Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

bouten in pierre apparent

Auteur Bericht

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#0 Geplaatst: 2008-11-12 11:31:33

in 2 gites moeten naast de toiletten beugels komen voor de minder valide mensen; omdat deze steunen zware lasten krijgen (ook de toiletpot) vraag ik mij af welke plug het beste voldoet. de muur is pierre apparent en 50cm dik,

hans lesgicons

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2008-11-12 12:26:18

ik zou keilbouten gebruiken, maar dan moet je wel een draadeind kunnen gebruiken

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#2 Geplaatst: 2008-11-12 12:53:41

Ik denk zelfs dat keilbouten 'overkill' is. Bij dat soort beugels komt de meeste kracht haaks op de schroeven te staan. Als je vrij lange schroeven of bouten gebruikt is het eerste wat het gaat begeven het metselwerk, of waarschijnlijker: de beugel ;-)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2008-11-12 15:16:18

Richard en Hans Lesgicons,

ook komt de meeste kracht haaks (zijdelings) op de schroeven, het principe moet toch steeds zijn dat de beugel door de bouten of schroeven stevig tegen de wand gedrukt wordt. De zijdelingse krachten worden dan door de vrijwing tussen het roset of de flens van de beugel en de ondergrond opgenomen. Het is hetzeldfe principe als bij klinknagels: nooit vertrouwen op de krachten dwars op de klinknagel, deze zorgt alleen voor de 'normaalkrachten', dwz. krachten haaks op het raakvlak, die dan de toelaatbare vrijwing bepalen.

Keilbouten zijn voor een forse krachtopname zo slecht nog niet. Maar het probleem is steeds het gevaar van barsten van de natuursteen. Als je die te dicht bij zijn rand boort bestaat het gevaar van splijten. Ik tracht daarom steeds gaten in het midden van de blokken te boren. Desnoods zet ik op deze bouten dan eerst een stevige plank vast, liefst eiken, en daarop heb ik meer vrijheid de beugel - of wat ik erop wil schroeven - uit te lijnen.

Als alles niet helpt zou ik bouten met een zwaluwstaart in de muur cementeren. Een gat omgekeerd-taps boren en/of hakken, en hierin de bout met een breed uitgesmede en half omgezette voet incementeren. Ik weet even niet wat de Nederlandse of Franse vakterm voor die dingen is, maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. De voet is praktisch dezelfde als bij inmetsel-duimen (gonds à sceller) die bijv. voor luiken gebruikt worden, zie hieronder afb.8.

Ik zou bij deze klus zeker geen risico nemen. En succes met jullie project Les Gicons!

Christian von Klösterlein

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2008-11-12 16:14:10

Geachte mede-bricoleurs,

Ik ben het helemaal met Christian eens ten aanzien van het gevaar van splijten van de stenen bij het gebruik van keilbouten. Zeker omdat die natuurstenen muren vaak zijn opgebouwd uit een combinatie van harde stenen met relatief zachte (kalk)mortel.

Het inmetselen van zwaluwstaarten of dergelijke in de muren zoals Christian suggereert is een goede optie. Deze kan onder omstandigheden echter nogal arbeidsintensief uitpakken. Graag wil ik daarom nog een suggestie toevoegen.

Ik heb persoonlijk goede ervaringen met "chemische ankers", oftewel in inlijmen van draadeinden in gaten met behulp van 2-componenten epoxy. Daar zijn complete setjes voor te koop, in Frankrijk onder de naam "scellement chimique". In de bouwmarkt bij de pluggenafdeling.

Een kort en duidelijk overzicht van deze werkwijze is hier te vinden.

Salutations, Jos

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#5 Geplaatst: 2008-11-12 16:22:53

Dank jullie voor jullie ractie; ik heb ook mijn twijfels aan keilbouten in natuursteen; ook omdat ze dan eerst geplaatst en getest moeten worden en dan vlakstucen en tegelen.

zelf dacht ik ook aan chemische ankers;

als laatst mogelijkheid een 22mm betonplaat die op verschillende plaatsen aan de muur wordt verankerd en dan tegelen en dan vastzeten op de betonplaat.

graag jullie reactie welke methode jullie zouden adviseren en jullie ervaringen. pierre apparant is natuurlijk een ramp om zware dingen aan te hangen zoals boilers etc,

mvg, hans lesgicons

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#6 Geplaatst: 2008-11-12 18:36:36

Beste Hans,

Keilbouten voldoen alleen in beton B3. Dwz. dat die spanbout van zichzelve al de laterale kracht moet kunnen opbrengen én bovendien in ieder geval een dwarskracht.

Keilbouten bestaan gewoonlijk niet uit "pisbakkenstaal" - staal 37-, maar uit staal 70.

Die getallen hebben betrekking op resp. 37 kg/mm of voor staal 70, 70 kg/mm.

Laten we nu zonder de nodige belasting formules eens die bout van zeg rond 6 mm doorsnede bij de ' kop pakken', dan komt een keilbout dus op grofweg 6 maal 70 = 400 kg aan te weerstane breukkracht. Dit alles veronderstelt dat die bevestiging tegelijkertijd een aanspankracht moet kunnen opbrengen in lengterichting, als in dwarsrichting door het daarop uitgeoefende moment.

Dat is dus de hefboomwerking; x maal afstand x max. belasting van persoon op die beugel.

En tot goed begrip; ik ga er dan maar vanuit dat die daarop uitgeoefende dwarskracht niet meer dan 100 kg totaal bedraagt.

In de bestaande sterkteleer over statische belastingen wordt gesproken over genormeerde bouten en/of draadeinden met moeren in die combinatie.

Het lijkt mij Hans erg sterk, dat voor de invalide medemens een grotere dwarskracht wordt uitgeoefend dan de intrensieke afschuifkracht van een beugel die dan nominaal 2 x 400 kg kan doorstaan. Dit alles afschattend op een goede verbinding in een natuurstenen muur.

Het spreekt (haast vanzelf!) dat indien er van een gipsplaat wand sprake zou zijn in die bevestiging, de sterkte wordt bepaald door zowel de plug in die wand, als de totale sterkte van die tegen doorbuiging en/of breuk belasting.

Tien tegen één als proef op de som, moet je eens proberen om een keilbout 'naar God' te draaien. Wedden dat je eerder met je moersleutel de moer verziekt, dan dat het draadeind het begeeft?!

Dus, laten de heren bricoleurs nu wel wezen, afschattend leer je door ervaring...ook als je alle geleerde formules nog op een rijtje had! Die waren er pas later dan de huizen die we nu al brico-lerend gaan aanpassen. :-))

Erik.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2008-11-12 23:37:40

Beste Tompouce,

Als je dan toch gaat rekenen, doe het dan ook zorgvuldig.

Ten eerste:

Staal 37 oftewel St.37-2 oftewel Fe360 kent een treksterkte van ongeveer 37 kg/mm2 oftewel 360 N/mm2.

Staal 70 oftewel St.70-2 oftewel Fe690 kent een treksterkte van ongeveer 70 kg/mm2 oftewel 690 N/mm2.

Let wel, per vierkante millimeter!

Ten tweede:

Behoorlijke bouten zijn niet van staal 70 maar van kwaliteitsgegarandeerde legeringen die veel hogere sterktes bieden, ruim boven de 1000 N/mm2.

Ten derde:

Genoemde treksterkte moet eigenlijk gereduceerd worden, vaak wordt de vloeigrens op 80% van de treksterkte aangenomen.

Ten vierde:

Een bout M6 heeft een kleinere kerndiameter dan 6mm omdat de schroefdraad is ingesneden. Laten we even aannemen dat de kerndiameter 70% van de bruto diameter is.

Ten vijfde:

Met bovenstaande gegevens bereken je de maximale belasting. Om vandaar op de maximaal toelaatbare belasting te komen neem je een veiligheidsfactor in acht, van 1 (voor statische belasting) tot bijvoorbeeld 0,5 (voor dynamische / trillende / stotende / onregelmatige belasting). In dit geval kunnen we wel 1 aanhouden, dus de maximale belasting is gelijk aan de maximaal toelaatbare belasting.

Bij een bout M6, klasse 10.6 met een treksterkte van ongeveer 1000 N/mm2, en de vloeigrens op 80% van de treksterkte, wordt de maximale belasting dan:

PI * ((6 * 0,7)/2)^2 * 0,8 * 1000 == 11084 N is ongeveer 1 ton.

Echter, keilbouten zijn een bijzonder geval. Eigenlijk zijn het wiggen. Dus als je de bout zodanig strak gaat aandraaien dat in de steel een trekkacht van rond de ton gaat ontstaan, en je weet de wighoek van de kop van de keilbout, dan kun je uitrekenen hoeveel "spatkracht" je in de muur gaat uitoefenen. Het is me nu even te laat om dat verder uit te rekenen, maar ik kan je verzekeren dat die kracht uitsluitend door de meest solide materialen kan worden opgevangen. En een Franse muur in "pierres apparantes" behoort daar niet toe!

Let wel, die keilbouten gaan niet het probleem zijn; het probleem is, de juiste bevestigingen op de juiste plaats te krijgen, liefst zonder het introduceren van extra spanningen in de muur. Vandaar de suggestie van Christian voor het inmetselen van ankers en mijn suggestie voor chemische ankers.

Met bovenstaad verhaal doe ik hopelijk mijn naam weer eer aan. Ik heb immers voornamelijk een advizeurende functie ;-)

Salutations, Jos

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#8 Geplaatst: 2008-11-13 01:21:23

Jos,

Hier valt geen speld tussen te krijgen na je gedegen niet-zeurende uiteenzetting! ;-)

Er bestaan diverse soorten keilbouten en die jij hier noemt van boven de 1000 N/mm2 zijn de echt goeie.

Het helpt voor geen ene sodemieter als jij als deskundige die bouten in je bestek voorschrijft voor bevestiging van een stalen draagframe van woninguitbreiding in NL en de aannemer in die heel dunne harde betonwand vervolgens scheef een gat maakt, zodat tenminste één van die vn. op afschuiving te belasten bouten van nul, nul waarde wordt! Splijting van betonwand, was het duidelijk zichtbare gevolg.

Toen ik dit zag gebeuren en er wat van zei, was meneer de bouwvakker/aannemer dermate boos dat hij vrijwel het werk opschortte. Voor de Rechtbank in Den Haag heb ik uiteindelijk na 5 jaar procedure gedeeltelijk gelijk gekregen. Niet op deze fouten in de uitvoering, maar nog veel ergere, die later aan't licht kwamen. En dit alles was dus wé door een lijvig TNO rapport bevestigdl Goud geld heeft dit me gekost aan advocaten, aan gedoe met hun en rechters die geen ballen verstand van zelfs een rapportage van TNO-bouwkunde hadden. En nee ik, ga niet weer in de ring op dit forum met mensen (juristen) die bij wijze van spreken nog niet eens kunnen beoordelen of hun plee wél of niet wankelt bij hun thuis. Anders was ik wel gewoon mestrijder geworden ipv. hoogopgeleide in de Research ooit.

Tuurlijk zit er in elke sterkteberekenig (statisch en dynamisch) een zodanige veiligheidsmarge dat de boel niet afbreekt of instort.

Hoewel je af en toe toch in't nieuws ziet waar iets niet goed is gegaan kennelijk.

In mijn verhaal voor al of niet knutselende leken ga ik mijn kennis over sterkteberekeningen niet etaleren naar Hans toe, want zijn vraag is/was of een paar beugels voor mindervaliden toerijkend zijn en in zo'n muur bevestigd kunnen worden.

En dan redeneer ik heel simpel pragmatisch nl. als je zo'n keilbout aan zou draaien en die maal 2, en je voelt geen toenemende spanning ofzo en je hoort niks splijten, dan zit het meestal wel goed hoor met die bevestiging!

Meneer de aannemer zat in mijn geval goed fout, want alle berekeningen zijn voor de bouwvergunning idd. dubbel gecheckt door een terzake zeer deskundige bouwkundige zoals jij.

Ik kan jouw berekeningen heel goed volgen Jos, maar ik heb geen zin meer om een en ander aan de hand van ooit geleerde berekeningen aan te tonen, want elke bevestiging staat of valt met die muur.

De vraag/antwoord was van Hans of het overkill zou zijn om nog een betonnen wandje te plaatsen voor alle zekerheid. En ja voor wie dan ??? een invalide die zichzelf ophijst aan die steunen...ik ben zelf levenslang gehandicapt dus ook iemand met 2 x mijn gewicht ploft echt niet dodelijk neer als een van die steunen het zou begeven. De kans dat je een dodelijke val maakt op spekgladde badkamer/douche vloer is nl. groter dan die voor gehandicapten in een rolstoel oid.!

Naar mijn bescheiden mening kun je als opdrachtgever nooit aansprakelijk gesteld worden voor al of niet degelijke uitvoering door derden.

Mvg,

Erik.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#9 Geplaatst: 2008-11-13 04:33:01

Knap hoor, al die technische verhalen en berekeningen!

Ik had 'met de Franse slag' mijn 2-persoons hangmat buiten opgehangen, aan een kant met een sjorband om een boom, aan de andere kant met een touw aan - jawel - een keilbout die in een forse kei in de buitenmoer geschroefd zit. Zoals mijn zwager altijd zegt: aandraaien tot een kwartslag voor afbreken. Enfin, de hangmat is intussen gesneuveld (omdat er vijf man in was gaan zitten), het oog plus keilbout zitten nog onverstoorbaar in de net zo onverstoorbare kei in de muur ... lijkt me dat als je 2 keilbouten (stevig handvast gedraaid) gebruikt per toiletbeugel je aan een redelijk ruime marge zit ;-)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2008-11-13 07:39:42

Mijn god,

wat een opwinding over een paar bouten! Bijna zou ik zeggen g***l!

Ik sta aan de kant van Jos en advizeer Erik toch een beetje na te denken voor hij een klokverhaal zonder klepel ophangt! Sorry, Erik, ik waardeer je engagement en je welbespraaktheid, maar de feiten moeten ook kloppen.

Ceterum censeo dat de door Jos voorgestelde chemische ankers (cheville à reaction, scellement chimique) het meest aan te raden zijn.

Christian von Klösterlein

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#11 Geplaatst: 2008-11-13 21:06:00

Ik lees nu pas wat mijn vraag losmaakt; wie gelijk heeft weet ik niet; voor mij was het probleem de muur van pierre apparant. met beton heb je geen probllem keilbouten of chemisch anker. Probleem is dat de muur gestukt wordt betegelt en dan plaats je normalieter de ophanging. als die niet midden in een steen zit, wat dan?

of wat als hij in een voeg zit?

als ik in plaat stuct betonplex neem en deze plaat op diverse plaatsen veranker door gewone pluggen worden de krachten verdeeld

vraag blijf hoe dik de betonplex en hoe de verankering; bijv. om de 40cm vastzetten of nog dichter bij.

bij chemisch anker zit je volgens mij toch weer met het probleem dat hij naast een steen komt en wat dan?

hans les gicons

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2008-11-14 08:04:58

Hans Les Gicons,

voor het probleem van de verankeringen in de mur apparent die gestuct en betegeld wordt kan ik drie oplossingen bedenken, om de ankers op een goed draagkrachtige plek te plaatsen:

a. Hak de voegen tussen de natuurstenen uit en zet die goed diep met cementmortel vol. Dan heb je overal draagkrachtig materiaal en je kan overal je keilbouten of chemische ankers plaatsen. Het voegen van natuursteen met cement is niet volgens alle regels, maar als het om een klein vlak in een grote muur gaat zou ik het durven. Meer info hier onder 3.1.

Om werkelijk overal dragkracht te creëren moet je de voegen echt diep uithakken, en daarbij kan wel de ene of andere steen loskomen.

b . Boor de gaten op een draagkrachtige plek en plaats de bouten vóór het pleisteren en tegelen, en trek ze vast. Het is dan echter moeilijker stucken, en de tegels moeten op de plaats van de bouten ruim uitgeboord worden. Extra werk, iets moeilijker, en minder garantie op een egal vlakke muur bij het stucken.

a. Als het tegelpatroon reeds bekend is kan je dit op de natuurstenen muur uittekenen. Kies dan de draagkrachtige plaatsen (enerzijds dicht bij het midden van een steen, en anderzijds daar waar later een voegkruis komt). Leg deze punten in een schets of foto vast en bepaal de coordinaten (x mm van de rechtermuur, y mm boven de vloer). Voorwaarde is dat je reeds goede referentielijnen on de vorm van een duidelijke muurkant en een afgewerkte vloer hebt.

Dan ga je de muur stucken en tegelen, en bij het tegelen knip je bij het voegkruis, dat je als boorpunt wilt gebruiken, de hoeken van de vier tegels af. Na uithaarden van de tegelverlijming boor je daar een gat, en wel met een boor en een boortechniek die aan het materiaal van de natuursteen van de oorspronkelijke muur aangepast is.

Deze oplossing is moeilijk en vergt veel precisie.

NB. Voor keilbouten geldt in ieder geval: bij het aantrekken moet het te bevestigen object reeds op de bout zitten, anders moet men een grote en sterke metalen ring eronder leggen. Zo niet dan is de kans op beschadigingen van het oppervlak (in casu de tegels) erg groot. En natuurlijk moet bij de oplossingen a, b en c de lengte van de keilbouten zorgvuldig gekozen worden zodat aan de ene kant de basis goed diep in de steen zit en anderzijds voldoende draadeine voor de bevestiging uitsteekt.

Misschien bestaan er nog meer oplossingen. Laatste uitweg blijft nog steed de eiken plank of het betonmultiplex.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#13 Geplaatst: 2008-11-14 09:17:20

Om even op Christian's laatste uitweg in te haken: is het geen idee om de complete beugel inclusief voetplaat van eiken (of een ander) hardhout te maken of te laten maken door de plaatselijke meubelmaker?

Geeft ook iets rustieks, naast het eenvoudig installeren. Ik vind persoonlijk zo'n verchroomde beugel niet mooi, geeft zo'n ziekenhuis-efficiëntie uitstraling ...

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#14 Geplaatst: 2008-11-16 16:10:27

Ik gebruik zoals Jos adviseert chemische ankers, alleen zijn ze in de winkel te duur dus maak ik ze zelf.
Ik koop gewoon draadstangen van 1m en zaag daar de benodigde lengtes vanaf en lijm deze met polyurethaan (schuim) lijm in de muur.
Een gat boren gelijk aan de diameter van de draadstang, beetje lijm voorin het gat spuiten en tevens de draadstang insmeren.
Als je schuim lijm gebruikt voorkomen dat door het uitzetten van de lijm de draadstang deels weer uit het gat wordt gedrukt.

Rob van der Veer

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2008-11-16 17:42:51

Rob,

goed idee. De tiges filetées gebruik ik ook, vooral omdat ik die precies op die lengte af kan zagen die ik nodig heb. Maar ik vraag mij af of schuimende polyurethaanlijm op steen en ijzer net zo sterk is als de tweecomponenten-epoxylijm.

Christian von Klösterlein

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#16 Geplaatst: 2008-11-17 00:07:14

Christian,

Tweecomponenten-epoxylijm zal theoretisch sterker zijn (hogere afschuifkracht mogelijk), echter bij de schuim lijmen ben je er meer zeker van dat de ruimte tussen het gat en de draadstang beter wordt opgevuld (dunne epoxylijmen zullen aan de bovenzijde van de draadstang wegvloeien en wellicht een holte achterlaten).
In de praktijk zal het verschil dus niet zo veel zijn, daarbij komt dat je met een draadstang eenvoudig wat meer lengte in de muur kunt benutten dan met een standaard chemisch anker.

Rob van der Veer

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#17 Geplaatst: 2008-11-17 08:51:47

ik heb jullie oordeel nog niet  gehoord met betonplex; goed vastzetten, vervolgens tegelen en dan de beugels; of zijn jullie bang dat de beugels de tegels beschadigen?

mvg, hans les gicons.eu

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#18 Geplaatst: 2008-11-17 09:54:45

Hans,

Ik kan geen zuiver technische argumenten aanvoeren tegen een oplossing met betonplex; niettemin heb ik er toch een onprettig gevoel bij. Je basismuur is steen, daarop stucwerk, daarop tegels: prima. Maar in deze opbouw ergens een hieraan "wezensvreemd" (qua krimp/uitzetting, vochthuishouding, hardheid, vezelstructuur, etcetera) materiaal als hout of betonplex verwerken (opsluiten)? Nee, ik zou dat zelf (persoonlijk) niet doen.

Ik kan me voorstellen dat het gebruik van draadeinden (al dan niet met chemische ankers) die uit de muur blijven steken tot na het tegelen, een voor jou niet ideale oplossing is. Immers, het moet maar kloppen met de bevestigingen van de handgrepen en wat je verder nog aan de muur wilt bevestigen. Als die handgrepen bijvoorbeeld zijn voorzien  van verzonken gaten (voor platkop of lenskop schroeven) dan is dat niet 123 compatibel met het gebruik van draadeinden die uit de muur steken. Hoewel, niet te dikke draadeinden (M6) en dan een verchroomde dopmoer erop, is wellicht mogelijk.

Het lijkt wellicht een vreemde suggestie, maar soms is het mogelijk dwars door de muur heen te werken. Gat door de muur heen, aan de andere kant rond het gat een beetje uithakken, draadeind in het gat en moer/sluitring erop, uitgehakte gat dichtmaken.

Als er echt geen andere oplossing denkbaar is dan "iets" in de muur, zou ik liever metalen schetsplaten gebruiken. Koop een paar stukjes plaatijzer van 8 tot 10 mm dik (gemakkelijk te vinden als afval oftewel "chutes" bij een metaalbedrijf) die wat groter zijn dan de bevestigingen van je beugels enzo, bijvoorbeeld 10 bij 10 cm. Maak hierin schroefdraadgaten (boren/tappen) die corresponderen met de bevestigingen van je beugels, bijvoorbeeld M5 of M6. Zet de beugels er losjes op vast, bepaal de plaats waar de beugels op de muur moeten komen, en maak in elke schetsplaat een schroefdraadgat M10 op een zodanige plaats dat je midden in een kei van de muur uitkomt. Boor gaten van 11mm in de muur, zet draadeinden M10 in de schetsplaten, en monteer met chemische ankers. Draai tijdelijk een paar lange bouten in de draadgaten en stuc daar omheen; de schetsplaten worden netjes in je stucwerk ingebed. Dan tegelen, ook om de bouten heen. Uiteindelijk als alles droog is draai je de bouten uit de draadgaten en monteer je de beugels en dergelijke.

Bovenstaande nog eens doorlezend is dat natuurlijk wel flink wat werk... maar perfectionist als ik nu eenmaal ben zou ik het er persoonlijk voor over hebben... maar dat ligt voor iedereen natuurlijk weer anders. Niettemin heb je hier wellicht iets aan, al is het maar om over te lachen ;-)

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#19 Geplaatst: 2008-11-17 10:30:30

Terwijl ik nog aan het nadenken was had Jos zijn verhaal al klaar.

Ik ben het met hem eens.

Ik had bij de eiken plank (zie mijn bijdrage op 12-11-08) ook niet aan het inmetselen achter de tegels gedacht, maar aan een plank op de tegels. Moet goed ontworpen en gemaakt zijn wil het niet klungelig en provisorisch uitzien.

Christian v.K.

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#20 Geplaatst: 2008-11-17 18:14:21

Jos, ik vind het in ieder geval een goed idee; ik ga kijken of ik het zo kan doen; ik had ook bedenkenkingen met betonplex, dan had ik in ieder geval rachelwerk gebruikt ivm ventilatie, hans lesgicons.eu