Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Fijn land, dat Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2008-12-02 10:11:53

Fijn land Frankrijk, zelfs in deze grijze decemberdagen die je vooral binnenshuis actief laten zijn. Je leest weer eens een boek, een krant en je kijkt naar de Franse televisie. Er gebeuren veel zaken in dat geliefde Frankrijk. Oud-premier De Villepin verklaart openlijk de verbale oorlog met president Sarkozy over een smaadaffaire rond vermeende smeergelden, de nieuwe socialistische partijleider Aubry heet haar rivale Royal van harte welkom in het partijbestuur als de laatste in ieder geval de gekozen koers in het vermolmde partijapparaat verkiest te volgen. Ach ja, dat zijn van die zaken die het beleven van de Franse politiek een wat mediterraner aanzien geven en niet indringend doen verlangen naar het optreden van een Balkenende, Donner, Verdonk, Vogelaar en ander sneu volk uit de lage landen. Maar Frankrijk kan de Bataafse gast ook teleurstellen als het gaat om zaken die beschaafde noorderlingen afschuw inboezemen. Het is koud en de eerste zes doden onder het volkje van de dak- en thuislozen zijn al weer gevallen. De incidenten zijn kleine berichtjes waard in de krant en er is wat politiek gebakkelei of bij een temperatuur van min zes graden deze SDF'rs (sans domicile fixe) wel of niet in opvanghuizen moeten worden gestopt. Voorts is het bijna dagelijkse kost om te lezen dat een jeugdige gevangene zich heeft opgehangen in zijn cel. De gevangenissen zijn overvol en het regiem aldaar wekt herinneringen op aan de de pest- en dolhuizen van weleer. Het meest bijzondere aan dit unieke Franse fenomeen is dat 'men' zich volstrekt niet druk maakt om deze mensonterende toestanden. Voorlopig hoogtepunt was de arrestatie vrijdag van een journalist die werd opgepakt om te worden verhoord in een smaadkwestietje uit 2006. De man werd 's morgens vroeg uit zijn bed gehaald, beledigd en tot tweemaal toe gedwongen zich uit te kleden en zich in zijn achterste te laten kijken. Zijn twee jonge zoontjes stonden erbij en keken er naar. Lichtpuntje in deze zaak is dat media en politiek zich nu wel opwinden en van het staatshoofd vragen zich ondubbelzinnig uit te spreken tegen de ontoelaatbaarheid van dergelijke procedures. Fijn land, dat Frankrijk, maar soms zou je ze.....

Wim

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#1 Geplaatst: 2008-12-02 10:50:28

Winterdepressie Wim?

Ik las laatst dat de Fransen ook heel hard de klappen van de heersende recessie te verwerken krijgen.

Werkloosheid het hoogst van alle EU-landen, economische groei het één na laagst en de autoindustrie op de rand van de afgrond...

Ik denk dat het een lange, bange winter wordt voor Frankrijk waarin de somberheid alleen nog maar donkerder wordt.

Het verhaal over die zuid-amerikaanse toestanden met die journalist is echt walgelijk!!

Zou het iets te maken kunnen hebben met Sarkozy's paranoide manie om de pers en media onder de duim te houden?

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#2 Geplaatst: 2008-12-02 12:56:23

Laat ik voorop stellen dat de media alles lekker aanwakkert aanwakkert want slechts een drugs of wapengevaarlijk persoon zal letterlijk en figuurlijk in zijn kont worden gekeken, of de heer in kwestie heeft gezorgd voor flink wat mediabelangstelling door te doen alsof, wat ik overigens ook graag doe ten behoeve van positieve publiciteit.
Over de daklozen en de mensonterende situaties kan ik alleen maar zeggen dat deze ook in Nederland gebeuren, echter het kikkerlandje heeft geen steden met miljoenen inwoners die tot diep onder de grond hun bestaan hebben, en zelfs deze mensen kunnen ten alle tijden terecht bij de daklozen opvang maar dat weigeren ze zelf.
Een zeker persoon vertelde me eens geen geld te geven aan bedelende daklozen daar ze geld hebben, ze moeten leren vechten voor hun bestaan en door ze het geld in hun handje te geven leren we ze juist nog luier te zijn (zit wat in)
De gevangenissen kan ik wat over zeggen, inderdaad, mensonterend.
Wel wil ik de kantlijn erbij zetten dat er ook wel wordt nagedacht alvorens je een daad uitvreet waardoor je in zo'n gebouw opgesloten wordt, dat kunnen ze in de Nederlandse hotels en omgebouwde cruiseboten niet zeggen ;-) (zit ook weer wat in)
Maar het is waar, ik weet er iets van omdat we een goede vriend hebben die directeur is van een bouwmaatschappij die onderlaatst drie brandnieuwe gevangenissen heeft opgeleverd, waaronder een in Roanne
We hebben onder zijn begeleiding de bajes bezichtigd, en op mijn vraag of het misschien voor een beroemde Nederlander mogelijk is een oude gevangenis te bezichtigen werd fluisterend geantwoord dat dit voor mij wel mogelijk was.
De jongste gevangenis is uit de tijd van Napoleon, en daar bedoel ik dan ook zo’n beetje de service, verwarming, en zeker ook de begeleiding en bewaking mee.
Zorg dat je er uit blijft staat in mijn geheugen gegrift.
Dat echter de krantenmagnaat op hardhandige wijze gearresteerd is heeft niets te maken met zijn schuld of onschuld, Sarkozy of wie dan ook, maar slechts alleen met de napoleonistische manier van  werken, macht, en invloed van de gendarmes.
Bij een arrestatie moeten klappen vallen, dat staat schijnbaar stoer.

Niet alleen de auto-industrie heeft te kampen met de recessie, ook de werven hier liggen nagenoeg stil.
In ons dorp is zo’n beetje iedereen werkeloos, dus je begrijpt wel hoe de sfeer hier is.
Mijn berekening is dat de echte klap pas gaat komen ná de kerst.
Waarom ? duizenden winkels draaien op het hoogtepunt van de kerst, net als er restaurants zijn die het hele jaar quit draaien maar met een francofolie het tiendubbele halen en daardoor het jaar weer goed afsluiten.
Kledingzaken die met de kerst in een week een omzet halen van twee maanden kunnen het zich niet permitteren dat deze hoop in rook opgaat.
Ik vrees met grote vreze.
En Royal, jammer dat deze dame het niet gehaald heeft maar een ding is toch wel duidelijk voor ons bataven, de fransen willen niet veranderen.
Zodra er ergens een minister zijn messen aan het slijpen is ligt het land al weer plat en zitten we met onze achterste weer in de zoveelste grève.
Ik blijf erbij, frankrijk is voor de liefhebber een mooi land, voor de arbeider echter een straf.

cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2008-12-02 20:49:59

Wim,

Wat betreft de SDF die overlijden in hun tent in het bos. Dat gebeurt ook in de zomer of voorjaar maar dàt staat niet in de krant. Ieder jaar is het weer een media-gebeuren met de Resto du Coeur die hun deuren weer openen. Ik sta er toch weer versteld van hoeveel associations zich bezig houden met de SDF en andere groepen in een "miserable" situatie. En ja, wij kunnen het niet laten: vergelijken met de Nederlandse situatie. En eerlijk gezegd: ik weet het niet. In een plaatsje als Mont-de-Marsan met nog geen 30.000 inwoners zien we ook overal in het centrum groepen zwerfjongeren met honden en anderen die buiten de boot vallen. Is het nu meer als in NL? Ik weet het niet. Ik kom te weinig in NL om er iets over te zeggen. Ook lees ik eigenlijk geen NL kranten behalve af en toe NRC op Internet maar die site heeft een zeer mager gehalte.  Ik zeg altijd maar, je kan beter SDF op Guadeloupe zijn. Altijd warm, altijd iets te eten. Vissen in zee en de mango's en fruit à pain (broodfruit) op straat.

De gevangenissen is een heet hangijzer. Ik was me er niet zo van bewust maar blijkbaar schrijft Amnesty International ieder jaar weer dat het ver onder de norm is. Zelfs kinderen van 12-13 jaar kunnen in de gevangenis belanden!

Wat ik wel opvallend vind is de makheid waarmee de Horeca in FR het rookverbod in café's accepteert. Wij zijn er dolblij mee, daar niet van. Maar als ik het geklaag hoor in NL en zelfs de Koninklijke Horeca bla bla minister Klink gaat afvallen omdat er niks gedaan wordt voor de kleine caféhouders. Tja... Ach, hier zit iedereen nog buiten te paffen ondanks 2 graden maar er zijn geen overtredingen. Dat is toch het cultuurverschil denk ik. Je gehoorzaamt. Maar, aan de andere kant. Het Franse volk laat niet met zich sollen: er kan altijd nog gestaakt worden, dat is de keerzijde.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#4 Geplaatst: 2008-12-02 23:22:40

Kop op Wim, het wonen in een bananenrepubliek heeft een groot voordeel: lekker warm en mooi fruit (bananen o.a.). Aan anderen: als je zelf door welke economise problemen dan ook zwaar getroffen bent, heb je nog steeds niet het (morele) recht om basisrechten van medemensen te schenden. Dit

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2008-12-03 07:58:48

Frankrijk is meer latijns dan we soms denken en er is minder "lberté, égalité en fraternité" dan we wensen. Dat uit zich vaak in "overreageren" zoals bij de oud-hoofdredacteur van de Libération. Overigens had deze geweigerd op oproepen om zich op het politiebureau te verantwoorden, en ja, dat is héél erg....

Ik zie het ook bij reacties op schokkende gebeurtenissen, zowel op mini- als macroniveau. Iedereen praat door elkaar heen, degenen met het grootste initiatief (of de grootste bek) doet wat -vaak symbolisch- en al snel verdwijnt het probleem op de achtergrond.

De huidige "crise économique" is ook zo'n voorbeeld. 14% minder auto's verkocht en iedereen zegt dat de automobielindustrie op z'n gat ligt. Bedrijven gebruiken dit als argument om iedereen massaal op vakantie te sturen en nogal wat mensen gedeeltelijk de WW in te sturen (inderdaad Cees, de ouvriers, de cadres blijven gewoon zitten). Zo raken ze mooi van productieoverschotten en ladingen vrije dagen af. De Staat mag miljarden bijpompen om verouderde bedrijven met obsoleet management overeind te houden. En de vakbonden hoor je ineens niet meer..... terwijl een crisis juist een uitgelezen moment is om een beetje de "ménage" te doen.

Allemaal verenigd tegen die éne grote vijand: de crise économique. Maar nadenken hoe het écht anders moet en kan? Ik zie het nauwelijks.

Angela Merkel had gelijk toen ze Nicolas Sarkozy niet wilde volgen in grootse en meeslepende maatregelen om de cirisis in Europa in te dammen. "Ga eerst maar orde in eigen huis maken" was de boodschap, denk ik.

Gaan wij ook doen. De kerstboom opzetten, het huis decoreren en buiten de lampjes ophangen. Lekker of er niets aan de hand is. En dan voor de open haard met "vin chaud"!

Steven

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#6 Geplaatst: 2008-12-03 11:28:54

Even inhakende op dat rookverbod:

De situatie in NL is echt zorgwekkend voor kleine cafe's en eetcafe's!

Ik zie er om mij heen veel tegen bankroet gaan wegens wegblijvende gasten.

Maar wat is het probleem? de cultuur! 

Nederland kent niet die uithuizige cultuur zoals Frankrijk, Italie, Engeland, Spanje, Ierland, etc.

Nederlanders zitten bij voorkeur in hun eigen hutje volgepropt met decoraties en "designmeubels"

Geen land ter wereld besteed zoveel aandacht aan het interieur, wij zitten graag binnen.

De sociale cultuur van "going to pub", va a tapar,  "..de Franse equivalent.." die bestaat hier niet dus mensen blijven veel makkelijker thuis als er een obstakel is.

en van de niet-roker moet je het kennelijk niet hebben in het café, die komen gewoon niet blijkt nu.

En echt zuur wordt het voor veel ondernemers als hun bedrijfje ten onder gaat aan een rookverbod terwijl banken, leasebedrijven, autoproducenten en verzekeringsmaatschappijen volgepompt worden met miljarden.

zou ik ook ziek van zijn!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2008-12-03 12:03:57

Hans,

hoe internationaal en geglobaliseerd wij toch zijn!

Ik ken het statement:

Zweden zitten bij voorkeur in hun eigen huisje dat zorgvuldig aangekleed is en waar hun designmeubels staan.

Geen land ter wereld heeft zoveel interieurcultuur, zij zitten graag binnen.

Is het niet meer een noord-zuid tegenstelling? Neen, klopt ook niet, kijk naar Ierland.

Is het calvinistisch versus rooms?

Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#8 Geplaatst: 2008-12-04 11:40:16

puur cultuur denk ik.

In het verenigd koninkrijk (GB) heerst een echte pub-cultuur, het is een sociaal iets.

In België gaat men graag op café en zondags op restauran.

In Spanje kun je niet eens fatsoenlijke koffie in de supermarkt kopen, koffie drink je namelijk uit

Van Duitsland weet ik eigenlijk niet zo goed hoe het zit, ik schat een beetje zoals in België

En in Nederland ga je bij elkaar op de koffie...

Wat me ook opvalt is dat het in heel veel landen gebruikelijk is om ergens in een café af te spreken voor een zakelijke of vriendschappelijke ontmoeting.

In Nederland ga je daarvoor bij elkaar op bezoek

In onze streek in Frankrijk loopt iedereen (ongevraagd) bij elkaar binnen. Maar dan gaat het altijd om iets praktisch.

Als er echt iets te vieren is of als het echt een sociaal bezoek is dan vindt dat plaats in een restaurant, salle de fete of op iemands "buiten", nooit in de privé woning.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#9 Geplaatst: 2008-12-05 08:28:16

Hans, geweldige uitleg van die kroegcultuur.

zo heb ik het nooit gezien en inderdaad is het volkomen waar.

wij zijn eens een trektocht wezen maken in het noordste noorden en al in Denemarken zie je steevast op de terrasjes een deken op de rug van iedere stoel hangen, voor als je het koud krijgt.

de eerste gedachte die bij me opkwam was "dat hoef je in nederland niet te proberen, die is in vijf minuten weg"

het is daar heel gewoon, vaak met een logootje erop van het cafe of zo, en een extra service voor de gast die niet naar binnen wil.

tja, en dat rookverbod, ik heb het nooit begrepen, en doe het nog niet.

waarom niet én kroegen waar je niet mag roken, én kroegen waar wel, dan ben je toch van het hele gezeur af ?

nee, wat willen die antirookerdrammers, rookvrij, alles.

nou, ik zal je vertellen (en ik ben al twee maanden gestopt) het is de grootste miskleum in de mensheid.

al die schreeuwers die zeiden "wij kunnen niet naar de kroeg want het staat er stijf van de rook" waar zijn ze nu ?

nergens te bekennen.

en de rokers staan allemaal buiten in de kou terwijl de barman alleen aan de bar staat te wachten tot zijn publiek weer voor een half uurtje binnen  komt.

bedankt antirookmensen, erg bedankt.

een eeuwenoude traditie is naar de klo... geholpen door die gezellige mensen die zoiezo al nooit naar de kroeg kwamen.

cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#10 Geplaatst: 2008-12-05 11:27:15

In Spanje hebben ze inderdaad dát systeem toegepast, keuze aan de uitbater om wel of niet te laten roken, werkt gewoon helemaal goed!

Maarja Europa bemoeit zich daar dan tegenaan en zegt dat het niet volgens hun regeltjes is.

Overigens, over het oorspronkelijke onderwerp:

Gisteren in het actualiteiten programma "1 vandaag" een item over een Nederlandse vrachtwagen rijder die 6 jaar vast gezeten heeft in een Franse gevangenis.

Kakkerlakken in het brood en in de cornflakes, maanden achtereen in voorarrest zonder enig verhoor, zelfmoord wordt impliciet aangemoedigd door het bijzonder eenvoudig te maken (en alle aanleiding ertoe te geven)

Enfin inhumaan, middeleeuws.

En de ironie wil dat deze man ook nog eens onschuldig was maar door een Franse rechter min of meer op eigen "gut feeling" toch veroordeeld is.

Erg triest!

Aan de andere kant; moet een gevangenis een soort Disnyland zijn of moet je er echt lijden en boeten?

Het hangt er denk ik van af wat het afgesproken doel van detentie is, her-opvoeden of boeten

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#11 Geplaatst: 2008-12-05 17:37:23

Hans, je zegt "Aan de andere kant; moet een gevangenis een soort Disnyland zijn of moet je er echt lijden en boeten?

Het hangt er denk ik van af wat het afgesproken doel van detentie is, her-opvoeden of boeten"

Ik heb de uitzending niet gezien en weet niet wie de persoon in kwestie is, maar toch denk ik dat ik het weet.

ik ben ooit, hij zat toen een jaar vast, bezig geweest met deze zaak omdat ik via iemand dit relaas te horen kreeg.

ik heb de familie toen aangeschreven en ben zelfs eens tot de poort van de gevangenis geweest (bordeaux) en het zat daar goed mis, en in die zin dat het goed mis zat met meneer de chauffeur (ik bood de familie mijn hulp aan omdat de gavangenis redelijk dichtbij is)

schuld of onschuld, er was een vrachtwagen met rommel onderweg waar hij chauffeur van was, zijn baas was spoorloos, de vrouw wist van niets, dus deze man kon bloeden.

het was een heel duister verhaal waar flink werd afgesproken en gelogen.

in frankrijk is het (gelukkig) zo dat als er die rommel gepakt wordt je daar flink voor op je donder krijgt, en van mij mogen ze, sterker nog, de straffen zijn nog te licht.

dat deze meneer wel of niet wist wat er in zijn karretje zat is jammer, hij maakte een fout door zijn baas te bellen ipv de politie.

om vandaag te gaan zeggen dat de franse gevangenis slecht is, en de rechter fout, is een koe in zijn ....... kijken, dat had hij toen moeten bedenken.

iedere gek weet dat als hij achtervolgd wordt er iets niet pluis zit, en iederen weet dat als je de politie belt alvorens zij jouw bellen er niets aan de hand is.

het is niet de eerste vrachtwagenchauffeur die zo genaaid is en het zal ook de laatste niet zijn, en allemaal worden ze getraind dat als er iets niet pluis is, politie bellen.

iedere vrachtwagenchauffeur is ten alle tijden verantwoordelijk voor zijn vracht, of dit nu porcelein is of rommel.

dat deze rechter dus op zijn instinct af ging is volkomen terecht.  

in frankrijk is het zo dat je je onschuld mag bewijzen, dat weet ook iedereen.

dat in nederland de zaken omgekeerd werken zodat de rechter jouw schuld maar eens moet bewijzen, bewijst het feit dat er zoveel gedoogd wordt daar.

geef me dan toch de franse rechttstaat maar, en gewoon zorgen dat je netjes bent en blijft ;-)

ik kan hier in mijn persoon gewoon over straat zonder in elkaar geslagen te worden door dertienjarigen die een bepaald geloof hebben, ik kan gewoon ene bar in en uit lopen zonder klappen, en kan zelfs tegen een andere kleur zeggen hoe ik er over denk, zonder klappen.

allemaal dank zij het correcte blauw op straat, soms té correct, maar beter zo als andersom.

cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#12 Geplaatst: 2008-12-06 14:10:12

Dat is een ander geval, het geval wat ik beschreef gaat over een chauffeur die in Spanje! ontdekte dat er softdrugs in zijn lading zat.

Hij heeft zijn vrouw gebeld, die belde de politie in NL, politie zegt: vrachtwagen laten staan en zo snel mogelijk naar huis, niemand contacteren!!

Thuisgekomen wordt hij door NL vervolgens aan Frankrijk uitgeleverd op verzoek van Franse justitie. Conform onderlinge verdragen.

In Frankrijk vier jaar voorarrest dan veroordeeld tot 6,5 jaar ondanks dubieuze en ongrondwettige bewijslast, beslissing van de rechter.

(aldus de reportage)

avatar#6853
jwh
Berichten: 0
Reacties: 5

#13 Geplaatst: 2009-03-01 10:48:27

De mensen kwamen niet naar de kroeg OMDAT het er blauw van de rook staat.

Natuurlijk verandert dat niet van de ene op de andere dag; daar gaat tijd overheen.

In Ierland is - na een aanvankelijke daling -  het aantal bezoekers fors gestegen sinds het rookverbod.

In Nederland moeten we zo nodig de kont tegen de krib gooien en de asbakken blijven dus op tafel (met een extra potje om eventuele boetes uit te betalen) : helpt ook niet om de niet-rokers er van te overtuigen dat ze zonder gevaar voor eigen gezondheid een kroeg kunnen binnengaan.

Ben het overigens helemaal eens met de inbreng die stelde dat er een keuzemogelijkheid zou moeten zijn: in de ene kroeg wel, in de andere niet roken!

Als deze goed gespreid zijn over de stad: prima!

Jan