Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

rotschool

Auteur Bericht

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#0 Geplaatst: 2008-11-20 10:10:23

Je zult waarschijnlijk zeggen 'hoezo rotschool' en daar heeft U groot gelijk in.ik was de beroerdste leerling waarschijnlijk van mijn lichting, waarschijnlijk heeft menig leraar nog slapeloze nachten met de nodige merries, maar ik had mijn goede redenen (geintje)later toen ik eens terug kwam voor een kop koffie en naar me werd gevraagd viel men haast van de stoel van verbazing, wonderen bestaan.Ik ben dus geen goed voorbeeld voor de kinderen, maar ik wil de ouderlijke pijn ook wat verzachten door te zeggen dat ook al deugd jouw kind niet in de klas, later wordt hij misschien een groot persoon ;-)Tegen de kinderen zeg ik altijd, de school is gratis en voor niets, en laat ik nou pas na de school zijn gaan leren, wat me bakken met geld kostte overigens, doe het dus nu maar, dat is verstandiger. Hoeveel uur gaat een kind eigenlijk naar school, of liever wil ik via deze draad de kinderen er eens naar vragen; hoeveel uur ga jij naar school ?Ik geef op de donderdagavond engelse les aan kinderen, de eerste strompelen om 7 uur de kamer binnen en laten zich doodmoe vallen, het is niet de eerste keer dat er een in slaap valt.Is mijn les zo boeiend dan ? daar ligt het niet aan.Mijn kleine huisvriend neemt me mee in de school der franse kinderen.Zo staat men om half zeven op, bus, school, zeven uur thuis.Dat is even 12 uur de deur uit, toch ?Zaterdagmorgen (verplichte) bijles zaterdagmiddag huiswerk, zondag huiswerk, maandag weer die rotschool.Onze vriend leert 36 uur in de week de normale lessen, en heeft 10 uur huiswerklessen die verplicht zijn.Simpel gezegd werkt een kind dus harder dan zijn ouders (35 urige werkweek)   Is dit normaal ? ik bedoel, wanneer kan die jongen kind zijn ? belletje trekken, logeren bij vriendjes, vissen..... Als hij 18 is ? Hoe zit dat eigenlijk in Nederland, wat vinden Nederlandse kinderen ervan en wat nog mooier zou zijn, wat vinden de Nederlandse kinderen ervan die halverwege hun school met de ouders naar frankrijk kwamen ?  cees. 

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#1 Geplaatst: 2008-11-21 10:24:32

heeft er niemand kinderen ? of zijn die ook zo bezet.

cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2008-11-22 00:26:55

Cees, de mijne zijn al véél te oud om naar de basisschool te gaan maar ik ben het van harte eens met je observatie dat de Franse schooldagen véél te lang zijn. Bovendien veel huiswerk en veel ouders zitten er bovenop. de spanningsboog van kinderen is veel te kort om het zulke lange schooldagen vol te houden.

Jij geeft les op donderdagavond.... bij de wat oudere scholieren is dat de avond om uit te gaan. Ik heb een paar keer op een middelbare school lesgegeven op vrijdag en een kwart zat echt te maffen. Dat werd heel gewoon gevonden door de leiding.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2008-11-23 21:57:16

Ja Cees, ik heb niet de indruk dat veel gezinnen van Nederlandse afkomst hier op het forum zitten. Op andere forums lees ik vaak een wisselend geklaag. Ik kreeg de indruk dat de moeders van de desbetreffende kinderen meer problemen hadden met het aanpassen aan een Franse school dan het kind zelf. Maar ik herken wat je zegt. Wij, als NL kinderen in de Zestiger jaren kwamen om vier uur hollend naar huis, geen auto te zien. Thuis droog biscuitje, of zelfs wel twee, een kopje thee en dan gauw weer naar buiten. Ik was niet binnen te krijgen. De hele dag of namiddag. Ik kwam ook altijd te laat voor het eten (en wij aten pas om 18.30 en dat was erg laat in die tijd......). Maar als ik naar kinderen kijk in NL nu is het echt wel anders. Moeders pakt de auto en brengt de kinderen naar school want daarna moet ze door naar haar werk en dat is zo onhandig met de fiets en ga maar door. Ik was 6 jaar en liep met mijn broertje alleen naar school, het was drie straten verder op maar toch.

Hier maken ze lange dagen, vooral op het platteland omdat de schoolbus soms erg vroeg komt. Soms kiezen ouders ervoor om dan toch maar hun kinderen zelf weg te brengen. Maar goed, ze hebben 1,5 uur pauze en vooral de ochtend is het belangrijkste voor de cognitieve vakken. Voor de collégiens is het soms moeilijker en die zijn op 11-jarige leeftijd soms in pensionnaat. Soms kiest het kind er zelf voor omdat hij niet twee keer 1,5 uur met de bus wil. Dan heeft hijn ook meer tijd voor zijn hobbies. Moeders treurig natuurlijk. Ze gaan inderdaad standaard te laat naar bed. Tja, ouders ook vaak pas om 18.30-19.00 uur thuis. Maar goed, de woensdag vrij. Kinderrythmologen zijn het daar niet zo meen eens.

Het meeste trieste wat ik soms tref is dat een kind van drie al naar de ecole maternelle gaat en er echt nog niet aan toe is, die heb je. Hele dagen. En dan komt zo een moeder op het spreekuur omdat ze zich zorgen maakt over het wassen en dijen van haar kind. En dat klopt soms ook, dan heb je zo een wiebelig, spichtig kind met de duim in de mond, tegen moeder aanleunend en argwanend rondkijkend. Zo rond de Kerstdagen. Tja docteur, ze eet niet meer, ze wil niks. En dan blijkt dat ze hele dagen naar school gaat en iedere dag huilend van moeder afscheid neemt en moeder huilend in de auto naar haar werk. Dan schrijf ik maar een certificat medical dat het kind nog niet "apt" is om naar school te gaan en dan gaat ze naar mammie en dat gaat beter. Drie maanden later een florerend kind en gaat dan in mei/juni weer naar school om te wennen en in september weer van start. Het wordt mij niet altijd in dank afgenomen door de institutrices maar de ouders hebben nu een legitieme reden om hun kind even niet naar school te doen. Want, vergeet niet, als je 3,5 jaar bent hoor je echt al op de Maternelle te zitten anders ben je een moeders kind en je moeder is een Mère-Poule!

Ingrid

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#4 Geplaatst: 2008-11-26 10:51:35

Ik meen toch te hebben gelezen dat er mensen waren die met kinderen naar frankrijk kwamen en vroegen naar welke school te gaan.
Misschien dat deze mensen kijken en me meer kunnen vertellen ?

Tijdens mijn reis naar mon(t)bazillac zijn we her en der gestopt en praten doet deze jongen als ponthomme, dus zo ook over les enfants.
Ik probeer hier weer te geven wat mij ter ore is gekomen.

In frankrijk zijn er naast de bestaande lessen nog een aantal vakken verplicht, zo lijkt mij dus het vakkenpakket omvangrijker dan in Nederland.
Dit betekend dat men dus veel meer verschillende informatie te verwerken krijgt, en dus van alles een beetje, dus niets wordt tot de grond uitgewerkt.
Ouders vinden een school van slechte kwaliteit als deze de kinderen geen opdrachten mee naar huis geven, en zo is dus een leraar die de kinderen geen huiswerk geeft automatisch een slechte leraar.
De lycee zijn de meest populaire scholen daar men daar leert, een ambacht vakgerichte school behoort tot de lagere klasse in de maatschappi,j dus daar breng je je kind niet naar toe.
Een tante reageerde geschokt toen ze vernam dat haar zusters dochter naar de lycee professionel ging om voor serveerster te leren.
Een kind wat niet presteert deugt niet, er zijn zelfs ouders die dat over hun eigen kinderen zeggen (help ik val om) en kinderen die niet afgemat thuis komen (hou me vast) hebben op school niet hun best gedaan (mijn leerlingen slapen dus doen erg hun best)
Dat de leerling in zijn vakken niet mee kan komen is niet de schuld van de school noch van de ouders maar slechts alleen maar de schuld van de leerling.
een moeder beklaagt zich tegen me (jeetje ik voelde me net een zendeling) over het feit dat haar veertienjarige dochter op school slecht presteert, zaterdag en zondag op bed ligt, zestig kilo weegt en te veel eet, en te lui is om wat te doen.
Toen ik haar vroeg af ze haar abonnement voor het mobieltje zelf betaald schudde ze haar hoofd, nee dat doet mamma.
Dan geeft U haar per direct een baan in en om het huis, symbolisch, een slag om de arm, en zo betaald ze zelf haar abonnement, beweegt ze en leert ze verantwoordelijkheid.
Maar ze heeft daar geen tijd voor, ze moet leren ! zegt moeders me wanhopig.
De leerlingen vandaag de dag schrijven nauwelijks Frans door de invoering van de sms-taal maar de leraar kan daar niets aan doen, en de ouders ? ach, dat is toch het werk van de school?
Dit zijn mijn zeer, zeer droevige bevindingen van een leerling in de naam van ons huisvriendje, zijn ouders, en heel veel anderen familie en kennissen, een zeer droevige waarheid dus.

Ik ga deze sinterklaas en kerst mijn leerlingen en vrienden verwennen met een mooi boek, daar leren ze wat van.

oh ja, deze hoort er ook nog bij;
in veel landen ter wereld gaat een schoolverlater een poos op reis, om ervaring op te doen.
ik ben indertijd anderhalf jaar weg geweest en heb daar veel van geleerd.
in frankrijk is het bijna onmogelijk om een baan te vinden als je dit doet, immers iemand die een wereldreis heeft gemaakt is een lanterfant, is hun opvatting.

cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2008-11-26 12:13:34

Dat de leerling in zijn vakken niet mee kan komen is niet de schuld van de school noch van de ouders maar slechts alleen maar de schuld van de leerling.

Mooi gezegd Cees. Dat is in mijn ogen de kern van het probleem. Wij waren in september een weekje wandelen in de Ariège en hadden een zeer aangenaam verblijf in een chambre d'hotes van zeg maar "oudere jongeren". Hij is jarenlang directeur geweest van een kindertehuis voor kuur-kinderen bv kinderen met astma. Hij heeft er de brui aangegeven en boert nu wat met CdH. Hij zegt heel stellig "un mauvais élève n'existe pas, que des mauvais enseignants et parents". Ongeveer wat jij zegt. Hij bekritiseerde het "Education nationale" enorm. Hun eigen kind hebben ze tot 6 jaar thuis gehouden en dat werd alom bekritiseerd. Niks mis met dat jong, hij is nu collégien en doet het erg goed. Dat is natuurlijk de kern. Ieder kind, tussen de 5 en 14 jaar is leergierig en wil graag ontdekken en leren. Maar ieder kind heeft zo zijn eigen karakter en is niet altijd opgewassen tegen de competitie die op Franse scholen heel belangrijk is.

Een probleem hier is ook dat als je eenmaal een bepaalde richting hebt gekozen het heel moeilijk is om te veranderen. Een reis maken na je middelbare school gaat niet want je moet je voorbereiden op de concours, classes preparatoires en ga maar door.

Als ik mijn collega's vertel hoe dat in NL gaat. Loting voor geneeskunde. Propadeuse op zesjes halen dat is hier ondenkbaar. Het eerste jaar "medecine" is gemeenschappelijk voor studenten verloskunde, tandheelkunde en geneeskunde. aan het einde van het jaar zijn de examens. Wie het hoogste scoort kan door met geneeskunde, anders wordt het tandheelkunde of verloskunde (sage-femme). Er lopen dus wel wat gefrustreerde tandartsen rond.

In NL zag je dat met de studenten die uitgeloot waren voor Geneeskunde, die gingen propadeuse doen in Vlaanderen. Zelfde laken een pak als hier. Heel veel uit je hoofd leren en propadeuse-examen als afvalrace. En echt, heel wat Nederlanders die het niet haalden omdat wij niet groot gebracht zijn met zoveel competitie op school.

Men heeft het altijd over de Pays Nordiques, daar hebben ze betere scholen, met name Finland noemen ouders altijd. Maar ja, dan zal er heel wat moeten veranderen in attitude van ouders, andere familieleden en onderwijsgevenden.

Ingrid 


avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2008-11-26 12:47:44

Even tussendoor, Ingrid (en misschien Steven):

Wat is het verschil tussen propedeuse en propadeuse?

Propedeuse ken ik als het eerste oriënterende studiejaar, maar wat is propadeuse?

Christian von Klösterlein

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#7 Geplaatst: 2008-11-26 13:23:25

Christian,

Het is, als je deftig wilt doen,  propaedeusis (Latijn) of propaideusis (Grieks). Dus die spelling met a is niet helemaal fout...

Maar als je wat studentikoos wilt overkomen, dan kan je het best 'propjes' gebruiken. Dat past vast wel bij jou, denk ik.

Groet,

Frans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2008-11-26 15:18:42

Dank je,

Frans.

Ik heb nu ook gevonden dat in het Duits de spellingen Propädeuse en Propedeuse gebruikelijk zijn.

CvK

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#9 Geplaatst: 2008-11-26 16:25:24

Cees,

Als trotse vader van twee schoolgaande kinderen en een dame die de leerplichtige leeftijd nog niet bereikt heeft kan ik je wat van de ervaringen van mijn kinderen vertellen.

Zoon Cas van 6 jaar gaat sinds zijn 4e verjaardag naar school. De school begint tussen 08.15u en 08.30u. De wandeling naar school duurt een goede 10 minuten. Dochter Lies van 4 jaar loopt even vrolijk mee. Kinderen kunnen ook vertrekken vanaf de voorschoolse opvang waar je als ouders je kinderen vanaf, door de bank genomen, 07.30u kunt brengen. Na afloop van de schooltijd  biedt de naschoolse opvang onderdak tot ongeveer 18.30 of 19.00u.

De eerste twee groepen van de basisschool zijn eigenlijk de 2 klassen van de vroegere kleuterschool.

Om 12.00u worden de kinderen opgehaald om te gaan lunchen. Overblijven kan, maar op mijn school alleen wanneer je een werkgeversverklaring overlegt waaruit blijkt dat beide ouders werken. Cas en Lies blijven beide 2 dagen per week over.

Tussen 13.00 en 13.15 worden de kinderen weer op school verwacht.

Het middagprogramma eindigt om 15.15u. Kinderen worden dan opgehaald om naar huis te gaan of naar de buitenschoolse opvang. Op woensdagen eindigt de school om 12.15u en is de middag vrij voor alle groepen.

Afhankelijk van wat er die dag speelt gaan kinderen na het einde van de schooldag thuis spelen of gaan bij of met een vriendje spelen. Cas heeft eenmaal per week zwemles gedurende 1 uur. Dit is een eigen regeling. Onze school kent geen schoolzwemmen. Daarnaast heeft Cas eenmaal per week voetbaltraining en op zaterdag een wedstrijd. Lies turnt op vrijdagmiddag.

Scholen in Nederland hebben een beperkte vrijheid om de roosters in te delen. Gedurende de gehele basisschoolperiode moeten kinderen 7520 uren onderwijs ontvangen. De bovenbouw van de basisschool moet minimaal 4000 uren onderwijs ontvangen. Scholen mogen op jaarbasis slechts beperkt afwijken (naar boven en naar onder) van het voorgeschreven aantal uren.

De leerplicht in Nederland bestaat van af 5 jaar, dan moet een kind naar school en mag een ouder het hooguit 5 uur per week thuis houden. Vanaf het 4e jaar mag een kind naar school.

Gekoppeld aan het vanaf 2008 verplicht aanbieden van voorschoolse en naschoolse opvang door basisscholen, indien ouders daarom verzoeken, loopt de discussie over continu-roosters. Continuroosters leiden ertoe dat kinderen allemaal overblijven en in tijd gerekend een kortere schooldag kennen. Veel werkende ouders zijn voorstander van een dergelijk rooster omdat dan de "haal- en brengverplichting" bij de middagpauze vervalt.

Huiswerk wordt opgedragen vanaf groep 4.

Jeroen B, 62

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#10 Geplaatst: 2008-11-26 21:42:00

Ik heb het misschien niet goed begrepen maar beschrijft u de Nederlandse situatie of die van Pas de Calais? Tja, na de film Bienvenue chez les Ch'tis weet ik het niet meer. In FR is een kind vanaf zes jaar leerplichtig. Lunchen ze daar ook of zijn het zelf meegebrachte boterhammen met een pakje drinken?

Ingrid

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#11 Geplaatst: 2008-11-27 08:18:49

aangezien er hier geen vuiltje aan de lucht lijkt te zijn denk ik inderdaad dat we hier de nederlandse vorm hebben, maar wel mooi en duidelijk omschreven.

ik hoop nu op een franse vorm om die er eens naast te leggen.

we hebben deze zomer een dicussie gehad met ene frankrijkschool, robins en nog een paar, zou leuk zijn die eens te horen in deze.

cees.

avatar#4896
lonneke
Berichten: 2
Reacties: 12

#12 Geplaatst: 2008-12-09 13:13:52

Rotschool???? Ik kan de scholen bij ons (savoie) geen rotscholen noemen. Dat de tijden anders zijn dan in Nl. dat klopt zeker. Onze jongste zit in de laatste klas van de lagere school (elementaire) en heeft het daar enorm naar haar zin. Daar zijn de schooltijden ma di do en vr: 8.30 - 11.30 en 13.30-16.30. Voor- en naschoolse opvang alsmede tussen de middag overblijven zijn alleen mogelijk als beide ouders werken. De hoeveelheid huiswerk valt wel mee, zeker als je het vergelijkt met groep 8 in NL. Gezien het feit dat school redelijk laat uitgaat is het niet gebruikelijk dat er na school gespeeld wordt. Dat gebeurt allemaal op de vrije woensdag en in het weekend. Onze oudste zit op de middelbare school (college) en heeft het ook erg naar haar zin. Daar zijn de tijden ma t/m/vrij 8.00-11.55 en 13.30-16.30. Zij heeft alleen de woensdagmiddag vrij. Wij wonen nu ruim 3 jaar in Frankrijk en de kinderen zijn volledig aangepast. Voordelen van de franse school: ze doen niet moeilijk over schoolreisjes en schoolkampen. Zo is de jongste vorig jaar een week naar de pyreneen geweest, zijn skikampen van een week de normaalste zaak in deze regio, en wordt de gymles in de winter ook vervangen door skiles. Kortom school in Frankrijk is voor onze kinderen zeker geen probleem!

Lonneke

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#13 Geplaatst: 2008-12-12 16:52:50

bedankt vor je reactie Lonneke.

wat ik dus lees is dat jouw oudste op college zit en een schoolweek heeft van 32 uur.

maar hoe oud is ze dan ? en welke uren heb je in vergelijking met deze leeftijd in nederland naar school te gaan ?

onze jongen is 36 uur aan lestijd kwijt en heeft daarbij 10 uur verplichte huiswerklessen, dat is toch wel weer anders dan jouw oudste, maar die is misschien nog (lang) geen zestien ?

en weet je misschien iets over deze stakingsacties die de leerlingen momenteel hebben ?

ze staken omdat Sarkozy het schoolsysteem wil veranderen maar ik kan hier niets over vinden.

cees.

avatar#4896
lonneke
Berichten: 2
Reacties: 12

#14 Geplaatst: 2008-12-12 22:24:15

Hallo Cees,

Mijn oudste dochter (12 jr.) zit in de 5e, dat is vrij vertaald het tweede leerjaar van het college. Het college is ruim gezien voor kinderen van de leeftijd 11 t/m 14 jaar.

Verplichte huiswerklessen heeft zij niet. Zes keer in de week heeft ze een tussenuur, wat "etude" dus studie-uur genoemd wordt. Daar is gelegenheid om huiswerk te maken, niet verplicht. Het totale aantal lesuren is dus 32-6=26 uur, met een max. van 7 per dag.

Ik weet dat het lycee (15-17 jaar) een kwartier eerder begint, en drie kwartier later eindigd. Met de vrije woensdagmiddag komt het lycee dan op 36 uur, max 8 lesuren per dag. Ik ben in de veronderstelling dat zij buiten deze schooltijden geen verplichte huiswerklessen heeft. Het aantal tussenuren wat daarin zit weet ik niet. Als je meer over het lycee wilt weten, dan kan ik het wel een keer aan haar vragen.

Schooltijden middelbare school 12-17 jaar in Nederland waren voor ons vertrek: 8.30-16.10 uur, 5 dagen per week. Dus ook de woensdag-middag. Nog een verschil: de lunchpauze in Nederland is 20 min. tot een half uur korter.  

Er zijn op dit moment geen stakingsacties van leerlingen in deze regio, maar de savoie loopt wel eens vaker achter :-)

Lonneke

avatar#6578
Jeroen35
Berichten: 0
Reacties: 21

#15 Geplaatst: 2008-12-22 13:15:48

Hallo allemaal... d'r beginnen hier wat onderwerpen door elkaar te lopen, zie ik :) Toch wil ik wat reageren, kort puntsgewijs misschien?

Schooltijden: onze beide kinderen (bijna 9 en bijna 6), hebben vier dagen in de week les (zoals tegenwoordig in heel Frankrijk - maar de Ille-et-Vilaine kent die vierdaagse schoolweek al "heel lang". Geldt overigens alleen voor de basisscholen, op de collège hebben ze ook 's woensdagsochtends les, de lycée van ook de namiddag. Lesuren van 9 tot 12 en van half twee tot half vijf - onze oudste vindt vaak de middagpauze te lang, en gaat al eerder terug naar school om met z'n vriendjes te spelen. Overblijven kan en is erg makkelijk (en goedkoop). Geen eisen over beide ouders die werken zoals ik hierboven las, geen wachtlijsten of ingewikkelde planningen, gewoon 's morgens opgeven of ze wel of niet blijven eten! Die van ons blijven dus soms over als het menu ze wel bevalt :) En lekker modern: het menu staat niet alleen aangeplakt op school, maar 't staat ook op internet.

Huiswerk heeft Thibault al vanaf de CP, maar 10 à 15 min per dagen, en soms is het huiswerk gewoon een stukje lezen. Nu, in de CE2 zijn het soms ook al echte "leeropdrachten", meestal diktee of kennis der aarde :).

Wat de schooltijden van de collège en vooral de lycée betreft: die zijn een stuk langer en zwaarder dan in Nederland. Ik was vroeger rond half drie uit, gemiddeld, dat is hier ondenkbaar! De meeste lycéens die ik ken zijn laat uit, hebben veel huiswerk, en soms ook lange reistijden. Een bijbaantje? Vergeet het maar (zouden de syndicats ook niet goed vinden denk ik). Tijd voor hobbies: ja, maar minder dan in Nederland. De lycéens die ik op vrijdag in de harmonie tref zijn dan meestal ook erg moe. Arme jeugd!! Mijn vrouw is docente op een lycée/BTS en vindt de dagen van haar leerlingen ook te lang - vooral laatste lesuren van vijf tot zes zijn een crime!

De leerlingen voeren acties, veel leraren ook, maar de precieze redenen zijn niet aan alle actievoerders bekend, vooral aan de leerlingen niet ;-). Hoofdonderwerpen: een hervorming van het onderwijs, waarbij de lycée op iets gaat lijken wat ze in Nederland ruim tien jaar geleden hebben ingevoerd: een soort studiehuis (dat was de term toch?) met profielen. Doel; meer keuzemogelijkheden, en ook de hegemonie van de Bac S (bac C) doorbreken. Op zich best een goede hervorming denk ik - al moeten ze niet zover doorschieten als in Nederland. Helaas kan dit banenverlies voor leraren opleveren, omdat bepaalde verplichte vakken dan niet meer verplicht zijn. Natuurlijk zijn er nog wat andere kleine hervormingen bij en wat andere consequenties, maar zoals zo vaak: in Frankrijk lijkt het onderwijs wel on-hervormbaar... 

Een lang verhaal, en nog is alles niet gezegd!

Groet, Jeroen

avatar#6853
jwh
Berichten: 0
Reacties: 5

#16 Geplaatst: 2009-03-05 00:06:22

Franse kinderen maken erg lange schooldagen?

Ik denk dat dat vooral veroorzaakt wordt doordat de kinderen in Fr maar 4 dagen per week naar school gaan en een erg lange zomervakantiehebben!

Jeroen geeft een uitvoerig verslag van een schooldag in Nederland en gaat er daarbij van uit dat de kinderen van voor- tussen en naschoolse opvang gebruik (kunnen) maken.

Over de tussenschoolse opvang: de school (in NL) is verplicht er zorg voor te dragen dat er opvang is: dat is een recht voor de ouders en er mogen geen voorwaarden aan gesteld worden.

Mijn ervaring (ik ben zelf in het basisonderwijs werkzaam) is dat nog steeds het merendeel van de kinderen geen gebruik maakt van de diverse opvangmogelijkheden en dus "gewoon" naar huis gaan tussen de middag.

We zien ze inderdaad vaak erg vroeg weer terug: de meeste kinderen hebben het erg naar de zin op school en zijn  na 6 weken vakantie blij weer naar school te kunnen.

Zelf probeer ik het meegeven van huiswerk uit te stellen tot groep 7, maar dat komt me nogal eens op ongeruste opmerkingen van ouders te staan.

Laten we alsjeblieft ervoor zorgen dat kinderen ook nog kunnen spelen: oftewel echt kind kunnen zijn; als we daaraan bijdragen zal ook hun intellectuele ontwikkeling verbazingwekkend zijn.

Enne. . . . . .helemaal mee eens: als het niet goed gaat met een kind ligt dat per definitie NIET aan het kind zelf: dat geldt op school EN thuis!

jan

avatar#6853
jwh
Berichten: 0
Reacties: 5

#17 Geplaatst: 2009-03-05 18:18:22

Zou dat de oplossing zijn??? : Via het internet tegen betaling je huiswerk laten maken!

Het schijnt in Frankrijk mogelijk te zijn. Opmerkelijk!!!!

jan

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#18 Geplaatst: 2009-03-07 11:14:37

niet juist Jan,

je kunt via internet hulp krijgen (via een forum) bij je huiswerk.

men geeft je het antwoord en een uitleg voor het betreffende probleem, het is dus niet dat je tegen betaling je huiswerk gedaan krijgt.

niet opmerkelijk maar een bijzondere uitkomst voor kinderen die moeite hebben met het maken van hun huiswerk.

cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#19 Geplaatst: 2009-03-07 15:19:43

Die website is sinds vrijdag weer uit de lucht.

Wim

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#20 Geplaatst: 2009-03-08 14:22:45

ik had het dus niet juist ;-(

inderdaad was er een site waar men tegen betaling huiswerk maakte.

ik hoorde ook zojuist op de radio dat deze inmiddels uit de lucht is gehaald.

cees.