Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

isolatiemateriaal muisbestendig

Auteur Bericht

avatar#3079
robert2cv
Berichten: 33
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2008-11-24 08:15:38

Bonjour,

Ik ben op zoek naar een isolatiemateriaal dat muizen niet gebruiken als woonplaats. Het isolatiemateriaal komt tussen de gipsplaten die de wanden gaan vormen en bovenop het plafond van de badkamer.

Heeft iemand tips en/of ervaringen?

Dank en gr.

Robert2cv

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2008-11-24 11:02:16

Robert,

Bij mijn overburen wordt door een bouwbedrijf een hele zolderverdieping bewoonbaar gemaakt. Slaapkamers etc. Met de standaard glaswoldekens. Wel wordt er stevig gewerkt aan verdedigingslinies tegen alles wat tandjes heeft en graag van de warmte wil genieten, of isolatiemateriaal in permanente bruikleen mee naar het eigen nest mee zou willen nemen.

  Alle spleten tussen muren, muren en dakrand, alles maar dan ook alles wordt dichtgemetseld, met daarin verwerkt een metalenstrip. Als een soort wapening in beton. Een centimeter of 8 breed, geperforeerd, zodat er allerlei zeer scherpe driehoekige puntjes uitsteken, heel dun gegalvaniseerd blik. Als ze daar hun tanden inzetten moeten ze naar de tandarts. In stroken verkrijgbaar met als naam: grillage anti rongeurs.

  Verder zijn de plafonds van de diverse vertrekken - in feite een schoenendoos constructie onder een imponerend groot dak met dito eiken spanten - dubbelwandig uitgevoerd. Wanden het bekende metalen profielensysteem, met gipsplaat aan beide kanten en glaswol daartussen. Het plafond is uitgevoerd als een sandwich: de 15 à 20 centimeter isolatie is aan de bovenkant afgedekt met een vloer van plaatmateriaal. Of daarbinnen nog een tweede verdedigingslijn is in de vorm van een soort fijnmazig kippengaas als verpakking van het isolatiemateriaal, dat heb ik bij de bezichtiging niet gevraagd. Doe ik de volgende keer. Waarschijnlijk kun je met de diverse soorten hoekprofiel uit de stukadoorsbranche als je daar nog wat van hebt liggen ook heel wat gaten en spleten dicht maken. 

  Tot nu toe bij de Brico zaken nog geen reclame gezien voor muisbestendig isolatiemateriaal. 

Rob van der Meulen

 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2008-11-24 14:43:17

Rob en Robert,

ik ken ook geen muisbestendig isolatiemateriaal.

Die grillage anti rongeurs en 'verdedigingslijnen' in de vorm van kippegaas en metalen vliegengaas zijn OK, vooral ook omdat zij beluchting toelaten.

Christian von Klösterlein 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2008-11-24 14:54:58

Hennepwol of thermofloc.

Ga hier eens lezen.

avatar#6418
marc-o-brico
Berichten: 0
Reacties: 21

#4 Geplaatst: 2008-11-24 17:19:19

dag zanna

een goed adres zo te zien.

zo'n leverancier zoek ik in de auvergne!

de laatste jaren heb ik een huis gebouwd met buitenmuren van hout, strobalen, kalk en leem. de binnenmuren en vloeren zijn allen geïsoleerd met natuurlijke materialen als houtwol en cellulose.

dit bevalt vele malen beter dan glas- of steenwol. niet enkel voor de verwerking maar zeker om in te wonen.

toch zou ik deze materialen ook zeker muisvrij detailleren!

ook in de natuurlijke isolatiematerialen zullen muizen namenlijk graag nestelen.

amicalement

marc

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#5 Geplaatst: 2008-11-24 21:18:01

Wij zaten aan tempex te denken. Wordt dat ook al opgegeten?

KLeine

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2008-11-24 22:31:58

Kleine,

  Wanneer je bij het onderwerp "Winterklaarmaken" leest wat er zo al op het verlanglijstje staat van de rongeurs, dan weet ik nu al wat het lot van tempex zal zijn. Een interessante tip voor muizen die à liberté ergens in Frankrijk uit eten willen gaan of als kleine bricoleurs hun eigen bedjes gaan bouwen.

Rob

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#7 Geplaatst: 2008-11-25 19:38:00

Rob,

ik zie wat je bedoelt. Klinkt niet goed. Geen tempex dus, maar ook glasvezelwol. Nu hebben wij gipswanden die om heel veel chevrons en pannes heen gaan. Gaten te over voor het muizengedierte om zich toegang te verschaffen tot de tussenruimte.

Hoe is het leven als je geen isolatie tussen twee gipswanden plaatst? Want die ijzeren klauwtjes die eerder in dit draadje geplaatst werden zie ik als geen optie...

Kleine

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2008-11-25 20:14:22

Kleine,

  Dat hangt er maar van af welke eisen je aan comfort stelt. Een behagelijke temperatuur, en ook nog iets aan geluiddemping. En welke functie deze gipswanden vervullen. Voorzetwandjes met daar achter een ouderwets dikke muur van een halve meter of meer? Of scheidingswandjes in een ruimte die al naar de zijmuren toe en aan de plafondkant geïsoleerd is? Op zolder, onder een verder niet geïsoleerd pannendak?

  Onze slaapkamer - een goed geïsoleerde schoenendoos constructie op wat vroeger de graanzolder was - kan zomers toch onaangenaam warm worden. Zonder isolatie zou dat betekenen dat je beter maar in een cave of in een tentje in de tuin zou kunnen gaan overnachten. En 's winters zou je zonder isolatie kunnen blijven stoken.

Op zoek naar een stukje van de elektra bedrading daar helemaal boven bij mij zag ik dat de lagen glaswol daar niet afgeschermd zijn, vandaar mijn interesse in de aanpak bij mijn overburen. Dat glaswol ligt er denk ik al een jaar of twintig, en er zullen in de loop der tijd wel eens wat plukken zijn meegenomen door deze en gene muis, mulot, loire en noem ze maar op, maar het zag er al met al nog redelijk intact uit. Wanneer je met katten of gif en vallen de populatie aan knagers wat onder controle kunt houden, niet al te veel fruitbomen vlak bij het huis hebt, en toch zoveel mogelijk al te makkelijke toegangswegen blokkeert, dan denk ik dat je zeker niet op je comfort moet gaan lopen te bezuinigen uit vrees voor ongedierte.

Maar wanneer je nu bezig gaat met het van de grond af opbouwen van nieuwe kamers en scheidingswandjes, dan doe je er verstandig aan meteen rekening te houden met het soort passieve verdedigings-maatregelen zoals eerder omschreven.

Over de isolatietechnische eigenschappen en verwerkingsvriendelijkheid van resp. tempex en de andere isolatiematerialen laat ik graag het woord aan anderen op dit forum. Knaagtechnisch zal het voor de muizen geen verschil maken.

Rob van der Meulen

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#9 Geplaatst: 2008-11-26 23:15:52

Korte situatieschets: het gaat om een zolder van een huis en pierres. Vloer van plancher met beton. Volledige charpente in zicht. Geisoleerd pannendak. Muur voor ca. 60 cm in zicht, wordt daarna dak en komt deels achter knieschot, al dan niet te isoleren. Deze zolder wordt door gipswand in tweeen gedeeld: gipsplaten op metal stud in A-vorm, het dak volgend. Omdat wij steunbalken voor het muuranker over de hele zolder hebben lopen gaat deze gipswand door nogal wat balken (7 x 7), waardoor er mijns inziens heerlijke gaatjes in het gips ontstaan waar je als muis doorheen kunt kruipen; althans dat denk ik als ik me probeer voor te stellen hoe het leven als muis is. Uiteraard proberen wij de gipsplaten zo exact mogelijk op de charpente te laten aansluiten, maar muizen gaan door erg kleine gaatjes... De platen worden nog gestuct, maar of dat alle gaatjes vult...

De twee delen van de zolder worden twee gastenslaapkamers. Onze primaire zorg is geluid, gevolgd door warmte. Erg nauw neem ik dat laatste niet, omdat de muren en pierres vooralsnog niet geisoleerd zijn en ik persoonlijk mijn vraagtekens zet bij de wenselijkheid om die muren te isoleren (dat is een ander onderwerp; hebben we het nu niet over).

Opties tot nu toe: muren hol laten (alle elctriciteitsleidingen lopen er doorheen. Creeert ook gaatjes). Muren isoleren met glaswol of isoleren met tempex, waarbij ik nu begrijp dat muistechnisch die laatste twee om het even zijn.

Wij wonen aan de rand van een dorp, maar wel met enige fruitbomen in de tuin. Een poes is geen optie, omdat het een vakantiehuis is. De straat heeft wel een poes...

Kleine

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#10 Geplaatst: 2008-11-26 23:53:19

Kleine,

  Muistechnisch gaan tempex en glas/steenwol waarschijnlijk gelijk over de finish, maar akoestisch gezien niet denk ik. Die twee laatste soorten lijken me in dat opzicht beter, en bovendien wat gemakkelijker te verwerken. Je moet tempex platen wel op de millimeter nauwkeurig afsnijden om geluidslekken te voorkomen. En dat herinner ik me nog toen ik al meer dan dertig jaar geleden zelf daarmee aan de slag ging: je hebt lucht- en kontaktgeluid, zwevende plafonds, buigslappe voorzetwanden, en vooral ook massa (12,5 mm plaat voor de wanden en geen 9,5 mm) kan een hoop doen. En verder - maar dat is eigenlijk niet een steekhoudend argument - bij dit soort wandkonstrukties zie ik standaard de glas/steenwol aanpak.

Glas- en steenwol zijn behoorlijk hittebestendig, denk dat tempex vanuit een oogpunt van brandveiligheid stevig lager scoort (smeltende druppels en grote rookontwikkeling).

  Verwacht overigens geen wonderen op akoestisch gebied: zo'n tweezijdig gipswandje met glaswol er tussen is wat de geluidswering betreft te prefereren boven muurtjes van gipsblokken of holle steensoorten, maar het blijft toch gehorig. Zeker als er geen stads- of vliegtuiglawaai is om de geluiden in huis te maskeren.

  Wat die zwakke verdedigings plekken bij de passages en aanluitpunten van gipsplaten en balken betreft: tot nu toe hebben de muizen langs die in principe zwakkere punten nog nooit het lef gehad ons huis binnen te komen. Het is overal "zuigend" bevestigd en afgewerkt, dat scheelt natuurlijk. Dat ze zich tegoed gedaan hebben aan allerlei oliesoorten in het atelier kwam door een stevige spleet tussen plafond en de laatste draagbalk. En die is nu dicht.

  Zou ik het zelf nu nog moeten aanleggen, dan zou ik van stukken grillage anti rongeurs (misschien ook in hoekprofiel verkrijgbaar) aan de niet-zichtzijde van de gipsplaten een soort metalen steunkraagjes rondom de balken bevestigen. Mocht de boel dan ooit wat gaan werken, krimpen of schuiven, dan levert dat nog steeds geen doorgang op.

Rob van der Meulen

 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2008-11-27 08:17:20

Als  aanvulling op Rob voor wat betreft de doorgangen bij de balken:

Grote platen zijn bij de doorgang van balken nooit echt goed passend te maken. Dat is hetzelfde verhaal als bij de met plaatstaal bekleedde industriële isolaties.

Daar worden de gaten iets ruimer uitgesneden en dan komt een rosetje om de buis of andere uitstekende delen.

Dit trucje is ook bij balkdoorvoeren door gipsplaten toe te passen. Een kragje of rozet op of onder de plaat rond de balkdoorgang plaatsen. Als die eronder geplaatst wordt, dus rond de balk, en natuurlijk voor het plaatsen van de grote platen, zou die van hout kunen zijn en de gipsplaten kunnen erop vastgeschroeft worden. Na het plaatsen van de gipsplaten zou men ook kraagjes van multiplex of gipsplaat op de grote platen kunnen zetten. Gedeeltelijk een kwestie van smaak.

Heel kleine naden (3 - 5mm) heb ik met siliconekit acrylaatkit dichtgesmeerd. De kit iets ingedrukt, dan een gips- of Alabastine-laag erover, en alle sis goed te verven.

Maar, dit alles is de afdichting aan de woonkant. Ik zou veel mer bang zijn voor muizen die van de andere kant komen, van het dak dus. Als er een pan gebroken is of scheef ligt, of als het dak niet perfect op de muurkroon aansluit ...  Daar zou ik me zorgen om maken, daar zou ik gaas of les grillages anti rongeur aanbrengen. Heb ik overigens nog niet gezien, ik heb waar nodig twee lagen kippengaas met daartussen metalen vliegengaas vastgespijkerd, toch de volgende keer in LDF bij Weldom of een andere brici kijken.

Christian von Klösterlein

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#12 Geplaatst: 2008-11-27 08:49:19

aangezien onze eerste poes is teruggevonden in deurmatvorm op de straat, en de twee daarna het beter dachten te bekijken door zich als voldane dames op de gladgestrekken bedden die voor onze gasten bedoelt zijn uit te strekken, terwijl cobus met zijn muzenleger ons terrein ondermijnt met gaatjes en gangen, heb ik me gepanserd tegen de muizerij.

eerst dacht ik er goed aan te doen met fromage hollandais ver van mijn bedje, echter het mocht niet baten, de kermis en jaarmarkten op de zolderplanken werden overvloedig door de vierpotige bezoekertjes bezocht en cobus scheen er een genoegen in te hebben mij te pesten door als maar meer familie leden te maken of uit te nodigen, dat laat ik in het midden.

onze bouwkunst diende aanpassingen, drastische aanpassingen wel te verstaan.

ik heb alle gipswanden dus niet gebouwd met aluprofielen maar met houten balken, daar underlayment platen tegenaan geschroefd waardoor ik fatsoenlijk een lampie of schilderij op kan hangen, zelfs een kast, en daar de gips tegen aan.

zo heb ik A. een stevige muistechnische wand want door alleen gipsplaat vreten ze ook heen., B. een goede acoustische en thermische isolatie, en C. ik kan ophangen wat ik wil zonder dat de gaatjes uitlubberen.

de platen kunnen perfect uitgezaagd worden om de balken heen met een decoupeerzaag.

maar ja, hoe teken je dat nu af ?

ik zal je wat verklappen;

neem een plaat van een mm of 5, niet te groot 1x1mtr is goed.

neem een lange lat en zaag aan een kant een punt.

schroef de plaat op de balken ergens tegen een rechte kant, (de plaat is een copieerplaat) bijvoorbeeld op de vloer tegen de hoek.

nu zet je de lat tegen de plaat met de punt tegen de balk, stevig vasthouden, een lijn langs de lat trekken op de plaat met een potlood, en een dwarslijntje zetten op de lat én de plaat.

verschuif nu de lat, markeer een nieuw punt, trek een lijn en zet het dwarslijntje op het zelfde punt als die op de lat al stond.

verschuif de lat, herhaal, herhaal herhaal.(ondertussen kijken tientallen kraaloogjes je vanaf de zolderbalken aan, maar laat je niet aflijden)

zo ontstaat er op de 5mm plaat een lijnenspel die kriskras door elkaar heen lopen.

nu leg je de plaat op een gipsplaat, hoeken gelijk, je pakt de lat, legt deze op de eerste lijn, dwarslijntje gelijk, puntje bij de punt van de lat.

herhaal herhaal, en als je alle lijnen hebt gehad heb je nu een gipsplaat met allemaal puntjes, (cobus tikt met zijn pootje tegen zijn voorhoofd en kan een waardering niet onderdrukken, koppie koppie) trek de lijnen tussen de puntjes, uitzagen, plaat past als een p in een w.

het meest muistechnisch systeem, ik hoor ze al roepen in de vrieskou, laat ons erin !!!!

overigens zijn onze kippen ook verzot op tempex.

 

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2008-11-27 09:06:32

cees,

helaas (of gelukkig?) hebben wij hier niet de mogelijkheid om afbeeldingen te plaatsen.

Maar wat jij met veel woorden beschrift lijkt erg op mijn werkwijze bij het aftekenen van een niet-rechte muur op een plaat.

Vivent les bricoleurs inventives!

Christian von Klösterlein

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#14 Geplaatst: 2008-11-27 09:45:46

helaas nee, crsitian, het is niet hetzelfde.

wij gebruiken dit in de jachtbouw waar alles rond en krom is, en -hoe stom ben ik geweest- er is zelfs een slimme vogel geweest die er een computergestuurd apparaatje van heeft gemaakt.

ik kan eventueel een afbeelding naar jou prive sturen om het toe te lichten ?

cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#15 Geplaatst: 2008-11-27 09:59:23

Hoezo geen afbeeldingen plaatsen?

 

Gaat heel makkelijk hoor (not!!)

Heel omslachtig maar het kan wel:

1)  invoegen tabel (knopje naast U)

2) In het pop-up scherm de gewenste waarden opgeven (kolom op 1 en rij op 1 zetten is al voldoende)

3) Dan in het tablad "geavanceerd" bij "achtergrondafbeelding" de url invoegen van de afbeelding die je wilt plaatsen (kan via copy/plakken of in FireFox ctrl+v voor plakken)

4) Dan moet je in je bericht mogelijk nog de "grip handels" van de tabel verslepen om de afbeelding in zijn geheel te tonen anders krijg je dit:

 

En als je te ver sleept (of het aantal rijen en kolommen op meer dan 1 zet) krijg je dit:

 

zo zie je maar; "piece de gâteau" <-niet dus, maar met wat geduld kan het wel ;-)

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#16 Geplaatst: 2008-11-27 10:09:16

dus jij zit achter die vermenigvuldiging op mijn zolder hans !

;-)

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#17 Geplaatst: 2008-11-27 10:21:53

:-)

Tja en als je zo'n foto ziet zou je zo'n beestje toch geen haar willen krenken toch?

(tot je merkt dat heel je elektrische installatie aan gort geknabbeld is!!)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2008-11-27 13:21:56

Hans,

dat met die tabellen met achtergrondafbeelding is toch errug ingewikkeld!

Gelukkig kan ik een hyperlink naar mijn webalbum leggen.

Ieder zijn meug.

En Cees:

Jouw methode is inderdaad de multidimensionale meer ontwikkelde stap van mijn eendimensionale truc .

Christian v.K.

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#19 Geplaatst: 2008-11-28 14:48:32

Na deze muizenuitstap toch weer terugkomend op het oorspronkelijke onderwerp: dank voor jullie reacties. Ik zal wat maatregelen treffen aan de verticale zijkanten. De gaten en uitsparingen zijn inderdaad altijd zuigend, want anders gaat de plaat gewoon over. Randjes en rozetjes erop qua afwerking vind ik wel erg simpel (ik vroeg me al af hoe loonwerkers dit arbeidsintensieve klusje zouden doen, maar nu weet ik het).

ik begrijp dat acrylkit + stuc ook werkt. Somberder word ik van de mededeling van een muizenkolonie die door de gipsplaat heen vreet. Dan hebben alle genoemde maatregelen totaal geen nut meer.

Ik ga voor glaswol, muizen of niet en dat de mensen elkaar dan wat horen, dat is dan zo. Het is en blijft een vakantiehuis...

dank, Kleine

avatar#4549
cass
Berichten: 7
Reacties: 35

#20 Geplaatst: 2008-11-30 14:58:57

Kurk?

avatar#4549
cass
Berichten: 7
Reacties: 35

#21 Geplaatst: 2008-11-30 15:02:31

Om preciezer te zijn, ik las op de website van lamaisonduliege o.a. het volgende: "le liège résiste aux insectes et aux rongeurs". Er bestaan isolatieplaten van kurk.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#22 Geplaatst: 2008-12-01 08:55:07

Robert,

Misschien een beetje als mosterd na de maaltijd, maar toch nog enige suggesties:

1) Men claimt dat knaagbeestjes zoals muizen niet gesteld zijn op hennepvezel. Dat wordt breeduit rondgeadverteerd door de fabrikanten en leveranciers van isolatiemateriaal op basis van hennepvezel oftewel "isolation au (fibres de) chanvre". Het is ook nog eens milieuvriendelijk en bevordert een gezond binnenklimaat. Zie voor meer informatie bijvoorbeeld hier.

2) Zoals ik reeds meerdere keren op dit forum heb gemeld ben ik persoonlijk niet gesteld op gipsplaten, zeker niet in traditioneel gebouwde huizen. Zo'n oplossing als Cees aandraagt, dus de wand zelf op basis van houten raamwerk met underlayment en het gips als afwerking, spreekt mij dan ook buitengewoon aan. Een mogelijk alternatief zou kunnen zijn, het gebruik van gasbetonblokken oftewel "beton cellulaire". Okee, je moet "metselen", maar het is een stuk gemakkelijker dan het lijkt. Toen ik het eenmaal gebruikt had was ik overtuigd. Geen zorg meer over gipsplaat die nat of vochtig wordt of opgevreten door ongedierte of sneuvelt als je er iets aan ophangt. Wellicht het overwegen waard?

Oh by the way, ik heb geen aandelen in de gasbeton industrie :-)

Salutations, Jos

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#23 Geplaatst: 2008-12-02 10:54:30

Je kunt underlayment of om het even welk houtproduct niet afwerken met gipspleisters.

Of je moet het geheel voorzien van gaasnetten en helemaal afsluiten met isolerende voorstrijk.Maar dan nog is het af te raden.

underlayment voor de stevigheid en daarover gipsplaat om te stucen is wel een oplossing.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#24 Geplaatst: 2008-12-04 16:08:04

Sorry voor de late reactie,

Het meest muisbestendige isolatiemateriaal is volgens mij glasschuim.

Googelen op foamglass, of met één s als merknaam, ik weet Wim dit is op het reclame maken randje.

Glasschuim is tevens enorm drukbestendig en volstrekt onbrandbaar en het kan tegen extreem hoge temperaturen.

Het wordt eigenlijk alleen in de industrie gebruikt.

Maar ja wel de platen goed aaneensluiten want anders kan er nog steeds een muis door.

Rob van der Veer