Informatie






Forum Archief



In december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.















Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Iemand ervaring met het bouwen van een huis door middel van Ytongblokken

Auteur Bericht

avatar#5909
Ericlot
Berichten: 2
Reacties: 9

#0 Geplaatst: 2008-12-02 12:02:44

Beste,

Wij hebben onlangs een mooi stukje grond gekocht tussen Rocamadour en Souillac, 1 hectare.

Nu mag daar een woning opgebouwd worden van 170m² au sol.

De zelf getekende plannetjes zijn bij de architect.

Ik weet het, je moet niet speciaal een architect hebben, maar in dit geval lijkt het mij wel aangewezen, vermits de grond gelegen is op een archeologische site, en daarrond enkel landbouwgrond ligt (eigenaar was goed bevriend met de mairie, dus verklaart wss al veel.

Nu is de vraag, ik ben van plan om grotendeels zelf te bouwen, maar niet op de Franse wijze.

Wel met Ytongblokken van 30cm dikte, is goed voor de isolatie en werkt sneller en makkelijker.

Nadien zou er aan de zijmuren crepi opgezet worden en aan de voor- en achterzijde "plaques de pierre".

Iemand al ervaring mee.

Tips zijn altijd welkom

Eric

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2008-12-02 13:34:29

Ik heb in 2006-2007 een huis van 150m2 met 30 cm Siporex (zo heet dat hier) gebouwd. Bevalt erg goed. Prima isolatie, vochtregulerend want de VMC hoeft zelden aan, de lucht is binnen eigenlijk nooit vochtiger dan buiten. Grootste voordeel was dat, aangezien ik het in mijn eentje allemaal moest doen, ik niet al die cement hoefde aan te maken, op steigers te hijsen etc. De Siporex lijm maakt het karwei veel lichter en sneller. Als je zelf bouwt kan ik je Siporex zeker aanraden.

Nadeel van Siporex is dat het makkelijk beschadigt tijdens de bouw als je rouwdouwt, en later is zaken erin bevestigen/ophangen iets uitdagender.

Kijk eens op de Xella website, daar staan hele mooie gebruiksaanwijzingen etc. Ik heb gewone blokken, U-blokken voor linteau's en bloc angles voor de hoeken gebruikt, allemaal 62,5 cm lang. Er zijn ook grotere blokken, linteau's etc. maar dan kan het zwaarder en duurder worden. Ter promotie van het materiaal kun je Xella ook vragen eens vrijblijvend een techno-commercial langs te sturen voor info en om samen naar de plannen te kijken. En laat die dan ook maar meteen even een korting met je aannemer/leverancier regelen.

Qua crepi buiten gebruikt men meestal op Siporex de crepi van ParexLanko geheten Monorex. Deze is in vele kleuren en 2 gradaties van fijnkorreligheid te verkrijgen: http://www.parexlanko.com/part_nuancier_48.php

Binnen heb ik de muren met ParexBric gestuct. Op deze manier hou je de muren ademend. Nergens placomuren, jippie!

Oh ja, ik heb alles met de hand gezaagd, kan prima, af en toe een nieuwe, speciale!, niet dure, handzaag, je kunt ook een dure lintzaag kopen. De bouwmaterialen leveranciers hebben meestal geen kennis over deze bouwwijze. Zorg bij aflevering dat je even checkt of niet teveel blokken (vooral de u-blokken) kapot zijn gegaan tijdens vervoer. Voor verdere vragen... ik hoor het wel. Oh ja, wel grappig, de Chausson bedrijfsleider hier (ik heb alles bij Point-P gekocht) heeft zijn huis ook van Siporex laten bouwen, hij discussieert nu al 2 jaar met zijn vrouw over welke kleur crepi er op moet.

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#2 Geplaatst: 2008-12-02 13:47:01

Siporex zou een goede thermische isolatie bieden.
Heeft iemand daar ervaring mee?
Omdat we helemaal geen gyproctoestanden willen en geen voorstander zijn van chemisch spul ter isolatie , dachten aan het zetten van siporexmuren ( met spouw ) voor de buitenmuren en pierre.
Ook hier zijn goede raad en tips welkom.


avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2008-12-02 14:57:30

Eric, het enige wat ik hieraan bij kan dragen

(ik heb zelf geen huis van béton cellulaire gebouwd)

is een waarschuwing voor vochtproblemen.

Het voordeel van Siporex ,Ytong en consorten, namelijk de vochtregulerende werking, kan ook een nadeel zijn. Celbetonmuren moeten, tenminste als er veel aanbod aan grondvocht is, goed tegen de funderingen geïsoleerd zijn. Maar dat geldt voor bijna ieder nieuw te bouwen huis.

Op de site van Xello is hier ook het een en ander over te vinden. En natuurlijk vind je daar alle gegevens over isolatiewaarde etc.

Ik ben ook eens op de site van een van deze bedrijven een forum van gebruikers (=zelfbouwers) tegen gekomen. Weet niet meer waar, en ik heb het ook niet onder favorieten opgeslagen.

Christian von Klösterlein

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2008-12-02 15:15:55

Klopt Christian, en in de guides van Xella staat hoe je dat moet aanpakken. Overigens zijn Ytong, Siporex en Thermopierre synoniemen voor hetzelfde artikel/produkt, geproduceerd door Xella.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#5 Geplaatst: 2008-12-02 15:31:30

Steenmarter, het hangt er vanaf welke isolatiewaarde je wilt bereiken. 10 cm glaswol is ongeveer gelijk aan 25-30 cm siporex. je wil je kamer nou ook weer niet te klein maken lijkt me. al heeft bij een dunne siporexvoorzetmuur, de spouw ook nog wel een bijdrage aan de isolatiewaarde.

Ook interessant om te weten (nou ja, voor sommigen onder ons dan) is dat de densite (luchtbelletjes vs materiaal) in 30cm dikke blokken iets van 400 kg/m3 is en van de brico versie van bijvoorbeeld 10cm dik meestal 500-550 kg/m3. Hoe lager de densite (hoe minder kilo per kuub), hoe hoger de isolatiewaarde (hoe meer luchtbelletjes in een blok hoe beter). Ofwel, 3 blokken van 10cm tegen elkaar aan sandwichen geeft een lagere isolatiewaarde dan gewoon een blok van 30cm nemen. De reden voor densiteverschil is dat een hogere densite een betere geluidsisolatie geeft, en de dunnere siporex wordt meestal gebruikt voor binnenmuren waar geluid belangrijker is dan isolatie.

avatar#5909
Ericlot
Berichten: 2
Reacties: 9

#6 Geplaatst: 2008-12-02 16:03:36

Vrijdag ga ik hier in Burcht-Antwerpen , middag naar de Ytong fabriek kijken en daar zal ik al een aantal vragen kunnen stellen.

Weet iemand hier of je die Plaques de pierres goed kunt verwerken op Ytong.

http://www.occitaniepierres.com/pages/mur.php?s=8

hier hebben we enkele voorbeelden.

Wij willen modern comfort met toch zoveel mogelijk de authentieke uitstraling van de streek hebben, zowel binnen als buiten. 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#7 Geplaatst: 2008-12-02 16:26:00

Als die pierres een beetje steen bevatten denk ik dat je met de Siporex lijm (cementachtig is ie) prima uit de voeten kan.

Maar ik kan me voorstellen dat een (nep)stenen bekleding de ademende kwaliteiten negatief beinvloeden.

Oh ja, wij hebben ons huis tevens voorzien van wel 5 (2.40 meter brede) schuifpuien, dat is geen probleem bij Siporex constructies als je de regels in acht neemt. Dat heet tegenwoordig passieve verwarming en bespaart behoorlijk op stookkosten (mits het glas aan de normen voldoet). Als het vriest buiten is het overdag hier meestal erg zonnig en warmt het huis goed op (zon op vloertegels enzo), meer dan dat je 's nachts verliest via de schuifpuien.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#8 Geplaatst: 2008-12-02 16:27:31

En de schuifpuien natuurlijk liefst alleen op het zuiden he.

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#9 Geplaatst: 2008-12-02 17:11:52


Waar we de siporex binnenmuren voorzien kunnen we het vochtprobleem voorkomen.(beginnen van nul  ,uitgraven, leidingen, ..,..,..).Maar voor andere plekken in huis is het een goede tip.Merci.
Een ruimteprobleem stelt zich niet: plaats zat in onze ferme.
We kunnen onze "schoendoos" zo diep en zo hoog maken als we willen.De dikke blokken dus.Dank voor "de uitleg".

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#10 Geplaatst: 2008-12-02 18:57:45

beste,

ons huis in Vlaanderen werd 21 jaar gelden gebouwd in gelijimde Ytong. Buitenmuren van 19cm, een opgevulde spouw van 6cm en daar een gevelsteen voor. De binnenmuren in 14cm. Prima!! Spotgoedkoop in energie, maar vergeet dan niet je vloer- en je dakisolatie. Zoals gezegd zeer goed vochtregulerend. De muren moeten aan de binnekant wel bekleed worden want ze zijn kwetsbaar, juist. Wij hebben alle openingen voor venster en deuren op maat van de Ytongblokken gemaakt, en het houten schrijnwerk op maat, dat was goedkoper. Maar als je het zelf doet kan ik me voorstellen dat het omgekeerde waar is. 

Veel plezier.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#11 Geplaatst: 2008-12-02 19:41:52

Die plaques de pierre worden toch verlijmd op de ondergrond? Het spul is best zwaar en ik vraag mij af of de steenstrips qua gewicht niet te veel vergen van de Ytongs. Het zou me niet erg verbazen als ze er, samen met een laagje cellenbeton vast aan de kitlaag, zo weer afvallen. Maar ik kan er best naast zitten. Plus dat heel wat van die -goedkopere- steenstrips van geperst beton er niet erg natuurgetrouw uitzien.

Ivo

avatar#5909
Ericlot
Berichten: 2
Reacties: 9

#12 Geplaatst: 2008-12-02 20:14:14

@Jean-paul le Chateau, bedankt voor de info, kan ik idd al wat verder mee.

Hoe dik heb jij de binnenkant gestuct?

Want ik vermoed dat je met enkele mm al goed zit.

@Ivo, die plaques de pierres zijn wel degelijk echte natuursqteen van de streek ongeveer een 1,5 a 2 cm dikte.

Kostprijs rond de 50 a 60€ per m², dan mag je kwaliteit verwachten denk ik, zeker als je zon 400m² nodig zult hebben voor de pieonnier en voorkant en achterzijde.

Ik had gedacht van ofwel eerst een cementlaag aan te brengen met een waterdichtmakend product ala compaktuna bv ofwel ineens te plaatsen maar met een soort tegellijm die elastisch blijft.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#13 Geplaatst: 2008-12-02 20:27:23

Op de binnenmuur zit 5 a 7 mm.

Houd qua gevelstenen rekening met het feit dat het pas echt mooi wordt als de buitenmuur eerst echt heel strak/recht gemetseld is en een perfecte ondergrond biedt voor de gevelstenen, en dat is niet eenvoudig.Die muren kun je nog wel zelf, maar die gevelstenen zelf doen, pfff, ik zou me wel 3x bedenken.

avatar#5909
Ericlot
Berichten: 2
Reacties: 9

#14 Geplaatst: 2008-12-02 20:43:48

Met hulp kom je een heel eind Jean-Paul le Chateau.

Zo heb ik vrienden die electriciteit doen, loodgieterij, dakwerken, ramen en deuren.

Ik las dat jij 5 schuifpuien hebt geplaatst .

Dat willen wij nu net niet en wij gaan 5 dubbelle terrasdeuren plaatsen.

Wel Belgische ramen, niet de goedkope Franse rommel, ja zo zie ik de Franse ramen.

Glas is bij ons al standaard 1,1Kw

Enkel twijfel ik nog over de verwarming.

Of ik een inserthaard zou plaatsen, al dan niet met radiatoren mee erop aangesloten of dat ik dan eerder zou proberen voor vloerverwarming te leggen.

Is vloerverwarming apart op electriciteit duur in leggen en gebruik nadien?

Verder denk ik dat de hoofdlijnen hoe en wat redelijk uitgewerkt zijn.

Isolatie zal ik zeker niet vergeten want dat is mss wel het belangrijkste.

Vloer isoleren en dak en dakkapellen zeker ook, met ofwel Unidek panelen ofwel traditioneel .

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2008-12-02 22:19:36

Stenmarter en consorten,

omdat hier twee dingen door elkaar lopen die toch bouwfysikalisch een beetje van elkaar afwijken geef ik mijn bijdrage in een nieuwe draad over binnen-voorzetmuren van gasbeton.

Mee eens?

Christian von Klösterlein

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#16 Geplaatst: 2008-12-03 01:05:32

Ericlot, ik bedoelde niet dat JOUW strips lelijk zouden zijn, ik ken ze immers niet en geloof zomaar dat ze prachtig zullen zijn. Ik wilde slechts als caveat noemen dat goedkope, geperste brico-uitvoeringen van zulke strips vaak nergens op lijken, met name nadat ze op de muur zitten, vooral omdat ze dan te symmetrisch ogen. Het perspatroon herhaalt zich te snel.

En wat dat andere betreft: ik vroeg mij af of het gewicht van de strips niet zou veroorzaken dat ze eraf scheuren. Niet op de lijmlaag maar daaronder, met andere woorden dat ze een stukje uit het ytong-blok scheuren en zo eraf vallen. 1,5 cm dik natuursteen weegt wel wat en ik geloof niet dat de oppervlaktesterkte/cohesie van cellenbeton heel groot is. Anderzijds hebben ze natuurlijk verticale ondersteuning aan elkaar, dus vermoedelijk zal dat in de praktijk wel meevallen.

Ivo

avatar#5909
Ericlot
Berichten: 2
Reacties: 9

#17 Geplaatst: 2008-12-03 10:39:15

Ivo, ik had ook niet het gedacht dat je bedoelde dat Mijn steenstrips lelijk zouden zijn, enkel of dat het wel uit degelijk materiaal bestond.

Van die namaakzooi houd ik niet.

Liever kwaliteit, en ja dat kost dan meer.

Nu je hebt misschien wel gelijk over het gewicht van die strippen.

Daarom moet ik hierover nog is overleggen met de architect.

Een mogelijkheid is ook dat ik eerst een cementlaagplaats met daarin een soort van kippengaas, zodat je een gewapende cementlaag maakt als het ware.

Maar arbeidsintensief en zwaar zal het zeker zijn.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#18 Geplaatst: 2008-12-03 12:08:12


Ericlot, met dat laatste riskeer je dan weer scheuren omdat je een rigide laag (van gewapend cement) op de ytongs aanbrengt, die vermoedelijk heel andere uitzettingseigenschappen bezit dan de ytongs zelf. Omdat je een flexibele kit gebruikt, zal het eventuele probleem zich niet in de kitlaag tussen de strips en de gewapende laag voordoen maar wellicht weer wel tussen de gewapende laag en de ytongs. Eigenlijk zou je iets op, of beter gezegd tegen de ytongs aan moeten aanbrengen dat zowel trekkrachtbestendig is (zodat het het omlaag en buitenwaarts gerichte gewicht van de strips kan opvangen) als flexibel (om het verschil in uitzetting op te vangen; dat laatste natuurlijk alleen als die oplossing aan de ytongs vastzit). Of er op de ene of andere manier voor zorgen dat de strips zodanig van onderen worden ondersteund dat de 'weight pull' op de verticale buitenlaag van de ytongs zich niet voordoet.

Bouwtechnisch wel een interessante kwestie. Misschien valt het te testen? Een rij steenstrips op een ytong-muurtje plakken en de krachten meten? Kijken of de kitnaad scheef wordt getrokken of aan de bovenkant breder wordt door de 'weight pull'? Want dan kun je er zeker van zijn dat de ytong het op een gegeven moment begeeft. Het spul kan goed tegen verticale drukkrachten maar niet tegen plaatselijk uitgeoefende trekkracht. Daarom heb je er ook van die speciale pluggen e.d. voor nodig, om de lokale trekkracht zo breed mogelijk te spreiden.

Ivo