Informatie






Forum Archief



In december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.















Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

ervaringen met Free

Auteur Bericht

avatar#6526
Ty Huella
Berichten: 6
Reacties: 19

#0 Geplaatst: 2008-12-18 13:19:00

Ik ben na problemen met Orange overgestapt naar Free (telefoon + internet). Tot mijn verrassing werkte het na aansluiting meteen. Maar ik had te vroeg gejuicht. Omstreeks 18.00 u viel de verbinding weg om pas de volgende morgen om ca 10.00 uur weer te keren. Dit herhaalt zich elke dag, vanaf 28/11. Inmiddels mijn persoonlijke installatie gecontroleerd, o.a. door mijn Freebox bij een buurvrouw - met hetzelfde abonnement - uit te proberen en omgekeerd de hare bij mij. Conclusie; de installatie, incl. Freebox, lijkt in orde. Dat wordt natuurlijk ook wel bevestigd doordat overdag de zaak gewoon draait. In de e-mail wisseling met Free blijven die het zoeken in mijn thuissituatie door uit ten treure dezelfde suggesties te doen die je ook al in de handleiding hebt kunnen lezen en die door mij allemaal al uitgeprobeerd zijn. Op mijn verzoek de lijn te testen op de tijden dat ik geen verbinding heb wordt tot nu toe niet gereageerd. Van Free heb ik nu een vragenlijst toegezonden gekregen waarin ik weer uitputtend de thuissituatie moet beschrijven. Een deskundige buurman houdt het er op dat de mensen de avond en nacht gebruiken om uitbundig te downloaden waardoor het debit drastisch terugloopt. Wat ik dan niet begrijp is dat de al genoemde buurvrouw daar geen last van heeft.

Ik heb ee tweetal vragen.

1. Zijn er onder jullie die vergelijkbare ervaringen hebben?

2. Een van de dingen die door Free gevraagd wordt is de verbinding te testen met een ander modem met de door Free geleverde identifiants. Niet dat ik geloof dat dit iets bijdraagt aan de oplossing - de Freebox doet het immers - maar dan kan daarover in ieder geval niet meer gezeurd worden. Nu heb ik toevallig zo'n modem (KPN Experiabox: Thomson ST546 v6) maar ik weet niet hoe ik dit moet aanpakken.

Weet iemand raad?

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#1 Geplaatst: 2008-12-18 13:55:05

1. Ja.

Vrienden in de buurt hadden een soortgelijk probleem. Freebox werkte goed, maar af en toe viel de ADSL verbinding weg, met name als ze eens door iemand gebeld werden. Dit probleem kon worden verholpen door de telefoonbekabeling in huis helemaal te controleren. Met name in oudere huizen zit in het telefoonstopcontact een condensator. Dat is meestal een klein grijs blokje, dat ooit bedoeld is voor onderhouds werkzaamheden door FT. Helaas heeft deze condensator een enigszins verwoestende werking op het ADSL signaal.

Alle telefoonstopcontacten in huis dus openmaken en als je de condensator vindt, deze verwijderen.

[dat het uitbundig downloaden door de buren dit probleem zou veroorzaken lijkt me, eerlijk gezegd, een beetje onzin]

2.

In het modem moeten de inlog gegevens van je ADSL verbinding worden ingegeven.

Voorzover ik weet is dat bij Free je telefoonnummer plus wachtwoord. Daarvoor moet je toegang hebben tot je modem en dat kan alleen via je PC. Aangenomen dat je onder XP werkt en dat je LAN verbinding automatisch een IP adres krijgt

- Eerst PC aansluiten bv met een ethernetkabel.

- Dan het inlog adres achterhalen. Dat is een fabrieksinstelling van het modem en meestal zoiets als http://192.168.1.1 of http://10.0.0.1 . Soms staat dit achterop het modem, maar in elk geval in de handleiding.  Niet te vinden? Zie onderaan.

- daarna in Internet explorer intypen http://192.168.1.1 (of het nummer dat je gevonden hebt)

- aanmelden met identiteit/wachtwoord (fabrieksmatig meestal admin/admin, zie de handleiding)

- surf naar de pagina waarin je de connectie gegevens van de ADSL verbinding moet opgeven.

- Bewaren, klaar

Lijkt ingewikkeld, valt in de praktijk wel mee.

succes, Ko

Als je het IP adres van de router niet kun vinden moet je eerst de PC aansluiten en wachten tot de ethernet verbinding met je PC tot stand komt (hoort automatisch te gaan). Via netwerklocaties (onder XP) naar Weergeven Netwerkverbindingen. Rechtsklik op de LAN verbinding. kies Status en dan tab Ondersteuning.

Daar lees je het IP nummer dat aan je PC is toegekend en onderaan het Gateway nummer. Dat moet je hebben: het is het adres van je router.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2008-12-18 17:12:31

Ty,

Het condensatorprobleem waar Ko terecht naar verwijst hebben we, samen met wat telefoonbedradings opmerkingen, al een keer besproken hier op het forum. Verwijderen van die condensator kan soms helpen. Er staan links bij met foto's hoe één en ander aan te pakken. Baat het niet, het schaadt ook niet.

Rob van der Meulen

avatar#4352
peter08
Berichten: 3
Reacties: 18

#3 Geplaatst: 2008-12-18 20:09:50

Heren,

Ik heb momenteel precies hetzelfde probleem met Tele2(maar dan in NL) Ik ben al dagen, zo   niet weken op zoek naar de oplossing, maar niemand, ook de deskundigen niet, hebben mij tot op heden kunnen helpen. Nu zag ik tot mijn verbazing mijn probleem hier op het Forum, dus mochten er mensen zijn die een idee hebben, houd ik mij graag aanbevolen.

Peter

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2008-12-19 13:09:47

Ty,

Wat me nog te binnen schiet, een andere invalshoek dan de condensator- en bedradingsproblemen. Onder Windows 95 en 98 heb ik indertijd heel wat zitten te finetunen aan verborgen Windows instellingen, van belang voor netwerk- en internetverkeer. De standaard instellingen - ook van XP en Vista - kunnen je soms behoorlijk in de weg zitten. Daar zijn zogenaamde TCP/IP optimaliserings programma'tjes voor, zo van het internet te downloaden. Daar worden waardes als MaxMTU. TTL en Rwin mee ingesteld. De optimale packetgroote die bij de desbetreffende internetprovider kunt bereiken valt met een eenvoudig "ping" commando te achterhalen. Bijvoorbeeld:  ping - f -l 1500 www.myisp.com , waarbij je natuurlijk voor myisp.com het adres van je eigen internetprovider moet invullen. Waarschijnlijk krijg je bij die waarde de retourmededeling dat het verzonden packet gefragmenteerd is.  Packet grootte verminderen, totdat je die "fragmentatie" mededeling niet meer krijgt. Je kunt op die manier - wanneer je die waarde tenminste overneemt in je Windowsinstellingen - in ieder geval je snelheid vergroten. Met andere instellingen (TTL en Rwin) kun je om die beeldspraak te gebruiken tegelijkertijd, en langer, meer ballen in de lucht houden. Misschien dat dit nog soulaas zou kunnen bieden tijdens die drukke spitsuren waar je buurman naar verwijst, wanneer er veel concurrerend dataverkeer op de lijn is. En verzonden datapakketjes met een te geringe levensduur (te kleine TTL waarde - time to live) in het gedrang en door de lange wachttijd  vroegtijdig het leven laten. Lees maar wat daar in overvloed in internet discussies over te vinden is.

  Een andere oplossing - of work-around - voor dit soort connectieproblemen kan het inzetten van file-sharing utilities zijn, zoals WinMX. Misschien dat je deskundige buurman het komende weekend onder je Windowsmotorkap kan kijken, of kan aangeven wat bij hem de specifieke Windowsinstellingen zijn. 

  Iets geheel anders: die jongens en meisjes van Free doen wel heel enthousiast over hun snelheid. Op de website zie ik jusqu'à 28 Méga staan. Lijkt me wat overdreven: het theoretische maximum van ADSL2+ is bij mijn weten nog steeds 24 M, en dan heb je het over een laboratorium situatie: links op de meettafel de zender, en één meter rechts daarvan de ontvanger. De toevoeging ATM doet vermoeden dat ze het over de maximale snelheid op het niveau van de telefooncentrale hebben, de snelheid die daar gehaald kan worden. Maar dat is bij mijn weten wat anders dan de snelheid over de twee koperdraadjes van de centrale naar de abonnee.

Rob van der Meulen

avatar#6526
Ty Huella
Berichten: 6
Reacties: 19

#5 Geplaatst: 2008-12-19 15:16:18

Bedankt voor jullie snelle reacties. Ik ben nog maar net lid maar ben onder de indruk van het meedenken over mijn probleem. Het condensatorprobleem was me bekend maar het lijkt me niet waarschijnlijk dat dat de oorzaak is. Uiteindelijk doet alles het probleemloos tussen 10.00 en 18.00 uur; je kunt er bijna de klok op gelijk zetten. Toch zal ik het voor alle zekerheid nog controleren. Nu blijkt dat hetzelfde probleem zich voordoet in Nederland bij een andere provider versterkt dat mijn vermoeden dat er wat anders aan de hand is. Het idee van mijn Franse buurman dat nachtelijk downloadverkeer de oorzaak is vind ik geen onlogische verklaring maar ook dan zit ik met die preciese tijden, dag in, dag uit, dat de verbinding wegvalt en de buurvrouw met hetzelfde abonnement dat er geen last van heeft.

Ik ga jullie adviezen uitproberen en houd jullie op d hoogte.

Kenavo.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#6 Geplaatst: 2008-12-19 15:32:05

heb je misschien een apparaat in huis die op die tijden aan/uitschakelt en misschien stoort?

avatar#6526
Ty Huella
Berichten: 6
Reacties: 19

#7 Geplaatst: 2008-12-19 15:39:54

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#8 Geplaatst: 2008-12-19 15:44:49

Een paar opmerkingen:

1/ Een ADSL-lijn is niet -zoals (vroeger) het geval (was) is bij sommige kabelaansluitingen- een gedeelde lijn, dus drukker of minder druk verkeer maakt helemaal niets uit voor het wel of niet beschikbaar zijn van je ADSL lijn

2/ De dingen die Robert noemt geven ook geen verklaring van jouw probleem want dan zou je overdag ook geen verbinding hebben

3/ De snelheden waar Robert het over heeft zijn inderdaad belachelijk ... de meeste Franse ISPs adverteren inderdaad onterecht met ATM snelheden. Dit is de snelheid die je lijn fysiek aan kan maar je kunt er vervolgens niet onderuit om verschillende extra protocollen en met name IP te gebruiken waardoor je een bepaalde overhead hebt (voor ieder pakketje wordt er een header voor die extra protocollen meegestuurd zodat het pakketje op de juiste plek aankomt en goed geïnterpreteerd wordt) die ervoor zorgen dat je werkelijke snelheid lager is. De enige juiste manier om snelheden van een ADSL verbinding aan te geven is dus het adverteren van IP snelheden en dan kom je op maximaal 24 Mbps download en 1,4 Mbps upload en dat dan alleen als je in de telefooncentrale woont en dus geen verlies hebt op je telefoonlijn ... en ook alleen als je telefoonlijn aangesloten is op een centrale die geschikt is voor ADSL2+ ... kortom: vele factoren die ervoor zorgen dat de snelheden waar Free mee adverteert echt belachelijk zijn aangezien deze nooit gehaald kunnen worden ...

4/ De suggestie van Jean-Paul komt behoorlijk in de richting van waar je het probleem zou moeten zoeken: als jij of een fabriek of een boer ofzo in de buurt een apparaat heeft wat op bepaalde tijden in- of uitschakelt (dat zou de regelmatigheid van het wegvallen van de verbinding kunnen verklaren) kan een dergelijk apparaat (via EMC, lang verhaal ...) de telefoonlijn beïnvloeden en als het signaal wat Free op de lijn heeft gezet niet sterk genoeg is om hier bovenuit te komen (de signaal/ruis-verhouding wordt dan te laag) valt de synchronisatie tussen jouw modem (Freebox) en het modem (DSLAM) in de telefooncentrale weg. Er zijn twee manieren om dit op te lossen:

a/ ervoor zorgen dat het betreffende apparaat niet meer gebruikt wordt of een verminderde invloed op de telefoonlijn heeft (door het elders te plaatsen of elektromagnetisch te beschermen of op een gescheiden elektriciteitsgroep aan te sluiten)

b/ door Free metingen te laten verrichten aan de hand waarvan ze kunnen bepalen wat de signaalsterkte op je telefoonlijn zou moeten zijn om het te laten werken zelfs als het betreffende apparaat ingeschakeld is en de signaalsterkte op jouw telefoonlijn aan de hand hiervan aan te passen

Overigens had Free natuurlijk zelf ook tot deze conclusie moeten komen op basis van het zeer regelmatig optredende probleem ...

Groeten,

Thomas

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#9 Geplaatst: 2008-12-19 17:07:55

Ty, Thomas,

Wat ook bij de suggestie van Jean-Paul nog steeds een punt van lichte verbazing blijft, is dat de buurvrouw geen problemen heeft. Vandaar mijn poging te zoeken naar verschillen tussen die twee (gelijke?) plaatjes, ook voor wat betreft de Windowsinstellingen. En zou er in de omgeving een "stoorzender" aan en uit worden geschakeld, dan zou iedereen in de buurt daar toch last van moeten hebben. Tenzij Ty vergeleken met de buurvrouw ook tijdens de ontvangst uren nu al een wat zwakker, marginaal signaal binnen krijgt. En dan is er maar weinig voor nodig om de verbinding helemaal te verliezen.  Vandaar mijn eerdere telefoonmonteurs verwijzingen, in de hoop dat je daarmee mogelijke overgangsweerstanden en de daarmee gepaard gaande verliezen etc. binnenshuis uitsluit als mogelijke foutbron. En daarmee bijdraagt aan een betere signaal kwaliteit.  Domweg afstrepen van mogelijke oorzaken. En mocht er nog een adsl filter/splitter tussen zitten, haal dat er eens tussenuit, en sluit de binnenkomende lijn rechtstreeks aan op het modem. Er komt nu toch geen laagfrequent klassiek telefoonsignaal meer binnen dat storing kan veroorzaken in het adsl signaal. Je weet maar nooit, alle beetjes helpen.

  En inderdaad, Free zou gewoon moeten komen meten zoals Thomas opmerkt,  lijkt me het minste wat je kunt doen wanneer je op je website de internet hemel op aarde belooft. Kan gewoon een slechte verbinding zijn tussen centrale en abonnee.

Rob van der Meulen

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#10 Geplaatst: 2008-12-19 17:48:45

Misschien ligt de telefoonkabel tegen een apparaat of electrakabel aan, binnen of buiten je huis, dan is het het makkelijkste eerst maar eens binnen te checken, eventueel de telefoonkabel aftappen waar die je huis binnenkomt en daar testen, alle groepen in je electrakast uitzetten behalve die voor je modem, etc.

hoe ver woont die buurvrouw bij je vandaan? en wat zit er tussen jullie in aan afstand, installaties etc?

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#11 Geplaatst: 2008-12-19 17:58:13

Wat slaat om pakweg 18.00 uur aan en stopt de volgende ochtend om 10.00 uur? Dagstroom/nachtstroom? Elektrische accumulatiekachel misschien (die toch veel stroom trekt) die de stroomsterkte teveel verlaagt voor de stroomvragers in het circuit? Ben geen elektra-expert maar dit dringt zich nogal op.

Ivo

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#12 Geplaatst: 2008-12-19 19:18:29

Ivo, Ty,

  Die dag/nachtstroom hypothese heb ik ook overwogen en verworpen. Mijn tarief hier in de Bourgogne bijvoorbeeld is verdeeld over de dag. Van 2H00 tot 8H00  en van 15H00 tot 17H00. Wanneer je de heures creuses in een aaneengesloten periode krijgt, dan is dat meestal van 00H00 tot 08H00, of van 23H00 tot 07H00. 

  Dus dat lijkt op het eerste gezicht niet synchroon te lopen met die etherstilte tussen zes uur 's avonds en tien uur 's morgens. 

  In het kader van de denksport vraag ik me dus af, welk soort bedrijf, wat voor soort apparaat kun je verzinnen dat 's avonds en 's nachts wordt ingeschakeld. Een elektrische kachel is al genoemd. En een wat zwaardere accumulateur trekt de netspanning vaak wat naar beneden, soms wel met een Volt of tien. Maar de belasting van zo'n apparaat is keurig lineair, gewoon wat weerstanddraad, dus geen veroorzaker van lichtnetvervuiling. En de meeste modems worden tegenwoordig niet meer met een ouderwetse voeding van stroom voorzien (met een transformator, gelijkrichtdiodes, elco) maar zijn van het type "switching power supply". En die zijn tegenwoordig behoorlijk universeel: stop er 120 Volt of 230 Volt wisselspanning in, ze blijven aan de output kant keurig en stabiel de vereiste gelijkspanning leveren. Wanneer die Freebox daarmee is uitgerust, zijn variaties in de netspanning als verklarende factor meteen wat minder plausibel.  

Zullen we maar zeggen: To be continued?

Rob van der Meulen

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#13 Geplaatst: 2008-12-19 19:49:10

Ty,

Op het gevaar af in herhaling van bovenstaande reacties te vallen (waarvoor bij voorbaat mijn excuses) toch nog een paar suggesties:

Je schrijft "..viel de verbinding weg...". Wat gebeurt er precies? Raakt je Freebox de ADSL synchronisatie kwijt (zoals Thomas hierboven al opmerkt) hetgeen je kunt zien aan de lampjes of code op de Freebox? Of is er wel synchronisatie maar kun je geen enkel Internet adres meer bereiken (hetgeen kan duiden op problemen in het IP netwerk)? Dat laatste heb ik wel eens zien gebeuren als gevolg van een foute adrestoekenning binnen een netwerk, een computer die periodiek "online" kwam veroorzaakte daardoor periodieke foutsituaties. 

Als je een IP probleem hebt (wel ADSL synchronisatie maar geen IP connectiviteit) moet je zekerstellen dat het probleem niet in je eigen omgeving zit. Heb je geen rare programma's draaien die periodiek iets netwerk-achtigs doen, zoals firewalls of parental protection toestanden? Heb je meerdere computers die met de freebox communiceren (al dan niet draadloos)? Heeft een eventueel te lenen andere computer hetzelfde probleem? Is dat het geval dan kun je ophouden met verder zoeken in je eigen omgeving, dan is er een IP connectivity probleem dat echt door Free moet worden opgelost.

Valt daadwerkelijk de ADSL synchronisatie op vaste tijden weg, dan is een Freebox niet het meest ideale platform voor foutzoeken. Dat ding wordt namelijk beheerd via een beheerpagina bij Free en ik heb toen ik met de Freebox werkte geen manier gevonden om de "error log" van de Freebox uit te lezen. Als je een andere router kunt gebruiken (zie posting Ko hierboven) dan kun je wellicht daar wel in de error log kijken. Als je daar allerlei meldingen "synchronization lost" of iets wat daarop lijkt ziet, dan heb je dus duidelijk een ADSL signaal probleem. Bijkomend voordeel is dat je in die log waarschijnlijk ook de exacte tijden van het sync verlies kunt zien, dan kun je kijken of het echt alleen precies tussen 18:00 en 10:00 is.

Voor ADSL sync problemen lijken me verder de bovenstaande suggesties van Robert, Jean-Paul en Ivo aangewezen. Er is niet veel voor nodig om een zwak hoogfrequent signaal zoals ADSL de nek om te draaien! Bekende kwaaie pieten:

- Oude vierdraads telefooninstallaties, er mogen voor ADSL slechts 2 draden in je telefoonstopcontact aangesloten zijn;

- Alles wat op je telefoonaansluiting is aangesloten, zoals andere (met name draadloze) telefoontoestellen, splitters, modems, huiscentrales, en (heel berucht) automatische melders zoals bij alarmsystemen;

- Alle stevige stroomverbruikers zoals electrische (vloer) verwarming;

- Halogeenlampen en TL balken.

Ik schaar mij volledig achter de reeds gedane suggestie om alle stroomverbruikers in huis (behalve computer en freebox) uit te schakelen en alles (behalve de freebox) van de telefooninstallatie af te koppelen om te kijken of het probleem dan verdwijnt. Foutzoeken is toch vaak een kwestie van mogelijke oorzaken elimineren!

Salutations, Jos

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2008-12-19 21:42:32

Om aan Jos toe te voegen: ik heb ooit ellende met een internet-verbinding gehad omdat de aarding van de groep van het stopkontakt van de computer niet goed werkte. Dat gaf problemen in de computer, toen de aarding goed was, was het probleem over.

Steven

avatar#4352
peter08
Berichten: 3
Reacties: 18

#15 Geplaatst: 2008-12-20 11:34:36

Jos,

Je hebt het over 2 draden die aangesloten mogen zijn in het telefoonstopcontact. Bij mij komen in de meterkast 5 draden binnen, te weten: 

1A rood

1B blauw

aarde blank

2A oranje

2B wit

deze draden zijn ook in het tel stopcontact aangesloten, wat moet ik veranderen?

Peter

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#16 Geplaatst: 2008-12-20 15:24:03

Gek, dat lijken wel de kleuren zoals in Nederland in gebruik, dit zijn niet de reguliere Franse kleuren. Vermoedelijk is 1a/b voor lijn 1 en 2a/b voor lijn 2

In het telefoonstopcontact is lijn1 aangesloten op pin 1 en 3 ( normaal grijs en wit)

De nummering van het stopcontact ( T ondersteboven) is linksboven=1 rechtsboven =2

onder 1 zit vervolgens 3 etc. De twee aders linksboven zijn dus de telefoondraden van je eerste (enige) lijn en de enige die je nodig hebt. Vermoedelijk is dat bij jou dan rood en blauw.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#17 Geplaatst: 2008-12-20 18:11:44

@Jako:

Ja dat zijn inderdaad de NL kleuren, ik begrijp uit Peter zijn eerste vraag hierboven dat het in zijn geval ook om de NL situatie gaat. Dus dat klopt ;-)

@Peter;

In NL moeten in het geval van ADSL uitsluitend A (rood) en B (blauw) zijn aangesloten. Als er meer is aangesloten kan dat verschillende historische redenen hebben: extra bel, extra kostenteller, ISDN, huiscentrale, meer toestel systeem.

Voor ADSL geeft dit alles alleen maar extra storingsbronnen, dus ik zou direct in de contactdoos waar de KPN kabel het huis in komt uitsluitend bovengenoemde 2 draden aansluiten en de rest loskoppelen. Dan als eerste je ADSL splitter op de contactdoos.

Salutations, Jos

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#18 Geplaatst: 2008-12-20 18:19:19

Nu het om een probleem in NL blijkt te gaan, is volgens mij toch weer de dagstroom resp. nachtstroomsituatie weer een beetje terug in beeld. Al moet ik zeggen dat in b.v. Zuid-Holland de nachtstroom om 23.00 begint en om 7.00 eindigt.

Peter: doet je probleem zich ook in het weekend, van zaterdag op zondag dus, voor? In het weekend is het immers continu 'nachtstroom'.

Ivo

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#19 Geplaatst: 2008-12-20 18:50:15

De Nederlandse en Franse gevallen moeten denk ik niet door elkaar gehaald of met elkaar vergeleken worden ... de telefoonnetwerken en ADSL-architectuur zijn in beide landen dusdanig verschillend dat de kans klein is dat de reden van het optreden van dit probleem precies dezelfde is ...

Om terug te komen op de bedrading die door Jos genoemd werd: zoals aangegeven is in de Spécification Technique d'Interface (STI) van France Télécom met betrekking tot het telefooncontact (prise en T) moeten de punten 1 en 3 bedraad worden, ofwel de contacten die als eerste en als derde aan de linkerkant van het contact zitten (zie de afbeeldingen in de STI waar hierboven een link naar staat).

Ty heeft niets meer laten horen na de suggesties over het eventuele bestaan van een ander elektrisch apparaat binnens- of buitenshuis wat deze storing zou kunnen veroorzaken en over of wanneer het probleem optreedt de Freebox inderdaad niet meer gesynchroniseerd is of dat de verbinding gewoon in stand blijft en het probleem dus inderdaad in een andere richting gezocht moet worden zoals Jos beschreef. Het zou zo maar kunnen dat Ty bijvoorbeeld een "contrôle parental" applicatie* ofzo heeft draaien die automatisch tussen 18.00 en 10.00 uur ervoor zorgt dat je niet op Internet kunt.

Het lijkt me dus interessant om te weten wat er uit de verschillende tips die hier al genoemd zijn uit komt ... op basis daarvan zou je dan misschien weer verder op weg geholpen kunnen worden!

Groeten,

Thomas

* ter herinnering: sinds 2005 zijn Internet Service Providers in Frankrijk verplicht hun abonnees een dergelijke applicatie gratis voor te stellen

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#20 Geplaatst: 2008-12-20 19:32:22

Thomas, Ty,

  Thomas, dat zou een leuke oplossing zijn, zo'n "contrôle parental" voor een probleem waar we vooral vanuit de hardware omgeving naar verklaringen voor aan het zoeken zijn. Ben zelf bij dit soort probleemgevallen altijd enigszins beducht voor het over het hoofd zien van iets eenvoudigs, iets voor de hand liggends. Dit zou wellicht in die reeks kunnen worden opgenomen.

  Maar ik geef een heel klein beetje tegengas: want de software voor de "contrôle parental FreeAngel" dient apart te worden gedownload, is een service die Free aanbiedt. En daarna moet je het programma installeren, een compte administrateur aanmaken, identités van de gebruikers opstellen, de diverse filtermogelijkheden instellen, en tijdstippen opgeven waarop de diverse gebruikers het internet op mogen, de plages horaires. Idem het Parental Controls panel van Vista. Dat is niet iets dat je met één simpele muisklik doet, daar moet je echt even voor gaan zitten. En dat is niet iets dat je meteen weer vergeten bent. 

  Ben benieuwd met welk antwoord - of vervolgvraag - Ty uit het probleemdoolhofje terugkomt.

Rob 

 

 

avatar#4352
peter08
Berichten: 3
Reacties: 18

#21 Geplaatst: 2008-12-21 11:53:22

@ Jos ik heb de overbodige draden afgekoppeld, we gaan zien of het is zal uitmaken, alles werkt nu op dit moment normaal.

@ Ivo, Ja het probleem doet zich ook voor in het weekend, nachtstroom heb ik niet, en Parental Guidance heb ik in mijn XP nergens kunnen vinden.

Het vreemde is dat wanneer ik mijn laptop even boven aan de LAN-kabel hang, ik doodgewoon internet heb. Dus het probleem zou in de PC moeten zitten, alleen is de vraag nog even: Waar?

Tot zover dank voor jullie suggesties!

Peter

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#22 Geplaatst: 2008-12-21 13:20:35

@Peter,

Je schrijft "...het vreemde is dat wanneer ik mijn laptop even boven aan de LAN-kabel hang, ik doodgewoon internet heb...". Je brengt mij daarmee in enige verwarring, want ik begrijp nu helemaal niet meer wat je bedoelt met "... geen verbinding...". Hebben we het nu over:

(1.1) De verbinding tussen modem/router/livebox en je telefoonaansluiting/splitter?

(1.2) Een wired (door jou LAN kabel genoemde) vaste (USB, Ethernet) verbinding tussen PC en modem/router/livebox?

(1.3) Een wireless (draadloze/WiFi) verbinding tussen PC en modem/router/livebox?

Uit je opmerkingen leid ik af dat de problemen niet bij (1.1) niet zitten, want je hebt de A/B draden correct aangesloten, en op een andere manier (wat je LAN kabel noemt) heb je wel Internet connectiviteit. Dus lijkt me er geen ADSL signaal/synchronisatie probleem te zijn.

Als er in situatie (1.2) geen problemen zijn maar in situatie (1.3) wel, dan leid ik daaruit af dat het probleem uitsluitend te maken heeft met de situatie van draadloos/WiFi Internetten van je XP machine naar Internet via je modem/router/livebox. Als er inderdaad periodiek problemen zijn met de draadloze verbinding naar je modem/router/livebox, die zich niet voordoen in een bedrade situatie, dan zie ik 2 mogelijkheden:

(2.1) Iets verstoort periodiek de mogelijkheid tot draadloos communiceren. Daarvoor moet je op zoek naar de bekende stoorzenders voor WiFi achtige communicatie zoals magnetrons en mobiele telefoons. Sommige bronnen markeren ook Bluetooth systemen, zenders (bakkies) en verder alles wat magnetische velden veroorzaakt als verdacht. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan stevige electromotoren, dynamo's en electrische lasapparaten.

(2.2) Er zit iets in het draadloze gedeelte van je modem/router/livebox. Hierbij denk ik toch weer aan 1 of andere configuratie-instelling. Realiseer je dat ook in een modem/router/livebox hele obscure beveiliginsinstellingen kunnen zitten. Zo bevat bijvoorbeeld de Linksys WCG200 mogelijkheden voor parental protection en het instellen van "internet access times" voor de wireless interfaces. Misschien toch de gebruiksaanwijzing van je modem/router/livebox nog maar eens doorspitten?

Salutations, Jos

avatar#6583
Alicia
Berichten: 4
Reacties: 4

#23 Geplaatst: 2008-12-25 15:45:53

Ik denk erover  FREE te gebruien voor internet en telefoon, gezien de kosten van FranceTel. Ben pas in Fr. komen wonen, en men vertelt me dat de 'goedkopere' bedrijven slechte service geven omdat de lijn in handen blijft van FT, en die komen natuurlijk niet snel opdagen voor een klant van de concurrent!  Heeft iemand ervaring? Ik woon in Vaucluse in een klein plaatsje bij Carpentras, ben van 'zekere leeftijd' en heb weinig of geen verstand van het hele communicatiegebeuren! 

dank. Alicia

avatar#6526
Ty Huella
Berichten: 6
Reacties: 19

#24 Geplaatst: 2008-12-25 16:40:16

Ik heb met mijn Free-probleem heel wat overhoop gehaald. Zal proberen op jullie adviezen/bespiegelingen te reageren.

De hoop dat Peter met zijn probleem in Nld met Tele 2 in een vergelijkbare situatie zit, waardoor we naar mogelijke overeenkomsten zouden kunnen gaan zoeken, is vervlogen. Bij gaat hem gaat het immers om het wegvallen van het signaal binnenshuis (WiFi) en heeft hij wel signaal op de vaste verbinding. Wat dat signaal betreft, waar Jos naar vroeg, komt dat bij mij erop neer dat op de display van de Freebox - waarvan ik begreep dat jij (Jos) daar mee bekend bent - de tijdsaanwijzing verandert in de "chenillard défilant" wat wil zeggen dat er gezocht wordt naar synchronisatie. Dit gaat de hele avond en nacht door zodat ik, zodra dit verschijnsel zich voordoet, tegenwoordig de stekker er uittrek om die er de volgende morgen weer in te stoppen. Ik heb in het begin hem ook wel eens de hele nacht aan laten staan maar dan was de volgende ochtend de chenillard nog steeds aan het draaien. De suggesties dat apparaten/systemen die op vaste tijden aanslaan wellicht het probleem veroorzaken vond ik een aardige. Nu heb ik geen Parental control o.i.d. geïnstalleerd. Wel heb ik  nog aan mijn elektrische vloerverwarming gedacht maar die doe ik pas s'avonds bij het naar bed gaan uit. Bovendien heb ik voor elektra een EJP-abonnement (op 22 dagen tussen 01/11 en 01/04 is de elektriciteit bijna 10x zo duur) en op een dure dag laat ik de vloerverwarming uit terwijl ook dan het Free-probleem zich blijft voordoen. En dan hebben we ook nog de opmerking van Rob dat variaties in netspanning als oorzaak niet erg waarschijnlijk zijn. Om op dit thema nog even voort te borduren: Jean-Paul vroeg naar de afstand tussen mijn huis en de Free-buurvrouw en of daartussen zich wellicht installaties o.i.d. bevinden. Deze afstanf is hemelsbreed hooguit 100 mtr en bij mijn weten zit daar niets byzonders tussen. De afstand tussen mijn huis en de centrale bedraagt 4150 mtr en volgens mijn ICT-buurman is dat zo ongeveer de uiterste grens om nog ADSL te hebben. Naar zijn mening moeten we al erg blij zijn dat we daar in ons dorp over kunnen beschikken. De hypothese zou dan kunnen zijn dat, gezien deze afstand, een relatief zwak signaal gvoeliger is voor elektro-invloeden van buiten. Wat er zich op die 4150 mtr aan installaties bevind die van invloed zouden kunnen zijn is niet te achterhalen, maar stel dat het probleem daarin zit dan zouden toch ook mijn buren - ervan uitgaande dat onze kabels hetzelfde parcours volgen, daar last van moeten hebben. Hoewel ik er van overtuigd ben dat het niet aan mijn thuissituatie ligt - want zoals Thomas terecht opmerkt: waarom werkt het overdag dan wel? - zal ik toch, om die mogelijkheid volledig uit te sluiten, de tip volgen om het modem direct aan te sluiten op het punt waar de tf-lijn het huis binnen komt en daarbij zoveel mogelijk andere stroomverbruikers uitschakelen. Maar echt geloven doe ik er niet in.

T.a.v. de tijden dat Free het laat afweten moet ik een kanttekening plaatsen bij de vaste tijden. Afgelopen vrijdag bleek de verbinding al om ca. 17.00u weg te vallen en zondag om 17.30u.Maar maandag was het weer vrijwel klokslag 18.00u. Ik zal de weekenden nu wat meer in de gaten houden. In dat verband ben ik erg geïntereseerd in de mogelijkheden van een andere router waarvan Jos zegt dat het wellicht mogelijk is in een errorlog de exacte tijden te zien van het synchronisatieverlies. Ik heb geprobeerd de aanwijzingen van Ko te volgen maar met mijn lekenverstand op dit terrein kom ik niet ver. Zal daarom hieronder aangeven wat ik gedaan heb. Misschien niet voor iedereen interessant, en als dat de voorkeur verdient - dat hoor ik dan wel - kan ik dat dan een volgende keer per persoonlijke e-mail doen. 

Na het aansluiten van het modem ( KPN experiabox/Thomson ST546 v6, ook wel Speedtouch genoemd) en het intikken van het inlogadres (http://192.168.1.1 wordt ik automatisch ingelogd als administrator. Na het klikken op "breedbandverbinding" blijk ik op "DSL-verbinding" groen licht en op "Internet" rood licht te hebben. Via "Internetservices" krijg ik de volgende verbindingsinformatie:

koppelingsstatus: verbinding verbroken

laatste foutmelding: verificatie is mislukt.

Vervolgens gebruikersnaam en wachtwoord van Free ingegeven en op "verbinden" geklikt: "verbinding kan niet tot stand worden gebracht: verificatie is mislukt"

Bij "Verbindingscontrole" krijg ik:

DSL: groen

ATM (?): kon loopbackcell niet verzenden

PPP (?): uw verbinding is momenteel niet beschikbaar.

Omdat dit niet bepaald opschoot heb ik de fabrieksinstellingen hersteld: configureren van de Speedtouch. (wordt vervolgd, mijn berichtruimte is kennelijk op) Kenavo.       

avatar#6526
Ty Huella
Berichten: 6
Reacties: 19

#25 Geplaatst: 2008-12-26 12:45:25

(vervolg)

Volg voor het configureren de configuratiewizard van de Speedtouch en voer mijn gebruikersnaam en wachtwoord van Free in. Kom bij apparaatconfiguratie het volgende tegen:

Regio: Nederland

Internetaanbieder: ADSL van KPN

Beschrijving: Geschikt voor Internet en TV van KPN.

Het zou dus kunnen dat dit modem voor mijn doel niet geschikt is.

Toch branden alle 4 leds: Power/Ethernet/DSL/Internet. Desondanks herhaalt zich de melding dat ik geen verbinding heb met internet en wordt me opnieuw gevraagd de Speedtouch in te stellen. Heb dat voor alle zekerheid gedaan met hetzelfde resultaat.

Bij controle>starten browser: Netwerkfout: de door u gevraagde host kan niet worden bereikt.

Op de Administratorpagina krijg ik onder Breedbandverbinding:

DSL-verbinding : groen licht

Internet: rood licht.

Vervolgens via Verbindingscentrale Windows Netwerkcontrole toegepast: Er zijn geen problemen met de netwerkverbinding van deze computer gevonden.

Welke wijze - hindert niet uit welke windrichting - kan dit duiden?

Wens jullie allen een 2009 toe waarin veel valt te genieten en met zo min mogelijk

storingen.

Kenavo.

avatar#6526
Ty Huella
Berichten: 6
Reacties: 19

#26 Geplaatst: 2008-12-26 13:23:12

Ik vergat nog het laatste nieuws te melden. Na het invullen en opsturen van hun vragenlijst heeft Free nu eindelijk toegezegd naar de lijn te kijken. Ze vragen me wel nog wat geduld te hebben dus ik ben benieuwd of het allemaal nog gaat lukken voordat we weer voor een paar maanden naar Nederland terugkeren. De vertrekdatum hadden we namelijk op ongeveer half januari gedacht.

Kenavo.  

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#27 Geplaatst: 2008-12-26 14:16:59

Ty,

Wellicht komt het antwoord uit vanuit Frankrijk gezien het noorden aangezien ik op dit moment in Nederland zit :-).

Op deze pagina van Free staat uitgelegd hoe je een modem in moet stellen om het met Free te kunnen gebruiken. Ik weet niet of je in een zone dégroupée of in een zone non dégroupée zit maar beide situaties staan op die pagina in ieder geval beschreven. De kans is groot dat de VC (als je echt wil weten wat dat betekent staat dat hier op Wikipedia uitgelegd) niet overeenkomt met wat het netwerk van Free verwacht.

De "verkeerslichten" die je in de interface van je modem ziet geven aan dat de synchronisatie goed tot stand wordt gebracht maar dat er vervolgens geen verbinding tot stand wordt gebracht over de gesynchroniseerde modem-naar-modem verbinding.

---

Alicia, je zegt "men vertelt me dat de 'goedkopere' bedrijven slechte service geven omdat de lijn in handen blijft van FT, en die komen natuurlijk niet snel opdagen voor een klant van de concurrent". Ik weet niet wie "men" is maar ze hebben niet helemaal gelijk ... De telefoonlijn wordt wanneer je bij een concurrent van FT je abonnement afneemt zonder vaste telefoonlijn van FT (PSTN in het Engels of RTC in het Frans) volledig gemanaged door de nieuwe aanbieder. Die nieuwe aanbieder wordt dan dus ook je enige aanspreekpunt in het geval van problemen. Wanneer deze echter bemerkt dat het probleem van de fysieke telefoonlijn afkomstig is (bijvoorbeeld een door hevige storm onderbroken telefoonlijn ofzo) dan kan de alternatieve aanbieder bij France Télécom een melding doen via het Gamot (ook daarvan legt Wikipedia uit wat het is).

Hiervoor doet France Télécom zich natuurlijk contractuele beloftes over de respons- en reparatietijden die staan beschreven in § 9.2 van dit document.

In het geval van een zone non dégroupée moet de alternatieve aanbieder altijd een beroep doen op France Télécom aangezien deze dan alleen maar de lijn huurt van FT en verder weinig diensten erop levert. Wanneer je in een zone dégroupée zit en je kiest voor dégroupage partiel (alleen het ADSL deel wordt door een alternatieve aanbieder geleverd maar je houdt een vaste telefoonlijn via France Télécom) is France Télécom alleen verantwoordelijk voor het telefoniedeel via de vaste telefoonlijn (niet voor telefonie via VoIP) en voor eventuele problemen met de fysieke telefoonlijn. In het geval van een dégroupage total (geen vaste telefoonlijn meer) is de alternatieve aanbieder volledig verantwoordelijk (voor de DSLAM en BAS voor de technici onder ons) met uitzondering van problemen met de fysieke telefoonlijn.

Technisch gezien is het namelijk zo dat FT alleen bovengemelde delen levert in de drie verschillende gevallen en dus geen tests of reparaties kan verrichten op de andere delen. Wanneer het probleem echter van delen die door FT verzorgd worden afkomstig is zal de alternatieve aanbieder een melding moeten maken via het Gamot en dat doen ze vaak niet of veel te laat ... voor hen is het dan makkelijk te zeggen dat FT te lang doet over een reparatie maar in werkelijkheid is dat dus niet het geval.

Ter illustratie: in de zones dégroupées was het percentage van problemen gemeld via Gamot die te wijten waren aan France Télécom over een glijdende periode van een jaar in november gelijk aan:

- 6,8% voor klanten die gekozen hadden voor dégroupage total

- 3,0% voor klanten die gekozen hadden voor dégroupage partiel

93 tot 97% van de klachten waren dus te wijten aan de alternatieve aanbieder.

Kortgezegd komt het er dus vaak op neer dat als (soms werkt het van begin af aan niet) of zolang (vaak werkt het in het begin goed en gaat het dan mis) alles goed werkt er geen enkel probleem is, maar dat je zodra je een probleem hebt net als in het geval van Ty een beetje in de steek wordt gelaten ... Vandaar dat een grote meerderheid van de klanten die bij France Télécom / Orange weg gaan naar een alternatieve aanbieder na verloop van tijd weer terug komen omdat ze blijkbaar uiteindelijk toch liever kiezen voor een iets duurder abonnement maar een werkende verbinding ... (deze uitspraak is gebaseerd op concrete cijfers en dit zeg ik dus niet om reclame te maken ofzo!).

Nogmaals: als/zolang het goed werkt is het natuurlijk erg prettig om minder te betalen, maar als je er "geen verstand" van hebt zoals je zelf aangeeft, zou ik bovenstaande zeker in de keuze meenemen.

Houdt er verder rekening mee dat de meeste alternatieve aanbieders uitsluitend indirect (telefonisch of via chat op hun website) bereikbaar zijn en dat dat best nog wel eens lastig kan zijn als de verbinding niet werkt (je hebt dan namelijk ook geen telefoon meer!).

Groeten,

Thomas

avatar#6526
Ty Huella
Berichten: 6
Reacties: 19

#28 Geplaatst: 2008-12-26 14:26:04

Beste Alicia,

Ik denk dat het beter was geweest om van je vraag een aparte post te maken. Nu dreigt deze wellicht te verzuipen in de racties op mijn ervaringen met Free.

Het zou een idee kunnen zijn om met alle ervaringen van het forum een overzicht te maken van de ++ en -- van de diverse fournisseurs. Met name voor de nieuwkomers zou dat een uitkomst kunnen zijn. De harde feiten - kosten van abonnement en helpdesk, snelheid (?), combinatie internet/tf, etc. - zijn natuurlijk wel op internet te vinden maar de eigen ervaringen zijn minstens zo belangrijk. 

M.i. zijn er nogal wat persoonlijke variabelen die een rol spelen bij de keuze van je tf/internet-provider.

Woon je definitief in Frankrijk? Als dat niet het geval is dan lijkt me de tijdsverdeling tussen Fr en Nld van belang. Je weet wellicht dat je voor une maison secundaire je abonnement bij France Télécom (FT) kan opschorten voor de tijd dat je niet in Frankrijk zit? Hoewel ik de verhalen ken dat Ft de concurrentie zoveel mogelijk probeert te dwarsbomen heb ik daar mijn twijfels over. In ieder geval is het zo dat deze concurrenten wel toegang hebben tot "hun" lijnen om daar metingen op te verrichten en zo nodig FT kunnen opdragen storingen te verhelpen.

Voer je veel en/of lange gesprekken met Frankrijk? Dan kan de keuze van een VOIP-provider, waar je gesprekken meestal kosteloos zijn, handig zijn.

Bedenk dat de tf-kwaliteit van Ft nog steeds de beste is maar met VOIP zal het steeds beter worden en ook nu valt er goed mee te leven.

Je zou ook kunnen denken aan het kiezen van een aparte leverancier voor tf en internet. Of alleen een internet-abonnement waarna je zelf via een SIP-provider je VOIP -verkeer regelt. Tot nu toe heb ik echter in Fr nog geen provider gevonden die alleen internet levert met een redelijke snelheid. Dit plan heb ik wel voor mijn situatie in Nld zodat ik mijn KPN-abonnement de deur uit kan doen. Overigens hoop ik in dit forum de SIP-service nog eens aan de orde  te stellen. Bij Free moet het mogelijk zijn om op deze wijze je Free-abonnement mee naar Nld te nemen zodat je daar onder dezelfde voorwaarden, dus gratis, naar vaste nrs in Frankrijk kan bellen. Een van de redenen waarom ik Free interessant vond was dat zij daarover iets te melden hadden. Maar ook andere providers moeten in principe dezelfde mogelijkheden kunnen bieden. Tenslotte is van belang of je in een gedegroepeerde zone woont. Daar heeft Ft zijn lijnen afgestaan en zou de service van de concurrent op een hoger plan staan. Dat maak ik tenminste op uit commentaren in het Free-forum waarvan ik het bestaan ook een positief punt vind.

Anderen uit het forum zullen zeker nog aan het bovenstaande interessante zaken kunnen toevoegen. Ik wens je succes bij je besluitvorming.

Kenavo. 

 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#29 Geplaatst: 2008-12-29 10:10:11

Ty,

  Twee korte opmerkingen:

1) Jullie problemen zijn helaas niet uniek, ben zeer veel van dit soort klachten op internet tegengekomen. Zelfs in nieuwbouw wijken, waar alles maar dan ook alles splinternieuw de grond in is gegaan aan bekabeling. Alle oplossingen die hier al door het forum-collectief verzonnen zijn, kom je daar ook tegen. Maar zelden met een positief resultaat. In één van de reacties die ik tegenkwam suggereerde iemand dat er op het niveau van de telefooncentrale en de daar gebruikte DSLAMS's wellicht problemen zijn, of dat de "pipe" die vandaar het signaal met de "backbone" van het internet verbindt een te geringe capaciteit zou kunnen hebben. De lay-out van dit deel van de communicatie structuur is mijn terrein niet, maar wie weet zijn hier verschillen in de kwaliteit van de infrastructuur tussen de verschillende providers. Aanleggen van zo'n landelijk netwerk, en het inhuren van bandbreedte, monteurs voor de storingsdienst, deskundige helpdesk medewerkers, dat kost allemaal geld. En daar kan op bezuinigd worden. Een juichende website maken is aanzienlijk goedkoper.

2) KPN experia/Thomson modems: een paar weken geleden mocht ik telefonisch assistentie op afstand verlenen bij het installeren van een VPN verbinding bij iemand thuis. Dat lukte niet. Wat bleek: experia modem (slimbellen) was softwarematig dichtgespijkerd, je kon allerlei instellingen zelf niet veranderen. Dat gebeurt regulier af big brother KPN met updates, of op speciaal verzoek zoals in dit geval. En toen functioneerde het wel. Ik weet niet of alle door KPN uitgeleverde experia modems zo éénkennig zijn. Heb hier zelf voor dit soort gevallen een paar meer generieke modems liggen, van Zyxel en Netgear. Baas in eigen instellingen.

Rob van der Meulen

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#30 Geplaatst: 2008-12-30 11:06:13

Ty,

3) Nog even voortbordurend op die modemkwestie. Ook daar zou het probleem kunnen zitten. Er zijn verschillende types in de loop der tijd uitgeleverd door Free, en per type zullen er ongetwijfeld verschillende firmware updates zijn geweest. Misschien nog iets om even te vergelijken met jullie buren waar het wél goed draait. Het probleem van de "chenillard défilant" die maar door blijft gaan in een vertwijfelde poging het adsl/synchronisatie signaal te vinden is door sommigen met een work-around opgelost. Met een ander modem, zie oplossingen 1 en 2, beide overigens alweer van een paar jaar geleden. In diverse commentaren wordt betrokken internet service provider opgeroepen nu eindelijk eens een andere fabrikant te gaan zoeken voor deze eigen hardware. Lijkt er op dat er in het "handshake" traject tussen modem en dslam/isp wat blijft hangen in de hierboven vermelde gevallen. Hoewel een goed signaalniveau natuurlijk altijd welkom is, ben ik bang dat met een internetabonnement soms ook - geheel for free, kost u niks extra's, echt waar - een cursus adsl-techniek en modemtechniek wordt geleverd.

Rob van der Meulen

avatar#6526
Ty Huella
Berichten: 6
Reacties: 19

#31 Geplaatst: 2009-01-07 12:39:14

Het jaar is voor mij goed begonnen. Sinds 5 januari heb ik 24 u verbinding. Van Free kreeg ik op 06/01 de volgende nogal verrassende e-mail:

"Vous avez souscrit à l'offre Free Haut Débit pour la ligne xxxxx. Nous vous remercions de votre fidélité.

Comme prévu, le changement de débit de votre ligne téléphonique a été effectué 05 janvier 2009".

En ik maar denken dat ik dat abonnement al sinds 19-11-08 had - zoals door Free schriftelijk meegedeeld - en daar in ieder geval ook voor betaalde. Ik zal wel nooit te weten komen wat er nu aan de hand was maar ben allang blij dat het geregeld is. Nu maar hopen dat het voortduurt. Reis met een geruster gevoel af naar Nederland.   

Tot slot iedereen bedankt die heeft willen meedenken.

Groeten en kenavo,

Jan Willem Ruijgrok.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#32 Geplaatst: 2009-01-08 19:22:49

kenavo?

Wim

avatar#6578
Jeroen35
Berichten: 0
Reacties: 21

#33 Geplaatst: 2009-01-08 19:31:46

Wim + iedereen,

Kenavo is de Bretons afscheidsgroet. Hoor je hier in Hoog-Bretagne, waar nooit Bretons gesproken is, niet zo heel vaak, maar in Laag-Bretagne schijnt de groet - ook bij Franssprekenden - nog best frequent te zijn.

Je kunt het nog het beste vertalen met 'Houdoe' (voor de Brabanders onder ons) - een regionale afscheidsgroet.

Kenavo/Houdoe, Jeroen.