Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Schuur en bouwvergunning

Auteur Bericht

avatar#6098
Christy
Berichten: 2
Reacties: 5

#0 Geplaatst: 2008-11-06 10:05:28

De meningen zijn verdeeld. Volgens de een heb je wel een bouwvergunning nodig voor een schuur, volgens de ander niet.
Heeft iemand een bron waaruit blijkt hoe de regel echt is?
Dank voor het meedenken.
Christyavatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2008-11-06 10:18:14

voor bouwen van schuur heb je een van beide nodig:

wanneer bouwvergunning:  http://vosdroits.service-public.fr/particuliers/N310.xhtml?&n=Logement&l=N15&n=Construction&l=N319&n=Contrat de construction : formalit%C3%A9s&l=N320

wanneer Déclaration préalable de travaux: http://vosdroits.service-public.fr/particuliers/N311.xhtml?&n=Logement&l=N15&n=Construction&l=N319&n=Contrat de construction : formalit%C3%A9s&l=N320

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2008-11-06 10:34:39

kijk hier ook eens naar: www.nouveaupermisdeconstruire.gouv.fr/IMG/pdf/51190_02_cle578913.pdf

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#3 Geplaatst: 2008-11-06 11:46:46

Wat is de bedoeling met de schuur ?

Binnen dan wel buiten alleen opknappen/renoveren, aanpassen (nieuwe ramen/deuren/dak) of constructief (helemaal) herbouwen al dan niet met dezelfde maatvoering/op dezelfde plek.

Blijft het een schuur of wordt het (deels) woonruimte ?

Zo zijn er nog veel meer vragen te stellen die van invloed zijn op het wel of niet moeten hebben van een bouwvergunning c.q. andere toestemmingen (ook van de buurman).

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2008-11-06 12:04:45

@Sjefke, je hoeft geen toestemming aan de buurman te vragen: Tout propriétaire a le droit de construire sur son propre terrain, jusqu'en limite de propriété, sans besoin de l'accord du propriétaire voisin.

zie http://vosdroits.service-public.fr/particuliers/F1626.xhtml?&n=Logement&l=N15&n=Construction&l=N319&n=Contrat%20de%20construction%20:%20formalit%C3%A9s&l=N320

wel kan de buurman bezwaar maken vanaf het moment dat de plannen bij de mairie aan het prikbord hangen (dus hopen dat ie niet oplet).

avatar#6098
Christy
Berichten: 2
Reacties: 5

#5 Geplaatst: 2008-11-06 13:20:19

Het gaat om een plek waar vroeger een huis heeft gestaan. Nu is zelfs de ruine vervallen en alleen nog een hoop stenen overgebleven.
Dus in feite staat er niets meer.
De aanvraag van een bouwvergunning voor een huis loopt spaak. Beschermd landschaps aanzicht, dat waren de makelaar, eigenaar, notaris en burgemeester even vergeten te vertellen.
Een vriendin die er vlakbij woont meent dat je voor een bescheiden schuur geen vergunning nodig hebt en dat niemand je er van kan weerhouden af en toe in die schuur te overnachten.
Beetje een dubieus gebied lijkt me zo maar ze zegt er ervaring mee te hebben.
Voor ik me in iets begeef dat in tranen gaat eindigen, zou ik willen weten hoe de situatie is op dit gebied.  Het voorlopig koopcontract kan nog ontbonden worden als er geen bouwvergunning wordt afgegeven maar de plek is exact wat ik zoek aan locatie, natuurschoon en rust. Die wil ik niet opgeven zonder alles geprobeerd te hebben.

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#6 Geplaatst: 2008-11-06 13:21:13

@ J-P 

Klopt, maar dat alles onder voorwaarde "binnen de regels van en met inachtneming van de wet".

En bijv. voor het  bouwen / onderhouden van een scheidingsmuur in de erfgrens heb je ook in FR toestemming/medewerking van de buurman nodig.

Daarnaast is het natuurlijk voor de verhoudingen met de buren en voor je eigen gemoedsrust/woongenot altijd goed als je van tevoren jouw plannen met hen doorspreekt / hen daarvan in kennis stelt  en daarbij serieus luistert naar hun opmerkingen / bedenkingen en in dat laatste geval daar ook wat mee doet.

Want een franse buurman kan het leven van een (nederlandse) immigrant behoorlijk blijvend verzuren !

@ Christy

Als erop een plek  ooit een woonhuis heeft gestaan, dan is het, voor zover mij bekend, altijd toegestaan dat woonhuis in zijn oorspronkelijke vorm met dezelfde materialen op dezelfde plek te herbouwen.

Dat geldt ook voor een (ingestorte) schuur, zij het dat je daar zonder CU niet in mag wonen. Trouwens zonder CU zal bijv de EDF ook geen stroom aanleggen/leveren.

Dit alles tenzij de bestemming van dat perceel nadien is gewijzigd (bijv. in natuurgebied). In NL heb je dan het zgn overgangsrecht; een soort behoud van oude rechten onder voorwaarden zoals die in het nieuwe bestemmingsplan zijn opgenomen.

Voor echte nieuwbouw is altijd een bouwverguning vereist; die zul je waarschijnlijk ook niet krijgen. Want de herbouw van het huis is immers ook al geweigerd.

Je zou een FR jurist / advocaat naar de mogelijkheden van het stuk grond moeten laten kijken. Want je zult niet de eerste zijn die als buitenlander door de franse overheidstechnocratie wordt overbluft.

Maar blijf in het achterhoofd houden dat je jouw toekomstplannen vwb dat stukje grond moet bijstellen.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#7 Geplaatst: 2008-11-06 13:38:26

Frankrijk is gelukkig erg streng tegenwoordig waar het bouwen in het landschap aangaat (dat compenseert het gebrek aan beleid omtrent wanstaltige woonkernen). Truukjes als ja maar ik renoveer iets bestaands, er is een fundering, gaan veelal niet meer op.

Voor bouwen van een schuur zul je ook formeel toestemming moeten vragen middels een vergunning. Illegale bouwsels worden steeds vaker gesloopt gelukkig. Gaan wonen in een schuur zonder CU is illegaal, maar als het voor enkele nachten kamperen is, is het maar de vraag of iemand je lastig gaat vallen.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#8 Geplaatst: 2008-11-06 13:40:10

Kun je ipv schuur er niet een 2e hands caravan opzetten ofzo? Wel groen schilderen he.

avatar#6098
Christy
Berichten: 2
Reacties: 5

#9 Geplaatst: 2008-11-06 13:48:49

Bedankt voor het meedenken heren/dames. Inderdaad zou een kopie van het vroegere huis meteen worden goedgekeurt. Maar dit is een koud stenen vochtig krocht geweest. En al ik mijn strobalenhuis bouw, zal de onderkant steen zijn met daarboven gepleisterde stromuren die er vrijwel gelijk uitzien als bestaande bouw.
Het is echt onbehaaglijk koud en vochtig in die granieten huizen en je stookt je ongans. Voor iemand met reuma geen goede omgeving. Daardoor ben ik op iets gekomen dat met locale materialen, milieuvriendelijk en redelijk gelijk uitziend is.
Maar ja, dat autoriteiten op gemeentelijk niveau willen wel, het departement niet zo.
Inderdaad is het mogelijk een caravan neer te zetten en daar to het eind der tijden in te wonen. Maar in de bergen wordt het koud en vochtig en dan wil reuma ook nog weleens een spelbreker zijn.
Mega-jammer want de burgemeester wil heel graag dat er vers volk binnenkomt en ik zit op dezelfde lijn wat betreft natuur en beheer als de mensen daar.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#10 Geplaatst: 2008-11-06 14:03:15

Onze DDE wist in een babbeltje met de gemeenteraad te vertellen dat hun beleid is dat men eerst maar eens in die leegstaande (oude stenen) huizen in de dorpjes moet gaan wonen ipv maar overal nieuwbouw te willen neerzetten.

De jongeren in onze buurt willen dat niet (hebben geen zin of tijd om te klussen of willen groententuin en uitzicht) of kunnen dat soort huizen helemaal niet betalen (oude huizen van +200.000 staan dus al jaaaaaren te koop hier).

Sfeervol houten huizen vindt de regionale overheid hier vreselijk, is niet traditioneel, dus worden er van die zuurstok-lotissements opgetrokken waar iedereen wat anders (lelijks) doet en er hoge, ongepleisterde muren omheen zet.

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#11 Geplaatst: 2008-11-06 15:23:52

Ook op ons terrein (Cher) stond alleen nog een ruïne. Op dezelfde plaats hebben wij een houten huis gebouwd en daarbij de volgende procedure gevolgd:

1) Aanvraagformulieren voor de bouwvergunning op de mairie gehaald

2) Ingevulde formulieren met bijbehorende documenten (tekeningen, foto's, 'artist impression' van het nieuwe huis op de oude plek etc) opgestuurd naar de mairie

3) Na ca 2 weken kregen wij een bevestiging van de DDE dat de aanvraag in behandeling was genomen en dat we binnen 2 maanden een aangetekend schrijven zouden krijgen of eea goedgekeurd zou worden. Als die brief er dan niet binnen die termijn zou zijn, kon er stilzwijgend van uit gegaan worden dat de toestemming was verleend. Dat aangetende schrijven was er inderdaad niet, maar een telefoontje met de DDE leerde ons dat we aan de slag konden.

Als je eens wilt kijken hoe ons houten huis er uit ziet: www.bloggers.nl/grosbuisson

Sterkte met alles, en als je nog verdere vragen hebt kan je mee ook rechtstreeks mailen.

Groeten,

Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#12 Geplaatst: 2008-11-12 19:43:55

Ik zou de koopovereenkomst altijd ontbinden, als er geen CU en bouwvergunning komt. Je kunt nog zoeken op het kadaster of er voor de ruine nog taxe betaald (moest) worden. Het object is dan opgenomen in een rode of in een blauwe lijst. In het ene geval is het nog steeds een constructie, die inderdaad 'opgeknapt' mag worden. Zo niet, dan kun je gaan praten met de bevoegde DDE en je ideeen voorleggen. Ik had ooit iets vergelijkbaars aan de hand: negatief CU en enige tijd later positieve bouwvergunning voor de restauratie van een paar muurtjes en bergen steen. Deze contradictie (zelf ge-entameerd) wist de (vak)advocaat niet uit te buiten voor mij helaas. Succes. Dit