Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Rookterugslag houtkachel

Auteur Bericht

avatar#5204
bashbm
Berichten: 9
Reacties: 36

#0 Geplaatst: 2008-12-11 15:43:25

Onder bepaalde omstandigheden hebben wij –bij het branden van ons houtkacheltje in de leefkeuken op de BG van ons huis in Lot- last van (behoorlijke) rookterugslag.

Ik zal de situatie schetsen, daarna het probleem verduidelijken en tot slot wat vragen stellen.

 

Situatie:

Structuur huis: BG leefkeuken met inpandige broodoven uitkomend op schoorsteenkanaal 1. Relatief kleine houtkachel, waarvan de rookgasafvoerpijp ongeveer 1 meter in het schoorsteenkanaal bevestigd is. Ter verduidelijking een (eerder op dit forum gebruikte) foto.

 

images/Uitnodiging=PJSM3ZWW 

Je ziet de broodoven in het midden. De houtkachel staat links. De rechter kachelpijp hoorde bij een niet gebruikt antiek fornuis en is inmiddels verwijderd.

 

1e etage: Woonkamer met openhaard van ruim 2m breed uitkomend op schoorsteenkanaal 2.

Slaapkamer met gesloten houtkachel, rookgas wordt met dubbelwandige pijp naar zolderetage doorgevoerd, op zolderniveau komt deze pijp uit in schoorsteenkanaal 1 (ongeveer 2 m onder de bovenzijde van de schoorsteen.

 

Schoorstenen ruim 10m, niet voorzien van chapeau (lekker nat dus als het regent) en beide zo ruim, dat Sinterklaas er door kan zonder Zwarte Piet te worden.

 

Probleem:

1. Alleen de houtkachel in de keuken branden = geen probleem ondanks de maar 1 m ingevoerde afvoerpijp in het kanaal.

 

2. Houtkachel in keuken branden samen met open haard in kamer 1e etage = rook in de keuken. Alsof de schoorsteen in de keuken leeggetrokken wordt.

 

3. Houtkachel in de keuken samen met houthaard in de SLK = rook in de keuken.

Kijkend met de zaklamp in het kanaal zie je de rook van de SLK vanaf het punt waar die het kanaal ingeleid wordt naar beneden getrokken worden.

 

Het probleem is snel verholpen wanneer de buitendeur of een raam van de keuken opengezet wordt, maar met temperaturen rond het vriespunt is dat niet zo’n comfortabele oplossing.

 

De vragen:

Zou het probleem te maken hebben met de in het kanaal gevoerde kachelpijp van de houtkachel keuken (waarbij verlenging in het kanaal met 1m extra geen verbetering gaf) of zou het iets te maken hebben met benodigde lucht voor het branden van de houtkachel?

 

Kan het (overigens toch geplande) aanbrengen van een chapeau verbetering geven.?

 

Overige suggesties?

 

Groet

Bas

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#1 Geplaatst: 2008-12-11 16:18:25

Ik heb een tekening gemaakt om je probleem beter te kunnen begrijpen.

Je probleem spreekt me aan omdat ik ook iets dergelijks heb en daar gedachten over heb.

Ik herhaal even wanneer het bij jou fout gaat:

Kachel op BG + OH 1e etage tegelijkertijd aan geeft rook dat uit de schoorsteen van de four à pain komt.

Mijn theorie:

De OH op de 1e etage heeft erg veel toevoerlucht nodig dat allemaal schoorsteen 2 ingezogen wordt. (helaas samen met de warmte)

Waar haalt de OHj die lucht vandaan als alles potdicht afgesloten is (ramen en deuren dicht)

Antwoord: via de kachel in hetzelfde vertrek.

Hij zuigt via de roosteropeningen en via de dubbelwandige pijp aan het rookkanaal 1, dat weliswaar 2 meter onder de hemelafvoer zit.

En nu komt het: (even mijn natte vinger erbij) Omdat hij lucht naar beneden trekt in schoorsteen 1 zal de afvoer van kachel op de BG gehinderd worden. Er zijn n.l. twee tegengestelde bewegingen in het bovenste stuk schoorsteen.

Remedies:

1) Zorg dat er voldoende lucht voor de OH op de 1e aangevoerd kan worden door een deur of raam op een kier open te zetten. Zelf heb ik een pijp van buiten naar de onderkant van de OH gelegd, naar een rooster net iets voor de OH!

2) Steek de kachel op de 1e etage op zolder in schoorsteen 2 i.p.v. 1

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#2 Geplaatst: 2008-12-11 16:23:30

Een toevoeging

De dubbelwandige pijp in rookkanaal 1 zou je met een bocht erin geheel tot boven de schoorsteen uit kunnen laten steken (25cm?). Ruimte genoeg schreef je. Maar zet er wel een kapje op anders roest je kachel.

avatar#5204
bashbm
Berichten: 9
Reacties: 36

#3 Geplaatst: 2008-12-11 16:44:12

Hans

M.b.t. het volgende deel van je antwoord:

Mijn theorie:

De OH op de 1e etage heeft erg veel toevoerlucht nodig dat allemaal schoorsteen 2 ingezogen wordt. (helaas samen met de warmte)

Waar haalt de OHj die lucht vandaan als alles potdicht afgesloten is (ramen en deuren dicht)

Antwoord: via de kachel in hetzelfde vertrek.

Hij zuigt via de roosteropeningen en via de dubbelwandige pijp aan het rookkanaal 1, dat weliswaar 2 meter onder de hemelafvoer zit.

merk ik op, dat de OH  op de etage (uitkomend op kanaal 2) zich in de woonkamer bevindt en de houtkachel (via dubbelw. pijp in kanaal 1) in de separate slaapkamer.

Er is dus geen sprake van een andere kachel in het vertrek. Dus snap ik de theorie van valse trek niet zo.

Overigens onderschrijf ik je theorie van benodigde lucht omdat er in de woonkamer met brandende OH een luchtstroom voelbaar is in het open trapgat van zowel keuken (BG) naar kamer als van Zolder (niveau2) naar kamer.

De pijp van SLK van kanaal 1 naar 2 verplaatsen gaat niet lukken.

Het verlengen van deze pijp in kanaal 1 wellicht wel al moet daarvoor op zolder een deel van de schoorsteen gesloopt worden omdat de pijp ingemetst is

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#4 Geplaatst: 2008-12-12 11:42:13

Ik heb eroverheen gelezen dat de kachel op de 1e in een ander vertrek staat.

Je schrijft over de trek door het trapgat als de OH aan staat.

Komt er door die trek misschien in de keuken op de BG onderdruk?

Zou het dan misschien kunnen zijn dat die onderdruk in de keuken rook uit het schoorsteenkanaal van de four terug de keuken in zuigt?

Je zou eens kunnen experimenteren met het openen en sluiten van verbindende deuren tusssen de twee vertrekken kijken wat er gebeurt. Ook kun je kijken wat er gebeurt als je de onderdruk weghaalt door boven (bij de OH) even een raam open te doen.

Zoals ik eerder beschreef, ik heb een aparte toevoer van buitenlucht voor de OH gemaakt. Dan zou jij ook kunnen overwegen, ben je in ieder geval een beetje van de tocht af.

succes!

Hans

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#5 Geplaatst: 2008-12-12 12:29:08

In Vlaanderen is het plaatsen van 2 verwarmingsbronnen op 1 rookkanaal gewoonweg verboden. Zal wel iets te maken hebben met dergelijke problemen veronderstel ik.

Best is voor elke kachel een eigen afvoerkanaal, die mogen dan wel naast elkaar in de schouw steken.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#6 Geplaatst: 2008-12-12 13:44:13

ik zal proberen het probleem te beschrijven.
hoe werkt een openhaard/houtkachel ?
de haard heeft een bepaalde inhoud, dus ik spreek hier over de plaats waar het vuur brand, dit geld voor zowel de openhaard als de dichte haard (houtkachel)
een vuur heeft lucht (zuurstof) nodig om te kunnen branden, vandaar dat je dus onder de haard een luchtaanvoer hebt die men vaak kan regelen.
de haard heeft ook een luchtafvoer (rook) nodig die de rook wegdrijft naar boven, en dit gebeurt door natuurlijke trek.
zo is er een gegeven dat een schoorsteenkanaal een bepaalde maat moet hebben die staat tot de grote van de haardopening.
ik weet zo uit het hoofd bijvoorbeeld dat onze haard met een opening van 1100 bij 1450 een schoorsteenkanaal heeft van dertig bij tachtig centimeter.
een trek in een schoorsteenkanaal wordt door twee factoren veroorzaakt;
A. door de luchtinlaat onder aan jouw kachel, of door de opening van de haard.
B. door de opgewekte warmte in het kanaal die de lucht meeneemt naar boven (warme lucht stijgt immers op)
denk nu eens aan een openhaard in een oud frans huis (we hebben het hier ooit over gehad met Cristian) en je sluit jouw huis hermetisch af, wat vaak wordt gedaan door te over-isoleren.
de haard kan nergens lucht vandaan halen dus krijgt geen trek. 
een ander voorbeeld, een natte zaterdag in de tuin gewerkt, moeders heeft de cognac op tafel gezet met een flink blok kaas, je houd het voor gezien en steekt voor de gezelligheid de haard maar eens aan, het wordt leuk vanavond.
de ene krant na de andere vliegt in de hens, maar de haard wil niet beginnen.
de oorzaak, de buitentemperatuur is te hoog waardoor je moeilijk een hogere temperatuur in het kanaal kunt krijgen, of de luchtdruk is te hoog en drukt als het ware op jouw schoorsteen.
ok, terug naar jouw verhaal.
het probleem is verholpen als je de deur open zet, dus je geeft eigenlijk de haard een extra luchtinjectie.
als je nu goed opgelet hebt kun je dus zien dat jouw schoorsteenkanaal overbelast wordt door er verschillende kachels op aan te sluiten.
waarschijnlijk, als dat mogelijk is, en je weet welke kachels er orgineel zijn, dan zou de toenmalige bouwer deze hebben berekend op het kanaal.
iedere kachel die er dus extra bij komt is teveel.

hopelijk ben je hiermee geholpen.

cees. 

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#7 Geplaatst: 2008-12-12 14:23:13

Volgens mij kun je e.e.a. als volgt samenvatten: de open haard trekt dusdanig veel lucht (niet alleen door verbranding, maar ook doordat het een 'open schoorsteen' is die lucht wegtrekt) dat er onderdruk ontstaat in de keuken. Die is kennelijk redelijk geisoleerd van de buitenwereld, waardoor de onderdruk 'opgelost' wordt door lucht uit de schoorsteen te trekken.

Je kunt dit dus snel oplossen door de open haard elders zijn lucht vandaan te laten halen, zoals eerder aangegeven. Als de open haard aan een buitenmuur grenst doe je dit het eenvoudigst door een (afsluitbaar) gat in die muur te maken. Hoeft niet zo groot hoor, lucht kan door de kleinste gaatjes ;-) 

Wel verdient het aanbeveling de schoorstenen te scheiden. Nu zie je toevallig die rook verschijnen, maar er zit ook onzichtbaar spul in verbrandingsgassen (waar mensen niet zo goed tegenkunnen) en die komen óók de keuken in zetten! Jullie zullen niet de eersten zijn die door een 'tragisch ongeval' in de krant verschijnen... 

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#8 Geplaatst: 2008-12-12 17:00:48

"Hoeft niet zo groot hoor, lucht kan door de kleinste gaatjes"

vergis je niet in de hoeveelheid lucht die en kachel nodig heeft.

een gaatje (dan versta ik daaronder een diameter van 10c/m is lang niet geneog om een bulderend vuur van lucht te voorzien.

onze openhaard slurpt zo'n slordige 2000 cub lucht per uur op, dat is een gaatje van 40 bij 40 c/m.

cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#9 Geplaatst: 2008-12-13 10:58:42

"In Vlaanderen is het plaatsen van 2 verwarmingsbronnen op 1 rookkanaal gewoonweg verboden."

In Frankrijk ook!