Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Medische vertaling Ned-Fr gevraagd voor bloedonderzoek hond, wim80

Auteur Bericht

avatar#3419
wim80
Berichten: 2
Reacties: 13

#0 Geplaatst: 2008-12-20 22:35:45

Onze 8 jaar oude Berner Sennen heeft naar alle waarschijnlijkheid een in Frankrijk niet erkende Virus ziekte!
De in vooruitgang zijnde symptomen en bijkomende complexen kunnen door de dierenartsen na uitgebreid onderzoek en verschillende medicaties niet worden herleid naar een voor hun bekende ziekte.
Vorige week hebben wij hem Engelse en Nederlandse veterinaire teksten voorgelegd waarin al de symptomen van onze hond worden herleid naar de Borrelia infectie die helaas voor het ras Berner Sennen dodelijk is
De artsen zijn uiteraard akkoord haar bloed hierop te laten testen maar geven aan dat in Frankrijk men wel erkent dat honden drager van het Borrelia virus kunnen zijn maar ontkennen dat honden er ziek van worden laat staan overlijden.
Indien wordt vastgesteld dat onze hond inderdaad besmet is zal dat een omslag zijn voor Franse dieren artsen en zullen vele andere honden indien getest bij de eerste symptomen van Borrelia worden gered met een kuur Dioxcycline.
Het bloed zal binnen een aantal dagen bij haar worden afgenomen op het moment dat we haar moeten laten inslapen.

Echter de faculteit diergeneeskunde in Utrecht is bereidwillig om eveneens een bloedmonster te testen om mogelijke Franse ontkenning achteraf tegen te spreken.
Dit bloed moeten wij op hun verzoek na een voorbehandeling in Frankrijk aan hen toesturen en wij zullen daarvoor zelfstandig een laboratorium hier benaderen.
Echter met de korte instructie die wij uit Utrecht hebben ontvangen zijn we bang op een verkeerde manier het verzoek aan een laboratorium voor te leggen.

Vandaar ons verzoek aan iemand op het forum die van de Faculteit Utrecht ontvangen tekst een goed geformuleerd kort Frans verzoek op schrift kan stellen welke wij met het bloedmonster kunnen afgeven bij een laboratorium hier.
Naar onze privé mail s.v.p.

Uit de eerste mail van de faculteit:

Nadat het bloed is afgenomen moet het in een centrifuge worden afgedraaid en de bovenstaande vloeistof kunt u opsturen. Iedere redelijke dierenartspraktijk is in het bezit van een centrifuge om dit werk te doen.

En uit de tweede mail:

Het materiaal wat afgenomen moet worden is Heparine, Serum of EDTA
Afdraaien in een centrifuge en het plasma invriezen.
Het sample kan worden ingestuurd naar
Faculteit Diergeneeskunde
UVDL

Bij voorbaat hartelijk dank voor de medewerking!
Voor iemand met honden die geïnteresseerd is naar onze ervaring en deze door een specifieke teek veroorzaakte ziekte kan mij verdere informatie vragen

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2008-12-21 16:58:42

Beste Wim80,

Ik kan mij niet voorstellen dat dierenartsen in FR de ziekten van Lyme niet kennen of ontkennen. Ik "google" even op <maladie de Lyme chien veterinaire> en vind een aantal sites waarin duidelijk de gevaren van Lyme bij de hond worden beschreven. Wel is het zo dat het regio afhankelijk is. Het is vooral noordoost Frankrijk. Als de dierenarts een bloedmonster bij uw hond wil afnemen en hij stuurt het op naar een  laboratoire véterinaire dan heb ik geen enkel wantrouwen. Dat zal gewoon netjes uitgevoerd worden.

Mocht u toch een rit naar Utrecht wensen of een kostbaar transport dan hierbij een korte vertaling voor de bloedmonsters.

Het gaat hier in FR niet anders dan in Utrecht. Dus de betreffende dierenarts weet precies wat hij moet doen.

Prelevement sanguin (5-10ml)

Tube EDTA ou tube sec

Centrifuger le tube après le prelevement

Les 2/3 du plasma surnageant sont aspirés et transferer dans des tubes secs et congeler ce plasma immédiatement à .......dégrés.

Heeft u al een "avis" gevraagd aan een andere dierenarts?

Ingrid

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2008-12-21 17:18:09

By the way, ook bloedonderzoek kan nog diagnostische moeilijkheden opleveren want de aanwezigheid van antilichamen wil nog niet zeggen dat het de ziekteveroorzaker is. Ik heb even wat na zitten lezen op pubmed maar ongetwijfeld was u al op de hoogte. Ik begrijp dat de hond gaat inslapen, zo ziek als ze is. Veel sterkte.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2008-12-21 17:47:57

Ingrid heeft volkomen gelijk. Als het een Borrelia is (overigens geen virus maar een bacterie), gaat het vrijwel zeker om de ziekte van Lyme. Die is algemeen bekend in Frankrijk, zowel bij de dierendokters als bij de mensendokters. Franse dierenartsen doen er indardaad nogal luchtig over. Als ik zie hoeveel teken ik per jaar bij hond en katten weghaal, kan ik dat ook wel begrijpen.....

Ik zie de zin van het bloedonderzoek niet zo in. Als je al antistoffen vindt, moet je dat een paar keer achter elkaar doen om te kijken of ze stijgen of dalen, dus om te weten hoe vers een eventuele infectie is. Een kuurtje van drie weken met het redelijk onschadelijke doxymycine is effectief tegen de beestjes en veel goedkoper dan een bloedonderzoek. Aangezien zo'n beest ongeveer evenveel weegt als een mens, zou 200mg per dag genoeg moeten zijn.

Steven

avatar#4545
Sylvie60
Berichten: 7
Reacties: 35

#4 Geplaatst: 2008-12-21 19:29:40

Hallo,

Ik heb een New Foundlander die waarschijnlijk al met 5 mnd. de Borrelia bacterie heeft opgelopen. Na anderhalf jaar dokteren in zowel Frankrijk als Nederland werd dat eindelijk ontdekt. Ze had n.l. een scheve pootstand en aanvankelijk zocht men oorzaken in het bot. et is weliswaar in Nederland ontdekt, maar gewoon verder behandelt bij onze plattelandsdierenarts. Met een langdurige kuur. Daarna weer een bloedonderzoek dat op een bepaalde manier moest plaatsvinden. Het heeft heel lang geduurd voordat zij weer goed kon lopen.

Maar bij onze dierenarts liggen allerlei folders om te waarschuwen tegen de ziekte van Lyme en mijn ervaring is dat niet de dierenartsen er luchtig over doen, maar de Franse baasjes. En dat de Franse dierenartsen het dus aan de baasjes overlaten of ze hun dier willen beschermen. Niet iedereen beschermd hun dier nu eenmaal goed.

Bij meer vragen, kunt u mij gerust bellen.

Sylvie.

avatar#3419
wim80
Berichten: 2
Reacties: 13

#5 Geplaatst: 2008-12-21 22:29:51

Als eerste wil ik bedanken voor de reacties en in het algemeen even antwoorden.

Met teeken en teekenbeten zijn wij bekend Geisoleerd wonend in een gebied van moeras en weiland sedert zes jaar waar wij dagelijks met onze drie Berners lopen is een dagelijks controlle en het verwijderden van teeken elke avond prioriteit.

In het verleden zijn vele middelen uitgeprobeerd en hebben nimmer daadwerkelijke resutaten gegeven. Een 100% middel bestaat niet en dat is bekend.

Onze honden 8 maanden, 5 en 8 jaar komen bij een gerenomeerde kennel in Belgie vandaan en zijn gelukkig nimmer bij een DA geweest buiten hun verplichte entingen.

Toen de nu zieke hond enkele maanden geleden wat last kreeg met de achterpoot en wij bij de plaatselijke dieren/veearts ten rade gingen gaf hij al direct de sugestie van HD of artrose! Rontgen foto's en verder onderzoek gaven het tegenovergestelde, geen afwijkinging, tumoren of andere oorzaak.

Een kuurtje Rimadil zou afdoende zijn en inderdaad na vier dagen ging het beter,Enige maanden later herhaalde dit zich. Nu begrijpen we dat dit waarschijnlijk de eerste tekenen zijn geweest van Borrelia of de ziekte van Lyme en indien toen behandelt zou dat waarschijnlijk voor langere tijd geholpen hebben.

Deze arts was naar onze mening eerder geintereseerd in het commercieel belang van de behandeling dan het welzijn van onze hond.

Toen het mank lopen van Tamara nu ong 8 weken geleden zich herhaalde hebben in eerste instantie opnieuw Rimadil gegeven, een week later vonden we haar s'morgens

met koorts 41,8 en niet meer in staat om op te staan.

We besloten om nu naar een huisdieren kliniek te gaan op 35 k.m afstand waar uitgebreid onderzoek volgde door een arts die zich optimaal betrokken voelde.

Foto's en ander onderzoek wezen uit dat er geen HD, afwijkingen, Artrose of tumoren aanwezig waren, wel werd een zwelling aangetroffen op het knie gewricht.

Aan niets werd toen verondersteld dat het om een teeken bacterie zou kunnen gaan een anti biotica kuur de komende dagen lieten(vermoedlijk) de zwelling verdwijnen , de koorts bleef ondanks toediening met de daarvoor bestemde medicijnen.

In de periode daarna werd zelfs gesuggereerd dat ze mogelijk een infarct of bloeding gehad zou hebben. Een korte kuur met Cortisone heeft haar gedurende drie dagen bijzonder geholpen tot ze weer in de oude situtie kwam echter met minder eetlust en andere symptonen.

Wij hebben zelf vorige week na wat navraag en zoeken op internet de arts gesuggereerd dat ze mogelijk een teeken infectie zou kunnen hebben.

Na een dag van informatie nemen door de arts gaf hij toe dat alle symptonen van Tamara inderdaad zouden kunnen wijzen op de ziekte van lyme ofwel Borrelia.

Maar zoals hij erkende over het algemeen wordt in het noord westen van Frankrijk wel aangenomen dat honden drager kunnen zijn maar zijn er geen bekende gevallen dat een hond eraan zou zijn overleden.

We hebben in overleg met hem besloten om Tamara een aantal dagen de voor deze infectie het voorgeschreven Dioxcycline toe te dienen met de wetenschap dat Tamara niet te redden zou zijn maar om te zien hoe ze hier op zou reageren.

Bijzonder is wel dat medisch onderzoek heeft bewezen dat deze besmetting voor vele rassen niet schadelijk zijn. Voor o.a de golden retriever en en een paar aanverwante rassen die er ziek van kunnen worden is bij vroegtijdige diagnose herstel mogelijk en helaas met uitzondering voor het Berner ras waarbij de bacterie dodelijk is.

Dit is ook de reden dat de arts bevestiging wil om in een later stadium meer aandacht voor deze ziekte te vragen bij dierenartsen en voor onze eigen gemoedsrust te weten waardoor ze moet overlijden.

Nu na enkele dagen mede door de kuur Dioxcycline en Tolfedine is Tamara koortsvrij maar de gebreken blijven, eetlust verdwijnt en het vele drinken wijst op uitval van de nieren.

Na contact te hebben gehad met de faculteit dier geneeskunde in Utrecht willen zij overigens zonder kosten een bloed onderzoek doen omreden dat er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar specifieke bij uitsluitend Berners voorkomende ziektes.

Het kan een eutopie zijn maar we hopen door het verlies van Tamara iets bij te dragen voor de aandacht in Frankrijk voor deze vaak door artsen verwaarloosde ziekte.

,

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2008-12-21 22:48:06

Zonder goede kennis van de resultaten van reeds verricht onderzoek is het erg moeilijk "op afstand" in te schatten of het wel of niet om Lyme gaat.

De symptomen kunnen ook passen bij auto-immuunziekten (zoals SLE: systemische lupus erythematodes), hetgeen verklaart waarom Cortison en Tolfedine (tijdelijk) hielpen. Vond op een Duitse site daar een getuigenis van, die wat lijkt op jullie probleem:

Vergeet niet dat honden net als mensen een heel scala van ziekten kunnen oplopen.

Sterkte in elk geval!

Steven