Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Verplichte controle electriciteitssysteem

Auteur Bericht

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#0 Geplaatst: 2008-12-10 07:57:59

Vanaf 1 januari 2009 geldt dat bij alle Franse huizen die worden verkocht, een rapport moet worden opgeleverd over de staat van de electrische installatie. Uitgezonderd zijn huizen die jonger zijn dan 15 jaar of waar recenter dan 15 jaar geleden de installatie volledig is vernieuwd door een erkende installateur. Slechts de oplevering van het rapport is verplicht (op te stellen door een erkend bureau), de koper kan alleen iets doen met de inhoud als hij het rapport inziet voordat hij het compromis de vente tekent. Daarna is er niets meer te verhalen op de verkoper.

De verkoper draait, ook nu weer, op voor de kosten. Het lijstje met verplichte rapporten begint inmiddels aardig lang te worden en de overheid werkt al weer aan de volgende: een rapport over de staat van het afvalwatersysteem. Dat is momenteel nog niet verplicht, al kunnen kopers het nu al (op hun eigen kosten) laten opmaken.

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-12-10 08:04:14

Eigenlijk goed nieuws voor iedereen:

- De verkoper kan, als hij alle tekortkomingen laat corrigeren, met een goed rapport schermen en heeft dus een sterk verkoopargument.

- De koper kan, als het rapport OK is, met een gerust gevoel kopen, en als er tekortkomingen geconstateerd zijn kan hij stevig over de prijs onderhandelen (tenminste als hij enig inzicht in de herstelkosten heeft).

- De keuringsinstanties kunnen blij zijn met de gegarandeerde winkelnering.

Christian von Klösterlein

En Wim v.T., bedankt voor de mededeling. Misschien is het goed ook de instanties te noemen die het rapport op kunnen maken.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2008-12-10 12:26:24

Christian, Wim,

 Het antwoord op jouw slotvraag poog ik ook al enige tijd te vinden. De twee teksten die in le Journal Officiel van 23 juli van dit jaar zijn verschenen gaan wel uitvoerig in op wat er gecontroleerd moet gaan worden, en hoe de certificering van de controleurs in elkaar steekt, maar zo'n handzaam lijstje van wie er in welk departement allemaal inmiddels gecertificeerd zijn staat er niet bij. Ook wat haastig gezoek op de sites van de usual suspects, in dit geval de betrokken Ministeries in Parijs, leverde mij niets op. Als er zo'n lijst beschikbaar zou zijn, zoals eerder aangekondigd, moet die ergens op deze site staan. Die twee "staatscourant" teksten zijn met een paar muisklikken minder dan op de officiële regeringssite te vinden op de site van Promotelec in het artikeltje over Diagnostic électrique obligatoire. En of het hier bij blijft, is maar de vraag. Volgens sommigen is deze nieuwe keuring slechts een eerste stap.

  Vanochtend toch ook nog maar even met een paar Franse makelaars gebeld. Antwoord: zo'n (centrale) lijst bestaat niet. Gewoon zoeken in de telefoongids, bij de pagesjaunes. Deze makelaars hadden al diverse keren deze  diagnostic électrique laten uitvoeren, overigens door dezelfde landelijk opererende organisatie die klaarblijkelijk het hele scala aan verkoopkeuringen voor zijn rekening neemt. Omdat ik in mijn antwoord van 30 september aan Ad le Servonnais, na lezing van een aantal krantenberichten, niet helemaal gerust was op de kosten van deze keuring, heb ik dat ook nog even gevraagd. Dat is minder opgeklopt dan het beeld dat eerder in de pers naar voren kwam: tot nu toe worden er voor huizen van gemiddelde omvang forfaitaire bedragen gerekend van E 160 tot E 180. Dat zijn prijzen in de Bourgogne, misschien zitten andere organisaties of regio's lager of hoger.

Rob van der Meulen

   

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#3 Geplaatst: 2008-12-10 14:41:53

Dit is mijn eerste post op dit forum, na maanden hier gelezen te hebben.

Wij zijn bezig met het kopen van een huis in de Correze en staan op het punt de CdV te gaan tekenen. Aangezien de AA pas na 1 januari getekend zal worden moest er ook een rapport v.w.b. de staat van de electrische installatie gemaakt worden. Deze heb ik inmiddels in mijn bezit. Nu is mijn technisch frans niet van een zodanig niveau dat ik het rapport kan beoordelen. Ik zou aan Christian en/of Rob willen vragen om dit rapport na te kijken en te beoordelen. Liefst natuurlijk met aanbevelingen wat er aan de installatie aangepast moet worden. Als één of beiden dat willen doen stuur me dan even neen mailtje.

De conclussie die gesteld wordt is:

B3   La prise de terre et l'installation de mise en terre.

Harry Bloksma

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2008-12-10 16:50:49

Harry,

In een volstrekt achterhoede gevecht waar het de privacy betreft zal correspondentie per email niet lukken: op publieke fora laat ik tegenwoordig geen foot- of fingerprint in de vorm van een (werkend) emailadres meer achter.

Voor de vuist weg een paar opmerkingen:

1) Ben je al uitonderhandeld over de prijs, en heb je op je handtekening onder het CdV na al een soort ja-woord gegeven aan de verkopende partij? Zo ja, dan valt ook met een geschat prijskaartje voor de benodigde elektra werkzaamheden denk ik weinig meer op de overeengekomen prijs af te dingen, of te verlangen dat de verkopende partij dit herstel (alsnog) voor zijn/haar rekening neemt. Ik ben geen jurist, dus misschien sla ik de plank mis. Vraag is tevens, wannneer je inzage kreeg in dit rapport: tijdens de onderhandelingen, of pas daarna. In dat laatste geval heb je denk ik nog wel mogelijkheden om die handtekening nog even in de ijskast te laten liggen, of die optie te laten doorschemeren.

2)  Met de tekst van het Décret van 8 juli 2008 hier voor me, de annexe 1  Points examinés au titre de l'état de l'installation intérieure d'électricité  staan daar bij de punten waarop gecontroleerd wordt twee vakjes die betrekking hebben op de aarde verbinding. Achter die verschillende af te vinken punten kan op drie manieren al dan niet een kruisje van goed/ afgekeurd worden gezet: Examen visuel / Essai / Mesurage.

Prise de terre

-    Présence ....................

-    Constittion..................

-    Résistance..................

-    Mesure compensatoire...

Installation de mise à la terre

-   Présence..........................

-   Constitution......................

-   Caractéristiques techniques..

-   Continuité........................

-   Mises à la terre.................

-   Mesures compensatoires.....

De kreet B3 dient alleen als nadere toelichting op het gekonstateerde euvel, en ter aanduiding van de potentiële risico 's. En iets dat niet klopt in het aardleiding circuit is al snel gevaarlijk.

3) Wat kan er zoal aan de hand zijn? De aardpen (of ingegraven aardleiding) blijkt bij meting een te hoge weerstand naar moeder aarde te hebben. Of de verbinding van de aardpen (buiten) naar het centrale aardpunt in de groepenkast (binnen) is niet o.k. ( te dunne kabel, gecorrodeerde aansluitingen e.d.). Metalen voorwerpen in de badkamer zijn niet geaard (liaison équipotentielle). Geaarde stopkontakten blijken niet aan aarde te liggen, of er zijn hier en daar nog stopkontakten van iets oudere datum, zonder aarde. Of er is naar de lichtpunten in het plafond geen aarde draad meegetrokken zoals dat tegenwoordig verplicht is.

Hoe erg is dit allemaal, hoe kostbaar? Die laatste twee punten die ik hierboven heb genoemd horen thuis in de sector peanuts, daar hoef je niet wakker van te liggen. Wanneer je het rijtje verder terug gaat wordt het wat serieuzer. Soms met een paar nieuwe aardklemmen of wat dikkere kabel vrij snel op te lossen. Lastiger is een eventueel aardingsprobleem in de badkamer. Dat vergt al snel een stevige partij breekwerk en opnieuw tegelen. Buiten een nieuwe aardpen slaan is soms eenvoudig, soms moeilijk wanneer je huis op een rotsachtige bodem staat, of wanneer het grondwater zich vele tientallen meters diep bevindt.

4) Maar wanneer er verder niks aan te merken is op die elektrische installatie, dan zou je haast vermoeden dat het allemaal om vrij recent geïnstalleerde zaken gaat, conform de NF normen, en dat als die aanname klopt ook het hele aarde circuit onderhanden is genomen door de vorige eigenaar. En er nu (hopelijk) slechts over een kleinigheid gezeurd wordt. 

Rob van der Meulen

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#5 Geplaatst: 2008-12-10 17:36:15

Rob,

Bedankt voor je zeer uitvoerig antwoord. Ik had verwacht dat het email-icoontje onder je bericht zou leiden tot een privébericht. Ik zie nu dat dan gewoon outlook wordt geopend. Ik begrijp dat je je emailadres niet publiekelijk bekend maakt. Zou ik ook niet doen :-)

Ik heb een bod gedaan voordat ik het rapport had met de restrictie dat de installatie conform de norm zou zijn. Dit is nu dus niet het geval.

Ik zal hier wat gemete waarden neerzetten en opmerkingen in het rapport.

A. Prise de terre:

Résistance: 58Ohms

Section du conducteur de terre: >=25mm2 en cuivre nu

Section du conducteur principal de protection: >6mm2

Section du conducteur de liaison équipotentielle principale: Sans objet

B. Elements non verifiables.

Précense d'une liaison équipotentielle principale: Motif: non trouvée

C. Disjoncteur de branchement.

Calibre: 15/30 A

Intensité de réglage: 30 A

Differentiel: 500 mA

Section des conducteurs del la canalisation le tableau de répartition principale: Cuivre 10mm2

D. Tableau de répartitation principal. Eléments non vérifiables

Tout cirquit équipé d'un conducteur de protection: Motif: Non vériable

Présence d'une protection contre les surintensités a l'origine de chaque circuit: Motif:

Fils situés dans la boite de dérivation (alimentation TRP) au dessus du TRP ne partent pas tous dans TRP!

E. Locaux ne contenant ni baignoire ni douche.

Tous les circuits ne comportent pas un conduteur de protection relié à la terre.

La valeur mesurée de la continuité des conducteurs de protection, entre la barrette de terre du tableau de répartition et la broche de terre des socles de prise de courant ou la masse des appareils d'utilisation de classe I, est supérieure à 2 ohms. Précision: Défaut sur prise mur Est et luminaire chambre Est ainsi que luminaire salle d'eau wc Est.

La mesure compensatoire, relative à la protection des circuits dépourvus de conducteur de protection pas dispositif différentiel à haute sensibilité inférieure ou égale 30mA n'est pas mise en oevre pour tous les circuits concernés.

Er zijn nog wat meer opmerkingen, zoals dat de waterleiding in het toilet niet is geaard. En dat een aantal zaken niet gecontroleerd konden worden (b.v. badkuip omdat dez is ingebouwd.

Ik hoop dat je hier wat mee kunt en zie graag je reactie!

Harry Bloksma

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2008-12-10 17:51:17

Ja Harry,  er is dus een heleboel mis,

vooral aarding, equipotentielle en dispositif différentiel.

Maar ik laat het uitvoerig antwoord graag over aan Rob v.d.M., hij is de expert!

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2008-12-10 18:58:59

Harry,

  Dat het met die aarding naar de badkamer, en de liaison equipotentielle, niet klopt verbaast me niet echt. Die is er gewoonweg niet: sans objet / non trouvée. Het aantal huizen in de sector maison secondaire dat op dit punt conform de normen is lijkt me trouwens niet groot te zijn. Afhankelijk van de bereikbaarheid van de uiteraard netjes ingebouwde badkamer attributen, en de mogelijkheid om zonder al te veel sloopwerk of lelijke inzicht leidingen daar alsnog een deugdelijke aardleiding naar toe te trekken en alles wat van metaal is daarmee te verbinden, kost dat de nodige uren werk. Veel tijd, weinig materiaalkosten. Op de prise de terre zelf wordt gelukkig niets aangemerkt. dat is mooi meegenomen.

  De hoofdschakelaar (disjoncteur de branchement) en de bedrading daarvan zijn  goed bevonden.

  Bij de groepenkast (tableau électrique of tableau de répartition principale, in de tekst hier en daar afgekort tot: TRP) kloppen een aantal zaken niet. Zo te zien kon niet worden vastgesteld of iedere groep (circuit) wel gezekerd is. Alles in de elektrische installatie moet immers achter een zekering (fusible) of achter een automaat (disjoncteur) zitten. De bedrading in de groepenkast klopt niet. Duur woord voor zekering: dispositif de protection contre les surintensités.

Aardlekschakelaar: de hele elektrische installatie dient volgens de NF C 15-100 normen beveiligd te worden door twee of meer interrupteurs différentiel die bij een lekstroom van meer dan 30 milli Ampère de stroom onderbreken. Bij deze installatie is dat niet het geval. Sommige delen van het elektranet worden niet beveiligd door een aardlekschakelaar, of ze hebben het gezien de aardeproblemen hieronder niet kunnen meten. Historische terugblik: vóór 2002 (datum nieuwe NF normen) kon je volstaan met alleen een aardlekbeveiliging voor de badkamergroep. 

Er zitten ergens in de aardleidingen die naar de geaarde stopcontacten gaan (socles de prises de courant) overgangsweerstanden. Er wordt een te hoge weerstand (meer dan 2 Ohm) gemeten tussen het centrale aardpunt in de groepenkast (barette de terre du tableau) en de verderop gelegen aardpennen van de stopcontacten. Er wordt op de muur aan de oostkant ook al een schuldige geïdentificeerd, een defect stopcontact. Waarschijnlijk zitten er ergens een paar slechte kontakten, in een verdeeldoos, of in  stopcontacten zelf. Openmaken, vastschroeven, nieuw stopcontact of een paar nieuwe lasklemmen of domino's (kroonsteentjes). 

En inderdaad: de huidige normen schrijven voor dat naar ieder aansluitpunt (licht, stopcontacten en ga maar door) een aardedraad wordt meegetrokken. Dat is hier dus niet het geval. Maar daar valt mee te leven kan ik uit eigen ervaring berichten. Wanneer er tenminste een deugdelijke aardlekbeveiliging is. 

  Christians conclusie, kort en bondig, is juist. Hier is het één en ander aan de hand.  Met een aantal punten valt te leven, cq. een mouw aan te passen, maar de veiligheidspunten, wellicht ontbreken van zekeringen, problematische aardverbindingen en vraagtekens bij wat er nu eigenlijk beveiligd wordt door de aardlekschakelaar(s) zijn ernstiger. 

  Om dat allemaal op orde te krijgen zal de huidige dan wel de toekomstige eigenaar het nodige geld op tafel moeten leggen. En ook in Frankrijk zijn de installateurs niet goedkoop. 

  Voor mezelf teken ik bij deze discussie nog wel aan dat wat oorspronkelijk bedoeld was als een veiligheidskeuring toch wel veel begint te lijken op een Consuel keuring: is alles wel volledig volgens de laatste normen. In feite wordt met deze nieuwe regelgeving een voorschotje genomen op de nog experimentele XP C 16-600 norm van de UTE. Grote verschil: de levering van elektriciteit door de EDF hangt niet af van deze veiligheidskeuring. Het is een signaal aan de potentiële koper: hoe veilig is uw nieuwe huis, en tegen welke kosten kunt u nog oplopen om het in orde te brengen.

Rob van der Meulen

 

 

 

 

 

 

 

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#8 Geplaatst: 2008-12-10 22:52:38

Cher Robert et Christian,

Via de mail heb ik ook van Christian zijn opmerkingen gehad. Ik wil jullie hartelijk danken voor jullie opmerkingen. Mensen zoals jullie zijn onbetaalbaar voor jullie inzet. Jullie helpen ons mede om verantwoord de stap te zetten naar een huis in Frankrijk!

Harry Bloksma

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#9 Geplaatst: 2008-12-11 09:35:29

Rob,

"In feite wordt met deze nieuwe regelgeving een voorschotje genomen op de nog experimentele XP C 16-600 norm van de UTE."

Nog even gekeken in het rapport en er staat in de inleiding:

"Les point de contrôle réalisés sont ceux exigés par la norme XP C 16-600."

Harry

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#10 Geplaatst: 2008-12-11 11:02:05

Harry,

Als oplettende lezer heb je de vinger op een aardig voorbeeld van de jungle gelegd die zich uitstrekt tussen enerzijds de officiële normen, bekrachtigd door de overheid, en anderzijds de normen die het bedrijfsleven of belangenorganisaties zelf verzinnen. Hopend dat ze geleidelijk aan doorschuiven naar het inbakje van betrokken ministeries in Parijs. En zoals bamboe in de jungle groeit, zo snel groeit ook regelgeving. 

De UTE - Union Technique de l'Electricité - ontwikkelt en publiceert normen op het terrein van de elektrische veiligheid < et assiste les pouvoirs publics dans l'élaboration de la réglemantation technique>. Er zijn ook branche organisaties actief op dit terrein, of clubs van het genre als de GRESEL waarnaar ik al een link had opgenomen.

Wanneer (concept)normen eenmaal in een officieel of wettelijk jasje gestoken zijn door de samenwerkende ministeriële kleermakers en hun adviseurs in Parijs, gaan ze door het leven met een voorvoegsel als: NF, Norme Francaise.

En hier lopen we tegen het voorvoegsel XP op. Net zoals veel Windows versies dat permanent zijn, staat dat hier voor expérimental.

Aan het UTE persbericht bij de lancering van deze nieuwe XP C 16-600 norm van september 2007 ontleen ik de volgende passage:

<Afin d'accompagner cette démarche (de nieuwe diagnose électrique dus), les experts de la commission U15E de l'Union Technique de l'électricité en collaboration avec ceux du groupe REFERENCE de l'Observatoire National de la Sécurité ont élaboré la norme expérimentale XP C 16-600>. 

Je ziet het, de UTE is een buitengewoon hulpvaardige organisatie, wil alleen maar de branche, de overheid en de veiligheid ten dienste staan. Maar wanneer je alle interviews met mensen uit deze stevig lobbyende wereld zou samenvatten, dan wordt het toekomstige controle model een soort APK traject. Periodieke keuringen met verplichting tot herstel en update naar de laatste normen. Dat lijkt de branche wel comfortabel, gegarandeerde werkgelegenheid op basis van wettelijke bepalingen. Maar zover zijn we nog niet.

Op de vele technische- en bricoleurs websites wordt wat vaag heen weer geschipperd tussen het al dan niet vrijwillige of dwingende karakter van deze nieuwe norm en tegelijkertijd een beleefde buiging gemaakt  naar de UTE getuige bijgaand citaat:

< ATTENTION! Le diagnostic électrique XP C 16-600 n'est pas un contrôle de conformité à une quelconque réglementation. Le texte intégral de la norme est disponible en téléchargement payant sur le site www.ute-fr.com>  Voor een prix P.U.H.T. van slechts E 95,82. Zouden de Nederlandse NEN en de Franse UTE dan toch familie zijn?

Het enige dat telt is wat nu wettelijk is voorgeschreven, zie de diverse links naar de wetgeving. Hetgeen niet wegneemt dat de UTE zeer verheugd is dat nu reeds in overheidswetgeving verwezen wordt naar concept/XP normen. Inhoudelijk is er vanzelfsprekend sprake van een stevige overlap. Staat er alvast een leuk UTE-piketpaaltje in wetgevingsland. De desbetreffende controleur kan die XP normen binnen de geldende bepalingen als steuntje in de rug, als referentiekader gebruiken, maar niet meer dan dat. Deze nieuwe XP normen van de UTE zijn m.i. niet veel meer dan herformuleren van wat al in de NF C 15-100 normen staat, in diverse voorlichtingscampagnes voor het voetlicht wordt gebracht, en voorschrijven met wat voor soort meetapparatuur je welke metingen moet verrichten. Voor dat laatste kan ik ook de meetinstrumentengids van firma's als Fluke, ABB, Gossen Metrawatt of Chauvin-Arnoux inkijken. En die gidsen krijg ik gratis toegestuurd. Lijkt me dus veel oude wijn in nieuwe zakken. Met de bedoeling dat er in de toekomst een overheidsstempel op komt te staan, vrij baan voor een lucratief APK scenario.

Maar goed, laat ik eerlijk zijn, er is ook een keerzijde van de medaille. Nu en dan zie ik elektrische installaties die in het museum thuis horen, veilig achter slot en grendel. En waar de Franse bewoners, beleefd een paar suggesties beluisterend,  schouder ophalend mee door zullen gaan leven. Dat er nodig wat moet gebeuren aan onveilige elektrische installaties is duidelijk, maar ik ben niet helemaal gerust op de emmer met regelgeving die dan over iedereen uitgestort zou kunnen gaan worden.

Rob van der Meulen

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#11 Geplaatst: 2008-12-11 16:36:19

Ik heb deze discussie met interesse gevolgd en op veel plaatsen schiet mijn teschnische kennis te kort om het allemaal precies te begrijpen, maar ik ben toch wel een beetje bevreesd geworden.

Indien in de verplichte keuring van het elektrische systeem van te koop staande huizen de situatie wordt vergeleken met bestaande veiligheidsnormen, waarvan sommige niet eens in de wet staan, of nog slechts in concept bestaan, dan is het gemakkelijk voorspelbaar dat heel veel installaties heel veel commentaar gaan krijgen. Waardoor heel veel kopers (in de toch al niet rooskleurige markt) nog kopschuwer gaan worden en er dus nog minder huizen verkocht gaan worden.

En de arme huiseigenaar betaalt dubbel; eerst de kosten van het rapport, dan nog een keer de reparaties of aanpassingen die uit het rapport komen (of anders een prijsverlaging die de koper zal eisen op basis van dit rapport).

Maar goed, kopers, zoals Harry, zijn nu een stuk beter op de hoogte van wat ze koper. Bedankt iedereen voor het college Elektriciteit-in-de-Praktijk

Wim

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#12 Geplaatst: 2008-12-11 18:32:27

Wim,

  De reguliere NF C 15-100 normen zijn officieel, die speciaal voor de gelegenheid van de diagnose électrique ontworpen XP C 16-600 norm heeft die status nog niet. Ik had aanvankelijk de ijdel gebleken hoop dat de veiligheidstest een aangeklede aanpak zou zijn van wat een paar jaar geleden daarover in Lemonde werd beschreven. Maar het pakt wat de meetlat betreft behoorlijk wat strenger uit. Persoonlijk heb ik de afwezige aardedraad bij mijn verlichtingspunten in séjour of chambre nog nooit gemist, om maar eens een voorbeeld te noemen, maar wannneer dat gegeven wel als minpunt op een rapport gaat verschijnen dan begin ik op z'n minst toch "mixed feelings" te krijgen bij deze exercitie. Die voorspelbaar gaat leiden tot inventarisatie van alle gegevens die uit de veiligheidskeuringen gaan komen. En de beleidsmakers zullen dan met grote verontrusting kennis nemen van die statistische gegevens die er immers niet om liegen - it's hard to argue with statistical evidence, isn't it - en daar aanleiding in zien om het hele test circus verder aan te scherpen en uit te breiden. En voordat je het weet worden overal nieuwbouwnormen op los gelaten. Terwijl tot nu toe het principe dat wet- en regelgeving geen terugwerkende kracht mag hebben toch behoorlijk hoog genoteerd staat, zowel in het civiele- als het strafrecht. Vandaar dat de huidige NF C 15-100 normen alleen van toepassing zijn op grotere renovaties en nieuwbouw. Ik vermoed dat dit soort nieuwe controle methodieken - hoe goed bedoeld ook - de grenzen en de rek van deze fundamentele rechtsopvatting gaan verkennen. Maar het blijft natuurlijk een al langer bekend verschijnsel. Wat schreef Jacques Chaban Delmas in zijn memoires ook al weer over bureaucratische structuren? < Et quand on les alimente, elles grossissent et donnent naissance à d'autres structures. Les textes aussi se reproduisent et se démultiplient, car il faut bientôt des protocoles pour appliquer les protocoles >.

Laurent Lhardit, secretaris van de Gresel (Groupe de Réflexion sur la Sécurité Electrique dans le Logement), pleit al geruime tijd voor die noodzaak tot dataverzameling. Dit is één van zijn opmerkingen daarover: < L’autre projet que nous portons avec le Conseil National de la Consommation est d’obtenir un relevé statistique tiré des diagnostics qui permettrait d’évaluer précisément l’état des installations électriques. Cet outil de mesure devrait être opérationnel courant 2010>.

Het vervolg laat zich raden ben ik bang.

Rob van der Meulen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2008-12-12 09:11:31

Rob,

als je dit systeem van aux normes brengen ook op andere gebieden zou hanteren kom je al gaauw tot de conclusie dat negen op de tien volwassenen terug naar school moeten omdat hun opleiding niet aux normes is.

Ik hoop niet meer te leven als het zo ver is.

Sorry, hoort eerder in de keuvelhoek van de bavards :-)) - maar er waren reeds andere toekomstvoorspellingen die vóór 1984 uitgekomen zijn.

Christian von Klösterlein

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#14 Geplaatst: 2008-12-20 22:45:18

Opvallend!

Opvallend is dat de controleur wel kijkt wat er is en of dat voldoet aan de normen. Waar niet naar gekeken wordt is b.v. het aantal WCD (Wand contact dozen) wel volgens de norm is. Zo hebben wij geconstateerd dat er in de salon slechts 1 WCD is. Hierover is niets terug te vinden in het rapport. Dit is gelukkig eenvoudig te verhelpen d.m.v. plintgoten.

Onze grootste zorg was of al het sanitair wel was geaard. We weten dat nog niet, maar gelukkig is dat de badkuip niet echt is ingebouwd. Voor de badkuip zit een paneel wat met 6 schroeven te verwijderen is. Een aardpunt zit er op 50cm. Dus dat mag geen probleem geven.

De melding dat er contactpunten zijn die buiten de groepenkast lopen bestaat uit 1 WCD die naast de groepenkast gemonteerd is. Deze was aangelegd om bij eventuele storingen de mogelijkheid te geven een looplamp aan te sluiten om eventuele reparaties te plegen. Deze zullen we dan ook verwijderen en vervangen door een prise de courant op het tableau. Wat er dan nog moet gebeuren is het herinrichten van het tableau. Een paar aardlekschakelaars bij plaatsen op het tableau. Een slecht WCD in een slaapkamer aanpakken. Geen aardedraad in de badkamer bij het lichtpunt, dat laat ik maar voor wat het is. Kunststofplafonniere heeft geen aarde nodig toch?

De verkopende partij is accoord gegaan met een prijsverlaging en wij denken dat we het daamee voor elkaar kunnen maken.

Harry

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#15 Geplaatst: 2008-12-21 13:27:55

@Christian,

Ik weet zeker dat onze schoolopleiding niet meer aan de normen van deze tijd voldoet. Als wij ons aan de huidige situatie willen aanpassen zullen we allereerst zaken als hoofdrekenen, rekenen zonder zakjapanner, spelling en grammatica moeten AFleren ;-)

Salutations, Jos

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#16 Geplaatst: 2010-03-03 14:31:44

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder, en vandaag wordt door Promotelec un premier bilan opgemaakt. Er zijn een aantal studies verricht, en daaruit blijkt dat bij tweederde van de veiligheidsinspecties points d'insécurité aan het licht zijn gekomen, en dat in 96% van de gevallen daar naderhand wat aan gedaan is. Hoe ernstig die gekonstateerde anomalies precies zijn wordt uit dit bericht niet volledig duidelijk. Het ontbreken van een aardedraad bij je lamp aan het plafond telt immers ook mee, idem het aanwezig zijn van niet geaarde stopkontakten, en dat lijkt me minder erg dan het ontbreken van een aardlekschakelaar, ondeugdelijke bedrading, het volledig ontbreken van een aardpunt of een antieke metalen schakelaar in een doucheruimte. Maar dat er nog wat te verbeteren valt is duidelijk.

Rob van der Meulen