggen: de snelheid (temps de réponse) waarmee ze reageren. We hebben het dan over micro-, nano- en picoseconden. En over aanschafkosten waarmee we in de K-regio komen. 

Verder sluit ik me graag aan bij de opmerking van plb, dat wanneer nu alles, inclusief de high-tech apparatuur, het naar behoren doet, er geen onmiddellijke reden is om een UPS systeempje te kopen. Transistoren, thyristors, triacs, diodes, i.c.'s, processoren, geheugenmodules, electrolytische condensatoren en ga zo maar door treden wél vervroegd uit tengevolge van veel te hoge spanningspieken of omdat ze te warm worden, maar zeer zelden als gevolg van een te lage spanning. Gezien die gemeten fluctuaties in de netspanning bij Barki is zo nu en dan een back-up maken van de computer bestanden aanzienlijk goedkoper.

Rob van der Meulen

p.s: Microseconden, o.k., maar teraseconden zoals die in de reactie van Bruin vermeld worden lijkt me wat te veel van het goede. Dat wordt wel een zeer lang durende bliksemflits. Immers, we zien nu al harde schijven die met meer dan één terabyte geheugenopslag verkrijgbaar zijn: 1 Tera = 1.099.511.627.776 ofwel 240 .

Ik heb het nog niet uitgerekend, maar volgens mij hebben we het dan over honderden, zo niet duizenden jaren. De orages hier in Frankrijk zijn zo nu en dan heftig, maar zo erg is het nog niet.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#34 Geplaatst: 2009-11-06 20:34:32

Rob?

Bedoeld door mij werd niet teraseconden maar 1/1000 eenheid van een milliseconde. Als de eenheid van een milliseconde, die een moderne 'stoppenkast' nu eenmaal nodig heeft om bij blikseminslagen in de buurt vcor spanningspieken af te schakelen, wel ter verstaan!

Helaas trekt onweer én ontladingen zich geen ene 'reet' aan van een wet van Ohm, noch van moderne onduleurs.

In een split of second werd mijn onduleur met in- en uitgang voor telefoonlijn letterlijk opgeblazen en de de PC ook nog voor bepaalde electronische circuits!

Dat heeft me 2x onvrijwillig geleerd om maar bij dreigend onweer alles in huis af te schakelen.

Dus gewoon alle stekkers van alle apparaten ER UIT!

Zo doen mijn buren het dus al heel lang én ik geef ze geen ongelijk, want als je EENS bij een zwaar onweer letterlijk de bliksem over je keukenvloer zag lopen op weg naar aarde, dan 'lul' je wel even anders!

Dit gaat dan over miljoenen Volts en ca. 20.000 Ampères en daar is zelfs geen enkele handbediende hoofdschakelaar (met contacten van ruwweg centimeters) tegen bestand!

Afgezien van het feit dat in die gerenoveerde oude huizen een electraleiding in het zg. polystyreenschuim van gipsplaten met die spontaan vlam kan vatten en als dát gebeurt, brandt niet alleen je huis als een fakkel, maar loop je bovendien het risico dat je stikt door die gassen.

Take your chances...

Bruin.