Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Bij de Kapper

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2008-11-10 17:25:08

Nu bijna drie jaar "sur le territoir Francais" en we redden ons best. Er blijft alleen één ding altijd vervelend: naar de kapper gaan. Ik moet ook zeggen, ik bereid het nooit voor en als ik éénmaal in die stoel zit kom ik niet uit mijn woorden, stamel wat en zit meewarrig in mijn haar te graaien. In Engeland ging het best, daar had ik een coupe simple (page) en nooit een probleem. Hier in FR heb ik het haart kort en het lukt me maar niet om uit te leggen dat ik het "opgeknipt wil, in laagjes, niet te plukkerig, niet met zo een gekke schaar die niet echt knipt maar alleen uitdunt, pony niet te lang etc etc. Ik kom als Mireille Mattieu de kapperszaak uit en niet geheel tevreden. Manlief wil alleen met de schaar geknipt worden en eindigt met een tondeuse en ziet er uit als een concentratiekampgevangene. Wie o wie heeft er tips, uitdrukkingen of "liens" ?

Dank, Ingrid

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-11-10 22:26:25

Ach princesje,

ik ken dat,

mijn vrouw gaat in Frankrijk nooit meer naar de kapper,

ik heel graag omdat het meisje in onze dorpskapperszaak zo leuk praat.

Als zij met de fileerschaar (dat getande ding) komt zeg ik gewoon 'non non, pas cet outil' en zij gaat door met gewoon knippen. Ik wijs aan hoe ik het over de vingers geknipt wil hebben, haar tussen wijs- en middenvinger drie centimeter van de hofdhuid optillen en dan zeggen 'couper comme ça' en het lukt enigszins.

Ik betaal er €13,50 voor, terwijl het in NL € 33,- kost.

Maar ik ben geen vrouw, en ik weet in hemelsnaam niet hoe jij het zou moeten zeggen ;-))

Groetjes Christian v.K.

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#2 Geplaatst: 2008-11-11 14:54:51

Een afbeelding van het juiste kapsel kan wel helpen.

janv

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2008-11-11 15:47:33

Silex,

het kapsel van mijn avatar is niet mijn actueel kapsel ;-))

Christian von Klösterlein

Omdat iemand het vroeg:  Ik gebruik als avatar een zelfprotret van de vroegmiddeleeuwse bouwmeester Villard de Honnecourt, die in zijn schetsboek alles vasthield wat hij op zijn omzwervingen op architectuurgebied tegenkwam. Ik gebruik er mijn digitale camera voor.

avatar#3090
corridor
Berichten: 24
Reacties: 51

#4 Geplaatst: 2008-11-12 11:10:47

Prinsesje,

Herkenbaar je problemen bij de kapper, heb er ook last van gehad.

De eerste keer was verschrikkelijk, dat was bij zo'n landelijke keten in ons centre commercial. Men luisterde helemaal niet , ze hadden daar geloof ik maar één soort kapsel.

Mijn 2e keuze is mij beter bevallen. Kom ik nog om de 3 maanden.

Dus mijn advies :

a) neem een foto van jezelf mee met je haar zoals je het graag (weer) zou willen  hebben.

b) Kijk bij de kapper in de boeken en zoek het kapsel wat er het meest op lijkt

c) Gewoon steeds een andere kapper proberen net zolang je tevreden bent.

d) opknippen = gradulé  (bij vertrek gevraagd aan mijn vaste kapster in Nederland) 

Groetjes, Corinne

avatar#3090
corridor
Berichten: 24
Reacties: 51

#5 Geplaatst: 2008-11-12 11:13:16

Prinsesje,

Herkenbaar je problemen bij de kapper, heb er ook last van gehad.

De eerste keer was verschrikkelijk, dat was bij zo'n landelijke keten in ons centre commercial. Men luisterde helemaal niet , ze hadden daar geloof ik maar één soort kapsel.

Mijn 2e keuze is mij beter bevallen. Kom ik nog om de 3 maanden.

Dus mijn advies :

a) neem een foto van jezelf mee met je haar zoals je het graag (weer) zou willen  hebben.

b) Kijk bij de kapper in de boeken en zoek het kapsel wat er het meest op lijkt

c) Gewoon steeds een andere kapper proberen net zolang je tevreden bent.

d) opknippen = gradulé  (bij vertrek gevraagd aan mijn vaste kapster in Nederland) 

Groetjes, Corinne

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2008-11-12 12:49:59

ik was verwend met een ouderwetse (jonge) kapper die geheel met de schaar knipte en slechts de nek en bakkebaarden met het mes behandelde, de tondeuse bleef meestal in de la liggen.

deze kappers zijn ook in nl een zeldzaamheid, omdat A. knippen met de schaar teveel tijd kost, en B. met de tondeuse iedere gek een kapsel kan bouwen.

ik heb in de jaren dat ik in parijs woonde tientallen kapsalons afgelopen, later alleen maar op de "wachtstoel" gezeten om te kijken wie er ergens iets kan met de schaar, terwijl ik mijn israelische militaire coup zelf aanlegde boven de wasbak, drie keer links, drie keer overdwars, standje 2.

weinig shampoo en nooit natte haren ;-)

totdat ik een arabier zie knippen in een stalletje ergens in de 19de geheel met het handje, ik had mijn kapper gevonden.

hier in het dorp heb ik na vele zoektochten afstand genomen van mijn vertrouwde kapsel en vouw het zo nu en dan een beetje in elkaar met veel gel van een merk waar de betoncentrale jaloers op zou zijn.

misschien dat ik ooit duidelijk genoeg over kan komen bij iemand die het ook wilt horen hoe ik geknipt wil worden.

het probleem bij de kapper is overal het zelfde ben ik bang, men knipt zoals men het heeft geleerd, dus niet anders.

blijf proberen Corinne.

cees.  

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#7 Geplaatst: 2008-11-12 14:21:43

Wat erg nu voor je Ingrid!

Nu ben ik wél een man, maar heb ondanks afwezigheid van uitdrukkingen over 'coup des cheveux' totaal geen last met m'n Franse kapster!

Eigenlijk was het ook voor de dames van mijn familie een verademing om een uitgebreide behandeling te krijgen in LDF in vergelijking tot NL.

Die tegenstelling met NL én hoge prijzen daar hebben mij op een gegeven moment doen besluiten om daar nooit meer mijn haardos te laten knippen...alleen door een Turkse kapper. ;-)

Ik denk eerlijk gezegd, dat je een beetje teveel 'en contrôle' wilt zijn...soms is het bepaald handig - is mijn ervaring - met de dames in een kapperszaak, dat jij de buitenlandse speelt. Tot grote hilaritezit van het overige publiek...

En fotoboeken hebben ze daar tuurlijk ook over modekapsels. Anders dien je toch echt een andere zaak te kiezen, waar men met handen en voeten nog kan uitleggen wat jij wilt laten gebeuren aan je veronderstelde mooie hoofd! ;-))

Mhg van,

Erik.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#8 Geplaatst: 2008-11-12 19:42:59

Erik,

Je slaat de spijker op de kop. Inderdaad wil ik teveel "en controle" zijn. Dat komt ook omdat ik steeds wisselende kappers en sters heb. Dat is eigenlijk sinds ik in de métropole woon, op Guadeloupe had ik altijd dezelfde kapster en die wist wat ik wilde. Maar hier "en France métropolitaine" zelfs laatst een mannelijke kapper gehad met gele handen van de tabak en een lichaamslucht vermengd met tabak waar je onwel van wordt. Ik vraag altijd of ze "de coup" nog herkennen nadat het haar 5 cm gegroeid is......gebarentaal......Ja ook, ...

Enfin, wie weet gewoon wat uitdrukkingen: gradulé heb ik dus begrepen. Ik kan mijn collega's nog vragen, we hebben tenslotte een damesteam maar ik vergeet dat altijd. Ik heb zo een hekel om naar de kapper te gaan dat ik alles uitstel tot het allerlaatste moment. Vandaar. Ik denk dat ik toch maar een vaste kapster moet zoeken bv die ook aan huis komt, nog gemakkelijker...

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2008-11-12 21:08:49

ingrid, ik zal je een geheimpje verklappen, verder wil ik er hier op de site niet over uit.

vraag in een (gay)bar of aan iemand waarvan je denkt dat die wel eens van de andere kant zou kunnen zijn ;-) naar een kapper die van de club is.

dan zit je meestal wel goed met jouw wensen.

cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#10 Geplaatst: 2008-11-12 22:26:44

Cees, those were the days.......Ik heb heel wat avonden versleten in betreffende etablissementen en heel veel pret gehad. Maar wat nu, in FR, in Mont-de-Marsan

< of all places>, ik moet weer op zoek. Maar je hebt gelijk, een gai kapper is de uitkomst. Ik ga weer eens goed om mij heen kijken ;-)

Ingrid

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#11 Geplaatst: 2008-11-13 00:23:04

Tsja Ingrid,

Het lijkt een beetje veel op een virtueel kroegverhaal toch...

Wat cees hier vertelt is zoiets dat alle kappers m/v homo zouden zijn!?

Wat ik iig. wél uit ervaring weet, dat er een beroepseer moet zijn en tuurlijk laat ik me ook liever knippen door een mooie vrouw (als ze goed is tenminste!) dan een mn. kapper. Mijn buren nu (vm. 23) lieten altijd een aan huis kapper komen.

Dat is altijd goed te zien! Ik ben te beleefd om daar grappen tegen hun over te maken, maar eerlijk gezegd is het bij 3 hoofden (de man, vrouw én mama van haar) alsof er een pot is op gezet en rondom geschoren!

Als mijn buurman dan een grap maakte of ik na een half jaar langs de schapenscheerder was geweest, kon ik nauwelijks m'n lachen inhouden, want nu juist in mijn ogen zien zij er uit of die scheerder er weer was geweest!

Of mijn toevallige ontdekking van mijn kapster nu iig. al of niet lesbo zou zijn interesseert me ook geen biet! Wel weet ik door gesprekjes met haar dat ze dat bepaald niet is en ja Ingrid mss. moet je ergens in de wijde omg. van Mont Marsan zo iemand weten te vinden, die jou een mooi mens vindt en haar of zijn best doet, toch?

;-) Het oog wil altijd wat, zeg maar. En ja als ik van ver belde voor een knip en scheerbeurt dan was mijn naam heilig geworden daar, wél of niet met strippenkaart.

Mhg van,

Erik.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2008-11-13 08:05:09

net zo als er kappers zijn die je niet begrijpen, zijn er ook mensen die het niet begrijpen, erik er staat helemaal niet dat alle kappers gai zouden zijn.

lees het nog eens een keer rustig door vandaag, misschien vind je het ;-)

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#13 Geplaatst: 2008-11-13 12:54:11

Wie schreef deze passage cees?

"

ingrid, ik zal je een geheimpje verklappen, verder wil ik er hier op de site niet over uit.

vraag in een (gay)bar of aan iemand waarvan je denkt dat die wel eens van de andere kant zou kunnen zijn ;-) naar een kapper die van de club is.

dan zit je meestal wel goed met jouw wensen."

Ik heb dus geen moer te maken met volksaanames over al of niet gay zijn van kappers zowel mannelijk als vrouwelijk!

Ga eens goed lezen Cees voordat je weer eens commentaar op mijn persoon geeft...ik waardeer je voor wat je bent en überhaupt komt een (afwijkende) sexuele geaardheid niet in mijn woordenboek voor voor zoiets als haar knippen.

Ik val jou dus nooit aan ep een anders geaardheid, dus je stekels zijn totaal misplaatst en bovendien schrijf ik naar Ingrid een response.

Erik. ;-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2008-11-13 14:02:42

nah , nou wordt het helemaal spannend.

ik zeg "vraag in een (gay)bar of aan iemand waarvan je denkt dat die wel eens van de andere kant zou kunnen zijn ;-) naar een kapper die van de club is." dus ik zeg hier helemààl niet dat alle kappers gay zijn.

waarop jij zegt "Wat cees hier vertelt is zoiets dat alle kappers m/v homo zouden zijn!?"

nee, dat zeg ik dus niet, en dat schrijf ik in "erik er staat helemaal niet dat alle kappers gai zouden zijn"

zo moeilijk is dat toch niet ? 

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2008-11-13 15:56:24

Ik heb de sterke neiging alle rubrieken behalve de klusrubriek een poosje te mijden.

Sorry, Ingrid, dat ik dit in jouw draad schrijf.

Christian von Klösterlein

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#16 Geplaatst: 2008-11-13 20:04:37

Inderdaad, wat een gehakketak. Als de klusrubriek overblijft wordt het wel saai. Je begrijpt, ik ben klus-analfabeet. Maar goed, dat gehakketak is een bekend fenomeen op forums. Ik vond dit altijd het enige forum met "courtoisie". Misschien moet de moderator wat intervenieren. Of zijn wij "zelf-regulerende teams" bla bla?

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#17 Geplaatst: 2008-11-13 20:22:15

Ingrid,

Dit forum is behoorlijk "zelfregulerend". In het land van Voltaire vind ik dat de "liberté d'expression" best ver mag gaan, maar in een forum mag het nimmer tot persoonlijke aanvallen komen. Dat haal ik overigens niet uit de voorgaande discussie al denken anderen daar wellicht anders over.

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#18 Geplaatst: 2008-11-16 23:06:06

De constatering van Steven is juist. Dit forum onderscheidt zich inderdaad van talrijke andere vergelijkbare fora op het punt van toonzetting en bejegening. Niettemin lukt het niet een ieder om deze vorm van communicatie te respecteren. Tolerantie is een groot goed, maar het incident met cees heeft mij doen besluiten toch wat meer te gaan toezien op de manier waarop men elkaar toespreekt. Het is even niet anders.

Wim

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#19 Geplaatst: 2008-11-19 16:55:49

Dit draadje kan nu wat mij betreft op slot,

Alles is al gezegd elders, incl., formeel excuus aan 'cees' 'surfer' hier over het woordje 'alle", wat mijnerzijds een foute suggestie was.

Erik.