Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Is het te doen of wordt het zwaar?

Auteur Bericht

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#0 Geplaatst: 2008-12-17 19:19:00

Hallo daar geemigreerde zelfstandigen,

We hebben een huis in F en willen er over een tijdje wonen. Zo simpel als wat.

Maar, Het ene spookverhaal na het andere over de enorme hoogte van sociale lasten e.d. in Frankrijk, waardoor je als zelfstandige alleen maar aan het werken zult zijn en nooit zal kunnen genieten van hetgeen waarvoor je naar F kwam.

Mijn simpele vraag met brede atwoordmogelijkheden: Hoe hebben jullie die overgang ervaren? Moest je opeens heel veel meer werken om je hollandsche hoofd boven water te houden? 

Kon je je bedrijf/beroep wel uitvoeren zonder eerst een opleiding opnieuw te moeten doen en was je wel te verzekeren ondanks het feit dat je al jaren als (vul maar in) werkzaam was in NL? 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2008-12-20 23:07:53

De meeste antwoorden op je vragen zijn op de website te vinden. Toch even in het kort wat algemene antwoorden.

Als je een eigen onderneming in Frankrijk wilt beginnen of je je als vrije beroeper vestigt, moet je inderdaad rekening houden met hoge sociale lasten, 40 tot 45%. Maar er zijn constructies (in de maak), waarbij van enige verlichting sprake is. 'Voordeel' is wel dat je verzekerd bent tegen ziektekosten en zelfs een pensioentje opbouwt.

Raadpleeg voor de details de rubriek Werken in de menubalk of stel hier in dit forum concrete vragen.

Wim

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#2 Geplaatst: 2008-12-21 09:25:15

dank je wel, Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2008-12-21 21:52:31

Die 40 % geldt na het abattement van 34 %, als je zelfstandige wordt in een BNC (dienstverlenend, geen handel of artisan). Dus over 66 % van je omzet ga je lasten en impots betalen, dan wordt het ca 28 %. De eerste jaren kun je ook nog starters-korting krijgen, als je de 'accre' aanvraagt. Enige voorwaarde, omzet blijft onder de E 27000 (wordt 32000 in 2009) en ingeschreven staan als werkzoekende. Verder moet je tegen de bureaucratie kunnen, en graag papier eten, in grote hoeveelheden. Sommige beroepen zijn conventionné, daar horen diploma's bij. Over 10 dagen kun je ook auto-entrepreneur worden. Alles wat niet in een 'gewoon' bedrijf past kun je daarin doen. Alle beroepen die onder profession libéral vallen zijn er in opgenomen, de andere beroepen, artisans o.a. zijn apart omschreven. Succes met de onderneming, Dit