Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

ziektenkostenverzekering

Auteur Bericht

avatar#5188
stephane84
Berichten: 4
Reacties: 10

#0 Geplaatst: 2008-12-01 22:08:31

Vanaf 1 januari zal mijn vrouw als "assistanat" werken bij een kinesitherapeut (dus nog niet als associé).

Ikzelf zal nog een tijdje werkloos zijn hier in Frankrijk.

Hoe  moeten wij ons verzekeren tegen ziektekosten? Bij wie moeten wij als eerste aankloppen?

Nu zijn wij nog tot het eind van het jaar vezekerd via een Nederlandse verzekeraar.

Ik zie namelijk door de bomen het bos niet meer.

Alvast bedankt voor de reacties.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2008-12-02 14:26:06

Wat betekent "assistanat" ? Stagaire en onbezoldigd? Als uw vrouw in loondienst komt is het piece of cake. Zij ontvangt van haar employeur een " déclaration d'embauche" waarop een SIRET nummer staat en daarmee gaat zij naar de CPAM, de plaatselijke secu. U, als ayants droits, wordt dan meeverzekerd maar u moet wel kunnen aantonen dat u geen inkomsten heeft in FR. Dat kan nu nog niet want u woont nog buiten FR. Wel geboorteactes en zo meenemen. Alles staat feitelijk op www. ameli.fr.

Heeft u vrouw geen echt dienstverband dan wordt het lastig. Men kan particulier wat afsluiten. Zie berichten hierover op het forum en op de website. Of nog wat langer verzekerd blijven in NL en pas later uitschrijven. Heeft u een WW-uitkering in NL? dan kan deze drie maanden voortgezet worden in FR. Staat ook allemaal op deze site.

Ingrid

avatar#5188
stephane84
Berichten: 4
Reacties: 10

#2 Geplaatst: 2008-12-02 17:35:14

Beste Ingrid,

Assistanat betekent dat zij in pricipe voor haarzelf werkt, maar werkt op basis van 70/30.

30 % van de opbrengst levert zij in bij de eigenaar van de praktijk.  Oftewel werkt men als "assistanat" oftewel werkt men als associé (als maat in een maatschap).

Ikzelf heb geen WW uitkering uit Nederland. Ik had een jaar ontbetaald verlof en heb nu mijn baan  opgezegd.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2008-12-02 17:50:10

Ik begrijp het. Loondienst leek me al zo raar want dat mag namelijk niet bij vrijgevestigde (para)-medici. Dit betekent dus dat ze een "professionnel libéral" is. Zij zal zich dus officieel gaan vestigen. Dus wat de carte vitale betreft moet zij dan naar de URSSAF en de caisse autonome de retraite voor de kiné wat betreft pensioenopbouw etc. ook dan zijn gezinsleden meeverzekerd.

Op www. ameli.fr  en dan bij professionnel de santé/kiné dan vind je alles over hoe je je moet vestigen. De erkenning van het diploma kan lang duren dus vroeg erbij zijn. Dat moet bij de ordre des masseurs-kinésitherapeut.

Succes

Ingrid

avatar#5188
stephane84
Berichten: 4
Reacties: 10

#4 Geplaatst: 2008-12-02 19:07:46

Beste Ingrid,

Dank je wel. Mijn vrouw heeft al een tijdje de erkenning binnen en zal zich inschrijven bij de ordre. Ik heb bij amelie.fr rondgeneusd en ik heb al heel wat antwoorden gekregen.

Bedankt voor de tip.

Steven

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#5 Geplaatst: 2008-12-02 23:30:54

Ik ben als professionel liberal werkzaam, al een jaar. Dan heb je te maken met de RSI. Ik heb na 1 jaar een carte vitale gekregen, moet hier en daar toch nog rekeningen zelf betalen en krijg nooit het bedrag terug van de verzekering. Mijn partner meeverzekeren is ook al een lijdensweg. Ik wens de briefschrijver heeel, heeel veel sterkte en heel veel geduld. Wordt gewoon nooit ziek, of zorg voor een leuk sommetje op een spaarrekening...Dit

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#6 Geplaatst: 2008-12-03 08:35:34

Voor een aantal beroepen in de gezondheidszorg val je onder het régime d'Assurance Maladie des Praticiens et auxiliaires médicaux conventionnés (ou régime des P.A.M.C.). Dus Dit, het kan best meevallen. Het verschilt per departement. Maar ik kan ook bevestigen, als gesalarieerde, dat het drie maanden geduurd heeft vooralleer ik de carte vitale had. Voor mijn man, met " droits venant de l'étranger" heeft het 8 maanden geduurd. Vaak krijg je wel een uitdraai mee dat je al verzekerd bent maar nog niet het fraaie groene kaartje in handen hebt. Zelfs met een verhuizing van het ene naar het andere departement, je verandert tenslotte van Caisse, moet je soms maanden wachten. En echt, ze nemen je carte vitale in tot de hele boel overgeschreven is.........................Ingrid

avatar#7699
jaapen kitty
Berichten: 1
Reacties: 5

#7 Geplaatst: 2010-03-20 17:39:50

Ik ben bezig me te laten registreren als auto-entrepeneur (activité libérales). Sindskort kun je je als Nederlander onder dit systeem inschrijven en hoef je (nog) niet officieel in Frankrijk woonachtig te zijn. Voor de betaling van de sociale lasten ben je aangewezen op de URSAF en voor de ziektekosten op de RSI. Mijn vraag is nu, wat bedraagt de premie van deze basisverzekering.

Hartelijk dank voor elke reactie!!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2010-03-21 21:35:38

Nee, zo gaat het niet. Je werkt bij het statuut van auto-entrepreneur met vaste percentages (belastingen en sociale premies). Het hele verhaal is hier te vinden.

Wim