Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

hoefverzorger beschermd beroep?

Auteur Bericht

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#0 Geplaatst: 2008-12-17 19:31:23

beetje specifieke vraag:

Weet iemand of hoefverzorger in F een beschermd beroep is ofwel dat ik dat gewoon mag uitvoeren?

Let wel: geen hoefsmid die die vermaledijde ijzers onder paardenhoeven timmert maar enkel het bekappen (snijden, knippen, vijlen) van paardenhoeven.

In NL is het het nml. een vrij beroep. 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2008-12-17 19:39:15

Hoe heet een hoefverzorger in het Frans?

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2008-12-17 20:41:03

Hoefverzorgen maakt onderdeel uit van het werk van een maréchal-ferrant: kijk hier .

In dit diplomafiele land moet je daar een CAP (Certificat d'Aptitude Professionnelle) hebben. Kijk ook eens hier. Best mogelijk te werken zonder dat dipoma, denk ik, hangt af van het aanbod op de markt. In het paardenwereldje is het in de regel "bouche à oreilles" om een baan de vinden.

Even verder googelen en je vindt genoeg informatie.

Steven

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#3 Geplaatst: 2008-12-17 21:35:17

laat ik voorop stellen; ik heb een allergie voor paardenvolk en paardensport (niet de paarden dus) maar ik zit er bij toevalligheid midden in, en een ding kan ik je verzekeren;

in alle beroepen waar je een diploma voor moet hebben zijn eventuele zijwegen te begaan om het als vrij beroep uit te oefenen, of beter gezegd, de ander ziet het wel door de vingers.

maar bij dit paardenvolk schijnt dit dus hélémààl niet het geval te zijn, er is moordende concurentie schijnbaar.

dat is alles wat ik weet en weten wil overigerigens, en ik hoop je ermee geholpen te hebben.

cees. 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2008-12-17 21:57:50

Ben niet ingevoerd in het paardenwereldje maar kan me voorstellen dat om verzekeringstechnische redenen een certificaat van een "geregistreerde" hoevenbehandelaar nodig is.

Je moet al een sportkeuring hebben als je aan pétanque doet..... voor de verzekering van de club.

Steven

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#5 Geplaatst: 2008-12-18 01:24:28

Surf, je schreef: laat ik voorop stellen; ik heb een allergie voor paardenvolk en paardensport.

Dat komt goed uit. Ik heb een allergie onntwikkeld voor mensen die een allergie hebben voor paardenvolk. Dan zouden we eigenlijk elkaar niet moeten kunnen uitstaan.

Dat het in Nederland een vrij beroep is geworden, heeft overigens wel tot veel protesten geleid. Je laat je kostbare paarden niet zo maar door iedereen bekappen. Nu zijn er ook mensen met paarden die voor het korte gewin wel eens een amateur aan de benen van de paarden laten zitten, maar die behoren natuurlijk niet tot het paardenvolk. En zij zijn dan weer bij Surf welkom...

Overigens zijn er wel mensen die zonder de juiste papieren over een goede vaardigheid beschikken. Meestal is die in eigen bedrijf opgedaan. maar deze mensen gaan niet zo gauw de markt op als volwas smid.

Groet,

Frans (lid van het paardenvolk en beoefenaar van de paardensport)

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#6 Geplaatst: 2008-12-18 09:49:45

beste Frans,

Ik ben je enigszins een uitleg schuldig, want ik lees dat het je zeer doet.
ik woonde in een dorp waar meer maneges waren dan scholen, en waar meer paarden liepen dan kinderen.
je zou zeggen, dat is een paardenschool of zo, maar niets is minder waar.
het was een tijd dat een paard een logo was, je hebt een paard, dus hoor je erbij.
al loop je tot je knieën in de paardenstront op het trottoir, men heeft het over paerdenhoofd en paerdenbenen, terwijl een fatsoenlijk mens met zijn poten door de stront moest banjeren en daarbij zijn kop er goed bij moest houden.
grote jeeps met enorme peardentrailers blokkeren de weg naar school omdat hun dochter met de eeuwige paardenstaart naar school moet worden gebracht, en oh wee als je er wat van zegt want dan zijn ze woedend en komen ze je in hun rijbroek die ze ook eeuwig aan schijnen te hebben achterna.
de bar in het dorp liep leeg vanwege het feit dat het bier op de manege de helft koste en de daarbij behorende subsidies ontving, en daar sta je dan niet op je gemak tussen je vrienden en het paerdenvolk, te luisteren naar hun concours hippique en hoe schoon ze stapt.
begrijp me niet verkeerd, ik ben net zo allergies voor mensen die met enorme dikke buiken op veel te fragiele racefietsen gaan zitten nadat ze zich in zo'n belachelijk strak pakkie hebben gehesen waar ze de hele dag in rondlopen.
ik ben net zo allergies voor mensen die met enorme zeiljachten in de haven van de cote de azur liggen en nog niet weten hoe ze op moeten tuigen.
ik rijd/reed paard (zonder zadel) langs de eindeloze stranden gewoon op een morgen omdat ik gek was op dat dier en hij op mij, en als die een rotbui had gaf ik hem een knal voor z'n kop (waarna die me steevast terug pakte door me plotseling te bijten)
hier in het dorp zijn mensen die hun paard pakken en gewoon een eind gaan raggen in de wijdte van de Charente, dat is voor mij geen paerdenvolk, dat zijn mensen die hun sport beoefenen omdat ze er van houden, ze rijden geen jeep, hebben geen paerdenstaart, en hun kinderen hoeven helemaal geen o-benen te hebben.
een klant van mij heeft een (nou zou ik op de muur moeten gaan kijken hoe het heet) school waar paarden worden getraind voor amateurs, én sport, en ik kan je dit zeggen, man wat een geld gaat daar in om.
arabieren komen van heel ver weg om hier hun paard te laten trainen, en geloof me, die jurken rijden geen jeep en hebben geen paerdenstaart.
daar tegenover zijn er mensen die zodra ze op een paard zitten buiten de bak, niet meer weten wat ze doen moeten want het dier loopt zijn eigen weg van A naar F.
dus even goede vrienden, jij jouw paard en ik mijn board.

om toch een beetje on-topic te blijven zou ik willen zeggen aan de vraagsteller dat het misschien verstandig is deze diploma's te gaan halen indien je dit beroep werkelijk wilt doen.
ik begrijp van de beroemde A... en andere die hier bij mijn client rondlopen dat frankrijk qua paarden(sport) een zeer aantrekkelijk land aan het worden is.
dit komt door de doorvoer van paarden van nederlandse stallen naar de jurken in de woestijn.
ben ook niet gek zeg, dat kun je toch wel nagaan, want dit is officieel natuurlijk onzin, dat verzin ik zelf even, en ik heb gelijk ;-)
waarom ? omdat als ik er over begin, men snel ergens anders over begint en omdat ik een heel brede (andere)ervaring heb in deze wereld.
frankrijk is een bevriend land van de arabische wereld, dus geen moeilijk doen over transport en papieren.
nederland is contra en voor dat sheikh allemejassie zijn documenten klaar heeft is zijn dure paard al dood.
alleen houd hier iedereen de hand boven het hoofd en zul jij zonder papieren nooit van zijn leven een voet aan wal zetten.
kijk even bij de chambre de metiers voor een opleiding en gewoon doen.
dat jouw frans eventueel stroef is voor de opleiding moet je afwimpelen met "sorry, mijn andere drie talen zijn beter" dan zul je zien hoe geweldig ze je helpen.
overigens zijn fransen gek op ons soort mensen die hier even op school komen, Ivo schreef het al eens, ze hebben veel respect voor mensen die "iets durven"

cees.

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#7 Geplaatst: 2008-12-18 18:21:58

Dag Cees,

Geen probleem. Ik ken je al een beetje. Maar ik wil toch niet graag over één kam worden geschoren met de mensen die jij zo beeldend uittekent. Overigens behoren die zeker niet tot het paardenvolk. Chez Porte, die dit draadje begon, had het ook over “vermaledijde” ijzers. Zo vermaledijd zijn die ook weer niet (en ik mag dat zeggen met een zelf beleerd paard van 17 dat nog geen dag op ijzers heeft gestaan). Ik weet niet of er in Frankrijk voldoende vraag is naar het alternatieve, natuurlijke kapwerk. De ruiters die ik daar ken, doen het of zelf en de meeste gebruiken ijzers.

Groet,


Frans

   

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#8 Geplaatst: 2008-12-18 20:12:39

Ik ben volkomen leek op dit gebied.

Wat is er mis met een hoefijzer?

Ingrid

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#9 Geplaatst: 2008-12-18 22:16:33

Dag Ingrid,

 

Het valt natuurlijk helemaal buiten het onderwerp van dit forum, maar een ijzer onder de hoef heeft vooral tot doel om de slijtage aan de hoef tegen te gaan. Zo’n beetje als schoenen voor mensen. Echter schoenen worden niet aan je been vastgenageld. En juist dat nagelen zorgt dat de natuurlijke beweging van de hoef zelf ( ja, hij beweegt echt) niet meer mogelijk is. Ook het afrollen van de paardenvoet wordt er mee beïnvloed (maar dat gebeurt ook al door het kappen). Er zijn orthopedische en andere voordelen te behalen door beslaan met ijzers. Het is meestal een kwestie van voor- tegen nadelen afzetten. Maar ik denk wel dat veel mensen te snel er ijzers onder gooien. Het zou te ver gaan als ik hier over de kalkoenen onder die ijzers en de onwrikbare werking daarvan, de uitgelokte beenactie en meer van dat soort vaktermen schrijf, maar als je meer wilt weten kan je me mailen.

 

Groet,

 

Frans

 

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#10 Geplaatst: 2008-12-19 00:42:36

Dag Ingrid,

 

Dat dubbele posten blijft me dwars zitten. Sorry...

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#11 Geplaatst: 2008-12-20 13:35:37

Dank u allen voor de gevarieerde bijdragen ;-)

Het diploma halen is een lastige aangezien dit een diploma is van een opleiding die volgens mijn zeer subjectieve mening vol zit met achterhaalde ideeen en auwelijks openstaat voor nieuwe ontwikkelingen. Vergelijk het met het moeten halen van een medicijnenbul om aromatherapuet te moeten kunnen zijn.

Het vak leren zelf is bij mij geen issue. Voer het al jaren naar volle tevredenheid uit. 

Ik wist al wel dat hoefsmid in die zin beschermd beroep is waar het gaat om het beslaan van paarden. Wat betreft het enkel bekappen, heb ik hier dus nog geen duidelijkheid in gevonden. In Belgie bijvoorbeeld is hier een duidelijk onderscheid in gemaakt.

Verder op deze plek maar even niet ingegaan op de waarde van mijn vak ;-)

Voor de geinteresserden: http://www.gezondehoeven.nl/html/01.%20Gezonde%20hoeven/04.Nadelen%20hoefbeslag.htm

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#12 Geplaatst: 2012-08-21 12:25:14

Goede dag

Ik heb van 2006 t/m 2011 een eenmanszaak in NL gehad met als bedrijfsactiviteit het bekappen (i.e. raspen van) van paardenhoeven. Dit is in Nederland een vrij uit te oefenen beroep.

Ik woon nu ruim een jaar in Frankrijk en heb ook hier een eenmanszaak. Nu heb ik onlangs een brief gekregen van de vakvereniging van hoefsmeden die mij dreigt te vervolgen voor het illegaal uitvoeren van het vak hoefsmid. Ik ben pertinent geen hoefsmid. Het verschil ligt hem in het al dan niet beslaan van hoeven met hoefijzers.

Als ik mijn Nederlandse eenmanszaak opnieuw zou opstarten met een Nederlands post- c.q. vestigingsadres, heb ik dan het recht om vanuit dat bedrijf mijn Franse klanten te bedienen met mijn diensten? Ik heb deze situatie in de eerste maanden van mijn verblijf in Frankrijk al gehanteerd. Concreter gesteld: hoe verhoud het vrije verkeer van diensten in Europa zich tot de Frans nationale wetgeving op dit gebied?

p.s. liever even geen discussie over de waarde van het vak natuurlijk bekapper.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#13 Geplaatst: 2012-08-21 21:34:25

Het bekappen van paardenhoeven is in Frankrijk een gereglementeerd beroep, waarvoor een inschrijving bij de Chambre des Métiers is vereist. Dat is alleen mogelijk met drie jaar aantoonbare ervaring of een relevant diploma. Die brief van de vakvereniging is dus SERIEUS!

Het maakt geen enkele verschil of je dit vak uitoefent vanuit een Nederlandse of een Franse eenmanszaak, de vestigingseisen zijn exact hetzelfde. Je maakt een verkeerde interpretatie van het vrije verkeer van diensten in Europa. Die zeggen niet dat wat in Nederland vrij is, dus ook in Frankrijk vrij moet zijn, maar die zeggen dat Frankrijk geen andere eisen mag stellen aan zijn Europeanen dan aan zijn eigen inwoners. De eisen zijn voor Nederlandse en Franse dienstverleners op dit gebied zijn gelijk: inschrijving bij de CMA.

Wim

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#14 Geplaatst: 2012-08-22 09:30:03

Ik sta bij de chambre des metiers ingeschreven met ruim zes jaar ervaring. Dat zou dus voldoende moeten zijn?

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#15 Geplaatst: 2012-08-22 13:35:36

dat is alleen voldoende als je staat ingeschreven met de juiste APE-code!

Als je als timmerman staat ingeschreven (ik geef maar een flauw voorbeeld), dan heeft dat geen waarde.

Wim

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#16 Geplaatst: 2012-08-22 13:52:41

ja dat sta ik. Al is dat een heel veel te brede code. Ik sta daar in goed gezelschap van een hele hoop hoefsmeden, dus dat zit wel goed. Ik heb ondertussen ook de betreffende wettekst gevonden:

A défaut de diplômes ou de titres homologués, ces personnes doivent justifier d'une expérience professionnelle de trois années effectives acquise en qualité de travailleur indépendant ou de salarié dans l'exercice de l'un de ces métiers.