Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

elektra van een gite gelijk aan hoofdbewoning

Auteur Bericht

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#0 Geplaatst: 2008-11-04 21:11:23

Ik heb met interesse het geschrevene gelezen wat in LDF anders gaat. de logica zie ook wel; echter, bij gite verhuur is een ander gebruik dan een hoofdbewoning. maw mag je hiervan afwijken en wie moet dat goedkeuren.

zijn er specifieke normen voor gite; denk een aan 6 wcs+ra in de keuken.

bertje

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2008-11-05 13:46:52

Parson,

Een paar opmerkingen over het elektra gebeuren. Indien er in deze gîte nog geen elektriciteit aanwezig is zijn er twee mogelijkheden. Of – als de afstand niet al te groot is en de hoofdaaansluiting van een voldoende vermogen – je installeert in de gîte een tweede groepenkast. of je vraagt een nieuwe, aparte aansluiting met eigen meter aan bij de EDF. In dat laatste geval moet alles precies volgens de NF C 15-100 normen worden aangelegd, en goedgekeurd worden door CONSUEL. Zonder die goedkeuring krijg je geen stroom. In het eerste geval is er sprake van een uitbreiding van een bestaande installatie, en hoeft CONSUEL niet langs te komen, hetgeen iets meer vrijheid geeft om het met een paar stopkontakten minder te doen. Of eigenlijk moet ik zeggen: gaf meer vrijheid.


Er is sinds vorig jaar nieuwe wetgeving van kracht, gepubliceerd in de Journal Officiel, de Franse Staatscourant. Décret n° 2007-1173 du 3 Août 2007, relatif aux chambres d'hôtes et modifiant le Code du tourisme loi n° 2006-437 du 14 Août, décret qui établit ainsi une véritable définition réglementaire des chambres d'hôtes. Daarover is op deze site, op dit forum, en zeker op internet bijzonder veel te vinden. Het is een stevige waslijst van voorwaarden waar aan je moet voldoen, behoorlijk gedetailleerd. Wanneer zo'n gîte niet bedoeld is voor het ontvangen van vrienden of familie, maar voor de professionele verhuur, dat ontkom je daar niet aan. Bovendien is zo'n gîte in dat geval een ERP (Etablissement Recevant du Public), en dat brengt ook een aantal veiligheids- en sanitaire voorschriften met zich mee. Zie daarvoor de link naar de site van Schneider aan het slot van het onderwerp “Norme française en verlichting” in deze rubriek.Rob van der Meulen

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#2 Geplaatst: 2008-11-05 15:39:20

ROB, ik heb alles al gekopieerd en ga alles gedettailleerd bestuderen, echter, de woonfunctie van een eigen woning of een gite verschillen hmelsbreed; vandaar mijn vraag wordt er enig onderscheid gemaakt of moet je NF-volgen.

bijvoorbeeld ook voor telefonie; aparte para foudre, etc.

ik kan het nu nog realiseren, maar vraag me af hoe dat moet gaan bij reeds gebouwde gite.

waar kan ik de precieze tekst vinden van het wetartikel?

er komen 7 gites dus ik ontkom toch niet aan de consuel, sterker ik wil ze reeds bij het begin van het project betrekken.

lesgicons

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2008-11-06 12:35:29

Lesgicons,Ik ging er tot nu toe van uit dat het hier om één of twee gîtes zou gaan, verreweg de meest voorkomende situatie. Meestal – net zoals chambres d'hôtes - in hetzelfde gebouw als de woning van de eigenaar. En daar gelden dus de NF C 15-100 normen. Dat er een zevental gîtes gepland staat – in één voormalige grange of boerderij, aparte gebouwtjes? - klinkt als een redelijk bedrijfsmatige opzet, niet iets dat bedoeld is als alleen maar een kleine aanvullende bron van inkomsten.


In de eerste plaats, bovendien ben ik geen gîtes deskundige, zou ik wat er op deze site staat in de rubriek Werken, Camping of gîtes beginnen, eens aandachtig op nalezen. En vooral de sites bezoeken van de vele organsaties die op dit terrein actief zijn, de links staan aan het slot van het verhaal vermeld.


Wat het algemene elektra deel betreft: Consuel is primair een controlerende organisatie, en op hun site staat zeker de nodige informatie, maar dit soort instanties is gegeven die rol niet zo snel bereid te gaan adviseren. Daarvoor kun je beter bij Promotelec gaan buurten: op de site of eventueel een afspraak maken voor een adviesgesprek. De derde instantie is de NF club, verantwoordelijk voor het opstellen van de normen. Je kunt daar voor ruim 250 Euro het complete normen handboek aanschaffen, maar ik heb gisteravond die ruim 500 pagina's bekeken op verwijzingen naar het woord gîte, maar dat gaf slechts 3 treffers. En dan alleen nog maar doorverwijzingen naar de veiligheidsaspecten in het kader van de ERP regelgeving. Dat schiet dus niet op, en ben je beter (meer tekst en uitleg over standaardsituaties) en goedkoper af met wat er op de diverse internetsites staat, of te krijgen is aan boeken. Een vierde instantie waar je je oor te luisteren zou kunnen leggen is de EDF. Dat is sowieso wel verstandig, nog los van de normenkwestie. Wanneer je van plan zou zijn de stroomtoevoer triphasé te regelen, dan moet dat wel vlak in de buurt al worden aangeleverd. Zelf zit ik hier helemaal aan het eind van een monophasé EDF lijn, en de vorige eigenaar had liever triphasé gehad. Dat wilde de EDF wel leveren, maar dan moest hij zelf de aanleg van vele kilometers infrastructuur betalen à raison van 20.000 Euro. Dus koos hij voor twee aparte monophasé aansluitingen. Iets goedkoper.


Nog een paar detail opmerkingen over het elektra deel. Als one-minute-expert op het terrein van l'aménagement du gîte d'étape ou de séjour – je bent wat dat betreft dus gewaarschuwdlees ik dat een gîte obligatoirement moet hebben: une salle de vivre, une cuisine ou une coin cuisine, dortoirs ou de préference de chambres, sanitaires en rapport avec la capacité du gîte. Voor zo'n coin de cuisine gelden uiteraard wat minder stringente eisen dan voor een volledige keuken, te vergelijken met wat voor een open keuken in een studio vereist is. Wat die parafoudre aangaat: dat is in sommige streken van Frankrijk verplicht, even nagaan bij je regionale EDF kantoor. En dan die communicatie aansluitingen: over de “plaatsingsdichtheid” loopt hier op dit forum nog een discussie, zie het onderwerp Telefoonaansluiting. Of er voor gîtes andere dan de reguliere NF normen gelden heb ik nog niet kunnen achterhalen.


Wetsteksten: www.journal-officiel.gouv.fr De tekst van 3 augustus vorig jaar is te vinden in de editie van 4 augustus. Maar die tekst is toegesneden op chambres d'hôtes zag ik gisteravond. Maximaal 5 stuks, voor maximaal 15 gasten, van te voren aanmelden bij de mairie, en verder de ERP regelgeving. Zo te zien gelden er voor gîtes alleen een aantal algemene regels voor wat betreft de inrichting etc. Weet niet wat de Code du tourisme mogelijk nog aan inrichtings-, exploitatie- en veiligheidseisen stelt m.b.t. gîtes. Maar nogmaals, er zijn echte experts op dit terrein, en er worden ook cursussen georganiseerd, zie deze website. Gezien je plannen zou ik zo'n cursusdag - een geringe investering lijkt me in vergelijking met de totale begroting - er maar voor over hebben. Je komt er altijd wijzer van terug. Andere sites: www.droit-du-tourisme-rural.com en www.legifrance.comRob van der Meulen

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#4 Geplaatst: 2008-11-06 20:56:06

Rob, nogmaals dank voor je uitgebreide antwoord.

ik denk dat de beste weg eerst EDF, dan lokale installateur en dan promolec is, als jouw verhaal goed lees.

Echter, als ik jou ook goed gelezen he, geldt bij 1 en 2 gites in feite ook dat NF gevolgd moet worden als ware het een woonhuis. Lijkt me overdreven (niet jouw schuld) maar dat zou inhouden dat toekomstige gite verhuurders hier op bedacht moet zijn dat werkelijk alles op norm met zijn.

ik ga nakijken waar de cursussen hier worden gehouden en zal die zeker gaan volgen.

hans lesgicons

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2008-11-07 14:16:51

Hans,

 

Op één van je vragen, wat voor soort gebouwen valt er nu eigenlijk onder die NF C 15-100 normen, had ik nog geen ander antwoord gegeven dan check dit maar bij EDF, Promotelec, of je electricien.

Inrichting van een gîte is niet iets dat ik ergens ben tegengekomen als vallend onder uitzonderingen of specifieke regels.

 

Heb de NF normen er toch ook maar op nagelezen en in het onderdeel DOMAINE D'APPLICATION staat in artikel 111 het één en ander genoemd. En zo te zien zit daar niet al te veel speelruimte in. Beter gezegd: bijna alles wordt genoemd:


- batiments à usage d'habitation;

- bâtiments à usage commercial;

- établissements recevant du public;

- établissements industriels;

- établissements agricoles et horticoles;

- bâtiments préfabriqués;

- terrains de camping et installations analogues;

- chantiers, fêtes foraines, foires, expositions et autres installations

  temporaires;

- marinas;

- installations d'éclairage public ou privé.


De bovenstaande lijst n'est pas exhaustive wordt in één van de volgende alinea's gezegd, dus er kan nog veel meer onder deze normen-paraplu geschoven worden. Voor de openbare verlichting en medische instellingen gelden nog aanvullende normen.


Mocht uit jouw vragenrondje bij EDF, Promotelec en je electricien nog een ander geluid naar voren komen en gewezen worden op ergens in deze normen verstopte interpretatiemogelijkheden of uitzonderingsmogelijkheden, laat het dan even weten op dit forum.Rob van der Meulen