Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Babysterfte FR-NL

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2008-12-13 18:58:37

Zo maar een mededeling voor forumleden in de kinderbarende leeftijd en woonachtig in FR. Ik kreeg berichten van familie uit NL dat FR het erg slecht doet als het gaat om de perinatale sterfte (de sterfte van foetussen/babies één week voor de geboorte tot één week na de geboorte). FR staat helemaal bovenaan in Europa en NL als tweede!

Dit bericht in de Nederlandse media behoeft enige nuancering. Ik was zeer verbaasd want het klopt niet met mijn persoonlijke ervaring dus ik heb het rapport even uitgeplozen. Het gaat om het rapport Europeristat II waarbij alles rondom zwangerschap en geboorte wordt vergeleken tussen de Europese landen. Bijvoorbeeld moedersterfte, perinatale sterfte, neonatale sterfte.  Dit is statistiek en het gaat er om hoe de cijfers verzameld worden en wat voor wetgeving er in een land heerst. Men rekent vanaf de 22ste zwangerschapsweek tot 7 dagen na de geboorte. Dood of levend geboren per 1000 geboortes. NL heeft een perinatale sterfte van 10/1000 geborenen en FR 10,9/1000 geborenen. FR staat nummer 1 in Europa en NL als tweede. In de media is men vergeten te vermelden dat de Franse wetgeving het toestaat om laat in de zwangerschap, om medische redenen, een zwangerschap af te breken. 

Bijvoorbeeld, als men in de 24ste zwangerschapsweek ontdekt dat de foetus een belangrijke groeivertraging heeft, kan vruchtwaterpunctie gedaan worden. Als dan blijkt dat er sprake is van een chromosomale afwijking, bv trisomie 21 (mongooltje) dan kan alsnog de zwangerschap afgebroken worden (wat men er ook van vindt).

Dat bepaalt voor een zeer groot deel dit hoge cijfer. Het staat heel duidelijk in het rapport. Dus als rekening wordt gehouden met een medische zwangerschapsafbreking dan doet FR het goed. Le Point heeft er nog een stukje aan gewijd en meldt dat FR net na de Scandinavische landen komt. Ook de neonatale sterfte (sterfte per 1000 levendgeborenenen tot 28 dagen na de geboorte) is in FR 2,6 en in NL 3,5. Dat is een aanmerkelijk verschil. Èn de moederlijke sterfte is hier ook lager.

Ingrid