Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aansluiting van hulp-groepenkast

Auteur Bericht

avatar#5313
arnie
Berichten: 3
Reacties: 12

#0 Geplaatst: 2008-11-21 11:58:45

Ik heb een vraag over de electrische installatie waar ik weinig over kan vinden. Onze

groepenkast zit in de kelder, en het gaat mij om het tweede 'hulp'-tableau die op de

eerste etage zit. Op zich is een tweede tableau wel handig omdat je dan minder draden hoeft te trekken. Als ik het goed begrijp gaat er een draad (x3) van de interrupteur differentiel in de hoofdgroepenkast naar de hulpgroepenkast, waar dan alleen disjoncteurs in hoeven. Maar hoeveel disjoncteurs kunnen er (volgens de normen dan) op aangesloten worden? Als ik de zolder zou meerekenen zit ik zo op 15 à 20. In het stuk over electriciteit staat volgens mij geen maximum. En wat voor diameter draad zou het moeten zijn?

Overigens misschien nog handig voor anderen: legrand heeft twee nuttige pdf's over de electrische installatie op zijn site staan:

http://www.legrand.fr/part/legrand-guides-pratiques_375_1747.html

Alvast bedankt voor de hulp

Arnie

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2008-11-21 13:16:29

Arnie,

  En ik maar zoeken naar de stapel elektra boeken die ik op de hoek van mijn bureau in Frankrijk had klaargezet, opvallend, om vooral niet te vergeten. Dus toch. Dan maar even uit het blote hoofd.

  Wanneer het gaat om een tweede hulpgroepenkast van bescheiden afmetingen  lees dan wat daar over gezegd wordt op de site van objectif-habitat (électricité / l'extension d'une installation électrique) en bij het  bij het onderwerp Doordrukstekker in deze rubriek. Janv (Silex) heeft daar een tabelletje in opgenomen. Deze aanpak is er één waarbij je vanuit de bestaande groepenkast via een disjoncteur (meestal 32 Ampère) de alimentation van dat hulpgroepenkastje regelt. In dat hulp tableau komt de stroomaanvoer eerst binnen op een interrupteur différentiel vanwaar we met bars de pontage (modulaire aansluitstrippen) naar de disjoncteurs gaan. Die 32 Ampère stelt uiteraard een limietje aan wat je er maximaal aan vast kunt knopen. Vraag is niet alleen hoeveel disjoncteurs en van welk stroomsterkte, maar ook wat je verwacht dat de maximale vermogensvraag is wanneer alles gelijktijdig aanstaat/licht geeft/draait. Voor de goede orde: het Ampérage dat je nominaal in je groepenkast hebt hangen is meestal aanzienlijk meer dan dat van je hoofdzekering. Nemen we even een Nederlandse standaardsituatie als voorbeeld. Groepenkast met twee aardlekschakelaars, met achter elke "ALS" drie automaten van 16 Ampère. Dat is in totaal 6x 16 A = 96 A. Terwijl de Nederlandse hoofdzekering tegenwoordig meestal 35 Ampère is (of in oudere wijken vaak nog 25 Ampère). Je hebt dus enige marge, het is dus niet zo dat de hoofdzekering gelijk moet zijn aan de som van wat er in de groepenkast aanwezig is, of omgekeerd. Maar wanneer je 15 à 20 disjoncteurs wilt gaan aansluiten, dan ben ik bang dat het Franse standaard scenario met een tussenliggende "hoofdzekering" van 32 Ampère in de hoofdgroepenkast wat aan de krappe kant is. In Frankrijk worden er achter één aardlekschakelaar weliswaar aanzienlijk meer dan de Nederlandse vier stuks aan automaten aangesloten, maar veel verder dan een stuk of acht zie ik de schema's van de fabrikanten niet gaan. In de praktijk wordt daar wel iets van afgeweken (pas nadat Consuel langs is geweest vermoed ik), maar 15 of 20 stuks zou wel erg overdadig worden.

  Komen we bij een tweede aanpak. Vanuit de hoofdschakelaar, de disjoncteur de branchement, gaan we met een zo kort mogelijke verbinding naar een verdeelkastje (répartiteur modulaire), van waaruit we twee "volwaardige" groepenkasten voeden. Onder de aansluitpunten van de hoofdschakelaar richting huisinstallatie mag namelijk maar één draad worden vastgeschroefd. Hier geldt dat de kabeldikte naar beide groepenkasten moet zijn afgestemd op de puissance souscrite waar de disjoncteur de branchement op is ingesteld door de EDF.  Dit i.v.m. overwegingen van elektrische- en vooral brandveiligheid. Mocht er ooit in die bekabeling wat misgaan, dan moet de disjoncteur de branchement uitschakelen vóórdat die draden door oververhitting vlam zouden kunnen vatten. En alleen een voldoende dikke draad is in staat zonder morren zo'n potentiële kortsluitstroom te verwerken. Bij 60 Ampère minimaal 16 mm2, bij 45 Ampère minimaal 10 mm2 en bij 30 Ampère minimaal 6 mm2, zie ook de tabel in het Elektriciteitsverhaal op deze site. Neem aan dat je gezien de omvang van wat je van plan bent te gaan installeren zwaarder zult zitten met je aansluiting dan deze 30 Ampère. Omdat ik het nu helaas zonder mijn stapel documentatie moet stellen zou ik zeggen: kijk bij de diverse inmiddels bekende sites. Bijvoorbeeld bij Leroymerlin waar een keurige tekening staat van deze aanpak, en als het goed is ook nog een tabel met draaddoorsnedes en maximale lengtes. In een pdf document met als titel: Je réalise une installation électrique en toute sécurité. De link staat in de bijdrage van Silex in het Doordrukstekker item.

Rob van der Meulen

avatar#5313
arnie
Berichten: 3
Reacties: 12

#2 Geplaatst: 2008-11-21 15:40:49

Bedankt Rob..

32 Ampère is voldoende aangezien het op de eerste etage vnl. om verlichting gaat en een stofzuiger maar verder geen zware stroomverbruikers. De eerste aanpak die je noemt lijkt me daarom het makkelijkst. Ik wilde ook nog opzoeken wat voor lengte de kabels mogen zijn maar dat antwoord stond daar idd. ook meteen. Zoals ik wel vaker zie in LDF loopt de oude kabel momenteel vrolijk buitenom het huis heen en maakt dus aardig wat extra meters.

Ik begrijp dat 15 à 20 disjoncteurs op één interrupteur différentiel meer is dan normaal dus ik kan het misschien in tweeën splitsen met een extra interrupteur différentiel.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2008-11-21 18:00:20

Arnie,

  Een vraag die ik bij mijn eerste antwoord niet heb gesteld, stel ik nu toch maar. Je schrijft dat het op de eerste étage voornamelijk om verlichting gaat, en niet om zware stroomverbruikers. Ik weet niet om hoeveel kamers het gaat, maar wanneer je op één disjoncteur al 8 lichtpunten mag aansluiten, of 5 à 8 stopcontacten (afhankelijk van de draaddikte), dan kun je met het maximum aantal disjoncteurs dat jij noemt bijvoorbeeld 80 lichtpunten + 50 tot 80 stopcontacten aansluiten. Ik weet dat er Nederlanders zijn die voor de charme van Franse kastelen zijn gevallen met de daarbij behorende vloeroppervlaktes (makkelijk voor de logés, volgend jaar nog een airstripje er bij aanleggen) maar dat zijn dan meestal geen bricoleurs. Die laten dat soort dingen doen. De Franse normen leveren inderdaad heel wat meer disjoncteurs en meters elektrapijp en bedrading op dan in Nederland, maar het is nog niet het Zwitserse model. Waarbij je bijna voor iedere lamp of andere stroomverbruiker een aparte automaat in de groepenkast aantreft. 

Bij dat aantal van 15 à 20 disjoncteurs dat jij noemt zie ik weer het beeld opdoemen van een Zwitserse groepenkast in het huis van een collega van me in de buurt van Genève: ik was geruime tijd stil bij het aanschouwen van zoveel ingenieurs vernuft. Met een precisie en een overzichtelijkheid waar je "U" tegen zegt.  Het leek wel een controle paneel aan boord van nucleaire onderzeeboot.

Hoeveel points d'éclairage en prises de courant heb jij in de planning staan voor die eerste étage?

Rob

 

avatar#5313
arnie
Berichten: 3
Reacties: 12

#4 Geplaatst: 2008-11-21 20:00:53

Hi Rob,

We hebben zeker geen kasteel haha. Toen wij begonnen te kijken in LDF vielen onze ogen ook wel eens op zo'n kasteeltje met torentjes enzo maar de realiteit riep ons dan wel weer terug. Het gaat gewoon om een huis. Momenteel zitten er 13 disjoncteurs in de hulp-groepenkast, dat is voor 4 slaapkamers (waarvan 2 belendende kamers hun groepen voor verlichting en wandcontactdozen hebben gecombineerd, daardoor in totaal 6 disjoncteurs), een soort berghok (nog 2), hal (ook 2 voor wcd+verlichting), badkamer (ook 2) en zolder (1).

Het punt is dat we nog met een waardeloze triphasé aansluiting zitten met 9kW, steeds valt de stroom uit. En in de meterkasten (ja er is nog een derde, kleintje, voor keuken en hal beneden) zitten nog diverse 400-volts disjoncteurs (type 004322 van legrand). Geen idee of die nog goed zouden werken in de toekomstige monophasé-situatie, maar ik dacht ze voor de zekerheid maar te vervangen. Ook de interrupteur différentiel zal vervangen moeten worden want nog triphasé model door verschillende nieuwe. En tot slot legt de voedingskabel van de hulp-groepenkast op de eerste etage zo'n slingerweg af buitenom dat het in totaal zeker 30 meter is. En ik weet niet wat voor diameter, hoe meet je dat eigenlijk.

Kortom tijd om het eens goed aan te pakken. Het liefst zou ik dan ook nog de hoofdgroepenkast 4 meter verplaatsen, naar een wat beter toegankelijke kelder, en om te zorgen dat er niet meer allerlei water- en cv-leidingen bovenlangs lopen. Voor een reorganisatie is een verplaatsing niet eens zo onhandig lijkt me. Een nadeel is wel dat ik dan een hele bundel kabels een paar meter moet gaan verlengen, of dat zo goed is betwijfel ik nog.

Voor zover ik het begrepen heb klopt het wel dat elke kamer zijn eigen groepen heeft voor wcd en voor verlichting, behalve als het om een gedeelde muur gaat. Als we de 3 zolderkamers ook nog bewoonbaar zouden maken, zouden er dus nog aardig wat groepen bijkomen. Dan zit je zo op het eerder genoemde aantal...

Wat ik ook nog bij de EDF wilde navragen, maar misschien weet jij dat ook, is of zij de nieuwe voedingskabel willen aanleggen van 16mm of dat ik dat zelf kan doen vanaf het aansluitpunt.

Arnie

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2008-11-21 21:32:28

Arnie,

Lees in ieder geval het trifase verhaal in deze rubriek. Verder: het is niet zo dat iedere kamer aparte groepen zou moeten hebben voor licht en stopcontacten. Die twee soorten mogen in Frankrijk niet op één zelfde groep worden aangesloten, maar één verlichtings groep mag gerust een paar kamers, een gang en een toilet van stroom voorzien. Idem de groep voor stopcontacten.

Ik denk - laat ik eens niet zo voorzichtig zijn, en zeggen: ik weet wel zeker - dat je met veel minder disjoncteurs toe kan dan die 15 à 20.  Er geldt alleen een maximum aantal aansluitpunten per disjoncteur.

  Vanaf de hoofdschakelaar mag je alles zelf (laten) doen. Daar heb je de EDF niet voor nodig. Mochten er nu een aantal wat gedateerde kabels richting de groepenkast gaan, dan kan je die maar beter vervangen. Bij overstap naar monophasé is dat sowieso nodig. Dan moeten er zoals je al aangeeft draden van 16mm2 getrokken worden tussen de nieuw aan te schaffen disjoncteur de branchement en de groepenkast(en). De EDF zal dan zorg moeten dragen voor een nieuwe compteur, en waarschijnlijk ook wat moeten doen aan de toevoer bedrading naar jullie huis.

Rob

avatar#5313
arnie
Berichten: 3
Reacties: 12

#6 Geplaatst: 2008-11-21 22:38:08

Aha dat scheelt wel inderdaad. Ben ik weer wat wijzer.

Bedankt!

Arnie

avatar#7448
WenTi
Berichten: 0
Reacties: 5

#7 Geplaatst: 2010-03-22 18:56:41

L.S,

Veel verstand heb ik er blijkbaar niet van, dus laat ik simpel beginnen.

De schuur van het woonhuis in Marizy (Zuid Bourgogne) wordt gastenverblijf:

- Mag ik zelf de installatie (laten) uitbreiden en een meterkast in de schuur (laten) plaatsen zonder dat de EDF hierbij betrokken hoeft te zijn?

- Keuring hoeft dan ook niet plaats te vinden?

- Heeft de hoofdaansluiting van een woonhuis in principe voldoende capaciteit om twee wooneenheden van stroom te voorzien? (Ik heb op het moment geen specificatie's over de huidige aansluiting voorhanden).

Groet,

Titus van Hooff 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2010-03-22 19:23:53

Titus,

Wanneer er nu een EDF aansluiting is met een lopend abonnement, dan:

- mag je de installatie zelf (laten) uitbreiden;

- hoeft het niet door Consuel of EDF gekeurd te worden;

- voldoende capaciteit: hangt inderdaad af van de jou nu nog onbekende factor welke puissance souscrite er nu is, en wat je van plan bent allemaal aan te gaan sluiten in dat gastenverblijf, minimum uitrusting of met alles er op en er aan? Boiler, elektrische verwarming, wasmachine?

Je wordt natuurlijk wel geacht alles volgens de regels der kunst aan te leggen, juiste draaddiktes en noem maar op.

Kijk verder op dit forum met de zoekfunctie en ook hier.

Rob