Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

autisme en motorische ontwikkeling

Auteur Bericht

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#0 Geplaatst: 2008-11-19 22:27:45

Beste forumbezoekers,

Na wat rondzwervingen op deze site en binnen dit forum trek ik de stoute schoenen aan en maak graag van de gelegenheid gebruik om u/je/jullie om advies/suggesties en ervaringen te vragen. Ik ben sensomotorisch-therapeut (behandel kinderen met een motorische ontwikkelingsachterstand) en sinds kort woonachtig in de Lot et Garonne. Voor mijn aanvankelijke beroep van oefentherapeut Mensendieck (houdings- en bewegingsleer) ben ik hier benaderd door een fysio die mij graag in haar praktijk erbij wilt hebben. De aanvragen, vertalingen diploma's en dergelijken liggen inmiddels bij het Ministere de la Santé, dat loopt, maar duurt natuurlijk wéken, dat terzijde. Tijdens al dat wachten blijkt er nu een vraag naar motorische therapie (ben aangesproken door moeder wier kinderen dyslectisch zijn, andere moeder heeft autistisch kindje en tenslotte een kindje die niet tot leesbaar schrijven komt) Omdat ik mij hierin heb gespecialiseerd ben ik natuurlijk heel enthousiast om me weer in de wereld van 'kind en motoriek' te storten, maar ojee, bestaat dit hier als zodanig? Is iemand hier reeds succesvol mee bezig? Kan iemand mij een suggestie doen hoe en waar te beginnen? Wet- en regelgeving? De aanvraag voor mijn papieren bij het ministerie zal -ik heb gebeld- nog 3 maanden duren en ik wil liefst nu al aan de slag met (die) kinderen!! Heb heel veel vragen, maar laat het hier maar even bij, zie nu al dat ik in mijn enthousiasme alweer een veel te lang stuk heb geschreven, maar toch alvast veel dank voor elke reactie!

Tes

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#1 Geplaatst: 2008-11-20 10:33:54

beste Tes, ik heb geen flauw benul waar je het vragen moet maar wellicht heeft steven "taciturne" daar een antwoord op of kan hij je verder helpen.

ik zelf zou zeggen; probeer deze informatie eens te krijgen bij een huisarts, of een ziekenhuis.

het lijkt me namelijk sterk dat het niet bestaat in frankrijk want ik lees er wel over op de franse google (therapie sensomoteurique)

cees. 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2008-11-20 10:41:25

Beste Tes,

Als ik het goed begrijp is je vooropleiding Mensendiecktherapeut. Als zodanig probeer je dit te laten erkennen als kinésietherapeute. Dat duurt lang en geduld hebben. Mochten ze Mensendieck niet erkennen, die kans bestaat, dan kan je via een andere weg soms een erkenning krijgen. Validation des Acquis d'Experience. Dus verworven vaardigheden worden dan getoetst en erkend. Die aanvraag gaat meestal via de DDASS en er kan een stage bijzitten. Dat wat betreft de kiné.

Je bent in NL senso-motorisch therapeut met autistische kinderen. Dat bestaat wel degelijk hier in FR. De therapeuten hier zijn psychomotriciennes (de vrouwelijke vervoeging) en ook zij hebben een beschermde titel en hebben een registratie bij de DDASS. Deze psychomotriciennes werken veelal via instellingen. IMP, institut medico-pedagogique, IME, institut medico-educatif, SESSAD (service d'éducation speciale et de soins à domicile), CAMSP Centre d'action médico-social précoce). Vrijgevestigde psycomotriciennes bestaan wel maar hebben het moeilijk want het wordt niet vergoed. Autistische kinderen die reeds in een behandelcircuit zitten bv SESSAD, kunnen niet altijd gebruik maken van een vrijgevestigde therapeut, althans dat wordt niet vergoed. Ook hiervoor kan je een equivalence aanvragen. Belangrijk is dat je van al je diploma's beedigde vertalingen hebt en verklaringen van je voormalige werkgevers wat je allemaal gedaan hebt. Liefst beschrijvingen van het soort werk en je capaciteiten. Het mooiste zou zijn als je een stage kon doen bij een psycomotricienne in een instelling. Dan leer je het een en ander kennen.

Hoe is je Frans?

De fysiotherapeut die je vraagt te komen, wat heeft deze voor ogen? Die moet de Franse situatie toch goed kennen?

Zoals je al kon lezen op een ander forum, je kan als kiné of psychomotricienne niet bij een andere vrijgevestigde professional in loondienst komen , je moet je zelfstandig vestigen.

En als laatste, maar dat is persoonlijk: ze zijn hier nog heel psycho-analytisch Freudiaans. Alsof de tijd 30 jaar stil gestaan heeft maar her en der bij de jongere generatie bespeur ik vernieuwende visies.

Misschien kan je hier wat mee.

Ingrid

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#3 Geplaatst: 2008-11-20 11:04:16

lief Prinsesje, (dat hebben ze vandaag nog niet tegen je gezegd)

hoe kon ik in mijn reactie naar Tes jouw vergeten te vermelden.

duizend maal excuses.

cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2008-11-20 20:23:26

No problem cees (goed dat je terug bent). Ingrid en ik hebben volkomen gescheiden populaties en zij is een perfecte informatiebron voor dit onderwerp. Ik heb wel veel contact met autistische "patrons" en "salariés". Alhoewel, dankzij de lerarenstaking kwamen toch enkele cliënten vandaag met hun kroost...............

Steven

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#5 Geplaatst: 2008-11-25 11:15:42

Allen bedankt alvast voor jullie reacties! Wordt vervolgd...

groet,

Tes