Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hard en zacht solderen

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2008-11-08 19:42:33

Messieurs les bricoleurs,

Het bericht over het succesvolle solderen van dakgoten (Jos de advizeurpiet) zet mij ertoe aan ook over een ervaring te vertellen.

In het stuk over water en riool had ik in hoofdstuk 5 geschreven dat een van de moeilijkste klussen het solderen van nieuw op oud is. Bij het saneren van mijn waterverdeler kwam ik weer zo'n geval tegen. Ik moest de aansluiting op een (uiterlijk) sterk gecorrodeerde oude koperen waterleiding maken, anders had ik die uit een dike natuurstenen muur moeten slopen en ook een tegelwand open moeten breken.

Ik heb alle regels van de kunst toegepast:

- Afgezaagd zonder de ronde vorm te vervormen.

- 5cm buis met schuurlinnen goed glanzend gemaakt.

- Goed warm gestookt, maar niet te warm.

- Een speciaal vloeimiddel gebruikt.

En toch was de verbinding ook met vier pogingen zacht solderen niet dicht te krijgen.

Dan heb ik het met hard solderen geprobeerd. Op de oude buis eerst met cuivre-phosphore als métal d'apport een mof gesoldeerd; hiervoor gebruik ik een bigaz-brander op butaan en zuurstof. En dan ben ik vanuit deze mof verder gegaan met zachtsolderen. Dat was de oplossing!

Zeker bestaan er ook andere oplossingen. Zo heb ik bijvoorbeeld geen knelfittingen gebruikt, omdat daarvoor geen ruimte was (en overigens heb ik een hekel aan knelfittingen).

Christian von Klösterlein