Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

afwerking parpaings

Auteur Bericht

avatar#3079
robert2cv
Berichten: 33
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2008-12-01 19:07:22

Bonjour,

Ik zou graag op een simpele (lees snelle) manier een wandafwerking willen hebben op parpaing. Het hoeft niet glad te zijn, mag best ruw zijn. Zelf dacht ik aan een crepi en deze smeren op parpaing, kan dit en wat is het effect? Watvoor voorstrijkmiddel zou je dan nodig hebben?

Uiteraard sta ik ook voor ook open voor andere oplossingen cq ervaringen.

Dank en gr.

Robert2cv

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2008-12-01 19:26:52

crepi kan hoor, voorstrijk niet per se nodig. afhankelijk van welke aanbrengtechniek je gebruikt (gooien, spatten, blokkwast, roller, plamuurmes, vlakspaan, etc.) krijg je een bepaalde ruwheid, patroon en kleur (de techniek heeft een licht effect op de kleur).

parpaing even natspuiten van te voren voor het aanbrengen van de crepi anders zuigt deze teveel.

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#2 Geplaatst: 2008-12-01 20:29:20

parpaings stucken met Rotband of andersoortig gipsmengsel kan ook, afhankelijk hoe veel je moet uitvlakken.

als het erg glad is kun je ook gelijk afwerken met glasvezelbehang. Dit is later in iedere kleur te latexen.

vrgr

plb

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#3 Geplaatst: 2008-12-01 23:44:17

Als je de buitenkant bedoelt dan zou ik de 'snelle' éénlaagsafwerking om esthetische redenen toch nalaten. Je blijft er namelijk de naden (porositeitsverschil tussen parpaing en voegmortel, ook na opdrogen, veroorzaakt dit) en -zelfs vrij kleine- oneffenheden doorheen zien, hoe dik de laag en hoe grof of fijn het 'tranenpatroon' ook is. Ik spreek uit eigen ervaring. Persoonlijk ga ik mij daar op een gegeven moment toch aan ergeren.Wil je dat vermijden dan moet je toch de zaak eerst afstuccen (enduit, gewoon een of ander soort mortel, de keuze van de ingredienten hangt van de situatie af; cementbasis = waterdicht en dampondoorlatend, kalkbasis laat de muur ademen maar beschermt niet zo goed tegen waterdoorslag) zodat de vlakken geegaliseerd zijn (hoeft niet eens zo superglad te zijn, de crépi maskeert dat wel) en pas daarna met crépi afpleisteren. Kost wat tijd en geld extra maar dan heb (of zie..) je ook niks. Onder de crépi, bedoel ik. Crépi...putz noemen we dat in Nederland sinds er de Hornbach is...;-). Voor die tijd heette het, meen ik, hechtpleister. Toch?

Van binnen eigenlijk hetzelfde verhaal in het geel, rood of goud. Als het zichtbaar blijven van de onderliggende structuur  je niets uitmaakt dan kun je de gipspleisters e.d. gebruiken, anders eerst stucplaten o.i.d. aanbrengen en dan pas Rot-, Gelb- of Goldbanden. Kies je voor die laatste materialen dan zou ik Knauf uit NL halen (in FR niet of nauwelijks te vinden en als je het vindt dan heel wat duurder dan bij de Gamma's), vergelijkbare pleisters uit Franse bron vind ik kwalitatief stukken minder en ook lastiger om te verwerken. Ze drogen namelijk allemaal veel te snel zodat je -als amateur- forse zichtverschillen krijgt.

Ivo

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2008-12-02 09:41:10

Ik heb deze twee extremen gezien:

A. Een professionele façadier heeft een buitenmuur eerst van een crépi d'accrochage (hechtpleister, Haftputz) voorzien en dan met een mortier de finission afgewerkt, op cementbasis omdat het buiten was. Na het drogen (twee weken) was niets, maar ook helemaal niets meer van de muurstructuur te zien.

B. In een brico heb ik een demonstratie van een verfspuit met minicompressor gezien. De demonstrerende promotiverkoper heeft hiermee ook een erg dunne crépi décollable op een mur en parpaings aangebracht. Het resultaat na compleet drogen heb ik niet gezien.

Wie mij kent weet welke methode ik bij mijn binnenmuur van parpaings (10cm) zou gebruiken. Voor wie van Gründlichkeit houdt, nietwaar Ivo?

Christian von Klösterlein

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#5 Geplaatst: 2008-12-02 19:30:36

Bestimmt ;-), Christian. Gründlich ist gut, nein, gründlich ist besser.

Ik heb mijn parpaing-muren (in NL heet het geloof ik B3) dus eerst van een laag stuc voorzien en daarna van een laag crépi met een tranenpatroon. Voor stuc gebruik ik voorgemixte mortier op cementbasis, van het -Duitse- merk Maxit Mur, in zakken van 40 kilo, bij de professionele bouwmaterialeboer te koop voor iets van 7,50 euro per zak (goed voor iets van 2 m2, met een laagdikte van 1-1,5 cm). Muur behoorlijk bevochtigen (tuinslang op nevelstand) voor het stuccen, anders zuigt het teveel en valt de stuc er weer af.

Als ik de betonmolen hanteer en daar los zand en cement en zo in mik in voor een molen gangbare hoeveelheden (1 zak zus, 2 zak zo, zoveel emmers water) dan is het te veel voor mijn werktempo en zijn de ladingen droog voor ze op de muur zitten. Ik kan natuurlijk ook kleinere hoeveelheden aanmaken maar dan is de betonmolen een beetje overkill, plus dat het lastig wordt en teveel tijd kost om het allemaal goed af te wegen. Nu kan ik met een elektrische betonhandmixer per keer zoveel aanmaken dat ik net genoeg heb voor mijn opsmeertempo en dat alles erop gaat voor het droog is. Dat correspondeert met een halve zak per keer. Wel zo makkelijk, plus handiger dan los zand en los cement als je 2 verdiepingen hoog moet wezen. Molen is weer verkocht, handmixer voldoet perfect. Kost weinig, iets van 70 euro bij de Makro, wel een forse van minimaal 1600 watt kopen.

Crépi wordt aangebracht met een roller met zeg maar kleine kratertjes erin, daar krijg je die tranen van die de oneffenheden van het stuccen zo fijn maskeren. Want, langzaam als ik ben, ik krijg een complete muur niet in een dag gestucc-ed en dan zie je altijd de overgang tussen het (al uitgeharde) stukje van gisteren en dat van vandaag. Vandaar dat werkje erin. Rollers overal te koop, bij Leclerc vreemd genoeg het goedkoopst (50% minder dan de Brico) en prima kwaliteit. Dat rollen gaat trouwens in een noodtempo.

Ivo