Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Buurtfeest of

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2008-11-22 00:20:27

Ik woon in een "hameau" of "lieu-dit". Dat wil zeggen, 12 huizen zonder huisnummers maar de postbode weet precies waar iedereen zit en waar hij de post moet neerleggen als de bewoners er niet zijn.

De afgelopen jaren veel veranderingen, twee nieuwe huizen maar ook veel verhuizingen. Iedereen kent zijn naaste buren wel maar niet de anderen.

Nu was er in juni landelijk het weekend van de "fêtes de voisinage" maar om diverse redenen kwam het er hier niet van. Juli en augustus kun je het wel vergeten. Drie koppels (waarvan twee nieuwgekozen conseillers municipaux) hebben het initiatief genomen begin september een buurtgeest te organiseren. Voor de eerste keer. Iedereen zelf stoelen, borden en bestek meebrengen en een eigen keuze van (zelfgemaakte) hapjes en drankjes.

Wat onwennig togen we naar de grote tuin van één van de buren (je voelt je toch wat voor aap lopen met een klapstoel onder je ene arm en een tasje met wijn en voedsel aan je andere) en gaandeweg kwamen we meer lotgenoten tegen. Iedereen kende we van gezicht maar wie wie was precies...... ?

Het werd een daverend succes. De koppige punch van de ene buurvrouw samen met de pâte feuilletée van de andere als opwarmers maakten al snel de ca. 40 mensen wat losser, Iedereen had erg zijn best gedaan om wat lekkers mee te brengen en er werd ongedwongen en onbeperkt gegeten, gedronken en gelachen. Kindertjes hielden elkaar op een plaid onder een boom zoet (wat een verschil met Hollandse blagen die steeds aandacht willen...). Na de maaltijd de mannen "pétanque" en de vrouwen "papoter". Ik ben veel van mijn buren te weten gekomen, zij van mij.  Sindsdien groet iedereen elkaar, stopt regelmatig als men een ander tegenkomt, zijn de e-mailadressen verzameld, de foto's uitgewisseld, heb ik al een flinke bestelling om Hollandse kuikens mee te nemen bij mijn volgende reis en verschijnen de foto's van het feest in het dorpsblaadje.

Zo simpel was het nou. Aanrader!

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-11-22 07:14:08

Herkenbaar, Steven,

ons dorpje is weliswaar een beetje groter, en bij ons was het geen heel dorpsfeest. Maar wij hebben, toen wij het huis twee jaar hadden, iedereen uitgenodigd die wij toen kenden (de overbuurvrouw die ons steeds op de koffie uitnodigde, een buurvrouw van wie wij groente hadden, een buurman met wie ik klusadviezen uitwissel, de boer wiens land aan onze tuin grenst, de vader van de vroegere eigenaar, de ...).

Velen van die mensen hadden nog nooit een woord met elkaar gewisseld, elkaar wel gezien. Daarna spraken zij tenminste in de dorpswinkel met elkaar. En ja, groeten doet hier ieder iedereen en je kent veel mensen van aangezicht; zo weet ik precies dat die vrouw met de opgeschoten zoon achter de kerk woont en dat de kromme oude man steeds twee baguettes en een bepaalde kaas in de dorpswinkel koopt.

En, Steven, ik ben steeds weer verbaasd over de Franse kinderen. Hoffelijk en onopdringerig zonder dat ik het gevoel van dressuur heb. Maar ook in NL wordt opvoeding hergewaardeert! Comazuipen is een randverschijnsel, maar juist zoiets valt op en wordt gerapporteerd.

Christian von Klösterlein

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2008-11-22 08:46:58

Steven, leuk zoiets, ben wel benieuwd naar waarom die kuikens...

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2008-11-22 09:02:02

Een van mijn hobby's is het houden van kippen. Voor de verandering heb ik vijf jaar geleden een paar Nederlandse raskippen meegenomen: Chaamse Hoenders . Heel erg levendige en vliegerige kippen (ze slapen meestal in bomen) en goede leggers van hagelwitte eieren. Vanwege vossen moest er regelmatig "ververst" worden en toen buren en vrienden ze zagen wilden ze er ook wel wat. Dus als ik naar NL ga, neem ik vaak kuikens van een maand of twee oud mee terug. Ik sta dus bekend als de Batave die zich met "trafic de poules" bezig houdt.

Steven

PS mijn avatar is een geschilderde impressie van een Chaams Hoen