Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Water

Auteur Bericht

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#0 Geplaatst: 2008-12-18 11:58:25

Afgelopen maandag waren we weer in de Correze om nogmaals het door ons gewenste huis te bekijken en met name de toestand van de electrische installatie (zie draadje in de rubriek Huis kopen). Tijdens ons bezoek hadden we ook een gesprek met de burgemeester gepland. Dit met het oog op de door ons aangevraagde CU Urbanisme voor het bouwen van een paar chaletjes. Tot onze verbazing was daar ook aanwezig een ingenieur van het Syndicat Intercommunal des Aux des Deux Vallees. Hij had ook een copie van de CU aanvraag gekregen en wilde wel eens met ons praten hoe wij de watervoorziening dachten te regelen. De vorige eigenaren hadden namelijk geen 'Abbonnement d'eaux'. Enige weken geleden hadden ze namelijk de hoofdleidingen vervangen en was dit huis niet meegenomen in de vernieuwing. Het huis ligt aan een weg en is het laatste in een rij van 5. Huis nummer 4 ligt 200 meter terug. Willen wij een aansluiting dan moeten we dit zelf betalen à € 55,-- per strekkende meter. Dus een slordige € 11000,-- !!! Bij huis 4 stopt de leiding met een doorsnede van 40 mm. Willen we echter ook voldoende water hebben voor de chalets dan moet de hele leiding vanaf het pompstation vervangen worden naar 63 mm doorsnede. Dat is 500 meter à €65,--. Dat was wel even schrikken. Tevens zou er dan ook nog bij het huis een station de pompage geplaatst moeten worden om het water omhoog te brengen. Met de huidige druk zou er nog maximaal 35 meter gestegen kunnen worden. (Het huis ligt tegen een heuvel en de chalets staan hoger gepland).

Aan het eind van het gesprek merkte hij op dat we natuurlijk ook een waterreservoir van zo'n 5000 liter konden plaatsen en deze laten voeden door de aansluiting van 40 mm.

Wie zegt nu dat ambtenaren traag werken :-)

De reden dat de vorige eigenaren geen aansluiting hadden ligt in het feit dat er een goede bron op het terrein ligt. Deze wordt gevoed door een ondergronds riviertje op zo'n 8 meter diepte. Deze geeft ruim voldoende water voor het huis.

Wij denken er nu over om een waterreservoir te plaatsen en deze te laten voeden door de bron.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-12-18 18:29:41

Harry,

stof om erover na te denken. Verwacht  van mij geen antwoord binnen een nacht.

Christian v.K.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2008-12-20 11:54:59

Beste Harry, 

Ik kan (en wil) niet de vraag beantwoorden wat jij, Harry, nu moet doen ;-)), maar ik heb er een paar gedachten over:


1. Heeel vreemd dat het Syndicat Intercommunal des Aux des Deux Vallees alleen een waterleiding aangelegd heeft die net voldoende is voor de gegadigden. Normaliter houdt men toch rekening met alle huizen in een straat of lotissement, ja zelfs met mogelijke uitbreidingen (onbebouwde percelen waar ooit misschien een huis komt te staan). Ambtenaren! Vreemd, maar niets aan te doen.


2. Er waren en zijn miljoenen mensen die zich uit een eigen bron met water verzorgen. Als het water maar goed is. Dat is met regelmatige controles door een onafhankelijke instantie eenvoudig te waarborgen (eerst een controle per seizoen, dus voorjaar/zomer/najaar, en als alles OK is alleen nog jaarlijks etc.). Maar ik ken ook het geval waar de eigenaar van een gîte door huurders, die in hun vakantie een buikgriep opgelopen hadden, aansprakelijk gesteld werd. Enige optie is de kwaliteit van het water goed te laten bewaken als men er gasten ontvangt. De juridische kant hiervan en bestaande voorschriften hieromtrent ken ik niet.


3. De kwestie van het buffervat. In het geval ‘Harry’ is dit nodig omdat beide waterbronnen (de te dunne openbare leiding en de eigen bron) de momentane waterbehoefde blijkbaar niet aankunnen. Het nodige buffervolume (liter) is eenvoudig te berekenen als de continue aanvoerstroom (liter/h), de grootste aan te nemen verbruiksstroom (ook liter/h) en de duur van dit grootste verbruik bekend zijn. Het moeilijkste lijkt mij nog het debiet van het onderaardse riviertje betrouwbaar te bepalen.


4. Het huiswatersysteem. Vanuit het buffervat is alles bekende techniek: een pompinstallatie (surpresseur) met de nodige capaciteit en de benodigde opvoerhoogte (= geometrische hoogte+druk aan het hoogste tappunt).

En verder bij het huisleidingnet alles doen wat state of the art is, lees bijv. hier. Voor jouw probleem zie punt 8, laatste alinea.


Harry, succes ermee!

Christian von Klösterlein
- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#3 Geplaatst: 2008-12-20 23:14:23

Beste Christian,

Er zijn er maar twee, die uiteindelijk de vraag kunnen beantwoorden, dat ben ik en mijn partner!!!

Puntsgewijze mijn reactie(s)

1. Het Syndicat des Eaux houdt wel rekening met een latere aansluiting van verderop gelegen huizen. In ons geval eindigde ze met 40 mm. Genoeg voor aansluliting van ons gewenste huis. Waar echter geen rekening mee gehouden wordt is met extra's zoals gites of challets. Na ons huis is er geen mogelijkheid om een huis te bouwen. Het eerstvolgende huis ligt 3 km verder en wordt gevoed vanuit een ander pompstation.

2. De huidige bron voldoet prima voor de voorziening van water voor het huis. Voor de zekerheid hebben we monsters laten nemen ter keuring. Wij zullen onze gasten evenzogoed adviseren om flessen water te kopen voor consumptie. 

3.Het debiet van de bron is voldoende voor het huis. Maar de vraag is of het ook voldoende is voor de chalets. Daarvoor willen we voor de zekerheid een tank aanleggen.

4. Hoe groot de tank moet worden en welke capaciteit de pomp moet hebben is een vervolgstudie. Ik denk aan een tank van 5000 ltr per chalet. Maar ga nog opzoek naar meer gegevens.

Harry

avatar#6645
OuweGrijze
Berichten: 4
Reacties: 8

#4 Geplaatst: 2009-01-09 14:16:24

Zelf maak ik (in de Lot) gebruik van een bron. Voldoende capaciteit voor één huishouden. Maar water en ook de DDE kunnen aardige problemen vormen bij de aanleg van wat chalets. Denk aan de fosse septic en aanverwante zaken. Daar schijnt tegenwoordig ook "drink"water binnen 30 meter van de tank aanwezig te moeten zijn?