Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Werken als auto-entrepreneur

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2008-12-24 10:06:00

Per 1 januari wordt een nieuw systeem van kracht, waarbij particulieren worden aangemoedigd bedrijfsactiviteiten te ontwikkelen of om zwart bijverdienen te legaliseren. Eenvoudige regelgeving moet het deze auto-entrepreneurs, Franse ingezetene, een stuk gemakkelijker maken. Het hele verhaal, voor zover de bijzonderheden nu bekend zijn, staat op deze website (homepage en in de rubriek Werken). Dank aan de hier bekende Wim van Teeffelen en Rob van Schijndel voor hun bijdragen.

Wim

avatar#5313
arnie
Berichten: 3
Reacties: 12

#1 Geplaatst: 2008-12-29 15:47:16

Bedankt voor de info. Eén ding blijft me onduidelijk; er staat, helaas zonder motivatie:

"Heb je nog geen status is Frankrijk (bijvoorbeeld Nederlanders die net arriveren), dan is de auto-entreprise geen middel om aan een goedkope ziektekostenverzekering te komen."

Kun je, na je als auto-entrepreneur te hebben ingeschreven, dan niet een numéro de sécurité sociale krijgen?

Weet iemand wanneer je dat nummer wel of niet zou krijgen? Er zit een werkelijk bedrijf achter (nog uit NL), alleen zolang de verbouwing nog bezig is met weinig omzet. Het zou nl. wel goedkoper zijn dan bv. Oom verzekeringen.

Arnie

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2008-12-29 23:09:47

In sommige situaties en voor sommige aktiviteiten is het inderdaad gunstiger om auto-entrepreneur te zijn. Echter, volgens de NL adviseurs op diverse fora is het niet mogelijk dit statuut te krijgen, als je niet kunt aantonen in FR al sociale verzekering(en) te hebben. Dus die mensen moeten dus maar gewoon door modderen (zwart werken, onverzekerd zijn in FR etc). De euforie van Sorkozy en consorten over dit eigen ondernemrschap is omkleed met restricties, zodat er mogelijk niet veel mensen auto-entrepreneur zullen worden. Het was tenslotte ook een beetje te mooi om waar te zijn. In FR ziet men liever geen eigen initiatief in de vorm van simpel ondernemen, simpel afdragen over je omzet etc. Mocht het iemand toch lukken om autoentrepreneur te worden, vanuit het 'niets', dus zonder elders sociaal verzekerd te zijn, meld dat dan op het forum. Succes, Dit

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#3 Geplaatst: 2009-01-03 01:25:43

Ook een "normale" eenmanszaak kan opteren voor de omzetafhankelijke afdrachten van de sociale premies. Dus mijns inziens kan de Nederlander die in Frankrijk komt, profiteren van deze nieuwe regeling. Of het echt een voordeel is, is een kwestie van rekenen.

En over de oomverzekeringen: als die via mijn website wordt afgesloten, krijg je 5% korting. Maar als ondernemer in Frankrijk heb je die niet nodig.

Groet, Rob van Schijndel

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#4 Geplaatst: 2009-01-04 21:40:44

Helemaal duidelijk, Rob. Volgens mij heeft een andere deskundige, Wim v T. over dit aspect een andere mening. Ben benieuwd hoe de niewe regeling in de praktijk gaat uitpakken. De site lautoentrepreneur.fr is recent aangepast, en ik lees er dat je zelfs een bestaande zaak kunt 'omzetten', wat toch eerst niet het geval zou zijn. Wordt vervolgd...Dit

  

avatar#6578
Jeroen35
Berichten: 0
Reacties: 21

#5 Geplaatst: 2009-01-05 14:52:35

Een (Duitse) vriend van mij wil voor zijn - nu nog officieel in Duitsland gevestigde - eenmansbedrijfje omzetten naar een auto-entrepreneur-schap. Heeft hier al iemand een eerste ervaring mee opgedaan, van de bezoekers van de website? Dan geef ik het door :)  Aan de andere kant, zo gauw hij zijn eerste ervaringen heeft beleefd dan zal ik ook kijken of ik iets nuttigs aan de informatiestroom kan toevoegen...

Jeroen

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#6 Geplaatst: 2009-01-05 22:58:49

Online aanmelding

Ik heb me zojuist door het online aanmeldformulier geworsteld op  http://www.cfenet.cci.fr/, waar je terecht kunt als je handelaar bent (en ik geloof ook artisan). Stap 1 op deze site is een account aanmaken. Dat is simpel en je hoeft alleen maar je naam, wachtwoord en e-mail op te geven. Vervolgens staat er al in beeld te knipperen dat je je direct kunt aanmelden als auto-entrepreneur.

De online formulieren schijnen hier en daar nog wat kuren te vertonen en zijn zeker niet voorbereid op immigranten: je moet er bijvoorbeeld het numéro de sécurité sociale opgeven. Aangezien ik nog geen inkomsten heb in la France, zit ik tot ik de auto-entreprise werkelijk start, nog onder de Nederlandse verzekeringspannen. Maar, gemaild met mijn plaatstelijke CFE (Centres de Formalités des Entreprises), ondergebracht bij de CCI, en ik kreeg binnen een paar uur antwoord, geweldig! Op hun advies  een lange reeks negens ingevuld. Gelukkig kun je aan het einde van het formulier nog een opmerking toevoegen.

Tot slot een scan van je identiteitsbewijs uploaden en digitaal versturen: dat gaat dan naar de CFE in jouw regio. De gegevens van de desbtreffende CFE staan ook vermeld in het online formulier.

Nu is het afwachten of mijn dossier ook goedgekeurd wordt.

Aan het einde van het formulier heb je de keuze of je het geheel digitaal wilt doen, of na het invullen de boel wilt uitprinten en per post wilt indienen. Bij dit laatste stond vermeld dat je dan nog wel frais de greffe moet betalen (hoeveel dat is, ben ik niet achter gekomen). Bij een geheel digitale aanmelding zouden mij geen kosten in rekening gebracht moeten worden.

Knelpunten

Zoals vermeld moet je in het online formulier je numéro de sécurité sociale invullen. Ook lastige punten vond ik de volgende:

- echtgenoot partner: werkt deze mee, en zo ja tegen salaris of niet?

- heb je eerder een activité non-salarié uitgevoerd: instinker, want de vraag is eigenlijk of je dat in Frankrijk eerder hebt gedaan. Wat je in NL, of iig buiten frankrijk hebt gedaan was volgens de dame van het CFE niet van belang.

- kies je caisse maladie [keuzelijst van mij nietszeggende namen van organisaties]. Dit laatste punt schijnt niet heel erg van belang te zijn. De meeste auto-entrepreneurs komen terecht bij de RSI of URSSAF, de organisaties waar ze hun sociale premies aan moeten afdragen. De RSI en URSSAF laten deze premies weer innen door de caisses maladie. In de lijst zie je deze staan, uit jouw regio. Ik heb er maar een gekozen die een loket in de buurt heeft, voor het geval dat ik eens langs moet. Het staat dus los van je aanvullende ziektekostenverzekering, die ook wel een mutuelle wordt genoemd. En je gaat er ook niet meer of minder premie van betalen als je aan andere uit de lijst kiest.

- je moet aangeven wat je van plan bent te blijven doen naast je auto-entreprise. In de lijst kun je niet kiezen voor 'niets', dus in mijn geval heb ik 'Autre' gekozen en erbij vermeld dat de auto-entreprise mijn enige activiteit is.

Verdere gegevens die je in moet vullen naast adres- en persoonsgegevens: waar je je activiteit uitvoert, of je kiest voor het regime micro-social (percentage omzet = sociale premies) en wel per kwartaal of maand, en of je daarbij kiest voor het regime micro-fiscal (percentage omzet = inkomstenbelasting), omschrijving bedrijfsactiviteit, startdatum, of je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, of je partner een verplichte eigen securite sociale-dekking heeft. Dat was het wel zo'n beetje geloof ik.

Niet voor alle beroepen

Overigens schijnt er met de CIPAV, de organisatie die sociale premies int voor een aantal vrije beroepen, nog een groot probleem te zijn. Op dit moment kun je met zo;n beroep je nog niet inschrijven als auto-entrepreneur. Dit probleem zou binnenkort opgelost worden, maar wanneer? hier de beroepen die hier onder vallen:

http://www.auto-entrepreneur.fr/affiliation-CIPAV.php

http://www.auto-entrepreneur.fr/affiliation-CIPAV-2.php

Als vertaler of webdesigner heb je dus nog even pech blijkbaar.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#7 Geplaatst: 2009-01-06 08:50:17

Croissantje,

Het kan zijn dat ik het helemaal mis heb maar ik begreep dat "auto-entrepreneur' bedoeld is voor mensen die al onder een"bestaand régime vallen. Dus ingezetenen van Frankrijk die reeds een carte vitale hebben en premies afdragen als zijnde gesalarieerde, gepensioneerde, werkloze etc. Vandaar ook dat je je secu nummer moet invullen en je bestaande caisse maladie moet aankruizen. Maar goed, het staat nog in de kinderschoenen dus er zullen nog veel kinderziektes volgen.

Ingrid

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#8 Geplaatst: 2009-01-06 12:35:00

ik heb opFranse sites en fora niet vernomen dat je verplicht een andere bron van inkomsten zou moeten hebben, maar ik zal het vanzelf merken nu mijn dossier is ingediend...

Overigens kun je op het papieren aanmeldformulier (zie hier: http://www.auto-entrepreneur.fr/kit-auto-entrepreneur.php) wel aangeven dat je nog geen secu-nr hebt.

Wie het Frans machtig is en geïnteresseerd is, kan ik aanraden om de 'kit' (uitgebreide brochure) te downloaden voor zeer veel info:  Le guide de l'auto-entrepreneur

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#9 Geplaatst: 2009-01-06 15:02:33

Over de voordelen heb ik een gedachte, als ik het mis heb, dan hoor ik het wel. Ik maak gebruik van de forfaitaire korting, voor heffing, van 34 %, dus trek geen reele onkosten af. Reele onkosten mogen ook niet worden afgetrokken bij de vorm auto-entreprise.

Met mijn huidige BNC moet ik ca 29 % afdragen,

Met een auto-entreprise zou dat ca 22 % zijn.

Verschil is evident.

Verder voordeel: nu heb ik duizenden euro's moeten parkeren bij de URSSAF, en die krijg ik pas over 1 of 2 jaar terug (zonder rente), als de inkomsten tegenvallen.

Auto-entrepreneur betaalt naar rato van de inkomsten. 

Dit 

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#10 Geplaatst: 2009-01-06 19:03:53

Zojuist antwoord gekregen van 'mijn' CFE op mijn mail over of je auto-entrepreneur mag zijn als je geen andere inkomsten in frankrijk hebt (of als werkloze geregistreerd staat, of een oudedagsvoorziening hebt). Tevens uitgelegd dat ik aan het emigreren ben en dit dus mijn eerste en enige activiteit in Frankrijk zal zijn:

"le régime de l'autoentrepreneur est ouvert a toute personne, que cela soit une activté complémentaire ou à titre principal. Il n'y a donc aucun problème pour bénéficier du statut."

Volgens hen dus geen enkel probleem om naar Frankrijk te emigreren en je daar als auto-preneur in te schrijven.  Zodra mijn inschrijving rond is, laat ik nog even weten hoe het verder is verlopen.

@Dit: de voornaamste reden voor mij is inderdaad de smak geld die je een sociale premies af moet dragen bij de start van een 'gewoon' bedrijf. Dat, en het feit dat de administratie erg makkelijk is, zijn voor mij de voornaamste redenen geweest om voor dit regime te kiezen.

Ook als je voor een micro-entreprise gaat, kun je kiezen voor het regime micro-social om je sociale premies af te dragen, maar dan draag je (BIC) 14% van je omzet af, terwijl dat voor de auto-entrepreneur 12% is. En inderdaad voor een BNC is dat 21,3% (t.o.v. 24,6% wanneer je het regime micro-social i.c.m. micro-entreprise hebt).

Het is maar een paar procent, maar reken het maar uit als je een omzet hebt van enkele tienduizenden euro's. 

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#11 Geplaatst: 2009-01-08 23:32:16

Dit geeft een perfecte voorbeeld van een situatie waar de auto-entreprise een goed alternatief is.

V.w.b. croissantje: hartstikke goed dat je de moeite hebt genomen zo'n formulier in te vullen. Dit wordt dan een praktijk-geval waar we allemaal van kunnen leren. Hou ons op de hoogte! Als alle negens op de plek van het sociaal nummer wordt geaacepteerd zou dat inderdaad kunnen betekenen dat iemand die nog geen statuut heeft in Frankrijk een auto-entreprise kan oprichten. Maar is dat een voordeel?

Reken even mee: we hebben een immigrant die met wat eigen geld naar Frankrijk komt, huisje opknappen, je kent het wel. Stel dat hij er in een of andere dienstverlening €10.000 per jaar aan omzet bij sprokkelt. Hij heeft in principe drie keuzes:

1. Zwart. belastng + sociale lasten: 0. Voor zijn ziektekostenverzekering heeft hij een dure Franse particuliere verzekering, een dure Nederlandse verzekering of een nog duurdere internationale verzekering. Netto over: niet goed te schatten + kans op betrapping.

2. Via een traditionele entreprise individuelle. Vaste aftrek: 50%. Sociale lasten 45% van 50% van €10.000 = € 2250, dus te betalen het minimum van ongeveer € 3100. Belasting: nihil.  Netto over: € 6900.

3. Auto-entreprise. Sociale lasten + verzekering: 23% van de omzet. Netto over: € 7700.

De auto-entreprise is dus een gunstige oplossing, maar.....voor de entreprise individuel;le is per 1 januari een regeling ingevoerd, het systeme social/fiscal, waarin exact hetzelfde systeem kan worden gebruikt als bij de auto-entreprise. Resultaat: € 7700 netto over in plaats van € 6900.

Maar....De regeling van 23% voor sociale lasten en belasting geldt UITSLUITEND voor het bedrag dat met de auto-entreprise is verdiend. Voor alle andere inkomstenbronnen geldt een andere regeling, ik vermoed het statuut van pre-pensionado (levend in Frankrijk uit vermogen) en daarvoor kan de totale last wel uitkomen op 55%. Je hebt dan wel een mooie 23% inhoudingen gescoord met de auto-entreprise, maar voor de rest van je inkomen wordt je gepakt met 55%. Idien je dan een entreprise individuelle opricht, valt je hele inkomen onder het 45% regime. Na drie jaar moet je dan toch weer 10% taxe professionelle gaan betalen, maar toch. Het zal dus voor veel verse imigranten nog altijd beter zijn om een entreprise individuelle op te richten. Je hebt dan immers een 'echt' bedrijf, iets wat banken, levenranciers en klanten vaak op prijs stellen.

Wim 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#12 Geplaatst: 2009-01-19 18:45:25

wellicht interessant artikel: http://www.ladepeche.fr/article/2009/01/19/526534-Crise-devenez-patron.html

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#13 Geplaatst: 2009-01-25 16:39:45

Inmiddels heb ik van de INSEE mijn SIRET gekregen, het is nu nog wachten op bericht van de RSI die over de inning van de premies gaat (en dus de ziektekostenverzekering). Iets om rekening mee te houden is dat je pas onder assurance maladie valt vanaf het moment dat je de peerste premies hebt afgedragen.

@wim v. teeffelen:  je betoog komt enigszins verwarrend op mij over, nadat ik toch aardig diep in de materie heb gezeten:

een entreprise individuelle is puur een juridische bedrijfsvorm, die (grotendeels) los staat van de fiscale kant van het verhaal. Ik heb als auto-entrepreneur ook een entreprise individuelle. Heb je een entreprise individuelle, dan heb je de keuze uit verschillende fiscale oplossingen (de régimes).

Je kunt dus kiezen voor het statuut auto-entrepreneur die voor de sociale lasten het régime van micro-social gebruikt en dus bij handelsactiviteiten 12% van de omzet afdraagt.

Je kunt ook voor de micro-entreprise kiezen met de keuze voor micro-social: dan heb dus 14%. Ander verschil is dat je je wel moet inschrijven in het handelsregister en (volgens mij) ook TP moet betalen.

Als micro-entreprise of auto-entrepreneur hoef je natuurlijk niet te kiezen voor het systeme micro-social. Je betaalt dan bij aanvang meteen smak geld aan premies, en later (2 of 3 jr na aanvang, ik weet het niet precies meer) wordt het werkelijk bedrag aan te betalen premies vastgesteld wat op circa 45% van de winst ligt.  En dan gaat het dus om de winst die wordt berekend op de bekende manier voor micro-entreprises. Bij handelsactiviteiten: de omzet minus 71%.

En tot slot kun je met je entreprise individuelle ook nog kiezen voor het regime réel. In dat geval ga je betalen over je werkelijke winst. Kan voordeliger zijn als je veel kosten maakt natuurlijk.Maar je hebt dan wel een boekhouder nodig, wat neit goedkoop is.

Het verhaal over pre-pensionados is mij niet helemaal duidelijk, maar eigenlijk ook niet van belang, want de inkomsten uit mijn auto-entreprise zijn de enige inkomsten die ik heb.

Op het punt van de banken en leveranciers zit je inderdaad helemaal goed: de auto-entrepreneur heeft wel een SIRET en is een entreprise individuelle. Maar je hebt in eerste instantie, doordat je je niet inschrijft in het handelsregister, geen 'enseigne' en geen  'nom commercial'. Bij sommige beroepen zal het absoluut onbelangrijk zijn, maar juist wanneer je met (veel) particulieren als klanten te maken hebt, is dat toch handig. Volgens mijn CCI zou het ergens in februari wel moeten kunnen, dat je je als-auto-entrepreneur inschrijft in het handlsregister, puur voor de handelsnaam en het uittrekstel dat je dan voor banken en leveraniers kunt gebruiken.

Er zijn al berichten dat bepaalde banken en verzekeraars lastig doen wanneer iemand 'auto-entrepreneur' is. Het is dus wel iets om even bij stil te staan, en natuurlijk het feit dat je pas verzekerd bent voor ziektekosten wanneer je je eerste premies hebt afgedragen.

Goed, zoals beloofd houd ik jullie op de hoogte. Verder ben ik wel benieuwd naar het volgende: zijn er hier mensen die kunnen vertellen binnen hoeveel tijd na inschrijving bij de CCI ze bericht ontvingen van de RSI, hun numéro de sécurité sociale ontvingen, en de carte vitale? Moet ik aan weken of maanden denken?

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#14 Geplaatst: 2009-01-25 22:03:52

Bedankt voor je uitgebreide reactie namens een ieder die het aangaat.

Allereerst heb ik ook wat berekeningen gemaakt of het nu echt zoveel uitmaakt. Antwoord: nee. Berekeningen zijn gemaakt voor de chambre d'hotes uitbaters (verschil was zo'n 100 euro op jaarbasis in verschillende situaties, in het voordeel van de auto-entrepreneur).

Wel groot verschil is natuurlijk dat je met het auto.... gelijk de juiste premies afdraagt (of je nu bij moet betalen of juist terug krijgt).

Ander belangrijk punt: voor de ondernemers die afdragen aan de CIPAV (veel vrije beroepen) kan er nog niet geopteerd worden voor de nieuwe wijze van premie-afdracht. Dat is nog een discussiepunt. Zal ergens in februari een beslissing over worden genomen.

Reactie op de bovenstaande reactie: Iets om rekening mee te houden is dat je pas onder assurance maladie valt vanaf het moment dat je de peerste premies hebt afgedragen.

Ik heb ook zulke geluiden gehoord, maar heb tot op heden bij de desbetreffende instanties het tegendeel gehoord na aandringen. Is voor mij ook volstrekt logisch. Je bent verzekerd vanaf het moment dat je ondernemer bent. Is immers verplicht en je betaalt ook premie vanaf dag 1. Dat die premie later volgt, is mijns inziens niet van belang. Vraag dat nog eens na! Kan uiteraard van groot belang zijn (zeker in het Franse land, waar sommige ondernemers zelfs na een jaar na de correcte inschrijvingen nog geen premies hebben betaald, omdat er een landelijke fout in het computersysteem van de Urssaf zit).

Groet, Rob van Schijndel

avatar#6742
ingeuitlaRoche
Berichten: 2
Reacties: 4

#15 Geplaatst: 2009-02-02 11:40:25

Hallo allemaal,

ook ik heb een vraagje over ditnieuwe systeem

Ik werk als verozrgende in een maison de retraite en betaal dus mijn verzekeringen, mijn man is afgelopen juli een micro entreprise begonnen.

nu lees ik dit hele verhaal en twijfel ook of hij niet beter af is met een inschrijving als auto-entrepreneur.

ik zie als ik alle verhalen lees alleen maar voordelen, en dan bedoel ik dus dat hij alleen hoeft te betalen als hij inkomsten heeft gehad.

aangezien dat nogal wisselt per kwartaal , hij is dakdekker en ingeschreven als travaux petits batiments.

groet carol

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#16 Geplaatst: 2009-02-02 13:10:32

De auto-entreprise regels verbieden het uitschrijven van een bestaande micro-entreprise ten faveure van een auto-entreprise. Het is wel mogelijk om van dezelfde regels gebruik te maken als de auto-entreprise v.w.b. betaling van sociale lasten en belasting per kwartaal of maand. Als u dat wenst moet u dat bij de RSI melden.

Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#17 Geplaatst: 2009-02-02 20:09:38

Mij is weer verteld dat een bestaande micro entreprise wel in een AE omgezet mag worden, als je dat maar doet voor 31 maart dit jaar. Ik ga dit doen, en laat wel weten hoe het afliep. Zou het niet kunnen, dan kun je altijd nog alle activiteiten verder ontplooien in de AE en de oorspronkelijke micro entreprise zonder activiteiten laten voor wat hij is. Blijven de inkomsten per jaar onder de ca 6500 euro, dan ben je vrijgesteld van cotisations. Zo slaapt de oorspronkelijke onderneming x jaren voort. Dit

avatar#6736
Adelaar
Berichten: 1
Reacties: 4

#18 Geplaatst: 2009-02-03 21:29:22

@Rob:

Beste Rob, jij schrijft: 'Ander belangrijk punt: voor de ondernemers die afdragen aan de CIPAV (veel vrije beroepen) kan er nog niet geopteerd worden voor de nieuwe wijze van premie-afdracht. Dat is nog een discussiepunt. Zal ergens in februari een beslissing over worden genomen.'

Ik vertrek volgende maand naar FR en wil mij als (grafisch) vorrmgever/webontwerper aanmelden als auto-entrepreneur. Bovenstaande draad lezend zou dat geen probleem moeten geven. Tot ik bij de CIPAV van jou kom. Kan ik niet gewoon naar de RSI of URSSAF, of haal ik nu instanties door elkaar? Ik ga emigreren, dus draag nog nergens iets af. Of bedoelde jij met je zin, INDIEN je al ingeschreven STAAT bij CIPAV, dan zal auto-entrepreneur (nog) niet lukken?

Groet,

Ronald 

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#19 Geplaatst: 2009-02-05 11:39:51

Ronald, om te beginnen is het al de vraag of je als emigrant (dus nog zonder status) kunt aanmelden als auto-entreprieneur. Inmiddels is gebleken dat aanmelding heel gemakkelijk is, alleen krijgen groepen auto-entrepreneurs later een bericht dat dit toch niet mogelijk is. Hoe het zit met immigranten weten we nog niet.

Dan is de vraag of je als grafisch ontwerper/webdesigner in de 'professions liberales' thuishoort, in de zakelijke dienstverlening of onder de ambachten. Bij een normale bedrijfsinschrijving is dat altijd een gepuzzel met de CFE's van resp de URSSAF, de CCI en de Chambre des Metiers om het juiste 'hokje' te vinden. Dat hanbgt helemala af van je bedrijfsactiviteiten. Als auto-enreprener kun je dat zelf bedenken, maar de CFE kan daar op terugkomen als ze denken dat je je in de verkeerde categorie inschrijft. Inmidels is duidelijk dat de professions liberales nauwelijks geaccepteerd worden als auto-entrepreneur.

Wim

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#20 Geplaatst: 2009-02-06 23:50:26

croissantje:Iets om rekening mee te houden is dat je pas onder assurance maladie valt vanaf het moment dat je de eerste premies hebt afgedragen.

wim v. teeffelen:

Ik heb ook zulke geluiden gehoord, maar heb tot op heden bij de desbetreffende instanties het tegendeel gehoord na aandringen. Is voor mij ook volstrekt logisch. Je bent verzekerd vanaf het moment dat je ondernemer bent. Is immers verplicht en je betaalt ook premie vanaf dag 1. Dat die premie later volgt, is mijns inziens niet van belang. Vraag dat nog eens na! Kan uiteraard van groot belang zijn (zeker in het Franse land, waar sommige ondernemers zelfs na een jaar na de correcte inschrijvingen nog geen premies hebben betaald, omdat er een landelijke fout in het computersysteem van de Urssaf zit).

Op dit punt begin ik inmiddels tamelijk moedeloos te worden: de RSI maakt reclame voor haar prachtige online e-mailformulier, maar reageert niet. Eveneens geen reactie via brief, en telefonisch volstrekt onbereikbaar in mijn regio. Ik ga volgende week maar eens het plaatselijke kantoor overvallen, want ik zie geen andere optie om hier achter te komen. Suggesties zijn zeer welkom: welke organisaties kan ik nog meer met mijn vraag lastig vallen (behalve de CCI, de heb ik al gehad) over de dekking van de assurance maladie?

En ik vind het ook logisch dat je vanaf dag 1 onder de assurance maladie zou moeten vallen, want je betaalt ook de premies over de gehele periode. Maar goed, het is toch wel zo'n prettig idee dat als je een keer naar de dokter/tandarts moet, je dit niet allemaal zelf hoeft voor te schieten voor het komende jaar o.i.d..

Wat betreft de verdeling van beroepen bij de RSI/URSSAF/CIPAV: ik hoor van andere auto-entrepreneurs dat áls ze afgewezen worden, ze dit van bovenstaande organisaties te horen krijgen. Tijdens je inschrijving kun je ook niet zelf aangeven waar je thuishoort, volgens mij wordt het na het indienen van je online dossier door de CFE bepaald. @adelaar: je kuntdus helas niet zelf kiezen, de beroepen zijn strikt onderverdeeld.

Wat CIPAV-beroepen betreft: er zit schot in de zaak. Het zou in februari mogelijk moeten worden voor deze groep om zich als auto-entrepreneur in te schrijven. Meer info: http://www.cipav-berri.org/autoentrepreneur.html

En van micro-entreprise naar auto-entrepreneur gaan is wél degelijk mogelijk : http://www.auto-entrepreneur.fr/forum/topic1268.htmlmoet echter wel voor 31 maart.

De fiscale regels zijn dan hetzelfde als die van de auto-entrepreneur, maar je blijft wel in het handelsregister staan.

Wat immigranten betreft: volgens de CCI zou het niet uit moeten maken. En daarbij zou ik het zeer vreemd vinden wanneer personen afkomstig uit een EU-land, woonachtig in frankrijk, zich niet als auto-entrepreneur in zouden mogen schrijven. Het lijkt me dat frankrijk daarmee een nogal belangrijk EU-verdrag zou schenden.

Zoals beloofd houd ik jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen, met name wat de RSI betreft. Volgens mij is het daar nogal een drukte, dus ik moet nog maar eens zien hoe ik er doorheen kom.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#21 Geplaatst: 2009-02-09 11:33:17

Ik deel de problemen met de auto-entreprise in in drie categorieën:

 1. Ondoordachte wetgeving. Frankrijk kent een heleboel gereglementeerde beroepen. Het lijkt alsof je met een auto-entreprise onder die regels uit zou kunnen komen, maar langzamerhand zie ik steeds meer beroepsverenigingen die bezwaar maken. Voorbeeld: de regels voor inschrijving van een eenmanszaak (profession liberale) via de CFE van de URSSAF zijn tamelijk eenvoudig. De regels voor inschrijving van een auto-entreprise zijn nog simpeler. Maar….een van de regels bij de inschrijving als eenmanszaak luidt vaak dat je lid moet zijn van een beroepsvereniging. En die beroepsvereniging stelt eisen als diploma of aantoonbare werkervaring, een bankgarantie, een aansprakelijkheidsverzekering etc. Kun of wil je niet aan die eisen voldoen dan wordt je aanmelding als eenmanszaak niet geaccepteerd. Tot nu toe leek het erop dat een aanmelding als auto-entreprise wel zou kunnen, maar steeds meer signalen wijzen erop dat de mogelijkheid om via de auto-entreprise de eisen van gereglementeerde beroepen te omzeilen snel zullen worden aangepakt.

2. Ondoordachte effecten. De auto-entreprise is er voor iedereen die in Frankrijk al een status heeft (werknemer, ondernemer, uitkeringsgerechtigde, gepensioneerde, student, werkloze). Op basis van die status wordt al belasting en sociale lasten betaald (of is er een ontheffing). De auto-entreprise verandert daar niks aan. Het gaat er helemaal niet om dat immigranten gediscrimineerd zouden worden (dat is helemaal niet de intentie en natuurlijk verboden), maar..immigranten hebben nog geen status. En dit zou de mogelijkheid openen om op basis van een zeer lage omzet (en wellicht wat interen op eigen geld), zoals voor veel nieuwe immigranten geldt in het eerste jaar, voor nagenoeg geen geld (13 of 23% van de omzet) een volledige ziektekostenverzekering (basis, geen mutuelle) en pensioensverzekering te krijgen. Dat kan niet waar zijn en als het waar is verwacht ik dat dit gat gerepareerd zal worden.

3. Slechte organisatie. De RSI, resultaat van een grootscheepse fusie, bestaat pas sinds 1 januari 2008 en is er in het eerste jaar nauwelijks in geslaagd om zijn zaken op orde te krijgen. Nu krijgen ze daar de auto-entreprise bij, dus de puinhoop blijft onverminderd groot. Het duurt soms vele maanden voordat een carte vital wordt verstrekt (maar vrees niet: iedereen die zijn bedrijf heeft ingeschreven en dus een SIRET-nummer heeft is vanaf de inschrijfdatum verzekerd). Voor auto-entrepreneurs maakt het niet uit, die zijn immers verzekerd via hun ‘normale’ status.

Wat de CIPAV doet in deze discussie is mij niet duidelijk. Dat is een van de pensioenfondsen voor professions libérales. Zij gaan niet over de al dan niet toelating van iemand met een profession libérale als auto-entrepreneur.

Ik ben overigens van mening dat de regels zodanig gelezen moet worden dat een micro-entreprise zich niet kan laten uitschrijven ten faveure van een auto-entreprise, maar dat de gunstige betalingsregeling van de auto-entreprise (per maand of kwartaal vast percentage over de omzet) ook ter beschikking komt van micro-entrepreneurs die daar om vragen. Dat is het “system micro-fiscal/social.” De micro-entrepreneur wordt daarmee geen auto-entrepreneur, maar krijgt wel dezelfde voordelen.

Ik hoor graag van iedereen zijn ervaring, want veel is nog onduidelijk vooral in de overgang van een heel mooie theorie naar een weerbarstige praktijk.  

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#22 Geplaatst: 2009-02-10 17:29:59

1. ik vind het toch overal wel duidelijk vermeld staan dat ook auto-entrepreneurs zich dienen te houden aan de eisen die ook voor andere ondernemers gelden. Het staat zelfs met koeienletters (nou ja, vette letters iig ;)) vermeld op de verklaring die je ontvangt van de CFE na inschrijving.

2.  ik ben inmiddels een stapje verder gekomen. Het is me gelukt om 3 x de RSI aan de telefoon te krijgen. Alle keren kreeg ik te horen dat niet de RSI, maar de URSSAF de inschrijvingen van alle auto-entrepreneurs behandelt. Ook die van de commerçants dus. Bij de URSSAF wisten ze me te vertellen dat ik idd vanaf de startdatum verzekerd zou moeten zijn. Intussen heb ik ook naar de CPAM gebeld, waar ik eindelijk iemand trof die engiszins begrip had voor mijn frustratie. Hopelijk gaat deze persoon het goed uitzoeken, want intussen word ik aardig maf van het heen-en-weer-gebel. En vooral van het-kastje-naar-de-muur-gestuur. De thriller wordt vervolgd.

Dat er misbruik gemaakt kan worden van dit systeem is wel duidelijk (een paar honderd euro omzetten, en gratis verzekerd voor de rest van het jaar?!). Ben ook wel benieuwd hoe zich dat verder gaat ontwikkelen. Al maak ik me er niet zoveel zorgen om, want of er nu een eis in omzet of uren wordt gesteld, ik kom er wel aan.

3. de CIPAV is/was het struikelblok voor de inschrijvingen van auto-entrepreneurs met een profession libérale, dus vandaar dat ik die noemde. Deze info is overigens ook te vinden op vele websites, o.a. hier: http://www.lepost.fr/article/2009/01/15/1387429_statut-d-auto-entrepreneur-professions-liberales-et-cipav-des-evolutions-favorables-a-venir.html

Feit is: valt je beroep onder de lijst van de CIPAV, dan kon je je nog niet inschrijven als auto-entrepreneur. De lijst: lijst vrije beroepen CIPAV

Ik weet overigens niet of het probleem met de CIPAV inmiddels is opgelost, zodat ook de vrije beroepen van de lijst toegang krijgen tot het auto-entrepreneurschap.

avatar#4489
ehwh
Berichten: 1
Reacties: 7

#23 Geplaatst: 2009-02-18 01:39:25

Hallo,

ter informatie onze ervaringen en misschien kan iemand ons nog enkele vragen beantwoorden.

Ook ik heb mij ingeschreven per 1 febr. als auto-entrepeneur voor onze chambres d'hôtes/ boerderijcamping en het café dat we erbij gaan beginnen ( licence IV gekocht).

Enkele gesprekken bij onze regionale CCI ( Haute Saône )waarbij we aangegeven hebben nog geen status in Frankrijk te hebben leverde het advies op van de ons begeleidende Jurist om te gaan voor het auto-entrepreneurschap.

Onze ervaringen tot nu toe: INgeschreven op de 30 januari via de website.

Op 2 februari per post de inschrijving ontvangen van het INSEE met een Siretnummer. OP 9 februari van de Direction generale des impôts een brief met de bevestiging van onze inschrijving met de volgende mededeling:

Votre régime d'imposition

1) En matière de bénéfice:

-Bénéfices industriels et commerciaux -régime micro-enterprise

2) En matière de TVA:

-Régime de la franchise en base

Tot nu toe gaat e.e.a dus blijkbaar redelijk voorspoedig. ( of niet?)

Het aanvragen op de website www.lautoentrepreneur.fr van een wachtwoord om aangifte te kunnen doen is vandaag ook gelukt.

Het is nu even afwachten: ik kan nu blijkbaar aangifte doen in april over de eerste drie maanden. En natuurlijk nog de twijfel: hoe zit het nu met de ziektekostenverzekering. Volgens onze jurist bij de CCI zijn we nu automatisch verzekerd. Zouden we nu nog aparte nummers o.i.d. krijgen? en is mijn echtgenote automatisch meeverzekerd?

We wachten het nog even af allemaal.

Eric Horstman

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#24 Geplaatst: 2009-02-18 09:53:41

Inderdaad, een inschrijving als auto-entrepreneur is een fluitje van een cent.

Als jullie nog geen status hebben in Frankrijk (d.w.z. bij de Franse instanties bekend staan als ondernemer, werknemer, uitkeringsgerechtigde, werkloze, gepensioneerde of student) dan is het de vraag of je dan op basis van alleen een inschrijving als auto-entrepreneur een carte vital krijg, dus verzekerd bent tegen basis zieketekosten.  Anders dan bij de inschrijving als entreprise individuelle kent de auto-entreprise geen mogelijkheid om een meewerkend echtgenote aan te melden, dus ik weet ook niet of je ook een carte vital kunt krijgen voor je familieleden. Ik heb daar zo mijn twijfels over. Tot nu toe ken ik geen geval waarin een carte vital is uitegreikt  aan een auto-enrrepreneur, dus vraag er vooral een aan bij het RSI voor jezelf en je familie en laat ons weten of het gelukt is....

Wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#25 Geplaatst: 2009-02-18 14:51:35

Het wordt een spannend verhaal: verhuizen naar Frankrijk, bedrijfje beginnen als auto-entrepreneur en hup, goedkoop of gratis (als er even geen omzet is) verzekerd tegen ziektekosten. We blijven het volgen.

Overigens kent Frankrijk het begrip ayant-droit. Als één lid van het gezin is verzekerd, zijn de overigens gezinsleden automatisch meeverzekerd.

Wim

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#26 Geplaatst: 2009-02-18 19:27:54

Anders dan bij de inschrijving als entreprise individuelle kent de auto-entreprise geen mogelijkheid om een meewerkend echtgenote aan te melden, dus ik weet ook niet of je ook een carte vital kunt krijgen voor je familieleden.

Ik moet hier toch even protesteren: op het inschrijfforumlier kun je aangeven of je conjoint niet meewerkt, dan wel met salaris, dan wel voor nop meewerkt (collaborateur). Daarbij is het ook op zeer veel websites e.d. te vinden

Ik ben overigens nog geen steek verder gekomen hier. Behalve dat ik al enkele honderden euro's klaar heb staan om af te dragen. Goedkoop of gratis verzekerd tegen ziektekosten is er hier niet bij met mijn omzet.  Er moet immers ook brood op de plank komen. Op het moment dat je full-time een bedrijfje runt om van rond te komen is er weinig goedkoops aan. 

Ik heb vernomen dat er wel degelijk een carte vitale verstrekt moet gaan worden. Bij de URSSAF, een hoger geplaatste medewerker bij de CRAM en de de CCI hebben ze me dit bevestigd, en bovendien wordt het ook in officiële teksten vermeld. De vraag is alleen van wie, wanneer en hoe?

Een zeer dringend advies aan degenen die ook aan het auto-entrepreneurschap willen én wel een commerciële naam willen voor hun verkoopactiviteit (als je met veel particulieren als klanten te maken hebt): als auto-entrepreneur ben je vrijgesteld van het inschrijven in het handelsregister; wettelijk mag je je op elk gewenst moment inschrijven, maar de parktijk is anders:

Ik ben al 1,5 maand bezig om het voor elkaar te krijgen, evenals enkele andere auto-entrepreneurs. De oplossing is om je in te schrijven als 'klassieke' eenmanszaak met micro-entreprise als fiscaal regime. En vervolgens moet je dan, vóór 31 maart, een driedubbel aangetekende brief naar de RSI sturen met daarin je verzoek om het regime micro-social te hanteren, zoals die bij auto-entrepreneurs wordt toegepast. Hierdoor maak je fiscaal gezien gebruik van de dezelfde voordelen als de auto-entrepreneur. Vooralsnog is in de praktijk niet mogelijk om - als je eenmaal ingeschreven bent als auto-entrepreneur - je in te schrijven in het handelsregister (RCS). Krijgt iemand het voor elkaar, dan hoor ik dat zeeeeeer graag!

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#27 Geplaatst: 2009-03-05 08:21:16

Wellicht een handig stukje software voor sommigen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#28 Geplaatst: 2009-03-06 21:42:19

Heb aandachtig alle posts en websites bekeken.

Even mijn situatie. Werk als bedrijfsarts bij een dienst in de privé-sector. Dus gewoon verzekerd bij de Sécurité Sociale en betaal pensieonpremies. Ben gevraagd om aan arbo-opleidingen mee te doen als docent maar ook om advies te geven als consultant (freelance). Overigens is niet mijn medische achtergrond daarvoor bepalend, wel mijn werkervaring die deels niet-medisch is. Ik denk aan een micro-entreprise want het zijn nevenactiviteiten, ik wil mijn baan gewoon houden. Denk ook niet boven de 32.000 euro aan omzet uit te komen. Dan kom je al gauw bij "conseils aux entreprises" en "formation" terecht. Dus automatisch bij de CIPAV of hoeft dat niet? Ik kom daar even niet uit.

Steven

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#29 Geplaatst: 2009-03-08 01:10:51

Bij een AUTO-entreprise wordt dacht ik het gehele inkomen in ogenschouw genomen. Kom je boven een limiet, dan is een AUTO-entreprise niet mogelijk. 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#30 Geplaatst: 2009-03-09 11:28:38

De RSI, de caisse voor indépendants, heeft op een rijtje gezet hoe welk statuut te kiezen.

Wim

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#31 Geplaatst: 2009-03-10 22:00:26

Even een update: ik heb me gek gebeld en geschreven naar de RSI. Uiteindelijk een teleurstellend antwoord per mail terug gehad van een medewerker, die me vertelde dat ze overspoeld werden met auto-entrepreneurs en praktisch gezien deze ondernemers (nog) niet in konden schrijven. Dus dat ik dan maar beter als micro-entreprise aan de slag kon (wat niet kan, zie onderaan).

3 dagen later ligt er een brief in de boîte aux lettres met een overzicht wanneer ik mijn cotisations mag gaan afdragen aan de RSI! Hoewel premies betalen niet mijn hobby is, ben ik erg blij dat ik daar in de molen zit. Het heeft dus ongeveer 2 maanden geduurd vanaf het moment van mijn inschrijving.

Ik moet er nog wel even achteraan wanneer ik dan mijn carte vitale mag verwachten. Maar het is wel duidelijk dat het organisatorisch gezien een rommeltje is. Medewerkers spreken elkaar tegen, en het lijkt er idd op dat de overheid iets te voortvarend is geweest met het doorvoeren hiervan.

Bij de kamer van koophandel is de stemming nog steeds somber: wil je je inschrijven in het handelsregister, schrijf je dan in met een micro-entreprise en vraag direct het régime micro-social aan. Want nog steeds is het niet mogelijk om je vrijwillig in te schrijven in het handelsregister als auto-entrepreneur, hoewel het wettelijk gezien moet kunnen. En het is óók niet mogelijk om je uit te schrijven als auto-entrepreneur. 'Je suis bloquée donc' zoals ze hier zeggen.

Voor het openen van een zakelijke bankrekening, contact met leveranciers in sommige branches is zo'n inschrijving erg wenselijk.

Verder heb ik geen klachten ;) en geniet ik volop van het Franse lentezonnetje

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#32 Geplaatst: 2009-03-11 09:25:11

Dank je wel voor je update! Elk 'life'-verslag van deze soap is welkom.

Dat het een zootje is bij de RSI is inmiddels vrij algemeen bekend, al moet ik zeggen dat onze ervaringen heel verschillend zijn per regionaal RSI-kantoor. Maar ja, om nu je vestigingsplek in Frankrijk te kiezen op basis van de reputatie van het RSI-kantoor....

Ik weet niet hoe je erbij komt dat een auto-entreprise zich zou kunnen inschrijven in het register van bedrijven. Het hele idee van de auto-entreprise is juist dat een inschrijving in het RCS niet nodig is. Als die wel mogelijk is, verdwijnt het onderscheid tussen een micro-entreprise en een auto-entreprise en in feite wordt de auto-entrepreneur dan een micro-entrepreneur, inclusief de beoodeling vooraf van de vestigingseisen. Bij een auto-entreprise is de beoordeling achteraf (of helemaal niet...dat moet nog blijken).

Bij inschrijving van micro-entreprises onder het regime social/fiscal ondervinden we geen enkel probleem. Alles gaat gewoon door, bij de CCI, de CMA, de Chambre d'Agriculture, de URSSAF. Dat geldt overigens ook voor aanmeldingen van deze ondernemers bij de RSI. Dus voor iedereen die al die onzekerheid en al het gedoe zat is, blijft de mogelijkheid open om gewoon degelijk en ouderwets een micro-entreprise op te richten. Overigens zien we wel dat de uitgifte van Cartes Vitales steeds meer vertraagt. Vier maanden is nu eerder regel dan uitzondering. Dat wil overigens niet zeggen dat ondernemers in die tussentijd niet verzekerd zouden zijn.

Wim

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#33 Geplaatst: 2009-03-11 12:03:21

Ook ik heb mij in laten schrijven als auto entrepreneur, dát ging allemaal vlot.

Maar daarna van allerlei instanties berichten ontvangen.

1..INSEE  OK dat begrijp ik je moet tenslotte ergens geregistreerd staan

2..AG2R Prevoyance, met een folder erbij dat ik, ook zonder personeel, moet bijdragen aan pensioenen en arbeidsongeschiktheid voorzieningen er wordt niet bij verteld hoe het e.e.a. geind gaat worden.

3..De Belastingdienst waarin vermeld staat dat ik ben ingeschreven als micro-entreprise

en TVA Régime de la franchise en base

Ik ben toch auto-entrepreneur? 

Ik dacht dat het de bedoeling was alles heel simpel te houden en slechts 1 loket [internet]

Al met al weet ik ook niet eens onder welk percentage afdracht ik ga vallen

Wel staat ergens APE 7420Z Activités Photograpiques

Dat lijkt op indeling in het hoge tarief. maar voor het printen van grootformaat inkjet prints zijn de materiaalkosten zoals inkt en hoogwaardig papier nogal fors en zou naar mijn mening juist het lagere tarief moeten gelden.

Kortom allemaal niet zo ideaal als het in het begin leek.

Willem 

avatar#6867
Aliaske
Berichten: 2
Reacties: 18

#34 Geplaatst: 2009-03-27 00:06:23

Uit de ervaringen die ik hier lees gaat de inschrijving nog niet helemaal vlotjes...

Mag ik eens een echte (maar misschien wel nuttige) lekenvraag stellen?

Stel, ik verdien als autoentrepreneur op een maand (om het makkelijk te nemen) 1000 euro aan diensten. Hoeveel hou ik na aftrek van belasting en sociale lasten over voor mezelf? Dus echt na alle kosten die je moet afdragen?

Vind ik wel eens interessant om te weten.

Hartelijk dank.

Frans.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#35 Geplaatst: 2009-03-27 08:38:54

€770/maand

Daarbovenop komen de belasting, sociale lasten, ziekenfonds, etc die je al betaalde vanuit je huidige status, dus voordat je je inschreef als autoentreprener. Die lasten gaan gewoon door.

Wim

avatar#6867
Aliaske
Berichten: 2
Reacties: 18

#36 Geplaatst: 2009-03-31 16:50:25

bedankt voor je antwoord Wim!

Ik heb ook zoiets gelezen als ACCRE. Ik heb het één en ander erover gelezen maar alles is nog niet zo duidelijk. Kan je dit misschien even toelichten? En ik heb ook vernomen dat vanaf 1 mei 2009 dit voordeliger zou zijn?

Nogmaals hartelijk dank.

avatar#6646
Praline
Berichten: 1
Reacties: 25

#37 Geplaatst: 2009-04-04 10:38:55

Inmiddels heb ik ook mijn inschrijving bij de INSEE en siret mogen ontvangen en tevens de formulieren van de AGIRC en ARRCO. Wat dat laatste betreft vraag ik mij eigenlijk af of ik dat nu wel of niet moet aanvragen/invullen ?

Ik heb mij geregistreerd voor 'Services Personnels' en verwacht slechts een paar tientjes tot misschien een kleine 200 euro per maand bij te verdienen via deze optie. Omdat dit geen schokkende bedragen zijn denk ik dat het niet zinvol is om een (aanvullend) pensioen op deze activiteit af te sluiten of is dit verplicht ???

Ik werk normaal  via de Cesu en een vast contract (16 uur per week) en ben dus op die manier verzekerd en betaal ik mijn pensioen(tje).

Ik heb mijn registratie als auto-entrepreneur aangevraagd om ook werkzaamheden te kunnen verrichten voor diegenen die niet via de Cheque Emploi willen of kunnen betalen.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#38 Geplaatst: 2009-04-05 16:34:53

Hmmm, dat is een interssante ontwikkeling. Die formulieren krijg je normaal bij de inschrijving van een entreprise individuelle of SARL. Ik had nog niet gehoord dat ook een auto-entrepreneur hiermee bestookt werd. Interessant geval. Voor ondernemers is het verplicht om deze formulieren in te vullen en terug te sturen (en vervolgens pensioenpremie te betalen), ik vraag me af of auto-entrepreneurs ze ook moeten invullen. Dat zie ik nergens in de regels staan. Maar wat gebeurt er als je ze niet invult......? Mocht dit ook een plicht zijn voor auto-entrepreneurs, dan valt er weer een positief punt van de auto-entrepreneur weg....simpelheid van procedures.

De pensioenpremie is onderdeel van de 23% van de omzet die je als auto-entrepreneur afdraagt. Ik hoop niet dat als je de pensioenformulieren terug stuurt dat je dan alsnog voor (aanvullende) premie wordt aangeslagen. Bovendien is er een minimum pensioenpremie voor ondernemers....

Ik weet dus niet wat je moet doen. Niets invullen en hopen dat het vanzelf weg gaat? Er een grote steep doorheenzetten met grote letters 'autoe-ntrepreneur' en dan terugsturen? Of invullen en opsturen in de hoop dat je boven op die 23% inhouding ook nog eens extra pensioenpremie moet betalen.

Laat ons weten wat je beslist...

Wim

avatar#6646
Praline
Berichten: 1
Reacties: 25

#39 Geplaatst: 2009-04-05 18:04:48

Beste Wim,

Vooralsnog denk ik dan maar voor de makkelijkste oplossing te kiezen en het formulier gewoon niet terug te sturen.

Ik vrees namelijk dat het eigenlijk bedoelt is voor iemand die meer verdient én die personeel in dienst heeft en dat laatste is zowiezo al niet aan de orde.

Tevens heb ik voor deze optie gekozen om slechts een klein bedrag bij te verdienen en dat niet zwart te willen doen.

Ik wacht dus maar even af of er een nieuw formulier gaat komen.

Alvast bedankt voor de reactie,

Sandra

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#40 Geplaatst: 2009-04-05 19:34:22

Ik heb het netjes ingestuurd [had deze materie al eerder gemeld]

Nog niets gehoord.

Als het inderdaad zo is dat dat er nog bovenop komt dan laat ik mij gelijk weer uitschrijven

23% is al fors vooral als je T.V.A. niet kunt verrekenen

Willem 

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#41 Geplaatst: 2009-04-07 00:19:42

Beste mensen,

Dat formulier dient WEL ingevuld te worden (retraite complementaire). Vul daar in dat je geen personeel hebt! Die eventuele extra premies gelden slechts in het geval je personeel in dienst hebt. Gaat dus niet over de eigen pensioenpremies van de auto-entrepreneur.

Groet,

Rob van Schijndel

avatar#6646
Praline
Berichten: 1
Reacties: 25

#42 Geplaatst: 2009-04-07 09:54:56

Dank U Rob, ik zal hem dan keurig invullen en terugsturen !

avatar#7027
Helga1963
Berichten: 0
Reacties: 1

#43 Geplaatst: 2009-04-07 21:21:12

Hallo, 

Wij wonen sinds 2006 in Frankrijk en nu willen we een zeer kleinschalige CdH beginnen. We hebben twee slaapkamers die we kunnen verhuren. We willen dit niet aan 2 verschillende gasten doen, dus of 1 kamer of alleen 2 kamers als de boekende gast bv met 4 personen komt. Dus nooit vreemden bij elkaar. Onze inschatting van verhuur is zo'n 20 overnachtingen per seizoen (april tm oktober), dus we kunnen het hier niet hebben over een groot commercieel bedrijf. Dat willen we ook niet, we doen het voor een beetje gezelligheid en afwisseling. De meeste overnachtingen zullen vermoedelijk van vrienden/kennissen en oud-collega’s zijn en misschien daarna nog wat vrienden en familie van deze mensen als het hun bevallen is. Dus eigenlijk meer kamerverhuur als CdH.

 Sinds drie weken proberen we nu al informatie te krijgen over het auto-entrepreneurschap maar je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Van de CCI naar de Chambre de Metiers, naar de APCE, naar het belastingkantoor, naar de URSAFF, naar de CPAM/CMU etc etc. We schrokken toch van de verschillende percentages en bedragen die dan betaald moeten worden, 23% sociale lasten/belasting/pensioen, daarnaast nog de bijdrage voor de ziektekosten RSI. We weten dat de RSI berekend wordt op de inkomsten (als ik het goed heb 0,6% voor inkomsten tot maximaal het sociaal minimum en anders ongeveer 5%) maar we zagen ook dat dit de eerste twee jaren op basis van een inschattingsbedrag gaat wat je dan wellicht naderhand weer verrekend krijgt maar waarvoor je wel zo’n 3500 euro moet betalen. Wij hebben verder geen inkomen, we leven van ons spaargeld wat we voor vertrek uit Nederland hebben opgebouwd (en dus ook al belasting over betaald hebben in NL) dus waarvan we dat moeten opbrengen is ons ook niet duidelijk. We hebben reeds bij aankomst in Frankrijk de ellende gehad dat we de CPAM-premies moesten betalen naar inkomen van voorgaande jaren, en in NL hadden we erg leuk verdiend voor ons vertrek dus dat was al volle bingo de eerste twee jaren zonder dat er een inkomen tegenover stond! En al dit omdat wij niet zwart willen werken maar we hebben het idee dat het misschien niet eens de moeite waard is om het aan te melden, heel veel werk en wisselingen enzovoorts voor misschien een bruto omzet van pak ‘m beet 800/1000 euro op jaarbasis. Wijzigingen van sociale verzekeringen is in Frankrijk niet aan te raden, als het eenmaal goed loopt moet je vooral nergens aankomen hier hebben we geleerd. We willen alleen maar netjes aan de belastingdienst het opgeven. Nu zagen we onder het forum werken het volgende vermeld staan: “Voor chambres d'hotes in de privésfeer behoeft overigens geen bedrijf opgericht te worden. De inkomsten eruit worden als bijverdienste gezien. “ Dit is dus exact wat we zouden willen maar hoe moeten we dit interpreteren? Is het op zo’n kleine schaal inderdaad een prive-sfeer/bijverdienste?Moet de CdH dan wel nog aangemeld worden bij de Mairie en hier een Licence I of II aangevraagd worden?En hoe zit het dan met inkomsten en uitgaven, mag dat dan wel dmv een ‘boekhoudinkje’ verrekend en bijgehouden worden zodat je weet wat je als bijverdienste op moet geven bij de belastingdienst? We zouden het erg prettig vinden als iemand ons hierin wat meer duidelijkheid zou kunnen geven want dan kunnen we netjes en open alles op gaan geven en aan de slag gaan. Alvast bedankt!Helga

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#44 Geplaatst: 2009-04-07 22:42:16

U bent wel bij heel veel kastjes en muren geweest.

In uw geval, bij een dergelijke omzet is inschrijving in welke vorm dan ook onzin. Gewoon op de aangite inkomstenbelastng elk jaar onder het kopje (micro-BIC) de omzet melden. Klaar.

Overigens: voor chambres d'hotes is de aftrek 13%, dat is inclusief alles: RSI, belastingen etc. Daar komt niks meer bij. Helaas is vanwege de verwarring over de wet vorig jaar bij diverse RSI-ambtenaren het getal van 23% afdracht blijven hangen. Fout, het is 13% all-in.

Aanmeldng bij de Mairie i ook voor u verplicht, fluitje van een cent. U kijgt gelijk een attestation mee en als u er om vraagt ook een Licence 1. Hoeft u verder niks voor te doen. Meer is niet nodig.

Omdat de zin:

Voor chambres d'hotes in de privésfeer behoeft overigens geen bedrijf opgericht te worden. De inkomsten eruit worden als bijverdienste gezien. “

een uitspraak van mij is, hoop ik dat de webmaster het voor deze ene keer door de vingers zou wilen zien dat ik hier verwijs naar de website www.ondernemen-frankrijk.nl waar het gehele onderwerp van chambres d'hotes en alle regels uitgebreid beschreven is.

Wim 

avatar#7088
fabfrank
Berichten: 0
Reacties: 3

#45 Geplaatst: 2009-04-25 16:38:44

Hallo,

Allereerst wil ik iedereen bedanken die tot nu toe een bijdrage heeft geleverd aan dit onderwerp!

Ik sta zelf op het punt om een bedrijfje op te richten. Na 4 seizoenen gîtes verhuur hebben we het geheel verkocht. Tijd dus voor iets nieuws.

Ik wil graag een designbedrijfje oprichten en tegelijk een internetwinkel lanceren. Hierdoor zal ik in 2 verschillende beroepscategorieën vallen.

Is er toevallig iemand die al een inschrijving heeft ontvangen voor deze 2 aparte activiteiten? Ik heb begrepen dat je zelf geen keuze mag maken maar dat je door de instanties wordt ingedeeld.

Tenslotte heb ik nog een specifieke vraag waarvan ik me afvraag of iemand hier iets meer vanaf weet. Dit onder het mom van "niet geschoten altijd mis" Ik werk parttime voor KLM. Mijn salaris ontvang ik in NL zonder loonbelasting. Alle sociale premies draag ik wel af in NL. We zijn dan ook ziekenfonds verzekerd in NL maar hebben ook een carte vitale.

Ben ik verplicht om me dubbel te verzekeren of bestaat er de mogelijkheid om  ontzegging te krijgen als je aan kan tonen dat je in NL verzekerd bent?

Na alles op dit forum te hebben gelezen inclusief de links naar andere websites kies ik er nu voor om me in te laten schrijven als auto-entrepreneur. Zodra ik heb idee heb dat het echt gaat lopen schakel ik over naar de micro-enterprise.

Alvast bedankt voor de moeite bij een eventuele reactie.

Vriendelijke groet,

Frank vanuit Villedieu

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#46 Geplaatst: 2009-04-25 19:26:40

Even niet helemaal duidelijk. Op je KLM-loont wordt de loonheffing toegepast, dus ook AOW-premie, bijdrage zorgverzekering etc. In NL nog verzekerd ? En ook in Frankrijk? Wie betaalt de premie voor de Franse Sécu? 

Wim

avatar#7088
fabfrank
Berichten: 0
Reacties: 3

#47 Geplaatst: 2009-04-25 19:40:03

Beste Wim,

Bedankt voor de snelle reactie. Ik kan me voorstellen dat het niet helemaal duidelijk over kan komen.

De KLM houd geen loonbelasting in. In Fr geven we ons KLM loon aan bij de belastingdienst. We betalen via de KLM alle sociale premies in NL. Verder hebben we ook een ziektekostenverzekering in NL. De medische zorg die we in Fr genieten wordt op een of andere duistere wijze tussen NL en Fr verrekend. In Fr betalen we geen sociale premies of ziektekostenverzekering. Het geheel vloeit voort uit een apart belastingverdrag tussen NL en Fr voor "varend" personeel in de lucht en op het water.

Helpt deze verduidelijking om een antwoord op mijn vragen te kunnen geven?

Vriendelijke groet,

Frank

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#48 Geplaatst: 2009-04-25 19:45:23

Nee, het helpt niet echt. Dat ligt aan mij, want ik ken die afzonderlijke belastingafspraken niet die gelden voor 'varend' personeel. Dus is kan verder niet inhoudelijk reageren, omdat niet-gepensioneerden die in Frankrijk werken en wonen, gewoon onder het Franse stelsel vallen. Maar misschien zijn er andere vliegende of varende forumleden.....

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#49 Geplaatst: 2009-04-25 19:57:25

In principe ben je dus belastingplichtig in Nederland en wordt in NL ook een gedeelte van het salaris ingehouden voor sociale lasten. Dat betekent dat je geen 'status' hebt in Frankrijk (dat wil niet zeggen dat je illegaal bent of zoiets!) en de aanmelding als 'auto-entrepreneur' in elk geval op problemen zal stuiten. Het begint er al mee dat je een verplichte aanmelding krijgt bij het RSI voor de sociale lasten en die zijn niet verrekenbaar met wat je in Nl al betaald. Kortom, niet zo'n goed idee.

Veel beter is het om een micro-entreprise op te richten via de CFE van de Impots en tegelijkertijd ontheffing aan te vragen voor de sociale lasten. Als je je dossier zorgvuldig invult dan zou een designbureautje en een webwinkel in een inschrijving te vangen moeten zijn (zo niet dan is het nog niet zo'n probleem). Daarmee ben je helemaal legaal in Frankrijk aan het werk, geen sociale lasten, geen verplichte afdracht voor het Franse ziekenfonds je betaalt 'buitenlanderbelasting' (ongeveer 10% van de omzet) en je bent klaar. Voorwaarde is wel dat de opbrengst van beide activiteiten (design en winkel) gezamenlijk niet hoger is dan €32.000 per jaar. Kom je daarboven dan geldt een iets andere procedure. Ik heb dit soort inschrijvinkjes al meermalen gedaan met weinig problemen. 

Wim

avatar#6646
Praline
Berichten: 1
Reacties: 25

#50 Geplaatst: 2009-04-27 14:01:38

Zoals de heer van Schijndel adviseerde heb ik de papieren van Prémalliance (agirc et arrco) keurig teruggestuurd met de mededeling dat ik als auto-entrepreneur aan het werk hoop te gaan.

Vandaag antwoord gekregen met dank voor de aanmelding en het nummer onder welke het geregistreerd is. Ik braag me af hoe een en ander gaat werken want ik heb geen zin om nog extra voor een aanvullend pensioen te betalen maar dat wachten we dan maar even af.

Wel zit er nu een brief bij waarin wordt gevraagd naar een "Attestation de rattachement a une convention collective nationale" maar aangeizen ik geen flauw benul heb wat hiermee wordt bedoelt hoop ik dat iemand dat wel weet........

Bij voorbaat dank,

Sandra

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#51 Geplaatst: 2009-04-28 09:37:49

Eerst een reactie op de parttime KLM-medewerkster:

Inderdaad, belastingplichtig in Frankrijk (nee, niet in Nederland) en sociaal verzekerd in Nederland. Zolang dat de enige baan is. Op basis van het belastingverdrag en een verordening.

Ga je echter ook activiteiten opstarten in Frankrijk, dan verandert dat. Mijn eerste idee: volledig sociaal verzekerd in Frankrijk. Niet meer in Nederland. Voor de zekerheid is nader onderzoek gewenst.

En voor Sandra: ik heb geen idee wat ze willen. Als je wilt, kun je me de brief even toesturen.

Groet, Rob van Schijndel

avatar#7088
fabfrank
Berichten: 0
Reacties: 3

#52 Geplaatst: 2009-04-29 00:14:55

Beste Rob,

Ik ben geen KLM een medewerker en geen -ster...

Geeft niet want mijn vrouw is ook werkzaam bij de KLM dus we hebben hier ook een -ster in huis ;-)

Hier een reactie op jouw opmerking.

Alleen in Fr is niet mogelijk gezien onderlinge belastingverdragen voor ons vakgebied.

Met de hulp van Wim van Teeffelen ben ik op zoek naar een geschikte oplossing.

Bedankt voor zover.

Vriendelijke groet,

Frank

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#53 Geplaatst: 2009-04-29 23:01:17

Hallo Frank,

Excuses voor de foutieve benaming. Even het volgende:

Op degenen die gelijktijdig werkzaamheden in loondienst en werkzaamheden anders dan in loondienst op het grondgebied van verschillende lidstaten uitoefenen, is in beginsel de wetgeving van toepassing van het lidstaat waarin de werkzaamheden in loondienst worden uitgeoefend.

Dat zou dus Nederland zijn (?) Althans, artikel 14, lid 2 verordening 1408/71 bepaalt dat je in Nederland sociale premies moet betalen (zoals je al deed).

Maar, in een aparte bijlage zijn een aantal uitzonderingen gegeven waarbij de wetgeving van twee landen van toepassing is. In de relatie Nederland / Frankrijk geldt dat alleen bij de volgende situatie:

uitoefening van werkzaamheden anders dan in loondienst in Frankrijk en van werkzaamheden in loondienst in Nederland.

En nu is het verder aan de betaalde adviseur! Behoorlijk ingewikkelde casus! Zeker voor een forum(bijdrage).

 

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#54 Geplaatst: 2009-04-29 23:02:48

En voor Sandra (en voor de lezers):

Ik raad je aan om de ‘attestation’ in te vullen. En aan te geven Mon entreprise ne relève d´aucune Convention collective.

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#55 Geplaatst: 2009-06-11 12:54:00

Zoals beloofd zou ik jullie op de hoogte houden van de vorderingen hier. Ik ben officieel op 20 januari gestart als auto-entrepreneur. Vandaag kreeg ik (er zijn wel enige mails aan vooraf gegaan...) eindelijk een brief met daarin de mededeling, dat ik per 20 januari ben aangesloten bij het régime social des indépendants (RSI), en dus ook per die datum 'remboursements' kan krijgen voor geleverde zorg. met terugwerkende kracht dus. 

Ik vermeld er wel gelijk bij dat mijn auto-entrepreneurschap mijn enige bron van inkomsten is, en -zoals meerdere specialisten al gemeld hadden- je in principe onder de franse sociale zekerheid valt vanaf het moment dat je je activiteit officieel start. Vanaf die datum draag je immers ook je premies af.

De volgende stap voor is om bij de uitvoerende zorgverzekeraar mijn carte vitale te bemachtigen... pff

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#56 Geplaatst: 2009-06-25 18:33:25

Vervolg van de soap: inmiddels heb ik van de uitvoerende verzekeraar een brief gehad met het verzoek de oude carte vitale naar ze op te sturen, dan wel een formulier aan te vragen voor een nieuwe. Even gebeld, en er komt een formulier mijn kant op... het lijkt dus toch te kunnen: emigreren, auto-entrepreneur worden (als enige bron van inkomsten) en netjes onder de vleugels van de sécu!

Ik hoop snel de geliefde groene kaart in de portefeuille te kunnen steken.

avatar#8633
franse kaas
Berichten: 0
Reacties: 2

#57 Geplaatst: 2010-11-21 19:37:36

Ik wil eigenlijk een vraag stellen voor mijzelf. Dus ik reageer niet op de vraag van croissantje. Maar ik weet niet precies hoe ik in moet loggen voor een nieuwe vraag. Hoop wel dat iemand antwoord kan geven op mijn vraag

Ik heb sinds vijf jaar de bedrijfsvorm micro entreprise. Ik werk als decoratieschilder.

Mijn vraag is of het werkelijk zo is dat je 45 % van je 'chiffre d'affaire' af moet dragen aan sociale premies (cotisations sociales) ongeacht wat je verdiend.

In het jaar 2009 was mijn chiffre d'affaire 13 750 €. In 2010 heb ik (per trimester) in totaal 4568 € betaald aan cotisations sociales. In Oktober kreeg ik nog een naheffing van de RSI van 1997 €  die gebaseerd is op de 13 750 € chiffre d'affaires van 2009. In totaal moet ik dan 6565 € aan cotisations sociales wat dus neerkomt op meer dan 45 %. 

Als het werkelijk zo is is dan het auto entrepreneurschap een betere oplossing ?

Ik ben er nog steeds niet uit. Ik heb wel een boekhouder hier in Frankrijk maar hij zei tegen mij dat het niet uitmaakt. Ben ondertussen wel op zoek naar een andere boekhouder want ik twijfel een beetje aan hem. Ik had wel vaker vragen waar hij soms een erg onduidelijk antwoord op heeft.

Ik weet dat mijn inkomen nooit uit zal komen boven de 18 000 € per jaar en als ik dan ik dan ieder jaar zoveel af moet staan wordt het wel heel duur om te werken.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#58 Geplaatst: 2010-11-21 20:33:57

Voor het micro-régime wordt uitgegaan van 13% of 23% van de omzet, die betaald moet worden als cotisations. Decoratieschilder valt onder de categorie 'service' en is daarmee onderhevig aan het tarief van 23% van de omzet.

Je hoeft dus geen boekhouding bij te houden en dus ook geen bedrijfskosten. Het uitgangspunt onder het microregime, categorie 'service' is dat de overheid aanneemt dat 50% van je omzet bestaat uit bedrijfskosten, ongeacht hoe hoog dat in werkelijkheid zijn. En inderdaad, over de theoretische winst van 50% (omzet minus bedrijfskosten) wordt 45% geheven aan sociale lasten, en dat komt neer op 45% van de winst.

Chiffre d'affair is omzet. Het zou wel heel treurig zijn als je 45% van je omzet zou moeten afsdragen als sociale lasten. Toegegeven de sociale lasten in Frankrijk zijn best hoog, maar niet zo hoog....

Let wel, bij een omzet van €13500 kom je met 23% lager uit dan het minimum, zijnde ongeveer €3600/jaar voor een gezin van 2 (minder bij 1-pers huishouden, meer bij kinderen).  indien je een meewerkend echtgenote hebt die vrijwillig kiest voor betaling van pensioenpremie via het bedrijf, dan kun je nog fors uitkomen boven die €3600/jaar, maar deze berekening lijkt me erg hoog. Kortom, ga langs bij de RSI en vraag om uitleg. Advies: vraag voor 1 januari a.s,. de overgang aan naar het microregime social/fiscal. Dan hoef je in elk geval niet het minimum niet betalen! Overigens, in dat regime bouw je GEEN pensioen op bij een dergelijke omzet (daarvoor is minimaal €24.500/jaar aan omzet nodig).

.

De auto-entrepreneur heeft exact hetzelfde regime. Het maakt geen enkel verschil, het is dus zinloos om over te stappen, nog los van het feit dat de wet het niet toestaat om een bestaande micro-entreprise uit te schrijven en dan dezelfde activiteit te herstarten als auto-entrepreneur.

De grens die je noemt van €18000 heeft in dit verband geen betekenis. De omzetgrenst voor 'service' binnen zowel het micro-regime als de auto-entrepreneur bedraagt €31.500.

Wim


avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#59 Geplaatst: 2010-11-21 20:51:34

Zelf heb ik ietsje andere ervaringen. Een aantal jaren heb ik een micro entreprise gehad, als de omzet in een jaar eens heel laag was, werd door de RSI toch een minimale omzet van ca 13500 euro aangenomen, waarover dan de cotisations werden geheven. Onlangs ben ik overgestapt naar AE en de afdracht is een percentage van de omzet, zonder minimum. Dus 0 euro verdiend, is 0 euro afdracht. Ook ik heb bij de RSI gemeld dat ik een micro regime wilde aanvragen, toch gingen de heffingen over de door hun veronderstelde omzetten gewoon door. Het veranderen van bedrijfsvorm kon alleen in een kalenderjaar voor 31 maart, daarna een jaar lang niet meer. Ik ben achteraf heel blij dat ik nu AE ben, vroeger was het altijd forfaitair betalen, een jaar later verreken en de basis cotisations waren soms hoger dan mijn omzet. Bij dat verreken werden altijd fouten gemaakt, ik kreeg soms een naheffing en een maand later een bedrag terug. Overstappen is alleen zinloos als je elk jaar een omzet hebt die boven dat minimum uitkomt. Heb je een keer pech {wie heeft geen last van de financiele crisis} dan betaal je inderdaad zo tot 80 % van je CdA. Voor mij was de keus snel gemaakt. Dit

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#60 Geplaatst: 2010-11-21 21:12:20

Beste Dit,

Ik vermoed dat je precies hebt gedaan als wat ik heb beschreven. Je hebt, als entreprise individuelle, gekozen voor het regime social/fiscal, waarmee je gelijk gesteld werd aan de auto-entrepreneur. Ik vermoed dat je niet je bedrijf hebt uitgeshcreven uit het RCS (en daarmee €140 hebt betaald aan wijzigingskosten) om je vervolgens in te schrijven via www.lautoentrepreneur.fr. Dat is namelijk niet toegestaan en ook volstrekt zinloos, omdat je door de keuze voor het regime social/fiscal al exact hetzelfde betaalt als een auto-entrepreneur. Dat zou 'frans kaas' dus ook moeten doen.

Wim

avatar#8633
franse kaas
Berichten: 0
Reacties: 2

#61 Geplaatst: 2010-11-21 21:41:56

Beste Wim,

Bedankt voor je snelle reactie op mijn bericht. Ik ga morgen meteen naar de RSI om uitleg te vragen en ook naar de boekhouder.

En ga mij vanaf nu wat verder in het franse belasting stelsel verdiepen zodat ik wat gerichtere vragen kan stellen. Want uit uw antwoord maak ik op dat ik dus al te veel heb betaald dit jaar.

Nou heb ik nog een andere vraag. 

De bedragen (cotisations sociales) die je per trimester betaald ,zijn dat de bedragen die zijn berekend naar aanleiding van de opgegeven omzet (CA) van het jaar daarvoor ? 

Ik denk dat het zo zit. In 2009 heb ik opgegeven dat ik in het jaar 2008 17500 € heb verdiend. Dan betaal ik over dat bedrag in het jaar 2010 de vastgestelde cotisation sociales per trimester af. Vervolgens geef ik rond Maart 2010 op wat ik in 2009 voor omzet heb gehad. En dan volgt aan het eind van het jaar 2010 (Oktober) de definitieve berekening.

Of word er met het bereken ook nog weer verder terug gekeken ? 

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#62 Geplaatst: 2010-11-22 09:12:31

Ik sta nu ingeschreven als autoentrepeneur. Ik blijf echter nog steeds met een scheef oog kijken naar de andere mogelijkheden.

Wat ik uit het verhaal van Dit niet geheel duidelijk krijg is of zij met de cotisations de voorheffing bedoelt, of dat de cotisations de uiteindelijke verekening zijn. 

Tot nu toe ging ik ervan uit dat de voorheffing over een fictieve 13500 omzet ging, die je vrij moet maken om vervolgens na een tijd een definitieve afrekening te krijgen en met de voorheffing verekend te krijgen.

Bovendien zou deze werkwijze alleen in de eerste drie jaar na oprichting gelden.

En verder dacht ik ook dat er een bedrag bij de micro is (omtrent 4000 omzet) waaronder je geen afdracht hoeft te betalen (itt tot de autoentreprise). Dus?

Verder kom ik in het verhaal over de micro ook nog de betaling pensioen meewerkend echtgenoot tegen, wat ik bij de AE niet ken.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#63 Geplaatst: 2010-11-22 10:31:47

Op de website staat sinds kort een tabel waarin de verschillende bedrijfsvormen - voor ons relevant - met elkaar zijn vergeleken. Ook de regelgeving per enterprise individuelle, micro-entreprise en auto-entrepeneur is in korte vorm in de tabel neergezet.

Wim

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#64 Geplaatst: 2010-11-28 12:20:46

Wat een werk weer Wim(men),

Alhoewel niet al mijn vragen beantwoord zijn is het een goede introductie. Misschien is het een idee om een afzonderlijk staatje met links naar andere informatiee sites te plaatsen?

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#65 Geplaatst: 2010-11-28 21:22:27

De voorheffing (bij een BNC in mijn geval) over ca 13500 euro geldt niet alleen in de eerste jaren , maar verder altijd. Is je omzet door de crisis eens een keertje bijv. 3000 euro, dan wordt er toch cotisations berekend over die 13500. Met de nodige forfait, teruggave en naheffing met alle fouten daarin dus. Als AE kun je eens een mager jaar hebben, en dan betaal je dus naar omzet, dus 0 euro over 0 omzet, in het somberste geval. Bij de omzetting hoefde ik mij nergens uit te schrijven,  ik heb een profession liberale, die bij de Urssaf ingeschreven is. Ik kreeg zowel van de Urssaf als van de Cipav een brief dat ik kon overstappen naar de AE. Ik had zelf de hoop daarop al opgegeven. Het echte nadeel van AE is, dat je geen onkosten kunt afschrijven, dus regime reel is niet mogelijk. Dan vind ik het 3 maandelijks afwikkelen per internet van de aangifte en betaling ook zeer plezierig. Alhoewel ik moet toegeven dat men daar nog geen fouten heeft gemaakt in mijn geval, dus ik wacht die wel af (ha ha, we wonen toch in LDF) Kortom, ik ben heel tevreden dat ik AE ben, en vind het hooguit jammer dat dat nog niet bestond toen ik mijn firma startte. Ik ben ook niet meer een dag per week kwijt aan bellen met en bezoekjes aan de Urssaf, RSI etc. Dat is zowaar een dag extra per week, die ik er nu weer bij heb voor mij zelf. Dit

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#66 Geplaatst: 2010-11-29 08:50:41

De AE is zeker geschikt voor een heleboel kleine ondernemers. Ik wil één ding rechtzetten. Je hebt je ingeschreven als profession libérale, oorsrponkelijk in het régime micro classique. Later heb je dat veranderd (dat kun gedurende het jaar doen, maar altijd met ingang van 1 januari van het daaropvolgend jaar)  in het régime micro/social. Daarmee ben je niet een AE geworden, maar heb je er voor gekozen om op het gebied van sociale lasten en belasting net zo behandeld te worden als een AE. Dat is een subtiel verschil, vooral van belang als je zaken doet met een Nederlandfs bedrijf.

Wim