Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gemengde vragen

Auteur Bericht

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#0 Geplaatst: 2008-11-22 15:14:50

Sinds deze zomer ben ik verkast naar een zuidelijker streek in Frankrijk, op de grens van de Larzac en de lagere delen van de Hérault. Een klein middeleeuws dorpje in een van de zijdalen van de A75, om maar eens wat kategorieën te mixen. De straatjes zijn te nauw voor een automobiel, en er zitten geregeld treden in zodat ook een tweewieler geen voor de hand liggend vervoermiddel is. Als u zich afvraagt wat dit met bouwen te maken heeft, dan is het antwoord in dit geval: zand. Mijn huis bestaat uit drie aaneengebreide XVe eeuwse pandjes op verschillende niveaus en kleine stukjes tuin eveneens op verschillende niveaus. Om van het ene tuintje in het andere te komen had ik een soort abseilconstructie kunnen aanleggen, maar een trap van uit de grond opgegraven platte stenen lag meer voor de hand. Omdat zakken zand omhoogzeulen met een steekkarretje me niet erg aantrok, heb ik gewoon grond vermengd met portland in een verhouding van 1 op 3. Als je de restjes vegetatie weghaalde waar die uitstaken na het storten en de steentjes wat naar beneden plette, zag het er heel acceptabel uit. De platte stenen er goed ingedrukt, met de spons nabewerkt zodat alles er glad, afgevoegd en afwaterend uitzag. Eind oktober /begin november kwamen er wat zuidelijke hoosbuien overheen, die in belendende departementen de boel blank zetten, en die stroomden allemaal keurig de trap af en de afgrond in naast de tuin, richting de rivier een meter of twintig lager.

Nu mijn vraag. Kan dit eigenlijk allemaal wel? Is specie gemaakt van grond (kleiig, maar fijn, veel steen, waarschijnlijk ook wat kalkig gezien de nabijheid van de Larzac, een kalkplateau) iets dat een redelijke levensduur heeft? Ik heb wel eens eerder een vloer gestort met portland , klei en zand, en die funktioneert na 13 jaar nog steeds uitstekend, maar in dit geval was er geen sprake van zand.

Nog een vraag: weet iemand of in Frankrijk van die voorzetraamconstructies bestaan, een ruit gevat in een aluminium of kunststof frame van bescheiden formaat dat je aan de buitenkant op een bestaand kozijn met glas schroeft, teneinde een dubbel raam te krijgen zodat de binnenkant niet meer condenseert? En als het bestaat, hoe heet dat dan?

Mijn dank aan de bouwexperts of -amateurs die hier iets zinnigs over op te merken hebben (stripfiguur blijft dus rustig in z'n mand, dat spreekt).

Dolf

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-11-22 19:52:21

Beste Dolf,

vraag 1: 'beton' met aarde als toeslagstof

In alle handleidingen voor het aanmaken van beton of mortel wordt niet voor niets gezegd dat alle zand en grind schoon moet zijn, dus vrij van aarde, leem etc. Want het cement als bindmiddel hecht alleen aan schone oppervlaktes van zand en grind. Jouw mengsel is dus geen beton of mortel en de belastbaarheid hiervan is door geen enkele formule voor de berekening van beton te bepalen.

Dit over de vraag of je specie (ik wil het niet beton noemen) wel deugt.

Maar ik heb helemaal geen bedenkingen voor wat je tuintrap betreft. Ik ken veel tuintrappen, vooral in Engelse landschapstuinen, die gewoon op aarde gebaseerd zijn, platte stenen of stoeptegels in goed geprofileerde aarde gelegd. En die doen het al meer dan 200 jaar. Wat misschien nog belangrijk is: de stootborden van de trappen (dat zijn de vertikale stukken tussen de treden, ook tegentrede genoemd) moeten goed tegen afschuiven beveiligd zijn. Vaak ziet men constructies van piketpalen en planken die de boel tegen afschuiven beveiligen.

vrag 2: voorzetraamconstructies

Die ben ik in alle bouwmarkten die ik in Frankrijk afgelopen heb nog niet tegengekomen. Ik heb net nog de catalogus van Lapeyre geraadpleegd, en neen, niets.

Je bedoelt toch die ruiten met een metalen of kunststof profiel die op de ramen gezet worden en met het raam open en dicht gaan? Nee, nog niet gezien.

Maar er bestaan veel mogelijkheden om heel simpel dubbel beglaasde ramen te plaatsen, desnoods ook in bestaande kozijnen (hoewel dat niet mijn voorkeur geniet).

Ik denk dat je toch vroeger of later aan nieuwe ramen+kozijnen moet denken. :-((

Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#2 Geplaatst: 2008-11-22 21:15:47

Beste Dolf, bij mijn weten zijn die ramen in Nederland ook niet standaard te koop maar worden ze op maat gemaakt.

De profielen er voor kun je gewoon los kopen, incl. hoekverbinders.

Als het je lukt om een leverancier te vinden lijkt het me ook mogelijk om dit per pakket te laten verzenden als het even grof op maat gezaagd wordt. 

Die profielen zijn kunststof of aluminium dus niet al te zwaar.

Hier een webadres van een leverancier , misschien hebben zij ook contacten in Frankrijk. 

Over bouwen in een middeleeuws dorp met smalle steegjes; tijdens vakanties in Italie en Spanje heb ik me regelmatig afgevraagd  hoe ze toch in hemelsnaam die restauratiewerken uitgevoerd krijgen op plekken waar je te voet al moeilijk kunt komen!

Tot ik een keer wat van die handige machientjes bezig zag die werkelijk alle denkbare materialen via de meest onmogelijke routes en onder idiote stijgingspercentages op plaats van bestemming kregen.

Informeer eens in het dorp wie ze daarvoor inschakelen (of wanneer de volgende restauratieklus gepland staat) 

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#3 Geplaatst: 2008-11-23 13:00:01

Beste Christian, dank voor de uitgebreide reactie. De term beton had ik ook angstvallig vermeden, maar als portland zich alleen hecht aan schone steen en zand, zou dat inhouden dat de grijze harde massa die nu onder en tussen de stenen ligt bestaat uit ongehechte (om niet te zeggen onthechte) portland en grond. Wat maakt dan dat het een geheel vormt en hard is?

Wat betreft je opmerking over de opstaande kant van de treden, die heb ik gemaakt van grove planken die voor bekisting wordt gebruikt, op z'n plaats gehouden door twee diep in de grond geslagen stukken betonijzer. De levensduur van die planken zal wel niet enorm zijn. Iets beters kon ik op dat ogenblik niet krijgen bij Point P. Die zal ik tzt wel moeten vervangen door iets rotbestendigers.

Wat betreft die kozijnen, dat zijn er ongebruikelijk veel, in allerlei ongebruikelijke maten, van zeer goed hout gemaakt bij een restauratie een jaar of twintig terug. Daar is destijds een architect op losgelaten en die heeft zich helemaal uitgeleefd. Vervangen is dus niet aan de orde, maar op cruciale plaatsen zou een verdubbeling van het glas een goed idee zijn. Ik heb dat in NL in een oude boerderij ook gedaan en dat bevalt prima. 

Beste Hans, dat is inderdaad waar, die ruiten worden altijd op maat gemaakt. Bedankt voor de profieltip, ik zal inderdaad eens zoeken naar een leverancier in NL  en dan het glas ter plekke kopen.

Die drie pandjes konden in 1988 pas gerestaureerd worden nadat de eigenares, die de ruïnes al in 1965 gekocht had, een belendende ruïne  van 30 m2 bij had kunnen kopen die de bouwer als stort kon gebruiken. Niemand had tot dan toe zin gehad om alle overtollige bouwrommel, stenen enz, weer af te voeren. Ze hebben die dieper liggende ruïne zeker 2 meter hoog afgevuld. Ook ín een van de pandjes is beneden een muur gemetseld waarachter een hele vracht stenen is gedeponeerd. Een buurman vertelde me dat zijn zoon iets verder omhoog ook een stuk ingestort huis had hersteld, en elke steen omhoog had moeten zeulen omdat die allemaal naar beneden waren gerold mijn huidige tuin in. Het niveauverschil is meer dan twintig treden van de trap die daar bij wijze van steegje funktioneert. Maar ja, stevige jongens, die Galliërs.

Dolf

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#4 Geplaatst: 2008-11-23 13:13:09

Je kunt, in Nederland in ieder geval, bij diverse leveranciers dubbelglas panelen bestellen die ze dan op maat maken. Ze hebben al HR++ (met Argon gevuld of zo) glas van 4 milimeter: met een beetje mazzel kun je die in je bestaande kozijnen kwijt en hoef je alleen smallere glaslatjes te halen ;-)

Ik vind het veel mooier dan voorzetramen omdat je er eigenlijk niks van ziet. Hier 'olland heb ik het laten doen in een groot herenhuis ivm straatlawaai. Staat fabeltastisch! 

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#5 Geplaatst: 2008-11-23 14:13:44

Even een zijstap naar aanleidning van je verhaal over de volgestorte ruine. Wij wonen ook steil, hoewel wel benaderbaar met materieel. Ook wij hadden een enorme hoop puin en stelden ons hardop de vraag hoe we dat zouden afvoeren. Onze restaurateur, op dat moment aanwezig voor restauratie aan de natuurstenen muren, opperde dat we wellicht ooit een terras zouden willen maken. In tegenstelling tot onze terrassen in NL zijn hun terrassen gevuld met puin. Wij hebben nu ook een 'puindump' in de tuin, bedoeld om ooit onze terrassen mee te vullen. Wellicht kun je het puin uit de ruine dus ooit nog aanwenden...

Kleine